samaritanka, jesi jos tu? :)
Printable View
samaritanka, jesi jos tu? :)
Tu sam ali nazalost nemam momentalno mogucnosti cesce biti na internetu pa ne pratim vise pojedine nickove. Ti si cini mi se bila i na topiku bezpelenasa?
Ovo gore sam pitala radi iskljucivanja eventualne kemije.
Nikakve kreme ne koristis ili si koristila? Je si li koristila platnene pelene i da li je mala imala nekakve osipe ili slicno?
Je li ti malena u jaslicama ili s tobom doma?
mi nismo bili tipicni bezpelenasi, mi smo dosta rano uveli tutu (kakanje sa 9 mj)
sa 7mj. se prvi put razbolila- cepici, toplomjer- i od tada ne dopusta pristup tom podrucju kad ju prmotavam/oblacim...
takodjer je tada dobila antibiotik (kasnije sam skuzila da mozda nije ni trebala) i tada je dobila uzasan proljev i osip.
no kako je rano pocela kakati u tutu, nije bilo "nereda" u peleni.
proljetos je pocela i piskiti u tutu ali je jos uvijek u pelenama.
tad je pocela i platnene (ili je bila jos zima...ne sjecam se) ali ii dan danas ima kobinaciju - gace, po doma i krace relacije. pelene za van, duze relacije i nespretne jednokratne, i spavanje ponekad isto jednokratne, ostalo platnene.
sto se krema tice samo iz ljekarni djecje za guzu. plymicol i rojazol kod "dijagnosticiranih" gljivica.
nije u jaslicama, doma je samnom.
ide na bazen, bebe ribe, i par puta s nama u toplice.
osip...rijetko, kad je pocela dohrana, mozda par puta, prosao sa kamilicom i djecjom kremom za guzu.
jedno vrijeme se kupala u aderminoj kupki radi suhe koze i dermatitisa. nema ga vise. kuc kuc :)
sto se tice istrazivanja...uopce ne pokazuje interes. vrhunac je kad piski i kad uzme wc papir da obrise pisu. to je to.
nisam je pustala predugo golu jer bi sjela na tepih ili hladne plocice i trlala se a onda bi svasta uslo u cijelo spolovilo- od raznih dlacica, prasine, mucica...i danas zna sici s tute i to raditi.
Leonisa mi smo imali jednu malu susjedu koja danas ima tri godine koja se uredno trljala na podu i kad je to uhvati ne mozes je nikako sprijeciti da to ne radi zato je dobro da ima gacice da se ne ozlijedi ako se vec nije ozljedila.
Toplomjer joj je ostao u losem sjecanju jer kazes da od tada ne dozvoljava pristup tom podrucju. Razmisli kako koj je kad je vodis stranim ljudima koji joj pregledavaju to osjetljivo podrucje.
Dobro je da si s njom doma. Pokusaj pridobiti njeno povjerenje i razgovaraj s njom. Da li je previjas na previjalistu ili stojecki? Pokusaj je previjati samo stojecki. Kad je uhvati trljanje pokusaj u tom momentu nesto radikalno promjeniti, izadi s njom van u momentu, na balkon recimo, otvori prozor i pokazi joj pticice ili slicno uglavnom pokusaj odvratiti paznju.
Ako normalno piski i po tvome to nije infekcija onda mozes pokusati definitivno nesto promjeniti u momentu kad pocne trljanje da sprijecis samoozljedivanje. Tako prekidas krug...
Djeca sa neurodermitisom imaju jako osjetljivu kozu i nekada mogu reagirati vec uslijed uzimanja nove hrane ili bilo kakvih novosti kratkotrajnim crvenilom tog podrucja, a to je dosta da se starta sa uvrijezenim navikama. Ona je sada godinu i pol stara i stvari se mjenjaju iz dana u dan.
Moja curica danas ima 8 godina i nema neurodermitis medutim bilo kakava nepaznja moze uzrokovati crvenilo koze i izazvati svrbez. Danas ona zna o cemu se radi i naucila se suzdrzati pa se takva crvenila ne stignu inficirati medutim prije nije bilo jednostavno.
jao uno ti hvala.
jer ovo trljanje ja vidim kao ne nesto sto je pase, vec ko ono kad te boli zub pa ti ne mozes prestat jezikom ga mrcvariti.
previjam je lezecki, kad su pelene u igri, ostalo stojecki (gace i hlace).
strah me kako ce doktori to izvesti jer fakat se baca i rita kad joj se pokusavaju rasiriti vanjske usne. jadnica moja mala.
i sto se trljanja tice, ima dana kada nec ni jednom i ima dana kada ce cijeli dan.
i jedino izlazak iz kuce pomaze.
nisam znala da moze biti povezano sa neurodermatitisom :( jadno moje zlato :(
Nadam se da ce bilo sto pomoci.
Ni ja ne vjerujem u sumanuto masturbiranje nego vise nesto kao sumanuti svrbez.
hvala, meni je trebalo godinu dana da u to uvjerim doktora.
naruceni smo u srijedu kod dj. ginekologa i bas cu dati do znanja da sada dolazim samo po misljenje da ne zelim nikakve "zahvate".
Drzim fige! Javi sto je rekao.
pozdrav cure...
citala sam ovaj topic jos u trudnoci i zgrazavala se, no evo me ovdje sada :( .
beba ima 4,5 mj i vidim da su kod nje male usne "zaljepljene" za velike, sa strane, lijeva na lijevo, desna na desno, ne po cijeloj duzini vec prema rodnici (dakle otvor je "otvoren"/rasiren ) a gornjim dijelom prema mokracnom izlazu je ok. Taj dio se moze se rasirit i nije "zalijepljeno" jedno za drugo.
(Ako se kuzi o cem se radi, iz mog opisa)
Dal i takav slucaj spada pod ovakve "tretmane" . Ne vjerujem da cu je voditi ikome da joj to prcka, pokusat cu pri kupanju malo po malo to odvajati.
Jako dobro znam da to nije tako izgledalo kad se rodila. Do nekih mj dana starosti prolazila sam sa vanske str malih usana, stapicem za usi poslije kupanja. Kad sam to prestala raditi, eto cini mi se dogodilo se to sto se dogodilo...
Dali se baby uljem moze proci (na stapicu) po vanjskoj str malih usana, sa jedne i dr str... Ili neka dr. kema??
s cim se moze olaksati osjecaj peckanja na sluznici?
(beba ne place , ali primjetim da negoduje i da je "nesto" smeta, podrucje je skroz malo nadrazeno)
leonisa, sto ti je rekao djecji ginic?
otkazujemo...L. ima temperaturu. :(
slijeva joj se iz nosa i kaslje.
Bas mi je zao! :(
Išli kod dr.malopije zbog osipa i prehlade a ono šok!
Dr.vidjela da su mojoj curici od 5 mj.slijepljene male usne.
Ja zanijemila jer nikad nisam čula za to i naravno odmah na forum pa vidim da ima još takvih slučajeva.
Rekla nam da mažemo Linoladiolom i vjerojatno da će biti potrebno par mj.te terapije.
E sad kad čitam postove neki kažu da je ta krema preagresivna,neki da je bolje razdvojiti usne....
Nisam pametna!
Šta da radim?Recite mi da se to može uspješno srediti bez posljedica za nju kad bude žena!!!
Molim vas savjete!
Jalko sam zabrinuta!
Jalko=Jako
Jeste bili kod pedijatra ili ginekologa? Tko je prepisao Linoladiol?
Pedijatar
Mislim da bi trebala otici kod ginekologa. Ipak se radi o hormonskoj terapiji koju bi trebao prepisati sepecijalist. A i pregledati te sinehije.
Luda sam!
Pričala sa 3 ginekologa i dobila 3 različite priče.Koje se držati?
Jedan je za kirurški zahvat,drugi je za hormonsku terapiju-mazati svaki drugi dan,treći je isto za hormonsku terapiju-mazati 2 puta dnevno par mjeseci!!?
Ovdje čitam na forumu da nije dobro mazati duže od 2 tj.
Sutra je vodim ginekologu,ali na žalost nije dječji ginekolog.
Iskren je bio i rekao da se nije s tim nikad susreo,ali i da će mu kolega pripomoći.
I pedijatar nam je rekao da se nije s tim nikad susreo.
Pa zar je to tako rijetko???
U cijeloj Dalmaciji nema dječjeg ginekologa,barem ja nisam uspjela saznati za njega.
Jedan od gore navedenih me šalje dječjem kirurgu.
Šta će mi on??Taj bi sigurno kirurški zahvat izveo odmah
Ne znam...Mi smo bili:
- kod 2 endokrinologa
- kod 2 ginekologa + ja sam razgovarala sa svojim ginekologom, a on sa jednim pedijatrom
- kod 1 urologa
-kod 1 interniste (UZV unutrasnjih organa)
I culi sve i svasta, a opet nista o tome zasto je do toga doslo i kako sprijeciti. :/
Pa jeste li na kraju riješili taj problem?
Jesi li saznala može li se zbog toga imati problema u odrasloj dobi?
Tonina djevojcica ti ziherica normalno piski, to znaci da ti male usne nisu skroz slijepljene. Moje misljenje o ovoj temi znas, mislim citala si moje gornje postove. Pokusaj je drzati bez pelena sto vise mozes za pocetak i usput ja je na tvom mjestu ne bi mazala nicim...Po meni su uzrok ovakvih masovnih sinehija kako kod djecaka tako i kod djevojcica jednokratne pelene iz vise aspekata od nepokretnosti bebe u pelenama, suhoce jednokratnih koja sve zivo upija i sto treba i sto ne treba pa do nemogucnosti da se djeca dodirnu intimne djelove tijela dok "sfinkteri ne profunkcioniraju".
Ako se odlucis skinuti pelene procitaj malo na forumu o bezpelenastvu cisto kao ideju.
Tonina, jeste sta rijesili?
Vanja jos uvijek imamo sljepljene usne , ali stvarno jos jako malo.
Znam da ti je sigurno jako tesko , ali mislim da ti je curica jos premala da bilo sta radite.
Mozda da malo pricekas , da ju probas drzati cim vise golu
da joj ti polako poslije kupanja rasiris usne, skroz lagano, ne nista na silu otvarati.
Uvjerili nas da mažemo tjedan dana Linoladiolom pa ćemo vidjeti.
Iako ne vjerujem u tako kratkom roku da će se nešto promijeniti.
mama27 kad ste vidjeli to Vanji i kako se liječite?
Izgleda da ja živim u selendri jer niti pedijatri niti ginekolozi se nisu susreli s tim i kad ih pitam šta nakon Linoladiola ako ne pomognu oni sliježu ramenima da ne znaju.
Samo znaju reći da je to rijetkost i da nema takvih slučajeva puno!!! :evil:
Mi nismo uopce primijetili da Vanja ima sljepljene usne dok nam nije pedijatar rekao.
Tada smo jos zivjeli u Njemackoj i tamo je pedijatar rekao da ako se do druge godine nista ne razdvoji
da ce on to mehanicki otvoriti samo s nekim stapicem,
no meni je to zvucalo grozno. No Vanja je relativno brzo skinula pelenu i njoj se pocelo samo otvarati.
Ja sam poslije svakog kupanja onako lagano rasirila koliko ide.
NIsmo nicim mazali jer nam nisu ni rekli da mazemo,
a i da su rekli mislim da ne bi mazala.
Ja sam dosta citala po njemackim i engleskim stranicama
i ima stvarno dosta takvih slucajeva samo sto se kod nas bas o tome ne prica :/
Znači dosta utjecaja imaju te pelene,a baš je sad zima i nismo u mogućnosti je držati bez pelena duže.
Ja se bojim razdvajati,ali morat ću malkice.
Utješno je čuti da toga ima.Ja tražim po internetu na hrv.str.pa ništa ne mogu naći
mi smo juce bile kod ginekologa u klaicevoj.
ajme jadnice, toliko je plakala da mi se srce lomilo....trebalo nas je troje da ju onako malu i zivahnu drzimo na velikom ginekoloskom stolu. toliko se koprcalai toliko je vristala da je sva pocrvenila i ja sam se nakon vise od godinu dana uplasila da se opet ne zakoceni i prestane disati.
uglavnom, kao veli on da je rodnica otvorena, kao i mokracni kanal ali da gore jesu malo spojene (pise da 80% nisu).
uzeo joj je bris koji ce biti za 5-7 dana gotov pa se trebamo javiti.
rekao je da je do tada ispiremo hipermanganom i mazemo plymicolom.
nisam dobila nikakav odgovor. na uputnici je pedica napisala- "upala". za poluditi!
na moje da smo prosli i plymicol i rojazol, rekao je samo "a vec jeste" i to je to...sad ti znaj....ni za njeno agresivno i lagano sumanito trljanje nije nista rekao....bas sam razocarana. u pristup najvise.
Jadnica mala.. :*
držim fige da sve što prije prođe
Mi mažemo linoladiolim pa ćemo vidjeti
nama je SF razdvajati jer ne dopusta prici....sad je bio shou dok sam je namjestila u lavabou da ju zaljevam sa hipermanganom...trebao je tata uskociti koliko je vristala i koliko se ritala. samo zato jer smo joj trebali rasiriti nogice, zlato malo.
:* vasim curkama!
Pozdrav, evo i D ima malo spojene usne, gore pri vrhu. Moram napomenuti da pedica to nije skužila ali ni doktori na Šalati nisu se na to obazirali kad smo bile tamo radi drugih pretraga. Međutim ponukana svime i svačime napisanom o tom problemu razgovarala sam s nekoliko doktora i pedijatara, ginićem i došla do zaključka da ću čekati. D ima tek nešto više od 8 mj i sve se stigne posložit na svoje mjesto.
No divim se vama koji morate rješavati takve stvari jer meni sve to zvuči dosta strašno.
Hvala i na ovom topicu jer inače ne bi imala pojma da se to događa, a naši doktori baš se i ne trude ili ne znaju ništa o tome.
:love:
Meni je pedijatar rekao da to ne spada u domenu njegove struke,da se moram informirati kod specijalista o tom problemu :? :?
Komentar je suvišan
Pa bolje da ti je tako rekao, ako nije s tim upoznat, nego da se na vama ucio kako lijeciti taj problem.Citiraj:
tonina prvotno napisa
Slažem se,ali mislila sam s tim reći da mi nije jasno kako nije čuo za to.
Smatram da bi pedijatar trebao znati nešto o tome s obzirom da se ta pojava javlja u 20-30 % djevojčica( tako mi je barem rekao ginekolog)
meni je moja pedica rekla da sada skoro svaka druga curica to ima.
a opet je na uputnicu napisala "upala" :roll:
Evo cure , kod nas ima lijepih vijesti :)
Vanji su se usne potpuno razdvojile :D :D
Ja nisam nicim mazala, nismo mehanicki otvarali i sve je doslo na svoje :)
Mama 27 super vijest!!!!
Mi čuli da je dobro mazati uljem od gospine trave pa mažemo jednom dnevno,nikakvih promjena nema.
Daedi vidjela sam da ti je beba bila na zadak okrenuta.I moja je.
Čula sam da su slijepljene usne ponekad posljedica tog položaja.
Što ti misliš?
Ne znam, evo prvi glas. Moguce...Citiraj:
tonina prvotno napisa
Tonina gdje si to cula i u kom smislu utjece stav na zadak na sljepljivanje usne kasnije?
Ma sve je to rekla- kazala.
Jedna osoba mi je rekla da je to čula od neke druge koja je imala curicu s tim problemom,ali ništa više mi nije znala o tome reći
Kod nas je isto problem slijepljenih usana, sestra na Šalati je rekla da se to zove sinehije. Prvi put smo to otkrili kad mi je kćer imala godinu dana i bila hospitalizirana na Šalati tjedan dana zbog uroinfekcije. Tada su mi rekli da su tome vjerojatno pogodovale sinehije, jer se zadržava mokraća ispod te kožice. Ja to nisam bila primjetila, iako mi je to drugo dijete! Tamo su joj mehanički razdvojili i dali mi da mažem Geonistinom, ali su rekli da se zna ponoviti. Nažalost, istina. Sad mi curica ima 4 i pol godine i još uvijek ima sinehije. Nakon mehaničkog otvaranja opet su se počele sljepljivati za nekoliko mjeseci. Otišli smo u Klaićevu, dr. je rekao da je vjerojatno neka upala i uzeo bris. Nalaz negativan. Dao nam je Ortogynex - estrogen da mažemo dva tjedna. Usne su se zaista razdvojile od kreme, ali donji dio je već zadebljao i on uvijek ostaje spojen. Opet ista priča nakon pola godine. Dr. kaže bit će bolje kad skine pelene, ali prema mom iskustvu to nema nikakve veze. Opet kontrola, sad je dao Linoladiol. Uglavnom, kad mažem, prođe nakon 2 tj. otprilike, ali kasnije se opet malo po malo sljepljuje! Već sam odustala od doktora, a strah me uroinfekcije.
Moja mi je gin. savjetovala da mažem estrogenskom kremom povremeno, 2x tjedno, da ta kožica ne bi zadebljala jer je kaže onda potrebno napraviti kirurški zahvat.
Najgore je što izgleda da trajnog rješenja nema!
Što se tiče mazanja, treba paziti da se stavi što manje kreme, samo 1 kapljicu na vrh baby štapića i lagano namazati spojeno mjesto. Pri tome je dobro širiti koliko se može, ali ne da kod djeteta izazove bol.
Zanima me ima li netko starije dijete kome se sinehije stalno vraćaju?
uf..................,a ja mislila kak je puno lakše s curicama, da one nemaju probleme s pišama, a kad ono još gora stvar :( .Držim fige za sve curke velike i male koje imaju s tim problema da se što prije toga riješe! :*