Jel gotova njihova rasprava i sta su odlucili?
Zna li tko?
Printable View
Jel gotova njihova rasprava i sta su odlucili?
Zna li tko?
potvrdili su svoju odluku,cijene ostaju iste kao dosad, gradonačelnik mora zatražiti očitovanje ministra Mlakara u roku od 8 dana (teletekst HRT1)
samo što gradonačelnik kaže da ne mora pitati baš Mlakara, da ima i drugih načina. Živi bili pa vidjeli...cirkus se nastavlja!
zna li itko na koji će se način plaćati privatni vrtići? nitko o tome govori, zastupnici pojma nemaju (pitala sam ih)...ako netko od vas ima dijete u privatnim vrtićima, što su vam tamo rekli? trebate li skupljati papire za naplatu prema dohodovnom cenzusu ili ne?
Razgovarala sam s ravnateljicom jednog privatnog vrtića vezano uz upis djeteta pa mi je rekla da je to "pitanje za milijun kuna". Dakle, ništa još ne znaju.
Meni logika govori da će, ako ono bandićevo zaživi, i privatni vrtići ići na 2000 kn pa umanjeno za iznos koji bi grad financirao, ovisno o prihodima u prošloj godini.
A koga će gradonačelnik pitati?
skupština je u prosincu donijela proračun u kojemu se za privatne vrtiće isto kao i za gradske, partecipacija roditelja određuje prema dohodovnom cenzusu. onda je počela cijela ova zavrzlama. znate svi što i kako je bilo. nedavno je skupština izglasala novu odluku prema kojoj se gradski vrtići vraćaju na staru cijenu, ali nitko nije spominjao privatne vrtiće. zadnja odluka u kojoj su se spominjali je ona iz prosinca.
ja niš ne kužm više.
a očito nisam jedina
nije stvar hoće li on koga "pitati".
očito postoji više mehanizama na koje on sada može ići.
a znamo koliko nas je puta uspio iznenaditi.
imamo osam dana.
tada ćemo definitivno znati što je on odlučio.
a onda još 30 dana do donošenja konačne odluke i razrješenja ove agonije.
Nama je rekla ravnateljica (privatnog) da će kod nas morati poskupiti bez obzira na odluku, zbog toga jer je i njima sve poskupjelo(režije, hrana i sl.)
nadamo se kako će ovo iskustvo biti ne samo naša škola nego i njihova.
neke je koštala vremena, neke novca, mnoge živaca...
a nijednog fotelje
sto je valjda i bio cilj
njihov, svakako
puno toga se mene u ovoj zemlji živcira, ali ova tema mi je bogme digla živac, a i želudac.. fuj,fuj,fuj
čekamo dalje da se sapunica riješi
kaže šprem danas da bi on da vrtići budu besplatni. bože, kako besplatni uz toliku neupisanu djecu? pa od dosadašnjih 100 mil kn koje uplate roditelji može se sagraditi 10 manjih montažnih vrtića, moglo bi i više, al treba provizije ukalkulirati
sjećam se da je u naselju ris nivogradnja gradila vrtić i predala ga gradu za umanjenje komunalnih dopr i da je vrtić koštao cca 10 mil kn. Gdje je njima u svim tim ludim idejama ikakva vizija razvoja predškolskog odgoja, sve djece upisane u vrtiće, smanjenje grupa, poboljšanje ikakvih uvjeta? Oni su svi ludi, kvarni i pojma o ničem nemaju
Ako ikad dobijem na lotu i time steknem financijsku neovisnost, zaposlit ću 5 vrhunskih pravnika i krenut u opaki rat s gamadi, ne samo na temu vrtića, već i puno toga trulog u državi, ali ne danskoj
pretpostavljam da ne igras loto :mrgreen:
brački loto :)
nego, mene je isto strah besplatnih vrtića, sad kad navale na upise oni s lažnim potvrdama o zaposlenju i slični još više i žešće.
Može besplatno-al kad bi bili strogi kriteriji.
Mene zapravo fascinira kako ljudi odbijaju prihvatit da onaj tko ima veću plaću već sada puno više plaća gradu-e to me nevjerojatno fascinira. I to neusporedivo više.
ne bih ja nikada bil za besplatne
ionako ima previše onih koji si samo čuvaju mjesto
i koji dovode djecu, a ne moraju
mislim da g. Bandić nije informiran o proceduri pa samo melje.
Meni je zlo od ove priče, i uopće jer sgad opet idu zahtjevi pa čekanje jel je ili nije upisan...glava me boli, a nitko ne spominje da vrtića ima puno premalo, to nije bitno, da su grupe krcate, tete preopterećene...
Mene zanima što je sa Cjelodnevnim programima
u koje smo našu djecu prisiljeni upisati (anketirali su nas tek kad su dijete
stavili u određenu grupu) u kojima, ako ne plaćamo tih dodatnih 150 kn/mj,
naša djeca nisu uključena u sve što radi grupa. Npr, etno,sport, vjerski, likovni i sl.
U praksi to izgleda tako da grupica djece koja plaća više slika, radi ručni rad, pleše, modelira i sl.
dok se ovi koji ne plaćaju taj dodatak "slobodno igraju". Čak i na priredbu nemaju pristup oni
koji nisu platili/nisu upisani, nisu im izloženi radovi (jer ih nisu radili i sl.).
Lijepo je što su tete osmislile te malo "podebljane" programe, jer se valjda onda više i trude,
ali je loš i nepravedan princip kako je to koncipirano. Ne može se program provoditi na samo
nekoliko djece u grupi i to sa naglaskom da je Cjelodnevni, a ne dodatna aktivnost (ne samo 2X45 minuta tjedno).
Dakle segregacija već odavno u Vrtićima grada Zagreba postoji, i to na razini grupa.
E sad, me zanima kako će s ova poskupljena utjecati na te cjelodnevne programe, jer će biti situacija
da ću ja npr. morati plaćati vrtić više i neću imati za još i tih 150 kn mjesečno, a pri tome će
netko kome su izračunali (možda se je i snašao) plaćati manje, pa će imati za još tih 150 kn,
a njegovo djete će dobivati kvalitetniji program, u istoj grupi, kod istih teta...
Meni je ovo što piše krojachica uistinu strašno. Znači, djeca koja nisu u određenom programu ništa od toga ne rade - njih tete samo čuvaju?!?
Kod nas je drugačije. Moj D je u sportskoj grupi. Svi su uključeni, ali u nekom trenutku neko dijete nije bilo. Međutim, to dijete koje nije u sportskom programu ne vježba s njima i za to vrijeme ide u susjednu grupu. Sve ostalo rade zajedno. Ako u "normalno" vrijeme na dvorištu igraju graničara ili nogomet, igraju svi, bez obzira tko je a tko nije u programu. Ili ako provode dan na Jarunu u obilasku sportskih terena.
Pretpostavljam da je teško slično organizirati s vjerskim, etno i sl. grupama, ali onda se u te grupe ne bi smjela upisivati djeca koja nisu u tom programu. Ili je cijela grupa ili nije nitko. I ne može se to nametati roditeljima kad su skupine već formirane nego isključivo pri upisu. I treba postojati mogućnost bez dodatnih programa. Ili, ako sve grupe moraju imati pojačani program, to treba biti u cijeni vrtića. Nema tu velike filozofije.
Inače, i ja sam među ovima kojima je od cijele teme poskupljenja vrtića već odavno muka, uzduž i poprijeko. I od škole i sve blesave papirologije. Jučer me žena uvjerava da svejedno moram donijeti cjelokupnu dokumentaciju premda nemam pravo na subvenciju za boravak!?! A jel? Zašto? Tek toliko da netko vidi kolika su nam primanja. Preblesavo. (Srećom, danas otišla u školu i naišla na nekog suvislijeg pa ipak ispada da ne trebam ništa osim potvrde o zaposlenju). Em nitko ništa pouzdano ne zna, em nas šeću od nemila do nedraga, em to košta i vremena i novaca. I to sve u radno vrijeme. Sad samo želim da se sapunica od vrtića završi pa kako god. Nemam se više snage ni uzrujavati. Idem pogledati poslove u inozemstvu... :mrgreen:
A iz nekih škola zovu doma da požure roditelje. Neki drugi papire primaju samo sad u subotu.
Pa jel nije ovaj svijet sasvim poludio!
(Dajte bar onog smajlića koji čupa kosu.)
ja više ni nemam te papire, ima li ih negdje na netu?
cure, ja sam od mame sa MiB foruma, a kasnije skužila da nam djeca idu u isti razred, dobila informaciju, koju je ona pak dobila pismeno, od gradskog ureda za obrazovanje.... gdje kažu da ako se plaća najviša cijena boravka u školi (400 kn) nije potrebno ništa prikupljati nego samo dati izjavu o prihvaćanju plaćanja max iznosa. Ako treba, mogu skenirati taj dopis i poslati vam
mi smo jučer u školi dobili papire za boravak...
mislim da se svi ti papiri/dokumenti mogu naći na zagreb.hr
učiteljicama su dali papire da podijele roditeljima, ali im nitko nije dao dodatna objašnjanja, znaju manje nego ja
sad vidim da je 400.
I još na to prehrana. Krasno! Ima da bankrotiramo!
nasi skupstinari su u ozujku izglasali ovaj program mjera prema kojem je max 400 kuna
plus obroci ti je preko 600
mogu ja na sve :-o :roll: ? ovo je bilo cisto da mi bude lakse par minuta.
krojachica ovo sto si napisala je prestrasno, mene bi bome ravnateljica upoznala, da je nesto tako kod mojih. u nasem vrticu oni koji placaju dodtani prgram su posebna grupa i nema onih koji su tamo na "cuvanju"
a da pokupimo sve uplatnice i pošaljemo mu?
Ivarica, točnije preko 600kn. Upravo dobili jučer uplatnicu za svibanj-264kn. Skoro 100 eura. I još onda TA učiteljica u boravku sa totalno nepedagoškim pristupima "čuva" našu djecu.
Npr. šalje klince u drugi razred u kaznu dok pišu zadaću jer ne može vladati njima. Kad se dijete ozlijedi, ne pruži mu adekvato zbrinjavanje rane( u biti nikakvo-jer sam ju ja zbrinula- a nisam morala, jer sam samo došla po svoje dijete, ali sam imala majčinski osjećaj i moralnu odgovornost), već samo sa "ajde ne drami, proći će". Malo je počesto namrgođena i prekritična za ponašanje. Drži ih na najvećem suncu od 12-14 na igralištu, zato mi je malac već sad kao mali crnac :roll: i sl.
A o kvaliteti prehrane neću uopće pričati, jer to nije tema(a nije ni škola, već vrtići, ali od istog je klinca poteklo pa si dajem za pravo).
Ma odigram tu i tamo, kad cifre narastu pa mi je lijepo koji dan maštati, ali najviše što sam do sad imala je jedan pogođen broj :-(
Za loto ja uglavnom pomažem mom tati, strastvenom igraču, ja ti njemu kažem 10 brojeva, a ona sav sretan kaže: 10 sam ih eliminirao, ovi nemaju šanse bit izvučeni i uvijek čovjek dobije neku siću.
Ima u zg jedan lik,potpuno anoniman, mislim da je teolog, koji maltretira ustavni sud i zasipa ih traženjem ocjena ustavnosti po svim mogućim zakonima i uglavnom je u pravu. Mrze ga beskrajno, čak je zbog njega bilo nekih najava da će ocjenu ustavnosti moći tražiti samo zainteresirana strana. Uglavnom, lik mi je idol :mrgreen:
Ovo što piše krojachica mi je prestrašno, ali i to ima veze s dosadašnjim cijenama. Vrši se ogroman pritisak na vrtiće da ostvare što više prihoda sami pa se uvode dodatni programi bez smisla, bez uvjeta i loše provedbe. Moj sinak ide u dodatni program, ali to je posebna grupa u koju se upisuju djeca od treće pa se ne može dogoditi ovako nešto
I sta sad na koncu: papire u vrticima i dalje traze...