http://www.tportal.hr/vijesti/koment...ministica.html
svida mi se clanak.
Printable View
http://www.tportal.hr/vijesti/koment...ministica.html
svida mi se clanak.
da li ste procitali, da Erdoganova partija predlaze zabranu zenama se se smiju i budu vesele u javnom prostoru. :lol: :-o smajlic koji se kriza.
umberto, umberto, di si?
Seni, mora da se salis.
ne salim se. bilo danas u novinama ovdje. dobro to je samo prijedlog i sumnjam da ce proci.
ali da je suludo, suludo je.
i sad recite, zar nije lakše ženama nositi burku, nego strepiti hoće li se nasmijati ili ne? kao da se imaju nečemu smijati kod takvih zakona. crkoše od radosti.
Prema Die Zeitu ne bi se trebale glasno smijati, a zamjera im se i dugo telefoniranje na mobitele. Navodno drznice izmjenjuju recepte preko mobitela i tracaju, a to bi sve trebalo odgoditi za razgovore uzivo.
http://www.zeit.de/politik/ausland/2...verbot-erdogan
Priblizavaju se izbori. Oporba kaze da je Turskoj prijeko potreban smijeh zena.
Drago mi je da je doslo do reakcije, al mi je zao da je uopce potrebna
http://m.tportal.hr/vijesti/344880/O...-molitvom.html
Uh :(. Podsjeca na talibanske propise.
Pa i nisu puno drugaciji nego talibani. Politicki islam je jedna od vecih opasnosti naseg vremena. Nazalost, bojim se opet pobjedjuje Erdogan, makar mu je jako pala podrska medju visokoobrazovanima, a i clanovi Hizmeta (Gulenovog pokreta) nece mu dati podrsku. S muzem sve cesce pricam o odlasku iz Turske, nastave li s ovim glupostima. :(
tko je u zg, osjeća potrebu i želju, neka dođe: mirovni skup
jako mi se sviđa ovaj članak - hrvatski ateisti i agnostici (barem oni na fb) su još daleko od toga.
Evo malo nekih drugih tema:Brisanje-svjetlije-mracne-proslosti-gdje-je-nestalo-sedam-dubrovnika
moje znanje engl. je preslabo za čitav članak. Kakva je to razlika između novih i starih ateista?
Tolerancija na nacin osjeckih politicara "ja sam tolerantan, al nek ostanu doma".
http://m.tportal.hr/vijesti/348487/D...u-obaveze.html
sinoć sam gledala Islamic state na you tube-u. preporučam. da se smrzneš i bome preispitaš neke svoje duboko ukorijenjene stavove- poput onih o američkim vojnim intervenicijama uokolo po planeti. ajde pogledajte da možemo pričati. traje 40 minuta.
Pogledala sam taj dokumentarac nedavno. Najgore scene su mi bile kad novinar ide uokolo s onom uličnom policijom ili kaj je to već...i zaustavlja ljude..ti vidiš tim ljudima na licima takav strah i poniznost, grozno mi je to bilo.. I način na koji pričaju o IS..kao da stvaraju nešto veličanstveno..takav feeling su mi ostavili jedino dokumentarci o S. Koreji..
Nisam pogledala film, budem.
Samo mali info, ako nekog možda zanima predavanje Globalno sestrinstvo ili nove potlačene.
Iako nisam mislila više pisati ovdje, ovaj me je post ponukao da pišem, jer već neko vrijeme razmišljam o otvaranju ovakve teme.
Mene je stvarno strah tih divljaka, i pitam se , zar im ama baš nitko ne može stati u kraj ? Prije 10 godina bila sam u Sarajevu, uđem u tramvaj, u tramvaju sjedi žena koja nosi burku i kraj nje muškarac u haljini s dugom bradom. Zašto je netko dozvolio da žena u Europi, u BiH (i bilo gdje) smije nositi burku ? Odnosimo li se preblago prema islamskom ekstremizmu, jesmo li otišli predaleko u poštivanju vjerskih sloboda ? Kunem se, nikada nisam razmišljala da ću napisati ovakvo što, ali sve ovo se izmaklo kontroli..
raspravljalo se ovdje o tome još davno i to na više stranica. http://forum.roda.hr/threads/57586-Z...i-u-Francuskoj
i što se tiče te teme izvrstan mi je post od forumašice pino pod brojem 751.
Auuu, kako zanimljiv topik, a ja tad još ni blizu roditeljskom forumu :)
Malo sam preletjela početak i kraj, nasmijala se, razdragala, a bogme i naježila, onako do želuca.
Kod ove teme moram reći da su teorija i praksa jako različite, pobijaju se. I onda dolazimo do one već prožvakane teme - mogu li se netolerantni tolerirati... jer se njihovom tolerancijom popločava put netolerantnom društvu.
Ja sam protiv zabrane burke jer mislim da je pravo na odijevanje po svom nahođenju neodvojivo pravo svake osobe u slobodnom društvu.
Što se tiče paradoksa tolerancije, o čemu piše Zuska, rekla bih da se netolerancija netolerantnih treba primjenjivati kada "netolerantni" svojim akcijama izravno ugrožavaju slobodu drugih. Žena u burci ne ugrožava moje pravo da nosim štogod hoću, stoga ne vidim razloga da je "netoleriram".
John Rawls, autor jedne od teorija pravednosti, o ovoj temi: "While an intolerant sect does not itself have title to complain of intolerance, its freedom should be restricted only when the tolerant sincerely and with reason believe that their own security and that of the institutions of liberty are in danger."
Jenn, nisam mislila na burku. Rasprava na tu temu je krenula od Islamic state filma.
Tako sam i ja prije razmišljala, ali sada više nisam sigurna u to. Jer, ta je burka ženi nametnuta, ona je prisiljena da ju nosi. Čak ako i postoje žene koje žele nositi burku, ako se one u jednom trenu predomisle, nisu slobodne da ju skinu, jer ih u protivnom čeka kazna (ne znam jel smrtna kazna ili neka druga).
Moram na ovo odgovoriti... Sto se tice ISIL-a, svakom normalnom covjeku se kosa dize na glavi od vijesti o njima. Druga je stvar sto mislim da su i oni, u stvarnosti ali i medijski proizvod politike, svjetske, sire, ne islama. ALI sto se tice burke u Sarajevu, prvo, terminoloski, gotovo sam sigurna da nisi mogla vidjeti zenu u burki u Sarajevu. Zenu potpuno pokrivenu i sa tzv. nikabom na licu, da. Ima i Bosanki koje ga nose, ali zadnjih godina je to uglavnom rijec o turistima iz Zaljeva. Ni jednim ni drugim nije nametnuto, prvim se nece desiti nista ako skinu maramu, naprotiv, velika vecina rodbine ce se radovati i likovati.
Alef, ne pada mi trenutno niti jedan primjer gdje (vecinska) organizirana religija nije u uskoj sprezi s nekom politickom opcijom.
Nisam shvatila komentar s veseljem zbog skidanja marame kod Bosanki. Je l to mislis da bi se obitelj zabavljala da zena odustane od marame?
Ja sam isto bila misljenja kao i Jenn sto se mode tice, ali sam promijenila misljenje nakon razgovora s prijateljima Arapima. Nekad nisam sigurna sto da mislim o tome.
Tradicionalno u Bosni NIJE uobičajeno biti pokrivena. Šira familija takvu odluku obično poštuje ali i smatra pomalo ekscentričnom, neobičnom, pretjeranom. Odluku o skidanju stoga dožive pozitivno.
Ne znam otkud ti ideja o "zabavljanju", jako mi je neobično da si krenula u tom smjeru.
Cini mi se da citas u mom postu neku zlobu, al alef je napisala da se raduju i likuju. Mozda sam krivu rijec odabrala, al ne vidim zasto cjepidlaciti. I uopce ne razumijem u kojem sam smjeru krenula. Pitam iz znatizelje. Bosanska kultura mi je jako bliska, ali pretezno katolicka - Sarajevo/Srednja Bosna/ Posavina. Poznam taj mentalitet, al kako nemam nikakav kontakt s muslimanima vjernicima ne znam kako reagiraju.
Kod nas ipak manjina katolika osudjuje novotarije u KC uvedene 90tih.