Mlađi je jučer živnuo totalno, temp. prošla samo tako, stariji suho kašlje dosta po noći (nije ni bronhit. niti astmatičar) i pred jutro.
Nisam zvala Rebro s obzirom na visoku temp. i srećom nije se spustilo na bronhe.
Printable View
Mlađi je jučer živnuo totalno, temp. prošla samo tako, stariji suho kašlje dosta po noći (nije ni bronhit. niti astmatičar) i pred jutro.
Nisam zvala Rebro s obzirom na visoku temp. i srećom nije se spustilo na bronhe.
Dakle molom iskusne mame jer ocito znaju vise neko HZZO.....postavilo se pitanje ako sam rod u pratnji dali mogu biti na bol za vrijeme dok je dijete u Thallaso? Pedijatfica pojma nema i kaze mi kad saznam nek joj javim. Jucer zovem pravnu sluzbu HZZO kaze mi da ako vam dr opce prakse odobri idite njemu. Odem i sad mi ona kaze da ako pise na uputnivi da sam pratnja. Pa pobogu ko to pise? Specijalist ili pedijatar ili HZZO.
Mislim sad bi najradije odustala i u lipnju osla na god i ambul.lijecenje s oboje jer ova administracija birokracija kako god da se zove je uzas
Ne kuzim jel ljudi ne znaju ili ne zele znati propise
nisi mejlala,ajde mejli pa reci kaj su rekli?
svako bolovanje piše preporuku matični liječnik,
malac je kod pedijatra?, onda preporuku piše pedijatar, sad pitanje je dal možeš dobiti to unapred , jer kao bolovanje nemožeš otvoiriti u utorak, a putuješ u četvrtak, tak da bi se tvoj muž moral pozabaviti time.
pitaj i to kaj i mlađe dete ide ambulantno, možda nekaj i ja isčačkam!
ideš u četvrtak? možda ti još mejl stigne, i ja sam pposlala mejl s sličnim pitanjem
Da. Tnx. Ako nista uzet cu nedto god i skratiti lijecenje. Frendici se curka dolje razbolila i oni za vik dosli po nju i vratili je u Zg.
Mi smo se jučer vratili sa Srebrnjaka nakon 4 dana i sad idemo u dnevnu do sljedećeg tjedna.
Upala pluća.......ono što je najgore u cijeloj priči da se ta upala pluća uopće ne čuje, a velika je kao kuća, to su naravno vidjeli na rtg-u.
Tjedan dana prije ove hospitalizacije smo bili na Srebrnjaku na hitnoj jer je kašljao jako ružno, međutim dr. je rekao da je virusni laringitis i da mora proći, u srijedu sam ga vodila pedijatru jer je dobio temp. i opet ništa, crp nizak, međutim meni on nije izgledao dobro i u subotu mi opet na hitnu na Sreb. i onda su ga zaprimili jer je crp bio preko 100.
Eto, a mene nitko ne sluša kad ja pričam da to nije normalan kašalj i da traje predugo
Ajoj... meni bivsa pedijatrica nikad nije vj da mali nije dobro a imao bi pri tom 37.5 jer gle po knjigama to nije temp. A onda sam na svoju ruku vadila crp 137 bioiz priv.labosa me zvali kuci da dijete hitno trrba bol.njegu. uzas. Al kaj riditelj nis ne zna.
Ako nisi dobila smjestaj ko pratnja onda ti je dijete na bolnickom lijecenju pa bi imala pravo samo za dolazak i odlazak. Ali sta ne uzmes i sebi uputnicu pa se i ti poinhaliras malo ( nemoras imat astmu ni bronh, mozes i za sinuse, ucestale prehlade ) i ides za sebe ambulantno i onda uzmes za sebe bolovanje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dakle imam ja astmu i možda sam trebala to tako napraviti ali nisam. Odlučila sam voditi njih dvoje. Bila sam danas na komisiji. Kaže mi teta dr ovako pratnju dobivaju full mala djeca (npr radi dojenja), te dijeca koja su vještačena s ciljem dobivanja njege roditelja. Moj mali to nema jer ja to nikada nisam ni tražila. Kako ona kaže dijete mora imati neku kategoriju. BTW po novome se to ni ne navodi na Uputnici jer roditelj ima to rješenje i predoči ga na licu mjesta. BTW ti roditelji ne snose apsolutno nikakve troškove sve pokriva onda i za njih i za dijete HZZO.Dijete od 6 g se smatra dovoljno velikim da može biti sam. Po meni ne ali onda ti majko to i plati i koristi GO. Kako god bila je i više nego ljubazna žena. Još mi je rekla da nek ne prekidam ranije liječenje jer da kod ovako težih slučajeva (kakav je moj mali) treba dva tj da inhalacije prodjeljuju pa realno u trećem tj i najviše dobe, tj imaju koristi
Ovo kategorizaciji sam laički napisala ali mame koje isto imaju znaju o čemu pričam.
Usput istina je da rofitelji klinaca s pp imaju pravo na smještaj, ali to je bolje naglasiti odma na komisiji tj. da pedijatar napiše jer nažalost na komisiji gledaju kaj pedijatar piše, ujedno to ponekad i pročitaju i oni kud treba ići ali ne uvijek, tak dam ja s potvrđenom pratnjom morala pokazat prstom gdi kaj piše
Vjerujem ti. Ja cu na kraju pisati god. I nisam ziher da cu biti 21 d nego nesto krace jer ne mogu ispucat cijeli god. Pitat cu tamo dr sto kaze za duzinu lijecenja. Mada sam na forumu procitala gdje dr B kaze bolje i 7 d nego nista
ja kad sam išla prvi put išla sam na 2 tjedna, drugi put je klinka bila isto 2 tejedna, prošle su oboje bili 3 tjedna, ove je klinka dobila 2 tjedna.
Pa daj s digni uputnicu za sebe za ambulantno, i mozes biti koliko hoces, tak ces svud ici s njima na i halacije. Ne terbas komisiju ni preporuku za ambulantno , ne zaboravi putni nalog ;)
Sent from my iPad using Tapatalk
Mislite da je ok 16d....
Mi smo isto uvijek dva tj. Tj 10-12 inhalacijska dana
Postavila sam na Dokaze u medicini pitanje za slane sobe, (zasad) nema dokaza da djeluju na bilo što vezano za ljudsko zdravlje:
http://dokaziumedicini.hr/slane-sobe...druge-bolesti/
"Zaključno, zasad ne postoje uvjerljivi dokazi iz kliničkih pokusa na ljudima da su slane sobe učinkovita terapija za astmu ili povećanje trećeg krajnika. Pronađene randomizirane kontrolirane studije koje su provedene na odraslim osobama ili djeci i koje su ispitale učinak slanih soba bile su loše kvalitete, imale su brojne metodološke nedostatke i ispitanici su redom mogli uzimati druge terapije koje su mogle utjecati na simptome. Prema trenutnom stanju dokaza, moglo bi se preporučiti da slanu sobu posjetite ako se u njoj ugodno osjećate i ako vas opušta, ali ne zato jer iz kliničkih pokusa na ljudima ima uvjerljivih dokaza da će vam pomoći izliječiti bilo koju bolest."
Čekam odgovor za crni kim.
ina, koliko im je trebalo da odgovore? ja pitala za propolis. iako toliko vjerujem u propolis da me neće odgovor pokolebat u mojoj vjeri :mrgreen:
Ovisi, jer svako pitanje hendla stručnjak iz tog područja nekog, a i ovisi o slobodnom vremenu, to je volonterska aktivnost. Tipa... moje slane sobe vise nekih 4 tjedna možda (a i meni svejedno, pitala sam samo edukacije radi, jer sam već čula od pulmologa da je to zasad nedokazano). Za češnjak su rekli da ima dokaza npr za sprječavanje prehlada (a njega ne mogu zbog gastritisa). Crni kim isto ima nekih par tjedana da sam postavila, ne pratim, jer ništa od toga nije stani-pani. Inače, propolis (kao i bilo koji med) ako si alergičar (tj. imaš astmu s peludnom alergijom) može biti i štetan. Ali, to tamo nije pitanje vjere, to je isključivo racio i dokazi - ima ih danas ili ih danas nema u relevantnim bazama, znači 0-1 đir. Što ne znači da se za 5 godina neće dokazat itd. - to je znanost. Ali, pitanje je ima li danas dokaza, yes-no. I odgovor je onda takav, jednostavan - da-ne.
A propos propolisa za astmu - općeniti službeni savjet pulomologa je ovaj: samo propisana terapija, baciti sve sirupiće i medove (iako je hidratiziranje s čajem OK) i cijepit protiv gripe. Ali, to je za astmaše znači.
Inače, moćna su ta tradicijska uvjerenja - "tipa rakijom me svog namaži" (Dida moj, Arsen Dedić, i moja mater) - a danas je to opovrgnuto kao terapija za snižavanje temperature, pače opasno - pa zagrijavanje upaljenih mjesta (opet rakija, ja sam doma imala od matere "rakiju za masiranje"), a bolje je hlađenje - recimo, Ameri navodno za upaljeno grlo jedu sladoled, a ne vruće juhice. I tako. Ne kažem da vjera i tradicija nisu moćna stvar, ali ko što Ante Tomić kaže u tekstu o tradicionalnom odnosu Hrvata prema ženama... brate, za nekim tradicijama ne treba žalit :).
Ja sam iznjela nase pozitivno iskustvo, rekoh idemo probati...
Na ulju crnig kima smo sada vec 4mj.
Muslim da kid nas JE djelovalo jer bronhitis nemamo vec 3mj inace jako cesto smo na ventolinu.
Sad nas je viroza ulovila sve doma i naglasavam na pluca mu se nije spustilo a znao je na ventolinu zavrsiti samo od sitnih prehlada oko njega.
Ja zadovoljna pa kako bude...
Super, ali, menezapravo, ne zanimaju iskustva (subjektivna, teško provjerljiva, moguće da je dijete koristilo i terapiju, moguće da je takvo doba godine di astma ili bronhitis kod tog djeteta nisu aktivni itd.), nego baš dokazi - ima li po znanstvenim bazama danas dokaza za to, jel' rađeno koje istraživanje - ili ne. Sasvim je moguće da će za 2 godine bit rađeno i da će bit dokazano. Inače, ja nisam đira probat svaku božju stvar svjetu zbog "možda" - jer mislim da tome onda ne bi bilo kraja jer se na "alternativno tržište" svaku malo izbacuje neki spas za koji tvrde da super djeluje na sto stavri. Ali, to je moj manjinski rezon... ako može, ja nalinkam tu što kaže današanja znanost :). Bitno je samo da smo svi zadovolji s onim što radimo i da kako-tako guraju naši astmatičari naprijed. Mislim, činjenica je jednako tako da ja ne znam npr. kako bi mojoj bilo bez lijeka - možda bi joj bilo bolje čistim rastom i bez njega (vjerojatno bi), ali to ne znam, mislim da se još uvijek dosta muči i pokrivena s lijekom, iako je napredak stvarno vidljiv i u tom smislu sam zadovljna.
Mi smo isto svašta probali, nista nam nije pomoglo osim terapije flixotidom pa singularom uz ventolin. Jedino je sigurno da nam polako prestaje kako ona raste. Sad joj je osam godina, terapije su joj izbacili prošlo ljeto i ostali smo na ventolinu po potrebi. Znači, cca. 1-2 puta mjesečno po dva potiska kad joj dođe loše i to je to . Kod nas očito prolazi rastom, hvala Bogu, nikakva alternativa nama nije pomogla.
I tako smo bili na redovnoj kontroli na Rebru i sva u strepnji iščekivala zeleno svjetlo da dijete može u vrtić. Svi papiri spremni, najavljen dolazak djeteta za 3.3. kad ono hladan tuš. Djetetu se ne preporučuje odlazak u kolektiv do svibnja. Ja sam ovak :-o
Unatoč tome što sam naglasila da čak 3 mjeseca je bez ventolina, što je vrijeme bilo nepovoljno za njegove bronhe, bez obzira što smo išli u slanu sobu i što smatram da mu je od toga bolje.
Jasno mi je da su to upute za djetetovo dobro, ali problem nam je što ga čuva prabaka, muž i ja radimo, stariji ide u vrtić i trenutno smo u pat poziciji. Večeras imam telefonski razgovor s pedijatrom da nađemo neke bolje riješenje iako on će se vjerojatno sada složiti sa pulmologom iako ga je prije koji mjesec otkantao po pitanju lijekova. :roll:
Pa sta nisi trazila da napise da moze u kolektiv. Trebala si ga otvoreno to trazit!
Jesam! Rekla sam mu i navela niz razloga... uf
lela ideš?
Ej pakiramo se. Sutra putujemo a bas najava vremena nije neka al valjda nas bura nece otpuhati :-) nadam se da imamo sve kaj trebamo. Putni nalog mi nisu dali za malu jer ide na ambulantno lijecenje.
Uglavnom javim se. Jucer sam s malim bila kod sk lijecnika radi upisa u 1.raz. nije cjepljen jer kaze dr zvizdi ko lokomotiva. Tako da jedva cekam da cujem kaj ce tamo reci. Maloj se neuroderm.siri pa se nadam da ce je nekom derm.poslati.
Dobila sam iskaznicu od Udruge i sklopili su novi cjenik tako da smo batem s tim imali srece.
sretno
pitaj dole imaju oni dermatologa
Mi obavili godišnju kontrolu (trebala je biti polugodišnja, ali vrijeme leti).
Ovo je prva, nadam se ne i jedina, u kojoj nismo raportirali Ventolin.
Svejedno, profilaksna terapija nije mjenjana.
Kad se sjetim početaka, ovo je :sing:.
Učlanite se u udrugu ako već niste.
Besplatno je i neobvezujuće, a aktivni članovi ipak mogu više ako je i evidentiranih više.
http://webograd.tportal.hr/astma-udruga/pocetnastranica
https://www.facebook.com/#!/astma.ud...ef=friends.all
lela sretno!!!!!!!!!!!!!!!
nadam se da si vidla da ako plačaš smještaj imaš gratis bazen svakodnevno, pa iskoristi to.