Tina72 prvotno napisa
Postavila bih pomalo off topic pitanje. Zanima me Vaše mišljenje.
Naime, u etapi demografske erozije u kojoj se nalazi stanovništvo Hrvatske, s projekcijom UN da će nas 2035. biti cca 3,5 milijuna, dakle gotovo milijun manje nego 2001, mjere pronatalitetne politike su nužne. Ove aktualne su, po mom mišljenju, nesustavne i dugoročno neučinkovite.
Kako svakog "boli" situacija koju živi, mene posebno iritira, upravo u nužnosti vođenja aktivne populacijske politike "ili nas neće biti" ( u smislu radno aktivnog stanovništva), a i u cilju stvarnog, a ne deklarativnog hoda prema društvu znanja, da visokoobrazovane majke koje su dobile priliku zaposliti se na zahtjevnijim, a time i nešto bolje plaćenim radnim mjestima, prime svoju plaću tijekom cijele prve godine djetetova života. Nisam rekla ništa novo, ali me izrazito iritira činjenica da se iz moje plaće konstantno putem doprinosa izdvaja u apolutnoj vrijednosti veći iznos od prosječnih plaća, a da tijekom onih nekoliko porodiljskih dopusta za djecu koja će mi biti darovana tijekom života, u drugih 6 mjeseci imam pravo tek na sramotnih cca 2.600,00 kn.
Imamo dvoje djece, nadamo se da ćemo ih imati bar još toliko. Sigurno da zbog novaca neću odustati od želje za djecom, ali me ipak frustrira činjenica da ću ili drugih 6 mjeseci biti duboko zadužena ili ću, kao i u prve dvije trudnoće, ići rano raditi, na poslu biti po par sati, a ostalo odrađivati noću. Bogu Hvala, dojila su obojica preko treće godine. No, stres i umor koji ja osjećam je posljedica upravo navedenih napora.