Diži gu*icu ispred kompjutera i uhvati se pegle, eto kako :lol:
Ma ja ne vjerujem da roba (ako je pamučna i nema elastina, tj. nije ona koja se nosi uz tijelo) može izgledat neizgužvana bez peglanja, bar prema mojim kriterijima.. :P
Printable View
Diži gu*icu ispred kompjutera i uhvati se pegle, eto kako :lol:
Ma ja ne vjerujem da roba (ako je pamučna i nema elastina, tj. nije ona koja se nosi uz tijelo) može izgledat neizgužvana bez peglanja, bar prema mojim kriterijima.. :P
Znaš uopće mi se ne pegla po ovim vručinama. Opeglam ono što ću obući kad nekud idem, ako idem ili obučem ono što se ne gužva. :roll:
Jesi riješila perilicu? ;)
U ponedjeljak stiže grijač, ju-huuuu :D
Da ne bi tko pomislio da svjesno perem robu hladnom vodom, nosim je u mame prat :mrgreen:
Ma daj se ne brini, svakome se to može dogoditi, npr. meni po noći slabije grije gijač na perilici i slabije opere veš nego ako ga perem po danu. Noću mi je slabija struja, vidi se po svjetlima u sobi, počnu žmigati. Isto i sa per. za suđe, preko noći pere u hladnoj, a preko dana u toploj vodi. Da ne odem off, neću više o tome, sveka i ja brijale mjesecima o tome, a ja tek jučer to skužila.
Ma da... Di ti to živiš :shock:Citiraj:
Viky_7 prvotno napisa
janoccka - 20km od tebe. U Gradištu
Ja volim peglati. I brzo peglam, 2 ture mašine u 1/2 h.
(ovo nije reklama, nemojte ni pomisliti... ) :lol:
Većinom donji veš i ručnike samo složim, al nekad se zaželim da mi budu lijepi i ispeglani, pa prošetam peglu i po njima.
Apri, ne gine ti čestitka u siječnju :lol:
Ma da... I to još u Gradištu... E sada imam materijala zafrkavati svog bivšeg radnog kolegu, ludo zaljubljenog u svoje savršeno selo!
Čak i ne znam smijem li reći da je Gradište selo :lol:
Ručnike? Zar pegla ne smanjuje moć upijanja?
Ma baš nije selo. Selo malo na brdašcu. Imaš pm
Ako kupiš majice dva broja manje... da vidiš kako se lijepo rastegnu.Citiraj:
Arijana prvotno napisa
I neka mi nitko ne kaže da se roba uništava vrućom vodom: kod moje mame nije bilo ništa ispod 70, a ja još imam (i nosim) robu iz osnovne škole (kraj sedamdesetih, početak osamdesetih).
Pa ti vidi!
Onda je bio kvalitetniji materijal. :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Inače, nisam baš ni do kakvog zaključka došla jer ste se polarizirale na one koje ne mogu zamisliti da bi obukle nespeglano i one koje ne mogu zamisliti da bi opeglale donje rublje (dobro, ima i sredine koja rekreativno pegla :mrgreen: ).
Znanstveno potkrijepljenje činjenice - nula!
(ionak ne bih niti zbog toga peglala bijeli veš... dosta mi je što peglam majice i hlače, kam bi još i to)
vaaaaaaaauuuCitiraj:
apricot prvotno napisa
ja sam tek pocetnik,prije mjesec dana sam prestala sa peglanjem vesa(iako donje rublje ili carape nisam nikad ni peglala,samo odjecu)
i sad uzivam dok stavljam ves na pranje,prije me hvatala muka od pomisli da cu morati i peglati
ne peglam ni gornje rublje, a kamoli donje :mrgreen:
peglaju se samo muzeve kosulje, i to vecinom on sam ispegla prije posla, ili ja, prije posla ili vecer prije. ostalo sebi ispeglam kad mi sta treba.
u stvari, jedin sto obavezno peglam su kuhinjske krpe, volim da su ispeglane, izgledau mi cisce i urednije, a i obozavam to raditi. u principu volim peglati takve stvari,ravne i kockaste. i pelene tetre bi ja peglala da imam vise vremena, to mi dode za opustanje zivaca, al sad nemam bas vremena pa ih koristim neopeglane
da se vratimo bakterijama i bajama.... :mrgreen:
mislim da sve te gadarije pocrkaju već i na 60° (naravno tu je i detegent koji vjerojatno ne podržava preživljavanje), pa vjerujem da peglanje čak ni donjeg veša nije potrebno. nadam se da ga svi perete barem na 60°!?
ukratko, MalaSirena, samo ti lijepo nemoj peglati ono što zbilja ne treba i iskoristi to vrijeme puno ugodnije i korisnije
pusa :*
ja ću ti reći :belj:Citiraj:
apricot prvotno napisa
dvije rodine majice; jednu sam prala na 60 (bež) a drugu na 40 (boja pijeska). ova prva se smanjila za broj, isprala i otvrdnula. druga je još kao nova!
sireno, samo ti dalje mirno ne peglaj. vidiš da ti tu nema konsenzusa...
(ja peglam samo košulje i neke hlače, tamno perem na 40 a svijetlo na 60. nikad nismo imali gljivice, šugu, svrab... :P )
a ja cu sad otic u off topic i reci da me apri bacila u komu sa ovom svojoj izjavomCitiraj:
apricot prvotno napisa
Glede bakterija. Spaglati robu da bi uništili bakterije i slično i onda je staviti u ormar koji ste čistili tko zna kad. Ima li smisla?
sva sreća da se moda vraća!
nepeglačice, kako ste rješavali svježe oprane tetra pelene :?
mislim, ne peglam NIKAD i NIŠTA ali bojim se da ću sa tetrama morat pogazit zavjet, iz mašine izađu ko da ih je krava žvakala :(
Prije par godina nisam peglala NIŠTA jer mi se nije dalo, a sad pak peglam sve, čak i čarape, jer uživam u tome!
pa to nije problem :) dobro ih rastreses, preklopis napola i tako poduplane objesis za kraci rub. ali ako kutevi zakaceni kvacicama budu preblizu, pelena ce se izobliciti pri susenju, zato taj rub na kojem visi treba rastegnuti, ali opet ne previse...Citiraj:
Mayaa prvotno napisa
hehe cijela filozofija...:mrgreen:
niti ja ne peglam skoro nista, a na taj drastican zaokret potaknuo me je jedan stari slicni topic na ovom forumu... prije toga me je nekako pekla savjest svaki put kad bih zakljucila da se nece skuziti kako neki komad nije ispeglan i samo ga slozila u ormar bez peglanja...:lol
Bakterije koje se nalaze na donjem rublju baš i ne gmižu po ormarima :lol:Citiraj:
Paulita prvotno napisa
Ormar ma koliko dugo se ne čistio nije leglo patoloških bakterija.
I da se vratim na pitanje - uništava li peglanje bakterije - da.
Je li potrebno peglati donje rublje - ne, ako je oprano na dovoljno visokoj temperaturi i osušeno na jakom suncu.
Citiraj:
Mayaa prvotno napisa
Kad sam ih izvadila iz veš-mašine (a perem bijelo uvijek na 95) obično bi bile dosta zgužvane jer imam veliki br. okretaja (ne ja, nego mašina :mrgreen: ), ali - preklopila bih ih na pola, razvukla i objesila tak da su opet preklopljene na pola. Izgledale su prilično solidno! Ali sam to skužila tek nakon nekoliko mjeseci mukotrpnog peglanja :roll:
dobro :mrgreen:
zapravo me više zanimalo da li ih moram peglat, nego kako tehnički izvest nepeglanje ;)
Bijelo perem na 60, šareno/crno 40 ili i 30, centrifuga uvijek na 1600
Peglanje, kad nemam pametnijeg posla u gluho doba noći ili ako je baš nešto baš jako izgužvano
Jedino što sam djeci peglala prvih tjedana i to doslovno sve i s obje strane, čak i čarapice
Inače, kao što svi kažu, ako se dobro rastrese i lijepo složi nakon sušenja nije potrebno peglat
Ne peglam donje rublje (niti plahte, ručnike i sl.).
Peglam majice i hlače jer se vide. :P
Što se tiče medicinske strane peglanja možda bi bilo korisno pročitati rezultate nekog istraživanja gdje piše "... na neopeglanom smo našli toliko i toliko bakterija, virusa i gljivica, a na opeglanom nismo ... iako su u oba slučaja ormari bili sterilni ...".
Presložim ih dva puta na 1/2 i zakvakam ih malo više prema sredini.Citiraj:
Mayaa prvotno napisa
Ma kakve kvačice... još i to....Citiraj:
ali ako kutevi zakaceni kvacicama....
Tek od kvačica ostanu tragovi koje treba popeglati.... 8)
Mi ne peglamo ništa, osim košulje MM za posao ( ponekad on, a ponekad ja ). Pelene sam peglala prvih mjesec dana i odustala. " Tajna " je u sušilici, rastresanju i slaganju!
Dok sam još živjela sa sestrom obje smo imale česte ginekološke upale, pa mi je u jednom trenutku palo na pamet da možda to ima nekakve veze sa zajedničkim pranjem donjeg rublja. Pitala sam ginekologa, a on mi je rekao da nema šanse da išta preživi današnja sredstva za pranje rublja! Dakle, čini se da peglanje baš nije nužno!!! :D
Postavila sam ovo pitanje jer se slažem s tobom, ako je oprano na visokoj temperaturi.Citiraj:
Arijana prvotno napisa
hm, radije tragovi od kvacica, nego 'zameo ih vjetar' :PCitiraj:
Janoccka prvotno napisa
a na majicama se, na primjer ti tragovi daju lijepo sakriti ispod pazuha :)
Sve peglamo, nekad moja sveki nekad ja, volimo da nam je sve na crtu i uredno. Bakterije se razmnožavaju u vlažnom, toplom i mračnom mjestu, a pogotovo ako je odjeća od prirodnog materijala kao što je pamuk ili lan. Stoga treba paziti da svježe opeglana roba nije malo vlažna i još kada se stavi u mračni ormar što ima ljepše za bakterije. Sigurno ste ponekad primjetili na nekoj robi kao točkice hrđe, to su bakterije koje se ne daju skinuti s ničim, samo može ostati rupa na tom mjestu, ali nisu opasne. Nisu sve bakterije na svijetu štetne. ;)
do nje rublje nikad nisam i nikad necu peglati!!!
ja sam se još u osnovnoj školi (niži razredi) :shock: svojoj mami koja je peglala donji veš. već onda mi je bilo jasno da ja to neću. i eto, ostala vjerna svojim uvjerenjima pa ne peglam niš osim košulja
O bakterijama na robi i njihovom razmnozavanju ne razmisljam niti sam ikada prije nego sam citala na ovom i jos nekim roditeljskim forumima, razmisljala o njima.
Ja peglam iskljucivo estetike radi, ne bojim se eventualnih bakterija na robi.
Znači da nisi bila na tečaju za trudnice kod patronažnih, gdje su nam detaljno pojasnili zašto u rodilištu moramo nositi bolničke spavaćice - jer ih oni operu i opeglaju na milijardu stupnjeva i nakon toga ih još i steriliziraju (i spreme u nesterilne ormare).Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
Ja sam dugo vremena upravo zato peglala donji veš, da "ubijem" ostatke deterdženta, jer nisam mogla ni minute biti u neispeglanim gaćicama, koliko bi me svrbilo... na bakterije nisam ni pomišljala.Citiraj:
petrić prvotno napisa
Pa zar se deterdžent ne ubija vodom - mislim sa više ispiranja? Kako peglom - čini mi se da ga samo upečeš u rublje ili ne?Citiraj:
tinkie winkie prvotno napisa
Peglamo samo robu koja se vidi i koja zgužvana ne izgleda lijepo (krep bluzice moraju bit zgužvane ;) ). Peglamo netom prije izlaska, kad smo 100% sigurni da ćemo baš to obući, da ne bi slučajno uzalud peglali. Sva roba sa sušila slaže se u ormar pa ova za peglanje tamo čeka svoj trenutak slave. I unatoč tome imam nekoliko mjesta u stanu s hrpicama nepospremljenog rublja. Oh Flylady...
Nema šanse da bi ja u ormar stavila neopeglano nešto što treba opeglati 8)
ne pada mi na pamet.Citiraj:
Peglate li donje rublje?