Ne znam zasto stalno citiram ovu gornju poruku ;)
Printable View
Ne znam zasto stalno citiram ovu gornju poruku ;)
Evo ja ne mislim da je ovo u Splitu kaos :D
Mislim da je to legitimni demokratski alat onih koji su na vlasti, da propišu prijevremene izbore i provjere podršku birača. Naravno da će to napravit onda kad im odgovara. I pokazalo se da podršku imaju, veću nego prije.
Inače nisu bili moja opcija lani, ali sad glasam za njih. Sviđa mi se da su neke stvari istjerali do kraja, neka nisu grandiozne. Ni tako male, nisu se rješavale desetljećima.
ja bih za ovu vlast rekla da sam već i vidila neke rezultate, tako da se nadam da će nastavit u tom smjeru
isto ko i vertex, ne bih ovu situaciju nazvala kaosom, a mene su pomakli od blage skepse prema podršci u ovih godinu dana
što se tiče ovih malih opcija koji nisu ni ušli u gradsko vijeće, meni je žao jer ima tu stvarno kvalitetnih ljudi (Vidan, Prkić, Visković), ali se i ljutim na njih što su bili tako politički neinteligentni i nisu prepoznali polariziranu situaciju i barem išli zajedno kao lani, tako da sami pali, sami se ubili
Ne znam u kom smislu neshvatljivo? Prvo, to je uobičajena demokratska praksa u demokracijama kvalitetnijim od naše. Naravno, svejedno čovjeku može bit glupa ta praksa, i argument da je uobičajeno može smatrat glupim, ali evo po meni je to relevantno i mislim da treba učit od zrelijih demokracija. A drugo, meni je i logičan potez. Izgubili su većinu u Vijeću, i dogradonačelnik je imao afere (po meni "afere"). Izađeš pred građane i pitaš ih: ok, je li to vama problematično, ili nije. Evo, čini se da nije.
Ne bih da se shvati da sam protiv izbora. Samo sam protiv onoga sto smatram bezrazlozno sazvanim privremenim izborima. Ne smatram ni da je potrebno (a ni korisno po demokraciju)imati apriori vecinu u Vijecu po svim pitanjima. No, gradjani su bili poprilicno neskloni izlasku na ove izbore.
Aha, ok. Ne slažem se, ali shvaćam na što misliš.
Oko 16%
:D
Uspjela sam tek sad saznati da su 8.9. opet mijenjali. Tražila bih si posao, ali ne vjerujem da se opet nešto ne bude mijenjalo.
Ispada da konačna odluka stiže tek u 2. mj.
Eh, sada, konačno mi se javio savjetnik u svezi vaučeri hzz, pa kažu da se moram prijaviti u evidenciju hzz nezaposlenih. Ono što me zanima je jeste li i vi ostali tamo prijavljeni, jer strah me da se ne zaletim pa se tamo prijavim, dodijele mi neku naknadu hzz-a automatizmom, pa izgubim mjeru ro. Panika. Znam da je glupo pitanje jer je većina ljudi bilo prijavljeno, pa su izašli iz radnog odnosa i u sustavu se vode kao nezaposleni. Ali bolje pitati nego skitati.
I meni se čini da bi ti se tako moglo dogoditi. Strpi se još koji mjesec ovako, bez prijavljivanje, pa ćeš vidjeti.
Mlada si, imaš vremena za raditi. Sada ti je dosta posla s njih troje. Čuvaj sebe i svoje zdravlje, koliko to možeš.
Ne pitam za posao nego vaučer za edukaciju koju nudi hzz, moram im odgovoriti čim prije. Oni nude opciju nezaposlenima da se obrazuju, ali ne znam što s uredima za demografiju jer mi se nije jednom dogodilo da jedan djelatnik kaže jedno, drugi drugo.
koja je razlika zaposleni, nezaposleni, jer koliko sam vidla (istina davno sam to čitala) da je to za sve starije od 16, i za zaposlene i nezaposlene.
Da, skužila sam da te zanimaju vauceri, ali prijava na HZZ automatski znači da tražiš posao i moraš se javljati na natječaje i ispunjavati sve ono što oni odrede.
Doduše, vidim da daju vaučere i za zaposlene, a ti si neka vrsta zaposlenom, pa možda može. Dobro se raspitati.
Sad sam ih zvala rekli su da me mogu staviti u "u pripremi" dok traje edukacija, a da se odjaviti mogu bilo kada.
Ne, uvjet za ro je biti nezaposlen.
dosla sam samo javit da slavim da konacno ode ova suluda mjera u povijest!
jupiiii!
Čitam danas da su izašli rezultati upisa djece u dječje vrtiće grada Zagreba. 3000 odbijenih jer neće imati punu godinu 1.9. i još 3000 odbijenih jer nema mjesta.
Baš super rezultat.
Iskreno ni prije nisu bili svi upisani
Uvijek je bilo neupisane djece.
Je uvijek je bilo neupisane djece no ako hoćemo točnu statistiku trebalo bi usporedit koliko je zahtjeva bilo ranije predano a koliko djece upisano u odnosu na sada (zahtjevi/odbijenice). Sve ostalo su nagadjanja i relativiziranje.
Ovo je od prosle godine
https://www.vecernji.hr/zagreb/uzivo...vrtice-1593666
Prosle godine ~2000 zbog dobi, ~1800 zbog toga sto nema mjesta.
O pa onda je dosta lošija situacija.
Valjalo bi vidjet kako je bilo prethodnih godina i naravno ovisi o broju novorodjene djece (da nije neki baby boom).
Jel negdje piše koji je razlog tolikom broju neupisane djece?
I šta bi s onom najavom adaptacija velikog broja mjesn.odbora i sličnih prostora u vrtiće?
Cekaj , ti si zasta mislila da netko, bilo tko moze izmisliti broj slobodnih mjesta u vrticima za svu djecu. To nikad nije bilo. Ni u Zagrebu, a sigurna sam ni u bilo kojoj drugoj zupaniji.
Drugi par rukavica je to sto nam drzava ( ne lokalna zajednica) ne zeli uvesti obavezni ulazak u sustav prije polaska u osnivnu skolu sa 7 godina.
Daleko sam od "obrane" ZG vlasti, ali evo, priznajem da sam oboje djece upisala u željeni vrtić preko veze (u redovnom terminu u lipnju). Jedno s 3 i pol godine, drugo s nepune 2 godine.
2007. i 2009. jednostavno nije bilo mjesta, mi oboje zaposleni, bez izbora, ali uvijek je netko bio u prednosti.
Ja sam mislila da kad obećaš javno da ćeš osigurat taj i taj broj mjesta za djecu u vrtićima u Zg i to adaptacijom starih prostora (a ne izgradnjom novih vrtića) da onda to misliš i napravit.I tako riješit problem upisa djece majki odgajateljica koje se trebaju zaposlit jel...
Da se razumijemo (ako se nekome da vrtiti unatrag stranice) ja sam medju prvima odmah rekla da je to neizvedivo i nerealno da bi se par njih našlo reć da je itekako izvedivo i to u nekom roku od par mjeseci kako je obećano. Nemam vremena pretraživat a bilo bi baš zgodno to sad pronać i iznova pročitat. Nasmijali bismo se svi.
Sad vidimo rezultat tog obećanjaa i tko je bio u pravu u vezi izvedivosti te ideje. Znam da je i Jadra tvrdila isto što i ja.
A znam i tko je tvrdio suprotno.:-)
Čoksa ja sam upisala L. bez ikakve veze 2009. i to u naš vrtić, a kvart nam ima najviše djece po glavi stanovnika. Oboje smo bili zaposleni i tu pripadali. Uvijek netko traži vezujer nam je takav blesav sustav, nema se izbora.Al šta sad 3000 djece treba tražit "vezu"?
Mene ne zanima politika ja samo konstatiram izvedivost provedbe nekih ideja (svejedno mi je potpuno o kome se radi, zanima me ideja/projekt) za koje se u startu znalo ako čovjek ima imalo iskustva ili je iz te branše da su to priče za malu djecu drugim riječima neizvedive, a problem ostaje nerješen. Samo to.
A ona uvjeravanja kako će gradska vlast u roku 5-6 mj (ako se dobro sjećam ) doći do svih potrebnih dozvola/objekata, odradit javnu nabavu, radove, adaptaciju hahaha :lool: smiješno bilo i tada i sada. Svi valjda znamo koliko samo javna nabava traje pa žalbe...
Baš sam čitala na indexu, 1500 djece RO. Zar se nije tu pisalo da ih je 5000? Izgleda da smo većinom ipak plaćali odgoj i čuvanje skolaraca.
Piše i da ima još 500-ak slobodnih mjesta. Znaci fali oko 2600 mjesta za one iznad 1g. U gradskim vrtićima. Ono što ne znamo su kapaciteti privatnih koji su isto subvencionirani. I koji dio ih nema oba zaposlena roditelja.
Kako mi je oboje djece odbijeno zbog "dobi" pa su išli privatno, eto rekla bih da se situacija nije puno promijenila. Možda da nismo u lupali milijarde na RO "mjeru" bi bila bolja ale eto tu su gdje smo mnogi isto bili u nekom trenutku. Tko je imao sreće da upise oboje djece iz prve u gradski se može smatrati iznimkom a ne pravilom...
Ma Lili, bile bi to priče za malu djecu i da ima iskustva. Kao da i ovi s iskustvom stvarno provedu obećane projekte. Briga njih, svejedno im je, nije da imaju ikakvu odgovornost ako nešto obećaju pa ne ispune, je*e im se, pare sjedaju svakako.
Ja se ne sjećam da je pisalo ikad da će sva djeca biti upisana i da će odmah biti prosireni kapaciteti. Možda neki link na izjavu?
Nasla sam članak prosle godine gdje piše da je 36.000 djece u zg vrtićima od čega 31.000 u gradskim - znači kapacitet privatnih je oko 5.000 djece. Prošle godine, ove je možda i veći.
Ako je 1500 molbi predano za vrtiće RO znači li to da se na njih 1500 trosilo mjesečno kao i na ovih 36.000? Stvarno cudno da se ukinulo, i to tako "naglo" a mgli smo još koju milijardu spržiti :roll:
Ma silly bilo je tu linkova i info na ovoj temi na prethodnim stranicama. Na služb.putu sam van RH pa nemam vremena pretraživat.
Al jednostavno ne govoriš da ćeš napravit nešto što svatko zna da je nezvedivo u praksi (gore sam pobrojala).
Da se barem dio toga riješio već bi vrištali naslovi po portalima.
Adaptacija mjesnih odbora i sličnih prostora u vrtiće nije bila izvediva u tom roku da iole riješi problem smještaja djece. Na kraju nije izvedena uopće.
Voljela bi znat jel bar izgradjeno nešto novih vrtića u Zg? Ako su adaptacije objekata druge namjene zakazale.
Veli mi žena koja se sad najesen vrača s porodiljnog da su dadilje po 1000 eura, a za privatne od 200 eura cca postoji isto liste čekanja, u biti ona ne zna kako će i gdje djecu smjestiti
Nije dalo edit.
Ma silly bilo je tu linkova i info na ovoj temi na prethodnim stranicama. Na služb.putu sam van RH pa nemam vremena pretraživat.
Al jednostavno ne govoriš da ćeš napravit nešto što svatko zna da je nezvedivo u praksi (gore sam pobrojala).Koliko se sjećam i ti si ukazivala na javnu nabavu i koliko taj postupak traje, da to nije: lako ćemo, brzo ćemo.
Da se barem dio toga riješio već bi vrištali naslovi po portalima.
Adaptacija mjesnih odbora i sličnih prostora u vrtiće nije bila izvediva u tom roku da iole riješi problem smještaja djece. Na kraju nije izvedena uopće.
Voljela bih znat jel bar izgradjeno nešto novih vrtića u Zg osnoano koje mjere su poduzete da se riješi ova problematika? Kad su već adaptacije objekata druge namjene zakazale.
Pa evo ovdje sve piše službeno
https://www1.zagreb.hr/sluzbeni-glas...258921002E6F13
Isto tako piše da je dio toga iskorišten za približavanje pedagoškom standardu te da: " zaposleno je 290 dodatnih/trećih odgojitelja i 86 pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju / pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju"Citiraj:
u pedagoškoj godini 2022./2023. prenamjenom postojećih prostora gradskih dječjih vrtića kapacitet je povećan za 15 odgojno-obrazovnih skupina
Po nekoj vijesti privatni su planirali isto dodatnih 16 skupina.
Tako da očito ove godine nije bilo većeg povećanja. Vidjet će se iduće godine da li će dovrsiti neke od novih vrtića koji su u izgradnji. I ono što se pisalo je bio dvogodišnji plan, da li se s njim kadni ne znam, nisam baš detaljno proucavala. Ne bi me curilo da kasni, sve u ovoj drzavi kasni.
Meni je žao neupisane djece ali njihovih roditelja (ovih RO - ne ostalih) ni najmanje.