Pa ne utrkujemo se ;) meni je drago ako svojim komentarima mogu nekome uštedjeti vrijeme, pa da ne čita lošu knjigu. Iako, one zaista loše su zapravo rijetke - većina knjiga će naći nekog kome će se svidjeti, a ukusi su nam ipak različiti.
A za Ulicku, još davno sam konstatirala da je ona puno mlađa Tolstojeva sestra :heart: "Kuga" je jedno od onih djela koja su preskočila vrijeme i prostor i postala univerzalna i prije objavljivanja.
Nego, nedavno sam sasvim slučajno vidjela da je objavljen novi prijevod priča Karela Čapeka,
"Pripovijetke iz jednog i drugog džepa" .
Te sam priče čitala još davno, u studentskim danima, u prastarom raskupusanom izdanju iz 50-tih godina. Jako me razveselilo vidjeti novi prijevod i novo izdanje, jer priče su izvrsne. Sve one kreću od nekog krimi-zapleta, ali vrlo brzo shvaćamo da nije u pitanju samo krimić, već prikaz širokih slojeva društva, seljaka, činovnika, policajaca, sudaca. Gotovo u svakoj ima i ponešto filozofije i općeljudskih spoznaja (meni najdraža priča, "Pokušaj ubojstva", tipična je u tom smislu). Čapekove priče su na tragu Čehovljevih Humoreski, simpatične su, duhovite, a ipak nisu trivijalne, i, što ih čini posebno ugodnima za čitanje - nemaju nimalo mržnje ili prezira prema ijednoj skupini ljudi, pa čak i kad je riječ o zločincima.
Inače sam jako restriktivna kad je riječ o kupovini knjiga, jer za njih gotovo da više i nemam mjesta. Ovu sam ipak morala odmah kupiti, i sad je čitam polako, za gušt, kad želim biti sigurna da ću se uz knjigu odmoriti i bolje osjećati.