-
u našem vrtiću tete i skupljaju svašta, i mole roditelje da donesu stvari koje ne koriste (suđe, plastične flašice, stare slikovnice), sad su radili edukativne kutiće (frizerski salon, kompujterski kutić, kutić za kuhanje) tada skupljaju novce (po 2-5 kn) da kupe dodatno što im fali, prije nekog vremena sam bila prisutna kad je teta privatno žicala prijateljicu da posudi mali kućni tobogan za djecu u njezinoj grupi ... slikaju ih, pa prodaju slike umjesto po 2,5kn za 3kn, pa za onih 0,50lp kupuju igračke ... ja sam prezadovoljna tim angažmanom.
Zašto. zato što bi bez toga imali u sobi par igračaka, i to jednih te istih. ne bih voljela da se za određeni iznos poskupi vrtić, jer bi tim novcima upravljao ravnatelj, pa bi opet dobili jednu bebu svaka 2 mjeseca. I osim toga tete se trude biti kreativne, a za to im treba materijal u realnom vremenu/svakodnevno, a ne svaka 2 mjeseca. osim toga, imamo doma hrpu bespotrebnih stvari od kojih osni izrađuju svakakve zanimacije. Osim toga, te 2 kn dam ili potrošim na puno bezveznije stvari.
Što se tiče DVD-a, i TV nisam baš oduševljena time da gledaju crtiće dok su u vrtiću; ali isto tako sam bila pristuna kada 2 tete nisu mogle smiriti 13 kikača od kojih je polovica plakala a polovica bila pokakana, pa razumijem da ponekad taj TV ima ulogu. Ali uz uvjet da se koristi jako kratko. Niti doma nisam oduševljena da mi djeca provode vrijeme pred TV-om i trudimo se to što manje raditi.
-
Za sad nemam previše iskustva s vrtićem, odnosno jaslicama, Tea je krenula 01.09., i za sad tete nisu tražile nikakve novce. Vidim da se trude djeci sobu učiniti što zanimljivijom, rade im same igračke, često im razmijeste ormariće, igračke, tak da im je uvijek zanimljivo. Kad bi tete tražile novce, uvijek bi tražila da se objasni za što treba i da se svi roditelji izjasne da li su za. Ali uvijek ima roditelja koji ili ne dođu na roditeljski ili ne čitaju obavijesti u kutići za roditelje. Kaj se tiče DVD-a i TV-a, mi niti doma TV ne gledamo, kad je vrijeme lijepo, obavezno smo vani, a kad nije ili odemo negdje u posjetu ili se zabvljamo sa didaktičkim igračkama. Zapravo kad je TV upaljem, Tea niti ne pokazuju interes da bi sjela i nešto gledala, pa makar to bio crtić, što me za sad veseli. Teta mi je jedno rekla da su gledali crtić i nisam na nju drvljem i kamenjem, jer od toga ne možemo pobjeći. A da i ne govorim o roditeljima koji u vrtiću prigovaraju o TV-u, a doma djeci puste crtiće da imaju "mir i da ih djeca ne gnjave" - poznam takve i onda naravno pričaju da su se na TV naučili u vrtiću ili još gore gledaju s njima horor filmove i trilere!!!!
Zaključak: nisu samo tete krive, jer smatram da odgoj djece ipak ide od roditelja.
TinnaZ vidim da si iz Vž, u koji vrtić ti idu djeca? Mi smo u Gradskom, u Aleji. Možda mi zatreba kakav savjet, a ti imaš iskustva.....
-