X
Printable View
Na sam spomen sklekova, sve mi se vise svidja moje trbusno salence :mrgreen:
Tnx, curke, mozda vam se obratim na vjezbacicama na jesen ;)
ček, ček sad sam znatiželjna, kako mu mogu biti tako tvrdi i čvrsti inače a dok leži...??? toliko drugačiji??? :mrgreen:
sirius, ajd otprilike napiši koliko te ta priča koštala? cca?
a u koji fitness si išla ? može i na pp ako nije za otvoreni dio.
Ja mislim da su za trbuh dobre i sve torzije, te vježbe koje dolaze iz baleta i pilatesa koje izvodiš iz cora.
Slazem se. Jasno, nekom je to puno jer ima minmalac ili nezaposlen. Ja sam imala par tisuca kuna ustedevine od povrata poreza i odlucila sam to uloziti u sebe, plus smanjila sam djecje privatne terapeute koje sam mjesecno placala toliko ( a nekad i duplo).
Ali ja sam bila u kategoriji kad sam morala birati izmedu privatnog fizioterapeuta/kiroprakticara ili individualnih treniga. Tako da sam jos jeftino i prosla.:mrgreen:
Cuj, i meni se ocrtavaju bocni trbusni misici , ali imam jos prilicno sala preko njih ( a posebno onih drugih) tako da to bas ne izgleda kao na slikama.
Ali moj postotak masnoce je stvarno jako visok za trbusnjake, ali cini se da sam ih posteno nabila kad se naziru ispod svih naslaga.
Hvala ti na odgovoru!
Vidjela sam da se ranije na temi pisalo o ugljikohidratima u prehrani. Razumijem da se uz njihovu redukciju brže mršavi, no ako govorimo o zdravoj prehrani i dugotrajnom usvajanju dobrih navika, a ne samo dijeti dok se ne smršavi, ne mogu svoj jelovnik zamisliti bez ječma, pira, prosa, riže.
Lili ovo sto pišemo, nas obje, ti je ustvari jedno te isto :lool:
Ja ne znam čovjeka koji ima više sala na rukama ili listovima nego na stomaku i bokovima.
A vjeruj, kad skidaš salo sa stomaka, svo ono već nestalo sa ruku, nogu i lica ti je zanemarivo.
A što se tiče sala na trbuhu i hrane, koliko se sjećam, isto povezuju sa inzulinom, odnosno osjetljivosti na inzulin. Tako da smanjen unos UH bi u tom slučaju bio razuman.
Sirius, tebi sam milion puta rekla, svaka čast, i još milion ću :naklon:
Svaka čast!
Mene samo nutricionist zanima, možeš i na pp cijenu jelovnika :-)
Pitanje za sve koje su skidale puno kilograma (više od 15-ak): kako ste se motivirale u doba stagnacije? Što vas je tada najviše poticalo?
Što me motiviralo? Počela sam mršaviti radi zdravlja, a onda me ponijelo dalje to što mogu manje jesti, očito je trebalo samo krenuti.
Pa odjeća, više ništa ne steže, grudnjak mogu zakopčati na najuže kukice, traperice padaju same :) Nevjerojatno kako me to motiviralo, dignem posudu sa cvijećem, a traperice spuznu do koljena!! Predivan osjećaj. Vrijedan sve one hrane koju nisam pojela zadnjih godinu i pol.
I... obučem capri tajice dok vježbam. Capri tajice i majicu uz tijelo!! Znate li koji smiješak mi obasjava lice dok ovo pišem?
Radi tog osmijeha vrijedi smršaviti. Samo pomislite na sebe sretnu i recite ne višku hrane.
Cinjenica da sam ih skinula XY i da zelim jos toliko i vise. Uvijek postoji neka stagnacija, bitno je samo prepoznati stagnira li tijelo ili zapravo jedes vise i/ili zanemarujes kretanje.
(Izgubila sam ih, ukupno, oko 50 u roku od 3-4 godine. Sad dovodim u red zaostatke druge trudnoce i posljedice zbrkane predmenopauze.)
Kod mene je doslo do stagnacije tocno u vrijeme kada sam se vratila fizickoj aktivnosti.trajalo je mjesec dana.kada znas da radis ispravno nema zivciranja.to je samo adaptacija na izgubljeno.buduci da nikada nisam gladna, nisam niti frustrirana pa sve pustam da ide svojim tokom.gubitak je bio dovoljno velik prije zavlacenja da znam da izgledam dobro.sada nosim 38/40.uvijek imam prostora gdje mogu ici na strozu verziju jer si sada svasta dopustam :mrgreen:
Zapravo je kod mene i nužno da mršavljenje ide polako jer dojim, no ponekad mi se čini kao da sam cijelu vječnost na istoj kilaži. A zapravo sam u 8 mjeseci od poroda skinula 13 kilograma. Hvala vam na vašim primjerima.
Kae, tvojih 50 kg zvuči jako puno. Pretpostavljam da si išla malo gore pa malo dolje s kilažom pa se tako tih 50 nakupilo. Koja je tvoja metoda?
Da malo podignem temu :-)
Kad ste polazile na dug put zvan mršavljenje, jeste li imale neku zacrtanu težinu? Zacrtani indeks tjelesne mase?
Ja sam započela s indeksom 33.6, dakle, iz pretilosti, sad sam na 25.6, a maštam o 22.5 ili 21.5., tu negdje.
Ili u kilogramima: započela s 97, sad sam na 74, a voljela bih između 65 i 62.
Prije deset godina imala sam cca 64, 65 i to je bilo super.
Bumo vidli!
Moja zadana tezina je bila da dodem u normalan BMI.
To jos nisam postigla, trebam jos koju kilu dolje.
Ali zapravo.moj slijedeci cilj je smanjiti postotak masnoce , a ne obazirati se na tezinu.
Plus, poraditi na nekim detaljima tijelesne fome i nekim djelovima tijela da budu sa vise misica, a manje masnoce.
Evo jedne zanimljive preporuke, koja bi mogla poboljšati rezultate bilo koje dijete ili čak ako niste na dijeti.
Povremeni post (intermittent fasting eng.)
Dakle sve se svodi na to, da svu hranu koju konzumirate u danu jedete unutar prozora od bar 12 sati (ja sam najbolje rezultate imala kada je bilo unutar 9 sati).
Ne jedete ništa posebno ili drugačije od inače, unosite jednako kalorija kao i inače, ali obroke uže rasporedite.
Meni je osobno to izgledalo ovako:
oko 7 doruckovala
oko 12 bi jela ono što bi inače večerala
oko 16 ručala
Svo drugo vrijeme prije 7 i poslije 16, striktno samo voda. Ni kava ni čaj.
Malo je zapravo zeznuto rasporediti si to, pogotovo ako imaš klince, zahtjevniji posao itd. Ali nije nemoguće.
Prva dva dana, su koma odma da znate, za drugi obrok ste presiti da bi jeli, a navečer ste gladni i ludi, ali treći dan se već naviknete.
Probala sad mjesec dana prije ljetovanja, i bome ošle 2 kilice. A isto sam jela količniski.
Svakako malo googlajte o tome, ja to ne mogu ni približno dobro objasniti, ali tijelo ima prirodni ciklus rada, gdje ste aktivni i kada niste. Kao što i mi spavamo tako se i probavni sustav mora odmoriti, a svaki put kad unesemo neku hranu, enzimi se reaktiviraju, pa možda lošije spavamo ako smo kasno jeli itd. Poanta je da tijelo ulazi u ketozu gdje koristi ketone kada duže ne jedemo (drugačiji izvor energije, inače koristimo glukozu), koji se uzimaju direktno iz masti u tijelu, dok se za to vrijeme vrši održavanje probavnog sustava itd (navodno pomaže i šećerašima, tj bolje se regulira šećer u krvi itd, look it up). Ima znanosti i istraživanja iza toga
I naravno ne budite blesavi, smijete "varati" jedanput tjedno kad ste s društvom. Svakako ništa vas ne košta probati mjesec dana tko je zainteresiran.
Svaki stil hranjenja ili dijeta koja ukljucuje manji unos kalorija na kraju dovodi do gubitka kilograma.
Pa sad sto kome bolje odgovara.
If ja koristim 4mj. S njime sam zapocela i prekinula ga ketogenom prehranom. Sada mi dolazi prirodno a ponekada i prijede u puni post od 24h. Ne ulazi se u ketozu sa rezimom 16/8 ili slicno. Pogotovo ako prekidas post sa uh. U ketozu se najbrze ulazi sa if uz jela koja ne sadrze uh ili sadrze do 20g. A najbrze se ulazi sa cjelodnevnim postom. If je u globalu super iako ja mislim da bih ga tesko provodila uz prehranu bogatu secerima i uh.
If nije za svakoga.
Meni je nepojmljivo ne jesti od 16h popodne do sutradan. Ma nepojmljivo mi je ne jesti 5-6h a kamoli više.
A nekome to paše. Tko voli, nek izvoli.
Mislim da je najbolje izabrati neki režim prehrane koji čovjek može dugoročno održavati a ne samo kratko razdoblje pa kad s tim prestane ajmeee..eto kilica nazad.
Sirius ti da nemaš normalan BMI? Pa kako ???
Pa da. Nije. Puno ga se teze za drzati ako je inace prehrana bogata uh i secerima. Radi tih oscilacija u seceru. A opet tjera na razmisljanje o prehrambrenim navikama. Imas malo vremena za jesti, vise razmisljas o tome kaj ces pojesti. Ne vidim razloga zakaj bi ti drzala ista od toga :mrgreen: to je vise za one koji imaju smrdani metabolizam ili probleme sa secerom. Meni je moj tip prehrane odrziv sve dok uzivam u njemu i dok daje rezultate. Na pocetku jest teze a kasnije jednostavno go with a flow
I da, vezano za bmi. Fale mi jos dvije kg da udem u normalni. Cca 2god mi je trebalo da sa 33 dodem na 29 a 4mj da dodem do 25.2, misicne mase mi ne fali :)
If = intermittent fasting oliti privremeni post, ti se toga i sama držiš :mrgreen:.
Hvala!
Kad sam vidjela da se piše o postu, mislila sam da je u pitanju nešto radikalno, ali zapravo i ja tako uglavnom radim. Zapravo je to preskakanje večere, znam puno ljudi kojima to odgovara.
Meni IF funkcionira jer i tako ne mogu jesti rano ujutro, pa krenem s hranom uglavnom oko 10 a završim oko 6 popodne.
Nekad i ranije ako imam trening oko 5 ili 6, pa naprosto preskočim taj zadnji obrok.
Lako se čovjek navikne, meni ta glad navečer i tako nije bila prava, već više iz navike i želje da se nešto utrpa :mrgreen:
Kako napredujete?
Ja sam došla sa svojih 97 do 69 kg i stvarno ću se na posao vratiti s puno više samopouzdanja. Nakon poroda sam imala 89 tako da sam za vrijeme porodiljnoga do sada skinula 20 kg.
Osjećaj u tijelu je neusporediv.
Ja sam sa svojih 66kg na 160 cm upravo istrcala prvi polumaraton u vrlo pristojnom vremenu.
Cilj mi je skinuti jos koju kilu da dobijem na brzini.8-)