Bubek, to ti je super. Samo alga, ništa terapija?
Printable View
Bubek, to ti je super. Samo alga, ništa terapija?
samo alga i izbjegavanje kupusarki i soje (te namirnice dizu tsh).
i autogeni trening.
bubekice čini mi se sve OK
evo ja isla kopati svoje stare nalaze
2010.g. - stanje prije uspjesnog postupka:
TSH - 3,39 (0,27-4,2)
FT4 - 18,6 (12-22)
ATG - 17,6 (do 115)
AntiTPO - 6 (do 34)
i sa tim nalazima - uspjesna trudnoca :-)
e sad, stigo mi je AMH, radila sam ga prvi put pa ne znam kakvo je stanje bilo prije...
uglavnom AMH je 12,2 pmol/L i smanjena plodnost :-(
smanjena plodnost je od 2,3-15,7
zadovoljavajuca plodnost 15,8-28,6
malo me zabrinulo....
ajd ginger, ne brini, to je ok nalaz, na granici je, i bit ce aman taman dosta za trece:-)
Jel netko zna dobrog endokrinologa u Splitu?!! Tnxxx
trebam dobrog endokrinologa u Zgu- preporuke molim.
Snupi ja sam bila u Leptiru kod Škare , pa neznam dosta ga hvale ali na mene nije ostavio neki dojam,mislim ni loš ni dobar, onak mi je. Poslije sam u bila u Vinogradskoj kod dr Šimegi - Đekić i ona mi je super, detaljno sve objasnila, ispitala i na krju još ako maš šta pitat slobodno, meni je ok.
ginger, zbilja, nalazi su ok!
:paničarpoprirodi:
:paničarpoprirodi:
Nisi jedina!
Opet sam vadila hormone štitnjače:
TSH - 3.60 0.27 - 4.2
ATPO - 5.61 0 - 34
ATG - <10.00 0 - 115
Znam da je ovo uredan nalaz iako me brine ovaj TSH zbog postupka. Muči me nešto drugo. Na uputnici mi je bio napisan i fT4, ali mi ga nisu napravili jer po njihovim riječima kada je TSH u redu, onda fT4 ne rade. Mene zanima da li oni smiju tako odlučivati što će napraviti, a što ne iako je po preporuci endokrinologa trebalo izvaditi sve te hormone?
ma tko ti je to odbio napraviti Ft4 ovi u Rijeci? Očito nemaju pojma o čemu pričaju meni je bio baš takav slučaj Ft4 na donjoj granici a TSH kao i tvoj i dobila sam terapiju zbog toga i to 75 mg tek mi se tad izbalansiralo...a ja sam bila isto nedavno raditi pa nisu imali reagensa možda je to pravi razlog?
dino, da li je ovo ATG<10, a tvoj je 115?? ako je, to u kombinaciji s TSH od 3,6 i nije baš dobar nalaz.
i mislim da nikako nije u redu da nisu vadili što je endokrinolog propisao - takav granični TSH u kombinaciji sa sniženim fT4 zahtijeva liječenje.
TSH oko 3 ili 3,5 većinom nije problem ako su antitijela ok i ako je fT4 iznad 15. ali takav TSH s niskim fT4 ukazuje na problem.
gdje ti to nisu izvadili fT4?
frka ja mislim da je njen nalaz manji od 10 a normalno je od 0-115
ajme, al sam zabrijala :lol:
ma nisi, i meni je trebalo dok sam pokopčala di fali razmak:-)
frka dize frku :)
dio84 moj tsh je prije postupka bio 3,08 i doktorica na vv mi je rekla da je uredan nalaz i da mi ne moze dat euthyrox, ali da ga probam spustiti algom kelp (proizvodjac kal) i stvarno, nakon 2mj koristenja - tsh 2,2.
Sorry cure, pisala sam na brzinu pa je ispalo malo nerazumljivo. Moj nalaz je manje od 10, a do 115 je normalno. U Puli sam vadila krv i kada sam podigla nalaz i vidjela sam da mi to nisu napravili, išla sam pitati i dobila takvo objašnjenje, da kada je TSH u granicama da ne rade fT4. Bez obzira na to što mi je endokrinolog napisao da sve izvadim. Rekla mi je sestra na šalteru da odem pokazati taj nalaz endokrinologu pa ako baš bude tražio fT4, neka se ponovno naručim. Dakle još, mjesec i po dana čekanja. Zvala sam polikliniku Sunce, tamo je fT4 60 kn pa ću otići tamo izvaditi da vidim kakvo je stanje.
bubekica, a gdje bi mogla kupiti tu algu? U ljekarni ili?
dino84 ja sam kupila u biljnoj ljekarni. to su ti male tabletice koje sadrze mljeveni kelp. inace postoji i prah kelpa koji se koristi u prehrani, ali mislim da su tabletice jednostavnije rijesenje. kelp prirodno sadrzi velike kolicine joda koji potice rad stitnjace. jos dodatna preporuka za snizavanje tsh bi bila prehrana - soju, kupusarke (mislim samo svjeze, al nisam 100% sigurna) i lan bi trebalo izbaciti potpuno.
Hvala, bubekica :) Našla sam algu u običnoj ljekarni, baš tu koju si napisala, proizvođač je Kal. A našla sam i prah, ali kako kažeš tabletice su jednostavnije pa sam njih kupila. Pokušat ću s tim. A šta se tiče prehrane, te namirnice baš ni ne jedem pa tu bar ne bi trebalo biti problema.
dino84 nema na cemu, nadam se da ce pomoci :-)
Dino, moj doktor na Rebru kaže da se u trudnoći vadi fT4, a inače T4.. Moje je iskustvo da se TSH i T4 prate, ako je prvi ok, onda je i drugi, ali bez obzira na to uvijek ih vadim zajedno.
Meni je moj MPO-vac baš prije trudnoće rekao da obavezno FT4 izvadim i pratim ako je ispod 15 da ne budu kvalitetne jajne stanice i tako je i bilo u mom slučaju!
Mimi, za odnos fT4 i kvalitete oocite moram priznati da prvi put čujem, ali po forumima i stranicama poliklinika vidim da trudnice vade fT4.. Npr;
http://www.poliklinika-stela.hr/Slobodni_tiroksin.html
http://www.poliklinika-stela.hr/Tiroksin.html
ma Ok ne kažem da ne vade ali samo govorim ono što je meni dr. rekao a to je da baš FT4 prije trudnoće jako bitan pogotovo ako je nizak
Nizak ispod referentne vrijednosti ili unutar ref. vr. ali onizak?
unutar a nizak dakle meni je bio nekih 10,11 a sve ispod 15 mi je rekao da nije dobro
meni su također, iako imam problema sa štitnjačom, ft4 vadili tek kada sam ostala trudna... do tada mi je uvijek bilo dovoljno t4, t3, tsh i anti-tpo...
potpisujem MM i tetudoktor.
Konfuzija, meni se dogodilo da je TSH pao ispod 2, a fT4 ispod 10 - znači nije nužno da urednost jednog podrazumijeva urednost drugog.
Endokrinolog mi je napisao da izvadim i fT4 baš zbog toga što mi je TSH na gornjoj granici pa nije znao da li da mi da tablete ili ne. A na nalazu iz 2011. fT4 mi je bio 15,8, tako da ću ga ipak otići provjeriti.
U svemu tome mene je najviše naljutilo što je na uputnici bilo lijepo sve napisano što treba napraviti po preporuci specijaliste, a ovi u laboratoriju su se napravili pametni i napravili samo ono što je po njima bilo potrebno. I onda mi se sestra još usudila reći da sam ja kriva jer sam trebala posebno naglasiti da te nalaze nosim endokrinologu.
ja nikada nisam ni primala terapiju - TSH mi je bio oko 3,5 na što na VV-u nisu reagirali, a, s obzirom na to da mi sestra ima hipotireozu koja se aktivirala u trudnoći, sama sam izvadila fT4 i antitijela. sve je bilo ok i krenuli smo u postupak i kad sam zatrudnila, ponovila sam pretrage. TSH mi je pao ispod 2 (što je u trudnoći poželjno), ali mi je i fT4 roknuo ispod granice što je u principu bilo poprilično čudno. kontaktirala sam dr. R koji je rekao da bi to čak bilo za najmanju dozu Euthyroxa, ali, pošto je bilo ljeto kada se potreba organizma za tim hormonom smanjuje, rekao mi je da za sada ništa ne uzimam nego da dalje pratim stanje. kasnije se sve normaliziralo. uglavnom, dr. R kaže da zimi fT4 ne smije biti toliko nizak i da to zahtijeva terapiju. a inače, ako je TSH graničan, fT4 mora biti iznad 15. u protivnom kvaliteta js može biti slabija, kao i sama produkcija (ako se ne varam, upravo tako je bilo kod Male Mimi).
je tako je frka imala sam puno folikula a manje više svi bili prazni, u 2 slučaja mi se embrij prestao dijeliti pa nismo ni imali transfer ( i to je bio stimulirani ciklus) od kad sam na terapiji sve se sredilo sad su mi svi folikuli u stimulaciji puni i embriji su puno bolji
Evo da vam se pridružim :-) ja već godinama uzimam euthyrox i uvijek mi je TSH oko 3,9-na to je mpo dr. govorio da je ok.Sad nakon 2.spontanog sam potražila drugo mišljenje i dobila odgovor da je TSH previsok,da mora bit ispod 2.Prije mj. dana sam dobila malo veću dozu tableta i evo ovaj tj. dobila nalaz i TSH je pao na 2,2.
To je sad dobro?Isto je dr. tražila f4 ali taj nalaz nisam dobila!
Nisam znala da TSH može tako utjecat na kvalitetu j.s
Upravo iskopala nalaz od prije 6 mj., jedini kada sam vadila fT4: FT4 10,5; TSH 3,0. U sljedećem ciklusu sam bila u postupku i od 6 folikula je bilo 5 dobrih j.s. i 2 8-stanična embrija 3. dan... ali možda je moglo biti i bolje, ne znam.. Dok složim sve komadiće puzle, bit ću prestara za bilo što.
Curke, Mimi, Frka, TD.. :naklon:
Kiki, probaj još malo spustiti, oko je 1 je idealno.