..ooo.baš hvala na iscrpnosti..bedem govorila s MMom.... :love: :heart:Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Printable View
..ooo.baš hvala na iscrpnosti..bedem govorila s MMom.... :love: :heart:Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
..bedem=budem... :oops:
..pogledala link..auuu koliko kuca...moram naci vremena za to pogledati.javim ti se! :heart:
tinnaZ, hvala i od mene :love:
daphne?..koju ces ti?..da ne odaberemo istu! :mrgreen: :love:Citiraj:
daphne prvotno napisa
ja razmišljam da je pametno gradit, sad smo u naponu snage, i ako sad ne stvaramo, nećemo niti sa 60god.Citiraj:
pa neznam što je pametno:gradit ili ne.Sad smo još u premišljanju.
Viđam ljude koji žive po 2 obitelji u 1,5 stanu, a i one koji su napravili kuće (dok su mogli), sad su djeca dogradila kat i ne razmišljaju da li će se morati zakopati cijeli život u kredi za dvosobni stan.
Hoću reći: tko ne može i dao je svoj maksimum - ok. Ali tko može, ja sam da ide nešto stvarati (materijalno mislim). Pogotovo ako je tip od kuće, a ne stana (kao mi, dok smo živjeli u stanu stalno smo čeznutljivo gledali tuđe kućice). Sad smo u kući koja je nedovršena u odnosu na stan kakav je bio, ali nam je i ljepše i bolje. Govorim za nas. Opet imam kolegicu koja se udala i preselila kod muža u kuću, i nije joj lijepo jer ne voli život u kući, ona bi pod svaku silu nazad u stan.
:lol: nisam jos sve proucila, al i ako odaberemo istu,vec sam ti rekla koji je moj san za zemljiste....(iako ti meni nisi rekla gdje ti imas svoje)Citiraj:
LeeLoo prvotno napisa
al pretpostavljam da nije blizu mog...
ja ga jos nisam kupila, al trazim, trazim..... :mrgreen:
I mi planiramo gradnju kuće, teren imamo već 5 godina ali nikako da krenemo.Nalazi se u blizini Svete Nedjelje ima li još nekog tko tamo planira graditi?
krenite s vađenjem dozvola, da si ne bi kosu čupali kad odlučite graditi - a ono treba prvo ovo pa ono ....
Savjet zlata vrijedi, ali nam opljačkali ured pa se financijska konstrukcija morala reorganizirati tako da je sve vezano uz kuću na čekanju
tinnaz, link je super, hvala!
Mi smo nekad maštali o gradnji kuće: kupili smo jednu stariju prizemnicu, pa smo fantazirali da bi nju rušili i gradili novu, ali smo odustali, ovu smo renovirali (kuća je kvalitetno građena tako da, barem za sada, nemamo nikakvih problema), a planiramo još dići i potkrovlje kad budemo mijenjali krov. Nama sasvim dosta. Ja se osobno jako bojim velikih kuća jer mi je to jako puno za spremati.
Velike staklene stijene su nešto najdivnije, ali treba to glancati... :nono:
Što se tiče cijena, realno mi je ovo što je tinnaz napisala. Moji su frendovi napravili slatku kuću s garažom, malim podrumom, 4 spavaonice u potkrovlju i 2 kupatila za 60-ak tis.eura. No, frend je freelancer pa je dosta toga sam napravio, pomagao mu je tata puno, puno toga su kompenzirali na razno-razne načine itd. To je potrajalo, ali se isplatilo. Naravno, treba im još milijun sitnica, ali to se podrazumijeva - gradnja kuće je rupa bez dna. No, po mom mišljenju je neusporedivo isplativije graditi kuću nego kupovati stan...
mi smo najprije htjeli kupit jednu kucu sa susjedima, ali nesto je zastekalo, sad planiramo graditi i bas danas idemo tu u Klagenfutu na sajam (Häuselbauer messe) da vidimo sta se nudi... planiramo na jesen, ako nam odobre kredit, posto sam ja na porodiljnom, ako ne onda kad pocnem radit.
i bas se veselim tome, da se maknemo odavde susjedi su znatizeljni uzasno, u sve se mjesaju,sve znaju....uh :evil:
...živimo u predgrađu,na gornjem katu obiteljske kuće..-pitanje:ako se odlučimo za nadogradnju-koliko smije kuća biti visoka?koji su propisi?..razmišljamo o nadogradnji npr. visokog potkrovlja..ali nam treba dobra studija...( naša su razmišljanja na relaciji:nova kuća vs. nadogradnja postojeće...)??? :?
Mi smo napravili kuću.
Nismo radili ključ u ruke(pogodite zašto :lol: ), već po etapama, kako bi se našlo novca i kredita. Preselili prije 3 godine u prizemle kat nije bio završen iznutra. Lani smo prilično završili kat, puna nam je kapa više gradnje.
Kuća nam je prilično velika 120m2/etaži, tu smo stvarno pretjetrali, ali budući nam se ove godine familija drastično povećala(vidi potpis :lol: ) sad nam je taman - sve sobe popunjene, ok ima još i gostinjska.
Uglavnom kredit smo jedan zatvorili drugi digli....radove nam je grube radila firma, a struju, vodu, keramiku i sl. pojedinačni majstori, ovo je u biti jako skup oblik gradnje, ali što ćeš kad se ne može iskeširati odjednom ključ u ruke...
Odgovore o visini kuće i sl. možeš naći u detaljnom urbanističkom planu ukoliko je donesen za to područje, to ćeš sve provjeriti u Županiji.Citiraj:
LeeLoo prvotno napisa
Inače u svezi tvoje dileme: Uvijek svoja kuća a ne nadogradnja na nekoga!! (To ti isto jako puno košta, kompletni papiri skoro kao da ćeš graditi ispočetka, naravno nemaš temelje i sl., ali razlika u cijeni ne nadoknađuje razliku u konačnom rezultatu. Ovo je moje skromno mišljenje :mrgreen: )
kod nas je bitna razlika u cijeni, jer ako ideš graditi vlastitu kuću samo za gradilište moraš iskeširati 40-60.000€ :mrgreen: .
Koje cifre se tu vrte! :shock:
A i mi smo mastali o kuci, samo sto smo takvi tipovi da jos uvijke nismo do kraja nacisto gdje uopce zelimo zivjeti, pa se selimo iz stana u stan svake 2, 3 godine. Kuca mi je nekako investicija koja bi nas vezala barem veci dio zivota negdje, ali jos se nadamo.
Kad smo mi dobili prije neke 2 godine ponudu iz Cheminga (montazne kuce), za opciju kljuc u ruke je pisalo nekih 440 eura/m2.
Zar je moguce da su sad cijene toliko narasle? Naravno, to je cijena montazne kuce koju oni izvode, zemljiste i temelj tu nisu ukljuceni. Uglavnom, onda smo se nesto malo informirali i oni su nam se cinili najsusretljiviji i povoljni. Mi ionako ne bi isli preko 100 do 120 kvadrata (treba to i odrzavati).
Ako nekog zanima jos planova kuca, ja imam neki strani sajt, mozda dobijete koju ideju iako nisu kuce kakve su kod nas uobicajene.
http://www.weinmaster.com/
Kupili smo zemljište pred dvije godine, lokacijsku čekali godinu dana, građevinska bi trebala uskoro, gruntovna skrčkana iz dva navrata, jer je trebala parcelacija. Plan nam je ambiciozan: preseliti za godinu dana.
Kuća bi trebala biti primjerak samodostatnosti, sa spremištem za vodu na tavanu, duplim instalacijama za tehničku vodu, grijanjem plin + kruti otpad iz vrta, niskoenergetska, bez suvišne struje i automatike - suprug je električar, informatičar, po životnom opredjeljenju i zadacima radnog mjesta paranoik :mrgreen:
Zato ništa rolete na struju, i zato bazen za vodu na tavanu, da ne treba struja da imamo vode. Što znači povećati nosivost temelja i prostor tavana termički izolirati. Trebalo je neko vrijeme da uvjerimo arhitekta i građevinku, ali kad su shvatili s kim imaju posla odustali su od razuvjeravanja... 8)
Suprugu su do sada dvije ženske osobe rekle , uz malo ustručavanja, da sva sreća nije njihov muž. :lol: Začudilo me kolikim je ljudima važno da sve rade slično susjedima. Eto, nas dvoje smo se našli, a klinac ima 14 godina i brunda zbog odlaska na selo. Ionako je u fazi "dajte mi škarnicl".
I ja se pridružujem graditeljima (nadam se vrlo brzo), ali ostala sam zatečena situacijom na tržištu......
Dakle, jučer potpisali predugovor o prodaji stana 110 m2 (sasvim dovoljno za nas, ali ja želim roštilj, pješčanik i štošta drugo što kuća nudi)
i čekamo isplatu...
Kuću sam već isplanirala u detalje (u glavi naravno), montažna, izvođač Dom mont-Rijeka (najbolja ponuda na našem tržištu) 390€ m2 visoki roh-bau, sve divno-krasno,ali cijene zemljišta?Katastrofa, nebu pod oblake,više nisam sigurna,bojim se da sam pogriješila, a sve je bilo na moju inicijativu (prodaja,kuća mm je zadovoljan i u stanu)Naime u Sesvetama, gdje smo oduvijek ali i bližoj okolici m2 od 100€ naviše, pa tako biti ću sretna ako kupimo pristojnu parcelu za pola stana (a ja se nadala to obaviti za cca 20-30000€-malo sutra-)Još na sve to danas čujem da su Sesvete od danas umjesto u 7. u 4. građevnoj zoni, zanči i komunalni i vodni doprinosi 5x skuplji.Baš sam sretnica....
I šta sad? Ima li možda netko kakav savjet? da li sam dovela svoju obitelj na rub egzistencije,odnosno uvalila (opet) u kredite?
gle, i u Varaždinu ti je cijena gradilišta cca 40-50.000, malo van grada 20-30.000€.
Ako ćete biti zadovoljniji nego sada - onda niste pogriješili.
A na gradlištu klinci uvijek mogu sebi dograditi stan, dok u stanu ne mogu dignuti kat :mrgreen: (mi to gledamo i sa te strane, da nam klinci jednog dana ne moraju otplaćivati cijeli život kredit za stan, ako smo već mi morali) ... osim ako budu tako sami izabrali.
Ja vidim koliko je lakše ovima u našoj ulici koji žive u nekoj kombinaciji sa roditeljima, a baš tu naših susjeda naše generacije je takvih 80%.
:lol: :lol: :lol: moja zelja definitivno... BILA!!!!!Citiraj:
LeeLoo prvotno napisa
Otkad imam te ogromne stjenke u kuci tj. dnevni boravak i kuzina imaju 3 velike klizne stjenke, takoreć da je cijeli jug u suncu, šizim!!!!!!!!!
Ma sve se vidi, prebrisem parket a ono na njemu se one tockice prasine koje su letile u zraku vide!!!!!!!!!!!!!! sve, ama bas sve..
Sad da ponovno gradim, smanjila bih te otvore malo....
mi trenutno ne možemo ništa bolje nego urediti potkrovlje kuće MM-a gdje kat ispod živi njegov brat...
Potkrovlje je otprilike 90-ak kvadrata i tražimo kredit za adaptaciju...Jako se veselim svemu tome, znam da neće biti lako ali ja volim promjene i izazove....
A jednog dana uvijek to možemo rentati ako ne daj Bože krene nešto loše...
pogledaj možda ima na netu stranice Službenog vijesnika tvoje županije (tu su napisani planovi ili odi do općine), lokacijska se izdaje na osnovi (najmanje) Prostornog plana, kod Detaljnog plana se faza lokacijske preskačeCitiraj:
Gemini prvotno napisa
cijena projekta za nadogradnju i nove kuće je po m2, jedino ovisi o projektnom uredu koliko naplaćuje snimak postojećeg stanja i dakako kuća mora biti izvedena prema građevinskoj, cirka 100-300€)
cijena komunalne ide prema m3 planirane nadogradnje ili nove kuće, plaćaš novi vodomjer , mjerilo struje... sve isto , osim što ne izrađuješ temelje , koji uz iskop nije baša mala cifra , za cirka 100m2 prizemlja iskopi koštaju cirka 20 000kn, a onda još ide betoniranje, armiranje...
nadogradnja je jeftinija
...evo malo linkova...:
http://www.domprojekt.hr/
http://www.eko-dom.hr/
http://www.montaznekuce.hr/
http://www.cheming.hr/
http://www.dom-mont.hr/
http://www.ilirica-invest.com/
http://www.haas.hr/
:love: :mrgreen:
...ovih dana u mom susjedstvu je baš zgotovljena jedna montažna kućica,zapravo više kao poslovni prostori..i šetajući sa karlom pomalo sam gledala kako to grade i sve si mislim-ma oće' li se to urušiti,izgledalo mi je kao da sve to grade od dasaka...hmmm.... :roll: :mrgreen: ..anyway,kućica je gotova i prolazeći ja je i dalje "sumnjičavo" gledam..i mi razmatramo tu opciju montažnih i razmatramo,i razmatramo i raaazmaaatraaamooooo..... :mrgreen:
dok ti razmatras karlo ce dobiti i seku a mozda ce se i ozenit :mrgreen:
..he he,ozenit ma neeece -a seku?...mozda ce.SE NADAMOOOOOOOOO!!!!!!!jaaaaakooooooo!!!!!!!!!
Citiraj:
LeeLoo prvotno napisa
sigurna sam da hoce :love:
upravo sam dobila ponudu za gradnju kuće 9,5x9m, dvije etaže, grubi radovi uključujući i materijal (cigla) 198.000kn bez PDV-a.
Krovište? Žbukanje? Stolarija?Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Ak je bez toga, čini mi se puno.
obično grubi radovi obuhvačaju nosive zidove i kompletan krov, bez žbuke i stolarije
ako je tako 160€/m2 je dosta jeftino , ovdje se cijene takvog obuhvata radova kreću 200-250€/m2
I mi, imamo veeeeeeeeliku želju seliti u kuću, a tek smo prije 5 godina kupili stan. Možda da baš onako čvrsto krenemo s tim, možda bi nekaj i napravili. Mene jedino muči kaj smo mi stan uzeli na kredit i sada nemam pojma kaj bi trebali radiit da ga prodamo i kupimo durug nekretninu :?Citiraj:
dolega prvotno napisa
Evo kako smo to mi napravili:
Imali smo stan (i kredit za stan) 5 godina kad smo kupili zmljište. Za zemljište smo digli kredit, dopisali hipoteku na isti stan - banci je to bilo ok jer smo u međuvremenu smanjili dug po prvom kreditu, a vrijednost stana je porasla. Morali smo napravit ponovnu procjenu stana, i oni su temeljem toga i naših plaća odobrili taj drugi kredit.
Sad prodajemo stan da bismo mogli izgraditi kuću. Hipoteku selimo privremeno na stan moje mame. To znači taj stan procijeniti + njezin pristanak kod blježnika. I plaća se banci 1% od preostale glavnice.
Stan prodajemo s odgodom iseljenja. Lova od stana ići će na izgradnju kuće. Kuća može pod hipoteku tek kada dobije uporabnu dozvolu - do tada će hipoteke od ona dva kredita biti na maminom stanu, a onda ćemo ih preselit.
tu sam se izgubila :lol:Citiraj:
Vlvl prvotno napisa
dobro ste vi to izmotali
svaka čast :)
Hoćeš čuti našu kombinaciju..
Odlučili mi prodati stan i kupiti kuću.
došlu kupci za stan, hoće iskeširati lovu, a mi nismo još našli kuću; kažemo strpite se malo. Dok smo mi našli kuću, oni kupili drugi stan.
Prodajemo mi stan ponovo ... dolaze ljudi, gledaju i ništa, i tako mjesecima, ja se upravo porodila. Kad su prvi rekli kupujemo - mi prodali stan, i dogovorili 3 mjeseca rok za iseljenje. Tražimo kuću, ništa ne nalazimo.
Kupcima smo dali dozvolu upisa hipoteke na naš stan, ali uz dogovor sa objema bankama, da kad se oni upišu na naš stan i banka nam uplati dio njihovog kredita, naša banka skida našu hipoteku, i oni nam isplaćuju preostali iznos kredita (nisu imali niti kune keša).
U međuvremenu smo našli kuću, dio novaca koji nam je ostao od stana (prvo smo isplatili do kraja naš kredit za stan) - uplaćujemo prodavateljima kuće da oni skinu svoju hipoteku sa kuće (njih troje, svi posvađani jedni sa drugima).
Kad je kuća ostala čista, upisujemo hipoteku na kuću, za dizanje novog kredita s kojim do kraja uplaćujemo iznos za kuću.
Prvo se dogovaramo sa Hypo bankom, dobili sve papire za njih, prodavatelji kuće nas mole da dignemo kredit u Privrednoj jer oni tamo imaju hipoteku na kuću. Ok, predajemo papire u Privrednu (moj poslodavac se buni, ne želi mi dati dvije potvrde o iznosu plaće, rješavam to), kad onda ovi u PBZ-u nas počnu ucjenjivati da ne žele naše police života, nego da moramo raditi još jedne.
Pukne nam film, znamo da postoji odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da to ne smiju, telefoniram, pišem mailove (sve sa malim bebačem na cici), kažu nisu banke više pod našom ingerencijom, zovite HNB. Zovem HNB, ovi tamo ne mogu naći odluku; nađem sama na njihovim web stranicama. Nosimo u PBZ, šefica odjlea kaže da ne želi to pogledati; da ona ima svoja interna pravila. Tražimo da nam iskopira primjerak tih pravila, kaže da su interna i nisu za javnost.
Zovem nazad HNB, dogovorim da napravimo prijavu ako se ne skorigiraju. Zovem, odnosno pišem dopis Upravi PBZ-a, ovi se jave nakon mjesec dana sa isprikom, da se nismo dobro razumjeli sa šeficom odjela, da može naravno i bilo čija polica života (hebote ko da smo rockfelleri pa možemo imati 4 police živta). Nama istejče rok, moramo iseliti iz stana, istejče nam i rok za isplatu do kraja prodavateljima kuće.
E da, još nam u međuvremenu procjenitelj PBZ-a, procijeni cca 20.000€ manje kuću , koju je isti taj procjeniteljski ured prošle godine procijenio na 20.000€ više. Razgovaramo: kažemo da se ne miješamo u stručnost procjene, ali jedna od te dvije ne može biti točna. Kažu oni nama: vas se ne tiče kako smo mi tu kuću procijenili prošle godine. Oooo itekako nas se tiče, jer procjena treba biti nazavisna i realna, a ne prilagođavana strankama. Ako ne iskorigirate jednu od tih procjena, prijaviti ćemo vas vašoj komori. Osim toga nisu nam izdali račun na 2500kn koliko smo platili procjenu. Zovem inspekciju, izdaju račun. Nakon 7 dana dolazi nova procjena, korigirana.
U međuvremenu smo otišli nazad u Hypo banku - digli tamo kredit za 7 dana, dok su nam se ovi iz Uprave i iz ureda procjenitelja javili sa svojim kerekcijama - lijepo smo im zahvalili i rekli da ih ne trebamo više.
Na procjeni je pisalo da ne vraćaju novac, ali našla sam neke izvatke iz zakona, po kojima sam to protumačila također kao protivno tržišnom natjecanju, jer su nas prisilili da idemoraditi procjenu prije nego su nam zaprimili papire za kredit. A tek onda ti izlože uvjete kredita, s kojima ako se kojim slučajem ne slažeš - nema povrata novaca od procjene. Dakel moraš se složiti - ili gubiš 2,500kn. Kad sam to sve lijepo izelaborirala i iscitirala u dopis - vratili nam novce od procjene.
Hoćeš dalje: izrenovirali kompletno struju, vodu, parkete, izolacije ispod parketa, premjestili kupaonu u sobu (razbijali glazure da možemo staviti podno grijanje), kuhinju u kupaonu, zazidali neke prozore, požbukali neke zidove, pogletali, pofarbali - sve u mjesec dana i preselili se za Božić.
hm kad malo gledam ovo i priču s mojeg poroda, nekako mi sve liči jedno na drugo :lol:
TinnaZ, ti si žena zmaj!!! Svaka čast, stvarno inspirativna priča (pomalo me podsjeća na našu, osim što je naša teta iz banke bila prema nama jako dobra).
TinnaZ... u j..... stvarno ste organizirani, informirani i hrabri!! Svaka čast!
Ne znam kako ti to uspjeva, ali imaš moć inspirirati ljude na svakojake (velike, životne) promjene! :*
:naklon: ...pa na entu!!!Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
:naklon: ...pa na entu!!!Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
zeno :naklon: genije si!