Ako ukras ne mora biti jestiv, možeš najobičniju tortu ukrasiti origami grlicama ili ždralovima na štapiću.
Printable View
jel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?
Ja okrenem naopako odmah kad napunim. Još vruće, a poklopce stavim odmah.
Nakon 5-10 minuta vratim i pokrijem s nekoliko deka.
Tako se postepeno hladi dan- dva i onda pospremim.
Nikad mi se nije pokvario.
Eno ga i sad se hladi.
Jučer sam skuhala 15 kg :-)
Ja 'vako k'o Tanči, ali bez deka :mrgreen:
Uvijek je super!
ja čula tu da ako se stavi na pleh flaša i poslepoklopac da se zvakumira samo, ja punim do kraja, ostavim tak na gredencu dok nekome ne smeta ionda spremim u špajzu.
Najbolje je vruće u vruće, zatvoriti vrućim novim poklopcem, okrenuti 5 minuta naopako i onda na pravu stranu i polako hlađenje (zamotano u deke ili u toploj pećnici).
Ove fore sa uljem, flambiranjem gornjeg sloja i sl su se radile dok nije bilo gumiranih metalnih čepova za hermetičko zatvaranje.
hvala svima na savjetima
na kraju nisam okretala
kad je bio skuhan, napunila sam teglice (prethodno zagrijane u pecnici), i stavila da se jos zapece nekih 20-ak minuta do pola sata
pa ostavila u rolu da se malo ohladi, da ih mogu primiti u ruku i zatvorila poklopcem, i vratila u rol (otvorenih vrata, jer mi se inace kondenzira vlaga, i sve je ujutro mokro)
ne trebaCitiraj:
http://forum.roda.hr/images/misc/quote_icon.pngemily prvotno napisa http://forum.roda.hr/images/buttons/viewpost-right.pngjel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?
u ovom slučaju treba na vrh staviti ulja da pokrije gornji sloj
nece se nista dogoditi i bez ulja, a ako se stavi- ajvar ce biti jako mastan
ma ulje se može lako pokupiti, a služit će ko konzervans
Hitno mi je pa ne stignem traziti, mogu li napraviti savijacu s mekim sirom kojem danas istice rok, nije otvaran?
Vrlo vjerojatno mu nije ništa. Otvori ga i kušaj, just in case
Dobila sam cijeli kokos. Sto da radim s njim? Ima li neko jednostavno rjesenje?
Mlijeko popiješ a meso posuši i pojedeš ili napraviš kolač. Od ostatka ljuske napraviš kasicu tak smo mi na poslu pred 20 godina
Što radite s ostacima brudeta? Danas mi je ostao mali pauk i dosta umaka i bacila sam u WC. Nije neka drama, al nemam pojma je l se to moze drugi dan jesti?
Do sada nam nikad nije ostalo :)
(S kokosom nisam nis napravila. Stoji u frizideru)
Na vrhu su 3 rupice. Samo jedna je mekana. Tu probuši sa nekim šilom, trebaš probiti nešto manje od 1 cm.
Pazi da je rupica gore dok bušiš, inače će isteći tekućina.
Zatim iznad čaše okreni kokos i pusti da istječe tekućina iznutra. Istekne oko 1 dl. Mora biti vrlo lagano mutna, skoro prozirna i osvježavajućeg mirisa. Ako miris nije ugodan, baci sve. I kokos :)
Tu tekućinu možeš iskoristiti, ne izgleda kao mlijeko, samo se tako zove.
Zatim uzmi kokos i čvrsti čekić, pa lupi snažno par puta po kokosu. Ako si dobro lupila, puknut će uzdužno, pa možeš izvaditi unutarnji dio. Nemoj lupiti tako da su pločice ispod. Kokosova ljuska je jako čvrsta.
Sada trebaš uzeti mali, oštar nož, narezati unutarnji dio na trake oko 1,5 cm i oguliti jako tanko vanjsku, smeđu koru. Ni malo nije lak taj posao. Probaj komadić savršeno bijelog kokosa koji si tek ogulila, jer ćeš, ako ti je fin, dobiti volju za daljnje guljenje. A ako nije, nećeš se morati dalje mučiti...
Meni je taj okus svježeg kokosa savršen. Samo ga ne smijem jesti previše, jer mi "teško" padne na želudac.
Oguljene trake mogu ostati koji dan u frižideru, ali meni već idući dan nisu tako fine. Kad se posuši nije za jelo, jedino se može izribati i staviti u kolač.
Sretno u pripremanju kokosa za jelo, čuvaj prste!
Da, brodet može ostati za sutra. U frižideru.
Ajme Beti, puno hvala na ovako detaljnom opisu! Dobijem volju da isprobam. :)
(Da sam ja ljubitelj okusa kokosa, vec bih isprobala, ovako se gledamo :) )
Da li bi dobila Elsa svijetlo plavu boju ako u obični šlag ubacim malo prehrambene boje?
2x je radila tičino figurice, a jednom smo naručili gotovu prekrivku u Dori, na Horvaćanskoj.
Još jedno pitanje.
Imam kalup u obliku pahulje, ali za kuglof, dakle, ima rupu u sredini.
Htjela bi ga upotrijebiti za tortu.
Imate li ideju čime popuniti rupu (a da nije lutka).
Neka fina krema koja se se stisne, pa se fino reže...
Inače, mislila sam taj pahulja oblik biskvit rezati horizontalno, pa mazati kremu, ko pravu tortu.
Možda bi ti poslužila krema kojom se pune lopta torte. Ako je veća rupa ja bi neki biskvit izrezala i pomiješala sa nekom običnom puding kremom, ili kakvom kremom već mažeš tortu.
ja sam punila s m&m bonbonima torta
ali bi ti u tom slučaju dobro došlo da imaš "poklopac" za tu rupu, mislim da bi bez njega bilo pre "nestašno" ;)
wow, mikimamma, super, kako si točno ovo izvela, molim te?
imaš cijeli recept?
sorry mojca al meni je prvo palo na pamet ovo
Miki mama mmmmmmmmmmmmmmmmm :mljac:
al, da, ovo što kaže kosjenka, napraviš još biskvita, namrviš ga na manje komade i pomiješaš s kremom kakvom već radiš tortu. Ili nalomiš neke kekse, jaffa kekse npr i pomiješaš s pudingom od čokolade i uspeš unutra.
kad sam radila malome tortu u obliku bubamare, napravila sam čokoladni biskvit, skuhala 3 pudinga od vanilije u kompotu od višanja (sok + višnje + dodatni sok) i sve pomiješala i izlila u okruglu posudu obloženu alu folijom, pa u frižider. Kad se stislo i kad sam izvadila iz posude, bila je čvrsta polukugla.
Moj mlađi sin si je svojevremeno isto tako radio tortu-vulkan od kuglofa. Unutra je nagurao obične kolače (biskvit, ne sjećam se više da li su bili čupavci ili makove kocke, nešto što je već bilo u kući) i zalio pudingom i onim zaljevom od višanja da dobije lavu. Isto se lijepo dalo rezati.
Možeš možda kremu od sira napraviti. Ja radim nešto slično ovome (krema je prilično slična, al radim tijesto kao biskvit s putrom pa je puno jednostavnije). Možda četvrtinu mase, ili čak osminu ako miješaš s voćem, ne znam kolika je rupa. Al to mora barem 2 sata stajati u frižideru brije nego režeš.
tang, ideja je s interneta, najbolje u svemu je što je ful jednostavno a rezultat ludo efektan
bitno je da je oblik torte visoki a uži - moja je promjera 26 cm, radila sam od 1,5 smjese ali sam biskvit pekla u dvije ture
kad režeš u slojeve, dva sloja ostaju cijela za donji i gornji sloj
ostale narezane slojeve složiš jedan na drugi i pomoću čaše izdubiš sredinu
kad slažeš tortu, ostaviš čašu u sredini da krema ne zapuni rupu, složiš sve osim zadnjeg sloja
spremiš u frižider na hlađenje
kad se krema malo stisne da više ne curi, izvadiš čašu, napuniš bombonima, staviš gornji sloj i premažeš s ostatkom kreme
Hvala na sugestijama.
Ipak sam se odlučila na ziher je ziher varijantu. Bolesna sam i nikakva... nemam snage za eksperimente.
Kad pričate o mm bombonima, kuma je napravila genijalnu tortu. Ljepila je jedan na drugi i na vrhu vrećicu bombona pa je torta ispala ko da ovaj tren treseš bombone na nju. Eh, nemam sliku sada, al ludo je. Naravno, klinci su jeli samo mm.
pita od jabuka, bez pecilnog praska?
sve sam pripremila, i skuzim da nemam pp!!! (nevjerojatno)
guglala sam razne recepte i u sve ide ....
U pitu od jabuka NE ide prasak za pecivo.
Tijesto za pitu, bilo koju:
1 dio secera
2 dijela masnoce
3 dijela brasna
1 jaje na svakih 30dkg brasna
Znaci, u 30dkg brasna narezati 20 dkg margarina, razmrviti, napraviti udubinu, u nju razbiti 1 jaje i dodati 10dkg secera, malo pomijesati vilicom i brzo zamijesiti prhko tijesto.
Takvih sam pita napravila gomile u zivotu i svaka je bila uspjesna.
A ako bas ne mozes bez pp, mijenja ga soda bikarbona.