ok
Peterlin je napisala osnovna razina
pa sam mislila da su dvije razine
Printable View
Trinomova skripta, ali nemam to. Mom sinu nije trebalo.
Imaš ovdje kojekakvih korisnih materijala: https://www.bug.hr/forum/topic/skola...te/226431.aspx
Tanci, ima smisla kupiti novi atlas iz anatomije, to je nešto što se ne mijenja i pogotovo ako ju zanima kirurgija trebat će joj kasnije. Što se tiče udžbenika (ako je još uvijek službena literatura Waldeyer) preporučam iskopirati stari Marušićkin udžbenik koji je napisan puno razumljivije. Waldeyer je lijep udžbenik jednom kad znaš anatomiju, a za učenje prvi put je bože pomozi.
U prve 3 godine ima smisla kupiti original anatomski atlas, Guytona iz fiziologije i možda udžbenik iz patologije. I to je to! Ostalo sve neka kopira i uveze u više svezaka tako da joj je lakše nositi, dio po dio kako što uči. Ni slučajno kupovati novog Coopera za biologiju i slično. Također neka nikad ne kupi nikakvu službenu literaturu za predmete koje sluša na Štamparu (tipa socijalna medicina i slično).
Neke kopiraone imaju sve te udžbenike već skenirane u svojoj bazi pa ne treba posuđivati i nositi na kopiranje, nego joj samo isprintaju (npr Leko na Črnomercu).
rspored matura
ok kad nitko nije zalijepio
https://mk0ncvvot6usx5xu4d.kinstacdn...Promjena-5.pdf
https://www.ncvvo.hr/kalendar-polaga...-jesenski-rok/
Da da, dobro je da si tu zalijepila. Ja sam na temi o štrajku skrenula s teme.
Ja nisam vidl aili tražila pa sam i tam
Moj je prijavip sve A razinu na maturi, dodatno fiziku, filozofiju, povijest i pig.
A najšarenije moguće fakultete je prijavio
Ovo je pametno. Moj mlađi je zapilio za vojnu akademiju (prva tri na listi), sve se bojim to ovdje napisati... Inače, ja nisam baš oduševljena. Nemam ništa protiv tog studija, ali on je astmatičar i alergičar i brine me njegovo zdravlje, jer je to fizički izuzetno zahtjevno.
Prijavio je i FER i TVZ, a što sad dalje - nemam pojma... Treba imati i rezervne varijante.
Imaju li na vojnoj neku zdravstvenu "audiciju"?
Da, imaju, to je prilično rigorozno. Ne samo liječnički pregled, nego i testiranje psihofizičke spremnosti. Ne bojim se ja da će pasti na tome, nego da će proći - u tom slučaju problemi mogu nastupiti kasnije...
Situacija je takva da smo trenutno u potrazi za pulmologom (sa Srebrnjakom smo se pozdravili krajem ljeta, kad je moj sin postao punoljetan). No, vidjet ćemo...
Prijavio je arhitekturu kao prvi izbor , pravo kao drugi, pov/geo, komparativnu knjizevnost i kif.
I još razmišlja da prijavi novinarstvo i fiziku na pmf. I arheologiju
Šareno, kažem vam
A sve zato što se bori protiv sebe i mišljenja drugih koji su mu napunili glavu da arhitektura nije za njega i da profesori zive loše. A da se opusti, prijavio bi arhitekturu i povijest i gotovo.
Sretno s traženjem pulmologa.
Znaš kaj, astma i vojno učilište! Kaj ja znam. Znam ženu koja radi u vojci - moraju li ovi iz učilišta ostat kod njih i zaposeni, ima stalno te neke testove spremnosti koje mora proći. A osobi s astmo, to vjerujem nije jednostavno.
Sad ja skačem na zadnje noge jer je moja juniorka ove sezone jako jako loše, uz sve lijekove. Ok, sad joj je ipak malo lakše
Ide li na kakve pripreme za arhitekturu?
hahahaha, babyboys, a ja sam mislil da moj nemam pojma kaj bi. Bome se ovaj tvoj "raširio" po fakultetima.
babyboys, sad ću si skčit u usta. ja nemam pojma kaj je moj prijavio i sad ga pitam - i pošlaje mi popis. Isti kao tvoj plus još neke stvari totalno 10te. Ne znam kaj bih rekla. Idem zvat MMa, ima li on pojma o tome
Mm se iskljucio iz ovog. On je s njim popričao i to je to
Baš mi kaže MM (aktivno u vojsci) da je s njim bio na dežurstvu prošli tjedan akademski kipar koji eto radi kao medicinski tehničar u vojsci. :aparatic:
Pojma nemam zašto me ta informacija podsjetila na ovaj topic.
Ja želim i planiram da moja djeca završe fakultete, ali to o mom planu toliko malo ovisi da msu to možda više snovi nego planovi. :lool:
Zar ima nešto loše u tome, planirati i željeti visoko obrazovanje?
Moji su oboje u školi nakon koje fakat ne znam kaj bi mogli raditi. Za sada oboje planiraju studirat a kak bu im to išlo, vidjet ćemo. MM bi volio da netko odabere njegovu struku (mislim da neće) , ja bih voljela da moju ne odaberu (i nadam se da neće). Mi im ništa ne namećemo, ali razgovaramo o raznim mogućnostima. S time da osobno ne bih bila razočarana da su odabrali neku strukovnu školu
Moj neće ni moju ni mm struku , kao što spomenuh. A sa svojom skolom moze studirat ili lajat na mjesec.
Još o odabiru studija: nisam napisala geodeziju, to je isto jedna od alternativa.
Moj stariji je lani bio prvi na rang listi prometnog fakulteta, a uspio je biti iznad crte na svim prijavljenim studijima. Imao je još FSB, TVZ, isto geodeziju, ne znam što još...
Ja mislim da se moj sprda sa svojom listom izbora fakulteta. Kak veli - pa morao sam popunit 10 mjesta.
Ma ima on favorita, polako se kristalizira u kojem bi smjeru. Samo izbor od 10 fakseva je stvarno puno, pa je ubacio svašta - osim povijesti umjetnosti, i komparativnu. Ne znam bih li se smijala ili kaj.
A kaj je najbolje, npra odličan je u povijesti - oduvijek
Pa da. U tome i jest kvaka. Kod onih koje svasta zanima i puno toga im dobro ide. :-)
Njima je tesko.odabrati jednu stvar. Ali i da budem iskrena obzirom na nas obrazovni sustav malo se prica o tome sto se moze i kako nakon sto se zavrsi odredeni fakultet.
Moj sanja arhitekturu od petog razreda. Ja imam punu kuću njegovih mostova, uspinjača, tornjeva...
Slozio mi je raspored u dvoristu, odabrao boje u sobama, dizajnira mi kuhinju.
A sad bjezi od tog. Jer su ga isprepadali frendovi koji su na arhitekturi da je koma, da nema posla, da će morat ostat na faksu radit ... Svasta.
Pa vrluda. Iz povijesti ide na natjecanja, obozava ju, kao i goegrafiju, ali on ne bi bio profesor. Pa je prijavio arheologiju, ali ne zna sta bi s tim radio, osim otisao van.
Komparativna.... Ne zna ni sam, to kombinira sa arheologijom, a ne zeli povijest umjetnosti.
Fizika je tek toliko, da ne bude da je đabe išao u petu.
A pravo je u njegpvoj glavi dobar izvor zarade od kojeg će živjet kako zeli i najlakse se prodat van.
Dif je zbog ljubavi spram sporta. Ali od toga vjerojatno nista.
Eto, argumentira on, nije da se sprda. Samo je teško pratiti tu oluju u njegovoj glavi
usput frendičina mala je fgodinu dana mislila samo o nutricionizmu, ok stavila je i neke druge fakseve u igru, ali na kraju je sve presložila i donijela sasvim drugu odluku i to studirala. Brat godinu dana starij8i , je odabrao svoju ljubav koju je dve godine tetošio, isto nije imao puno na popisu.
moj se kune da će sadašnja ljubav ostati i biti ostvarena na moju veliku radost, ali ako odluči i presloži drugačije, biti će kako on želi. Uostalom zadnju noć je presložio sve za srednju i stvarno dobro odabrao i potpuno je sretan i s odabirom škole, kolegama u razredu i oduševljen s profačima, vidjet ćemo kolko će klinka entuzijastićno pristupiti tom činu ove godine
To uopće nije loše. Iskreno, stvarno voli arhitekturu, a iz ovoga što pišeš rekla bih da voli i to jako, stvarno bi bilo šteta da ju i ne upiše. To oko posla se nikad ne zna, uz to , današnji mladi razmišljaju drugačije nego mi. Ne znam, ja bih ga podržala da upiše ono što voli
Pa podrzavam ga. Ja zelim da on bude sretan. I ne bih da pogriješi, kao što sam ja ,u svom širokom spektru interesa, pogriješila jer nisam išla za srcem, pa sad pod strae dane to ispravljam
[QUOTE=babyboys;3145334]Moj sanja arhitekturu od petog razreda. Ja imam punu kuću njegovih mostova, uspinjača, tornjeva...
Slozio mi je raspored u dvoristu, odabrao boje u sobama, dizajnira mi kuhinju.
A sad bjezi od tog. Jer su ga isprepadali frendovi koji su na arhitekturi da je koma, da nema posla, da će morat ostat na faksu radit ... Svasta.[QUOTE]
Babyboys nemoj da odustane od arhitekture zbog tuđih naklapanja kad je već takav zaljubljenik u arhitekturu i sanjar (imam doma jednog takvog :mrgreen :
Moj muž je upisao istodobno FER i arhitekturu jer se nije mogao odlučiti i išao prvi semestar na oba faksa. On je veliki kreativac (unlike me :mrgreen:) i za njega bi zaista bila velika šteta da nije završio arhitekturu.
To nije samo posao, to je baš poziv, posebna strast,..moj cvjeta dok projektira, ne smeta mu ni jel dan, noć, jel radi već satimaaa u komadu, on to jako voli, ma obožava. Iako ne podnosi našu administraciju (koja mu zagorčava život) jer je privatnik, uvijek bi ponovno izabrao arhitekturu, to je baš njegov put :heart:
S druge strane, ja sam dugo dvojila između arhitekture i jezika (kod mene sve nespojivo :mrgreen: jer su mi svi predmeti išli, inače bi na medicini završila da nisam gadljiva i anatomija bi mi bila noćna mora), srećom pa nisam išla na arhitekturu jer oni zapravo veliku većinu vremena sjede za kompom i stvaraju, kreiraju, nema tu puno te komunikacije s ljudima koja je meni neophodna i koju ja volim i dinamike, muvinga. Tako da je za mene dobro ispalo već sam počela i testove rješavat i pripremat se za arh., al mama me "osjetila" i rekla da budem hrabra i odaberem prema svojim željama a ne tatinim :-) tako i bi, danas sam presretna kojim putevima me život odveo u poslovnom smislu.
Al da mi je teško bilo samoj sebi objasnit što želim pa je, meni je sve bilo zanimljivo (osim povijesti) i sve mi je išlo.
Ako želiš još neke info kako je biti arhitekt danas, mogu ti spojiti sina s mužem da čuje iz prve ruke.
apsolutno X.
Eh da je mene netko pitao u toj dobi u kojoj su vaša djeca što želim raditi kad narastem, evo outat ću se iako će zvučat prebanalno, al nema mjesta sramu :mrgreen:
Htjela bih raditi dinamičan posao u kojem komuniciram s ljudima, da sam u muvingu, u međunarodnom okruženju, idem na poslovna putovanja, upoznajem nove države, ljude i običaje hahaha
i što je najsmješnije upravo takav posao i radim zadnjih 15 godina. Pazi što želiš :zaljubljen:
Jedino bi ponekad nedostaje matematika koju jakooo volim :heart:
Oni čija djeca sanjaju o komparativnoj, povijesti, novinarstvu, arheologiji...trebaju ozbiljno razmisliti o intervenciji u popise želja. U HR posla za njih sigirno nema, a bojim se da nema baš ni vani.
I kud da ga pošaljem?
On će na pravu uvenut i bit krajnje nesretan. Nema ni najblazu predodzbu kako izgleda zivot pravnika. Ustvari ima , vrlo amerikaniziranu i romantičnu.
U znanost neće ni lud.
Jezičar nije.
Informatika mu je nezanimljiva.
Kud s njim onda? Sto mu sugerirati?
Pa arhitekturu
Ma daj, pravo je koma. Suhoparno. Cisto strebanje.
Kasnije vecinom posao u nekom uredu medu paprima.
Sto mu sugerirati ? ne znam . Koji u mu motivi da upisuje izabrane fakultete? Zanima ga posao koji se radi kad ih zavrsi?
( nije drama niti ako izabere lose. Uvijek moze mjenjati.)