Marla koliko si bila tt kad si isla na mjerenje nuhalnog??
Marla koliko si bila tt kad si isla na mjerenje nuhalnog??
Ne moras nis ni rec, znam kak ti je... Ok, ja i ne sjedim jer ne smijem, al kad se okrecem u krevetu, ova stidna kost mi tolko krcka i boli me ko da je slomljena, a kad se dignem na wc moram si pomoc dic nogu da obujem slapu :/
Ja isto ne znam kak cu ustat iz tog kreveta sad za koji dan, ja sam polupokretna..
Curke, sjecam se iz prosle trudnoce da mi je ustajanje bilo daleko lakse prebacivanjem na bok, te izdahom prilikom samog ustajanja (ostala mi navika od joge, a ispostavila se korisnom i u toj situaciji). Samo bez naglih pokreta...
Bila sam 11+1 i ginica je to radila u sklopu obaveznog uzv prije vadjenja krvi za Nifty test. Bilo je 2mm, te je komentirala da je sve u redu...
Nadam se i ja najboljem... [emoji173]
Toxoplazmoza mi je negativna (radila su mi je u sklopu opseznog genetskog testiranja prije IVF-a). Ne znam hoce li je ponavljati... Da, i krvnu grupu su mi vadili. Navodno je sad vade 3 puta u trudnoci...ne znam zasto, a i to mi je novost u odnosu na prijasnju trudnocu...
Tri puta krvnu grupu u jednoj trudnoci? Zasto? Pa to se ne mijenja. Meni su vadili jednom na pocetku u prosloj, a u ovoj nisu ni spominjali.
Nisam sigurna, no misli da je to vezano za rh faktor. Ja sam doduse O pozitivno i u prosloj t.su mi samo jednom vadili...no evo, stvari se mijenjaju...
Ja imam krvnu grupu iz 2002 i to je to(A+) ... Vadila sam posle samo ona antitijela u svakoj trudnoci.
Ne, samo Rh- vade krv na transfuziji vise puta, zbog moguce senzibilizacije. Meni u 3. trudnoci uopce nisu rasili krvnu grupu, samo markere na hepatitis.
Oko 24. tt (ako se ne ukaze potreba prije) radi se ogtt. Ja sam ga u 2. I 3. trudnoci odbila, u pravilu se radi. Na pocetku trudnoce i pred porod cervikalne briseve.
Iako sam rh +, mene su takodjer u cca 30+ tt poslali opet vaditi.
Je li se ogtt radi kao redovna pretraga u trudnoći ili samo ako imaju indikacije? I šta bi bile indikacije?
Moja dr salje sve trudnice na ogtt.
Moja ginekologica isto šalje svih na OGTT oko 24-28 tjedna... krvnu grupu sam vadila na početku jednom.. iako imam nalaz i od prve dvije trudnoće ali ona je svjedno dala da se vadi.. Toxoplazmu je ponavlja 2 puta jer je negativna
U 26 tjednu je opet kontrolirala svu krv i urin i rekla mi je da je to bilo zadnje vađenje krvi.
Ogtt nijednom, a krv vadim svakim mj zbog trombofilije i to idem u dva laba, jedan za trombocite a u drugi za veliki koag. Za ogtt je rekla da nema indikacija da mi radi. I sad u 31tt sam radila nalaze za zeljezo i urin.
Rekao mi je dr danas da vade 3 puta tijekom trudnoce i rhi- i rh+ (ja sam plus), jer se vide stvari koje mogu biti daleko opasnije za zenu od rh, a te su stvari navodno promjenjive. Nisam pitala detalje, vjerujem da bi netko od struke to podrobnije objasnio.
Ogtt mi u prosloj trudnoci nisu radili, a sad ce u 25.tt (drugi dr, druga praksa...)
Markere za hepatitis vjerujem da nece raditi jer sam ih radila nedavno zbog ulaska u IVF.
Danas sam doznala da nosim curicu...jos sam malo izvan sebe od srece, ne zbog spola (iako sam se nadala zenskoj energiji u kuci gdje su vec muz i sin), vec jer sam u strahu cekala nalaz Nifty testa... tek sad imam osjecaj da sam na "putu" trudnoce, kao da mi je netko rekao "dobrodosla"... prvi put sam u trudnoci malo opustena i zapravo sretna i uzbudjena [emoji3]
Marla-s cestitam na curici i DOBRODOSLA u trudnocu!
Marla-s čestitam na dobrom nalazu, djevojčici i dobrom osjećaju. Nadam se da će ti sa vremenom biti sve ljepše i ljepše :yes:
Pozdrav s mora!
Bornastra, čestitam na mirisnom smotuljku!!
Marka, vjerujem koliko ti je laknulo jer znam koliko mene kopka sto nisam napravila neki od neinvazivnih testova...
Ja sam preskočila jedan pregleda jer sam na godišnjem i sad pomalo nestrpljivo iščekujem sljedeci tjedan i upravo idem zvati ginekologa da se naručim.
Vjerujem da mi slijedi urinokultura. Znam da ce mi raditi testove senzibilizacije jer sam RH—. Ne znam za ovaj podatak sto se jos vidi vazno za trudnicu da se bas tri puta vadi krvna grupa.
Ni meni nije jasno sto vide iz krvne grupe.
Sjecam se jednog u šestom mjesecu (Pamtim stambilj na papiru) i mislim u osmom mjesecu. Sad sam na moru i nisu mi papiri pri ruci pa ti kazem samo po sjećanju.
Sto se tice krvne grupe, ja isto u ovoj trudnoci nisam ponovno vadila, nego me je ginekologica na prvom pregledu trazila ako imam orginal nalaz iz prve trudnoce da joj donesen, i rekla mi je da ne trebam ponovno vadit.
Joj ja sam prvo dijete rodila prije 9 godina(sutra nam rockas) , imala sam 25 godina i nisam nista citala, internet nisam jos imala u kuci u to vrijeme, mila majka, obavim pregled kad moram, sta mi ginekolog kaze to je to, nista ne pitam, a ovo sada mi je koma, procitas sve i svasta, puno sam mirnija bila u prvoj trudnoci.
Sto vide citam manje znam. Kasnije cu provjerit sto mi pise na nalazu iz prve T. Radila sam nalaz u zgradi iza Petrove bolnice.
Evo sam nasla nalaz. Test otkrivanja antieritrocitnih protutijela:negativan
Curke <3
Hvala ti na ovom linku, korisno je i mnogo objasnjava. Nikad do sad nisam ni pomislila da je to toliko kompleksno....i opasno ako dodje do promjena... Uglavnom, vise necu vadjenje krvne grupe smatrati nepotrebnom, dosadnom pretragom. Samo neka oni vade i provjeravaju...
I da, dobro kazete - mirniji i bezbrizniji smo bili kad smo manje znali. Ja proslu trudnocu niti sam osjetila, niti sam znala za sve sto moze poci po zlu. A cak i ono sto sam znala nisam mnogo dozivljavala, niti smatrala "prijetnjom". Dobro su pjevali Prljavci: "...sve je lako kad si mlad....svaka rana manje boli..."
Pridružujem se... Meni je ova treća puno stresnija od prve dvije.... Onda sam manje čitala manje bila zabrinuta, sve mi je bilo nekako jednostavnije... A sad panika za svaku glupost...
Pozdrav. Ja sam ovde nova.
Imam pitanje pa ako neko ima iskustva s tim. Kad sam bila 10+4 raden mi je nuhalni nabor koji je bio 0,5, dr mi je rekla da je sve u redu, uopce mi nije nista spominjala, tad nisam ni znala sto je to. Jel to uredan nalaz? Jesu to cm ili mm? Jer sam citala da ako je veci od 3 mm da nije dobro? Pa sam sad zabrinuta malo.
Hvala vam
Cure u kojem tt ste isle na mjerenje nuhalnog?
Negdje sam procitala da je idealno do punih 12 tt.
Ja cu biti malo preko jer mi je dr na go.
Dal da idem kod nekoga drugog ili da cekam svog dr?
Koje je vase misljenje?
Libra, idealno je za koncentraciju trudnickog proteina plazme (papp-a), ali uobicajeno radimo kombinirani između 11 i 13tt. Iza 13tt relevantnost vrijednosti i Papa i slobodnog Beta hcg-a opadaju.
A ja nekako drugacije, ne mogu ja bez čitanja i konzultacija. Puno sam vise čitala u prvoj trudnoći, pretpostavljam jer he bila prva i imala sam vise vremena. A zabrinutija sam sada. Zabrinutija jedino u pogledu zdravlja djeteta.
Slobodno ga napravi tada bez nedoumica.
Libra, ne bih rekla da ces zakasniti s pregledom ako pricekas svog dr. jer je sve to vrijeme koje navode kao povoljno za mjerenje. Meni su konkretno mjerili s 11+1, mislila sam da je prerano, no ispostavilo se da nije.
Joj, vama po većim gradovim sve te testove i pretrage daju i nude. Mi imamo uzv, papa test, urinokulturu i krvne pretrage. Za ove druge pretrage sam saznala tek ovdje na forumu.
Hvala vam cure na odgovorima!
Bok trudnice moje, evo da se i ja napokon malo javim! Bila sam na odmoru i danas se vratila na posao. Radim još dva tjedna i onda kreće porodiljni :-D! Mi smo imali malu turneju, bili smo prvo na glampingu u Sloveniji na par dana, pa onda par dana Zagreb a onda tjedan dana na Braču! Tamo smo istraživali lijepe plaže i uvale, razna mjesta i super nam je bilo! Nisam se puno umarala, plivali smo i uživali.. . Presretna sam što smo mogli otići na more!
Mog malog sad već ozbiljno osjetim gotovo cijeli dan, ne samo dok mirujem! Tako sam sretna i smirena kad vidim i osjetim da mi trbuščić skakuće jer znam da je sve u redu! Bila su par mirnija dana tjekom godišnjeg pa sam ga slušala na baby watceru čisto da se uvjerim da je u redu. Još me uvijek muči žgaravica, to me prati tokom cijele trudnoće no osim toga sam super!
Prije odlaska na more bili smo na pregledu i sve je bilo odlično, imao je tad preko kilu i 30cm. Malo me taj šećer zabrinuo pa smo morali raditi onaj GUK kućni profil koji je prošao iznenađujuće lako, iako sam se bojala kako ćemo sami vaditi krv iz prsta doma i to. Nalaz tog GUK-a mi je uredan pa me čeka samo kontrola istog kroz par tjedana.
Ja već razmišljam o pregledima u bolnici, kada to krenuti, voljela bi kod dr. Grgića u Vinogradskoj al ne znam kako ga uhvatiti. Imam još samo jedan pregled kod svog dr. Radončića i sljedeći bi onda trebao biti u bolnici. Danas smo ušli u 32. tjedan i ne mogu vjerovati da sam već do 32. dogurala :-P! Naravno da me sad prati novi strah osim gubitka (kako je bilo u 1.) a to je prijevremeni porod, no tješim se i nagovaram malog da se strpi još bar 5 tjedana a onda može kad hoće!