Printable View
ovo mi dobro izgleda http://www.index.hr/mame/clanak/bezg...de/690336.aspx
samo ne bi stavljala sok od jabuke...
,emi radi
evo kopiram recept:
Sastojci:
4 velika jaja
1 šalica nezaslađenog prirodnog soka od jabuke
1/4 šalice kokosovog ulja i 1 žličica za tavu
1 žličica jabučnog octa
1/4 šalice kokosova brašna
1/2 žličice sode bikarbone
2/3 šalice komadića tamne čokolade
U velikoj zdjeli izmiksajte jaja, ocat, kokosovo ulje i sok od jabuke. Umiješajte kokosovo brašno i sodu bikarbonu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte komadiće čokolade. Od dobivene smjese ispecite palačinke.
Smjesa je dovoljna za 12 palačinki. Poslužite ih s maslacem, medom i svježim voćem.
Tnx :)
Obzirom da u recept ide kokosovo brašno, nikako ne bih stavljala ni zeru soka od jabuke. I ako doma napraviš pravo kokosovo brašno, ono svejedno neće imati tu moć upijanja da upije svu tu tekućinu.
ni ja ne bih sok stavljala, ali ne planiram ih peći, ne izgledaju mi dovoljno zamamno za "to do" listu
danas sam za doručak išla raditi šejk sa štapnim mikserom. ne mogu više živjeti bez blendera. otišla bih danas u metro po novi da nisam morala na drugi kraj grada po kalupe za sir. sad sam ponosna vlasnica 2 nova kalupa, jedva čekam da ih isprobam :)
d - šejk banana, jagoda, sl.vrhnje, med, kozje mlijeko
r - pileći batak i zabatak, salata rajčica, paprika, krastavci, avokado, maslinovo, limun
Koje slatko vrhnje stavljas?
Mislim da meni slatko vrhnje nije fino. Osim u kavi. Inace mi je nekako tesko, masno. Ne pase mi. A nisam kupovala one s homog.biljnom masti vec obicno.
Moj dorucak: frape ili sejk :mrgreen: od banane, mlijeka, badema.
Rucak: piletina, brokula, paradajz salata.
I djeca su rucala u tri, cetiri boje, konacno :mrgreen:
ja sam danas za doručak smazala malo kobase i sira, ručak teletina s vrhnjem i blitva.
Palačinke bi pravila klincima.
Ja ću popodne za desert ili večeru smoothie od cikle i nektarine :mljac:
Anči, ja koristim Pilos iz Lidla. U šejk treba nešto masno da ga pojača i da sitost, ako ti ne odgovara slatko probaj obično punomasno. Ja ponedjeljkom kupim domaći sir i vrhnje pa i tog malo stavim, bude jako, jako masno i odličan mi je šejk s njim, dugo ne budem gladna kad popijem masni šejk :)
Biljno vrhnje nemoj nikada koristiti u ničemu. Biljno vrhnje je nezdrava kemija, u rangu s margarinom i sirnim nadomjestokom.
Ako ti vrhnje baš nikako ne odgovara možeš staviti četvrt avokada, on je masan i jako zdrav ;)
ja sam danas uspjela umjesto šlaga napraviti polumaslac :-D
kupila sam baš slatko vrhnje (to piše na čašici) u billi, ona mi je najbliža, ali nikako ga izmiksati da bude fino :-(
moje jelo
d: tuna i paprika, cherry rajčice i komadić sira
r: svinjetina i ćušpajz od tikvice
v: sendvič: zobena pogačica, maslac, pršut, sir
mmm
Upravo sam napravila ovaj kolač od avokada i kakaa i jedan komad još vruć strpala u usta. Ne mogu sebi doći od punine okusa, nešto tako intenzivno čokoladno još nisam probala :njam:
Jedva čekam da se malo ohladi za drugi dojam :)
Sve sam radila prema receptu uz 2 modifikacije; orahe umjesto pecan (što je uopće pecan, ima li ga kod nas?) i jaaako masno domaće vrhnje umjesto kokosove kreme. Ne znam koliko je blizu originalu, ali meni je ispalo predobro :)
Pekla sam u nižem pekaču, ne kalupu za kruh, cca 25 min na 170 stupnjeva.
Slatko vrhnje mora biti dobro, dobro ohlađeno (ono kako je ohlađeno u dućanu obično nije dovoljno). Sad po vrućinama dobro je staviti na pol sata u frižider i posudu u kojoj ćeš miksati i metlice od miksera. Meni se preksinoć Pilos vrhnje (koje inače koristim i super mi se miksa) pretvorilo u maslac i vodu jer sam žurila i nije bilo dovoljno hladno.
je bi bio tko na moru od vas, kako je LCHF prezivio? Ja idem mejsec dana, od toga vecinom u uvjete di mi je prvi ozbiljan dućan 18 km udaljen, nemam nikakvih pomalaga, miksera...nisam sigurna kako cu se organizirati, posebice dorucak i veceru. Savjeti?
Samo da pohvalim neciji (zaboravih ciji :oops:) recept odavde za mljeveno meso sa porilukom u umaku od paradajza, napravila sam ga neki dan, bas je fin. Poriluk mu daje fin, puni okus.
Uz to hrpa zelene salate.
Doručak mi je bio isto što i drugima, al bez kruha. Recimo pršut, sir, krastavci, paradajz itd.. Kajgana i jaja na 100 načina
Večera najčešće ostaci od ručka. Za ručak sam jela što i drugi - minus krumpir, riža, tijesto. Kod raznih tjestenina sam umjesto tijesta si tanko rezala tikvice u umak. Prefino je.
Evo moj modificirani avokado-čoko kolač s fotkicama :)
(na žalost fotke nisu naj, mob mi je užasan, ali je kolač vrhunski)
Jučer MM napravio najsavršeniji pire krumpir bez krumpira :kuhar: Jedino je problem što se ne sjeća omjera, to je on odokativno. Pa sam izvlačila iz njega info ne bih li ja to mogla ponoviti. Uglavnom rekla bih da je na pari skuhao cca četvrtinu cvjetače, pola manje tikvice (četvrtinu veće) i cca 2 mrkve. Onda je u to dodao dosta maslaca, soli i sve izblendao.
Dobije se slatkasti blago narančasti pire. Žao mi što nisam slikala tanjur jučer, al bila sam pregladna :mrgreen:
moj je tako napravio pire od graška i korabice, jako fino...
Već sam zaboravila na piree, a obožavam ih. Sa cvjetačom mi je sjajan, morat ću isprobati i ove kombinacije.
Moj menu danas:
d - kolači s kozjim mlijekom
r - kozji sir i suho meso
v - pečeni pureći bataci, blitva lešo s maslinovim i češnjakom
između banana, dinja, šljive, nektarina :mrgreen:
Sad sam se sjetila jednog finog pirea od cvjetače
1 Head Cauliflower
8 Pieces Cooked Bacon
3 Green Onions
1 Clove of Garlic
Boil Cauliflower for 10 minutes. Cook Bacon in a frying pan. In a food processor blend together the cooked, drained cauliflower and remaining ingredients
http://www.paleoglutenfreerecipes.co...o-fudgesicles/
ovo je za tebe kavofobica, znam da voliš avokado :)
Kad smo već kod avocada, Kavofob, si vidjela ovo :)
anchie, taj pire je ful obrok :)
ribice, mljac, moram probati klince navući na zdrave slatkaće.
zna li netko gdje ima kalupa za kupiti?
Ja bih svojima mogla podvaliti ovaj pire od anchieinog muza :mrgreen: :buling:
Moj D: banana frape s bademima (opet :D)
R: ostalo mi je piletine od jucer pa sam je zgrijala, dodala sezam (ide u paleo?) i maslinovo i bedo zelene salate.
Marelice i sljive u medjuvremenu.
Ja sam jucer PRVI put probala avokado, mmm bas je mljac u smoothiju.
Dijete je jucer popilo prvo moj smoothie od kupina, pa od malina, pa od banane i avokada. Onaj od cikle mi je ostavila :mrgreen:
Htjela sam pitati jel jma netko isproban recept za neke paleo pogacice? Imam anchiein recept za paleo kruh i planiram ga isprobati. Htjela bih i pogacice napraviti.
Inace, mm je neki dan naletio na neku emisiju na NG u 5 ujutro :mrgreen: i gledao dokumentarac o nekom starom sveuc.profesoru koji je pricao o evoluciji i super brzom razvoju industrije (posebno hrane) u posljednjih 100-njak godina. I kako jedno drugo nisu uspjeli "popratiti", tj. da nas organizam nije naviknut na tolike kolicine secera i UH. Ne toliko koliko se danas konzumira. Taj lik je valjda paleo :D
Jos je bilo nesto o njegovom stilu zivota, ali ovo je srz o prehrani.
Mislim, da sam mu ja to rekla, rekao bi mi da se manem foruma :mrgreen:
Pogačice možeš i od tog kruha, a i evo jedan recept
Pogačice od badema
1,5 dcl bademovog brasna,
1 zlica mljevenih lanenih sjemenki,
1 zlica suncokretovih sjemenki,
2 zlice psyliuma,
1 zlicica sode,
pola zlicice soli,
2 zlice maslinovog ulja,
2 jaja
1 dcl vrhnja (ja stavljam mileram)
pustis da stoji 5 min i onda sa zlicom (ljepljivo je) grabis i stavis peci na masni papir.
15 min kasnije na 200 stupnjeva i gotovo
Ako misliš i dalje peći bez brašna, svakako si nabavi psyllium tu, it does magic :)
A za neke druge pogačice, pojma nemam, baci oko na ove linkove pa gledaj što ti se sviđa i koje sastojke imaš pa da možeš skombinirati nešto
link 1
link 2
link 3
Anchie, puno, puno ti hvala!
Kao sto sam rekla, ja u principu ne volim nista peci :mrgreen: ali, ako mi ovo uspije, onda cu peci. Pa probati napraviti onaj tvoj maslac. Muz je vec napola zarazen idejom :D pa neka proba i on.
Psyllium imam, Oranica.
Haha, Anci, baš se lijepo poklopilo da i tm dođe do paleo spoznaja na svoj način :)
Ja se za sad ubijam u slatkome, danas je na redu torta od avokada i jagoda (nisam namjeravala, ali me zvali iz servisa da je blender popravljen, a i na placu sam kupila 5 mjerica jagoda pa treba to potrošiti :mrgreen:)
Anchie sigurno ima brdo preporuka za slane pogačice ;)
Baš mi je drago da ti se sviđa avokado, ja ga obožavam.
edit - sad vidim da ima još jedna stranica i da si dobila recept :)
Bucino brasno kupis ili meljes?
Ma di ćeš to kupovati, platila bi ga ko suho zlato. Uzmeš i samelješ :) U principu uzmeš štogod imaš doma i samelješ i slobodno kombiniraš da dobiješ željenu količinu (lan npr, bučine, suncokretove, lješnjaci, bademi, brazilski, indijski itd itd)
Meni je sestra kupila, prodaje jedna teta s fejsa, mislim da je 20 kn pola kile. To je baš brašno, mljevene sjemenke nakon što je ulje iscijeđeno.
Vidiš vidiš, fora - nije uopće skupo rekla bih :)
Anchie, i nije, s obzirom da ni same sjemenke nisu jeftine. Radit ću ove tvoje pogačice s tim brašnom, baš me zanima kako će ispasti. Znam da su cure radile njoke i tijesto i hvalile okus :)