Kako sam ja razumjela Pčelicu, ona smatra da je mozak rješenje problema, a ne problem.
PS. stiglo još jedno muško na porod....
Printable View
Potpisujem Pčelicu Maru.
Treba biti bolje, ali to idealiziranje neke arkadijekse prirode koja sve riješava sama od sebe je čista utopija.
Davore, Beti je dobro shvatila, ti nisi.
Evolucija ne znači napredovanje u svakom pogledu, evolucija je prilagodba - napreduju oni segmenti koji vrsti omogućavaju uspješnije preživljavanje u određenim uvjetima, a oni nepotrebni nazaduju.
Neki nametnici su se razvijali u smjeru da gube sva njima nepotrebna osjetila, tipa vid, sluh i sl., a razvijaju samo one osobine koje su im potrebne za uspješno preživljavanje i razmnožavanje u domadaru, npr. reproduktivni sustav, razni organi za pričvršćivanje i sl.
Kod ljudske vrste se razvijao mozak, to je naš evolucijski napredak koji nas je izdvojio od ostalih životinja.
Ali, to ne znači da u nekim drugim segmentima nismo nazadovali. Jesmo, itekako. Ali to nadoknađujemo upravo tim naprednim mozgom.
Nadam se da ti je sad jasnije :)
OK, ali mozak se nije bitno mijenjao zadnjih, valjda, 100 000 godina, a porod je postao medicinski problem tek zadnjih, valjda, stotinjak godina. Čak i ako uzmeš kreacionističko datiranje vremena ispada da ljudska vrsta većinu vremena nije imala puno koristi od svojeg velikog mozga.
Rekao bih da je točno jedan mozak zaslužan za svu paradu s uvjeravanjem ljudskog roda kako nije kompetentan bez vrhunske medicinske pomoći donijeti dijete na svijet, mozak Edwarda Bernaysa. Taj je znao sve Freudove frustracije pretočiti u marketing.
ne nego je u zadnjih sto godina medicina konačno uspjela smanjiti smrtnost na porodu :
"The historical level of maternal deaths is probably around 1 in 100 births.[15] Mortality rates reached very high levels in maternity institutions in the 1800s, sometimes climbing to 40 percent of birthgiving women. At the beginning of the 1900s, maternal death rates were around 1 in 100 for live births.[citation needed] The number in 2005 in the United States was 11 in 100,000, a decline by two orders of magnitude,[12] although that figure has begun to rise in recent years, having nearly tripled over the decade up to 2010 in California.[16] For the United States, 11 in 100,000 is now one of the lowest estimates. Maternal deaths in the United States range up to 17 per 100,000 live births.[1" wikipedia
ima puno detaljnih podataka po zemljama na WHO stranicama pod mother moratlity.
iNe, istina nije daleko od toga. To jest istina.
Da li si ikada čitala o povijesti medicine, ako nisi, onda jesi o ljudima u povijesti i koliko su umirali jako mladi. Probaj neku knjigu od Cronina, bar da vidiš kako je bilo ljudima prije razvoja medicine.
I jedini lijek za neke bolesti je cijepljenje. Ili molitva. Ja vjerujem u prvo što se bolesti tiče.
I trudnoća i porod su postali fiziološki događaj u više od 90% slučajeva tek kad se na njih počelo gledati kao na bolest. Paradoks? U ovom slučaju ne.
Prvo su se ljudi molili Bogu, onda im je on dao cjepivo :mrgreen:
Ovo što se danas događa sa porodima je upravo tretiranje trudnoće kao da je bolest.
A ja uvijek prije vjerujem Bogu i molim mu se, nego da nade polažem u babu sa špricom koja mi želi natrpat dijete otrovima.
Smrtnost rodilja u 1800- ima je usko povezana sa pomodarstvom da žene rađaju u bolnicama, na selu je smrtnost bila znatno manja, glavni uzrok tadašnje smrtnosti u bolnicama je činjenica da nisu znali da bacili uzrokuju bolesti i bakterije infekcije, pa je jedan liječnik redom pregledavao rodilje bez pranja ruku, znalo se dogoditi da čitav odjel rodilja pomre, zvali su to porođajnom groznicom. tek kad je jedan liječnik prilikom javne autopsije jedne takve žrtve se slučajno zarezao, zarazio, dobio iste simptome, i izgubio ruku zbog gangrene su povezali 2 i 2. Od tada smrtnost rodilja u bolnicama opada.
pa da, a prezivljavanje i opstanak vrste ovise upravo o porodu, kaj ne? prema tome ne bi nam mozak bio tako velik naustrb poroda, nego bi se i porodni proces prilagodio. inace odosmo svi vrit.
a za smrtnost prije 200 i kusur godina moramo uzeti u obzir jos nesto, nedostatak mnogih stvari koje su danas maltene default, od uvjeta stanovanja do kvalitete prehrane, dostupne medicinske skrbi, planiranja broja djece, financijske situacije.. nebo i zemlja.
beti, i odent je rekao da su kod nas u rodilistima statistike medu boljima u svijetu (sto se tice smrtnosti, broja cr i ne sjecam se vise cega). ali broj cr je u stalnom porastu, kolko se sjecam.
odgovor na predzadnji post:
to zadnje što opisuješ desilo se u našem okruženju - u Mađarskoj :)
Zapravo studenti medicine (uvijek su studenti krivi) nisu prali ruke između obavljanja autopsija i pregleda rodilja.
Edit: to se događalo svuda, al je Semmelweis u Mađarskoj skužio zašto.
Al eto i argumenta za manje vaginalnih pregleda :mrgreen:
Ili Austriji?
Istekao mi edit.
Bila sam u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo koji prikuplja statistike o porodima i spremila naše statistike za jednu EU bazu.
2000 - 10,8% CR
2008 (zadnja godina za koje imamo podatke) - 17%
Za usporedbu: Grčka (2008) 50%, Italija (2008) 40%, Austrija (2009) 28,8%, Nizozemska (2008) 15,4%
Dakle, komparativno smo niži ali postotak vrtoglavo raste
isuse, 50% :-o
jos par tisucica godina pa cemo postati super brainy homosapiensi i svi cemo se radati na carski
Davore, mislila sam na npr.bjesnoću. Evo jedan članak o toj bolesti:
http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/pr...u-bez-cjepiva/
Uglavnom se umire od bjesnoće, jedino ako se cijepi neposredno nakon ugriza, osoba ne oboli. Preživljavanje od te bolesti bez cijepljenja je novinska vijest.
Neću sad o tome, jer je tema o pravima djece. Iako mislim da mame silno krše ta prava ako odbijaju SVA cjepiva. U svemu treba i malo mudrosti, ustvari puno.
upravo sam to htjela napisati ali nisam znala kako se knjiga zove na hrvatskom.
Zanimljivo mi je kako se postoci razlikuju kad se krene od juga prema sjeveru europe, baš ću javiti kad svi budu javili postotke svoje zemlje (jer baza još nije gotova nisu svi javili podatke) da vidimo ako je to zaista tako ili se samo tako čini obzirom na ovaj mali uzorak. brzinski sad ovako na google nalazim samo podatke od 2000 god, a od tada se sigurno puno toga promijenilo.
Pa baš nam taj veliki mozak između ostalog i ometa porod. Da je mozak manji bila bi i lubanja manja i ne bi nam ni trebala rotacija, usprkos uspravnom hodu :)
Danci, i mene baš zanimaju ti postotci.
Imaju li Grci neko posebno objašnjenje za ovako visoku stopu cr?
I znaš li postotke za Hr po bolnicama, regijama ili sl.?
Roda je krajem 2010 svim rodilištima poslala anketu, sve osim 4 su vratili (93% vratili, uklj sva velika rodilišta osim KBC Rijeka) i trebali bi se rezultati uskoro tiskati.
Što se tiće inozemstva, znam samo %, nikakve detalje.
KBC Rijeka ima sve podatke na internetu, jučer sam stavila link u vezi postotka CR.
Da, skužio sam da si pobrkala cijepljenje pasa "protiv" bjesnoće s ljudskim cjepivima. Kod ljudi se (za sada) daje profilaksa nakon ugriza, a to s cijepljenjem pasa nema previše veze. Cjepiva (kao nešto što primiš unaprijed) jednostavno nemaju sposobnost ikoga izliječiti od bilo kakve bolesti. Mujica recimo ne baca tako "hrabre" izjave jer mu je jasno da ne stoje.
Uzgred, pitaj vlasnike pasa što misle o tom vrlom "cjepivu" i na koji način utječe na vladanje životinja. Imamo veliku sreću da nam djecu još uvijek ne cijepe s tim smećem.
još pitaš?
Davore, oprosti, ali ovo dokazuje da pojma nemaš. Ako nemaš za ovo, ne znam kako onda za sva druga cjepiva.
Naravno da cjepiva ne liječe, to im ni nije namjera. Cjepiva sprečavaju.
A mnoge stvari u životu je bolje spriječiti nego liječiti, ne misleći pritom samo na bolest.
I brkaš cjepivo za ljude i pse. Ja jesam vlasnica psa. Uvijek imam pse.
Da, to je točno, u rodilištima je zbog groznice bila velika smrtnost. Ali, bila je velika i na selu, a bogme i u bogatim dvorcima.
Cilj cijelog porodništva je da se smrt majke i djeteta računa u promilima, a ne u postocima.
I taj je cilj ostvaren.
Loš odnos i ružne riječi osoblja su karakteristike osobe, a ne rodilišta.
I ja imam pse cijeli život i moji psi su oduvijek paženi i maženi, nikad nisam čula niti uočila ništa ni slično ovomešto ti spominješ Davore, a vlasnica sam pasa od kad znam za sebe i to baš kućnih ljubimaca, ne psa čuvara ili tako nešto. Mislim da je čak i opasno iznositi ovakve tvrdnje jer od kad se ne uređuju šume i ne održavaju voćnjaci zbog raznih nejrešenih vlasničkih pitanja itsl. koji se spajaju sa gradskim zelenim zonama kontakt šumskih životinj s ljubimcima je realna stvar, a bjesnoća nije uopće zafrkancija.
Dosad sam samo čitala, ali moram se osvrnuti na neke stavove pojedinih forumaša.
Vidim da neke ozbiljno smeta zadiranje države u njihove privatne živote, ali se pitam da li stvarno svoju djecu smatrate isključivo privatnim vlasništvom i mislite li da ne treba postojati neki nadzor nad djecom koji uključuje u prvim godinama i toliko prozivane medicinare?
Čini mi se da nekad i u najboljoj namjeri možemo djelovati na štetu vlastitih nam potomaka.
To ne znači slijepo vjerovanje sustavu, ali i malo samokritičnosti je ponekad dobrodošlo.
Na ovakvo me je razmišljanje naročito potakao nedavni tragični događaj u Sloveniji za koji vjerujem da je većina od vas čula.
Inače, mišljenja sam da u našim bolnicama stvarno još puno toga treba unaprijediti, a također sam i za omogućavanje pkk, ali tek kad se steknu uvijeti koji su potebni.
Ovi takoreći "ilegalni" porodi koji se u nas odvijaju ostavljaju prostora za zlouporabu pojedinaca na štetu vlastite djece. Vjerujem da ovdje nema takvih, ali mi se nameće pitanje da li bi maleni Miha možda danas bio živ da je rođen u instituciji umjesto kod kuće?:-(
Inače Cvijeto, onaj avatar ti je bio mrak. Je da bi mu mogla biti mater, ali mi je dooobaaar!:mrgreen:
Sigurna sam da imaju veze i sa medicinom i sa boljim uvjetima života, i sa večom educiranošću običnog puka, urednijim prehrambenim navikama itd. Isto tako postoje mnoge bolesti koje su se pojavile tek u zadnjih 100 godina; a sigurna sam da i cjepljenje danas nema nikave veze sa zaustavljanjem epidamija ili smanjenjem pojedinih bolesti.
Moja djeca nisu moje privatno vlasništvo, ona su moja djeca i moja odgovornost sve dok ne budu sposobni sami se brinuti za sebe. Oni isto tako nisu vlasništvo države kako se država zapravo odnosi prema njima, i roditelj bi trebao imati apsolutno pravo u odlukama poput mjesta poroda, zdravstvenih odluka te odluka o obrazovanju. Meni je apsolutno nenormalno da mi država određuje gdje ću rodit, kako, kad ću cjepit, kako obrazovat, jop malo pa će mi određivat s ćim ih hranit!