Tanja, Andrej ti je premedeni i tako vec veliki :heart:
Printable View
Tanja, Andrej ti je premedeni i tako vec veliki :heart:
Andrej je presladak veliki dečko :heart:
Nakon dva dana štrajkanja tute danas je sve ok.Traži i skida se sama.Čak i body otkapča pa mene traži da joj zakopčam.Sama bira gaćice i drago joj je odnijeti baciti u wc.Jutros pije čaj,drži u ustima i trči do tutu,pljune u tutu pa nosi baciti u wc :roll:
Irena :D
ljudi ja sam fakat ostala :shock:
recituju li vasa djeca? pjevaju li?
Moj F je odivijek volio da pjevusi, plese, slusa muziku ali sonoc sam zaista ostala :shock: .
MM i ja sinoc otisli po jelo u kuhinju a F sjedi u svojoj hranilici.
Kad smo culi od A do Z da pjeva:
Tasun tasun tanana
pala maca s tavana
ogrebala Hasana
Suti suti Hasane
kupicu ti nanule
i sarenu lazu
da ides na plazu
Ja mu to pjevam odavno, no on je uvijek samo pjevusio tasun tasun i pljeskao rukama i to je to
A sinoc sam od sebe otpjevao sve od A do Z
Valjda mu je dosadilo da ga mama uci pa je morao pokazati da zna :lol:
I jos, on sam smislja pjesmice. Pitala sma tetu cuvalicu je li ga neke stavri uci, ona kaze da nije.
Recimo, neki dann je sam spjevao macanu pjesmicu....
Andrej ne recitira i ne pjeva. Samo ponavlja jedan stih iz pjesmice koju je čuo kod tete čuvalice, "medo Brundo to sam ja", i to je sve.
A zna hrpu slikovnica napamet, kad ga pitam da dovrši stih, uvijek zna. Ali neće reproducirati, pa neće.
Sam smišlja nekakve svoje apstraktne glasovne tvorevine, ne znam kako bi to nazvala, ali bez ikakvog smisla, samo vergla i vergla u raznim intonacijama (čista atonalnost!), i nakon toga izjavljuje "Andrej pjeva".
Farisu :love: za pametnu glavicu.
I marko stalno pjeva, a mene fascinira to kako se sjeti neke pjesmice koju mu nisam pjevala već mjesecima (dok još nije ni pričao) i to pjeva.
inače obožava glazbu, baš sam jučer gledala neke snimke od prošle godine gdje pleše u kolicima, a nije još ni puzao :)
Dora voli plesati.Traži da joj puštam pjesmu o kozlićima pa da glumim vuka i lovim ju po kući(na sve četiri naravno) :lol:
Ne recitira ali pjeva
Dođi dođi Dora svojoj mami pa onda nabraja tati,babi,didi,teti
Jučer se vozimo u autu i prolazimo kraj firme gdje rade baba i dida.
Ona nabraja "tu radi dida,tu radi baba,tu radi Joža(susjed) tu radi Ana(susjedova žena) svi tu rade"
Evo malo i nas. Mislim da sam već to sve i pisala, al eto kako se mi roditelji volimo hvaliti što sve djeca mogu...
plesanje- od kad je stala na svoje noge. Obožava muziku i ples... Prva najdraža pjesma joj je bila Šubi, dubi, dubi od Zg mališana pa su po toj pjesmi i dobili ime Šubići. Čim bi čuli prvi takt počela bi guzom, prebacivat težinu s noge na nogu... I odmah je znala pratiti ritam, čim se promijeni promijenila bi i ona, npr. okrenula bi se oko sebe ili malo samo guzom, pa samo nogama, pa pljeskanje, ruke u zrak i sl...
pjevanje i recitiranje- i to znamo već neko vrijeme. Melodija joj ide super, riječi malo "sfuša". Zna skoro sve uobičajene dječje pjesmice, otprilike jedno 20-30... Ali pjeva samo kad se njoj da i onu pjesmicu koju se njoj da tada. Nekad par dana jednu pa zaboravi na nju pa neku drugu...
pelene- prošli tjedan su i tete u vrtiću skužile da sve zna i razumije i osjeća i rekle neka je počnem dovoditi bez pelene. Par puta ih je tražila da ide na tutu ili WCić kad bi išla druga djeca. Tako da od ovog tjedna nema pelenu u vrtiću. Nekad ju 2x presvuku, a jučer :D je od jutra bila u istoj odjeći, tj. svaki put je stigla na tutu.
Ali primijetile su i tete da je to baš kako koji dan njoj dođe, kako ona hoće... nekad ide svaki put, a nekad neće nijednom, ni kad ju se podsjeti neće, nego se za 15 sekundi popiški u gaće... I voli negirati, reći da nije kakala/piškila, a je...
Doma i kad idemo nekuda je kako želi, ja ju pitam želi li pelenu ili gaće pa izabere...
Jedno vrijeme sam bila odlučna ostavit ćemo pelenu i gotovo, ali kad sam vidjela da nema smisla jer ona radi samo po svom, kako kad želi, počela sam koristiti pelene, a tutu kad traži, a sad kako želi...
Mislim da ni ja ni ona nismo odlučne u tome da ostavi pelenu pa smo kako kad
Hm, čini mi se da su djevojčice u toj dobi "zagrijanije" za ples i kretanje uz glazbu od dečki.
Pritom imam za usporedbu dvije curice slične dobi (kćeri od kolegica) koje čagaju i pjevaju kao lude, a moj Andrej pritom samo stoji i gleda ih. Vrhunac njegovog plesa je da se vrti oko svoje osi (i to samo prije večere, to mu dođe kao obredni ples posvećen kraš expressu).
A u zadnje vrijeme, kad stavimo CD da svira, on sjedne u fotelju, gleda u jednu točku i sluša. Samo povremeno kaže koja je sljedeća pjesma i opet sluša. To ga zaokuplja više nego ijedan crtić do sada.
E da, kad je o muzici riječ, moram reći i da voli lupati po klaviru (onako nasumce lupa rukama), i onda izjavljuje da "svira Mocata".
Joj, Tanja, mene opis tvog Andreja uvijek tak slatko nasmije ;)
:heart:Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
yes, Lea i pjeva i recitira, a i smišlja sama pjesmice
jučer je npr. smislila i otpjevala pjesmicu O-O-O necu papat to :mrgreen:
Prijavljujem novu fazu: kad je ljut, lupa se rukicama po glavi i izazovno me gleda.
Malo sam zatečena, jer nisam očekivala da će doći u tu fazu (e jesam naivna :mrgreen: ) Ne mogu to sasvim ignorirati, ali ne poklanjam ni previše pažnje nego mu samo ponovim "ne tući", nakon par udaraca prestane.
Zapravo, cijeli igrokaz ide ovako: ljut je, onda krene mene lupati po glavi, onda slijedi oštar "ne tući", onda lupa sebe, onda ja ponovim "ne tući", onda prestane.
Hmm... zapravo mi se to uopće ne sviđa.
Dora mene štipa i grebe po licu kad se naljuti.Kod nas isto pali "ne štipaj" ili "ako ćeš ti mene ja ću tebe".Brzo se predomisli,nije do sad provjeravala dali bih ju ja stvarno štipnula.Faza griženje je odvano iza nas Hvala Bogu.Sad ovo...................šta će tu još svega bitiiiiiiiiiiiiii.
Ni meni se uopće ne sviđa ova faza.
ja F objasnim da nije lijepo tuci nikoga i da se treba maziti a ne tuci.
da ako je ljut trebamo rijesti zasto je ljut.
da se ne udaraju ni stvari, ni ljudi bla bla....
mislim da znam da i vi tako govorite samo sto kod nas to jos uvijek pali
Vezano uz udaranje stvari i ljudi: naravno da mu ne dopuštam da udara ljude, bilo druge, bilo sebe, ali ponekad se pitam bi li bilo lakše da zna da može raspaliti npr. po zidu kad je ljut?
Mislim, i mi odrasli ponekad trebamo "ispucati bijes", ne bih htjela da počne suzbijati ljutnju zato što nije u redu udarati stvari.
Naravno da mu neću dopustiti da radi štetu i uništava stvari, to uopće nije u pitanju.
irenas, griženje :shock: to smo, rekla bih, ipak preskočili (imali smo sreće). To mi se nekako čini još gore od udaranja, ne znam zašto.
(btw, kad nije jako ljut, a počne me udarati po glavi, sam prestane i kaže "draga mama" i počne me gladiti... znači, ponekad se ipak zna kontrolirati :saint: )
Kod nas ponekad pali ali ponekad i ne baš.Ona je dosta pod utjecajem starijeg bratića koji je u destruktivnoj fazi :mrgreen: Njih dvoje odvojeno su divna djeca ali zajedno :x se preobraze u male destruktivce.Sutra nam dolazi na cijeli dan.
Danas izleti van iz kuće,ja za njom i molim ju da se vrati ali ona valjda od straha da ju neću pustiti van počne plakati i bježati po dvorištu a ja za njom"ideš van ,samo da te mame obuče......." kad ju uhvatim počinje me tući i braniti se.Onda ju stisnem uz sebe čvrsto i objasnim"idemo obući jaknu i one lijepe čizme" smiri se i sve pet.
Kako da drugačije ispucaju taj bijes i frustaciju?Čitala sam ovdje da im treba dati šarati svom snagom po papiru ali kod nas to nije upalilo.Ona se voli ispucati na mami.Trese se i stisne zube i štipa me. :( Ah proći će i to valjda.
daj joj nek dere papire, novine i sl...Citiraj:
irenas prvotno napisa
ili joj reci da ide van da se izvristi, ali joj objasni da to nije svakodnevna aktivnost :mrgreen:
nego, moram ja (naravno) da podnesem raport...pa kopiram s drugig topica
mene je Faris sinoc ostavio bez teksta i definitivno se nadam da je faza plasljivosti iza nas.
Bili smo na jednom iftaru gdje je bilo ah...pa sigurno 60ak ljudi i 20oro djece minimalno.
F iako je bio pospan, ponasao se kao da je dosao kuci.
Igrao se s djecom, nije se nikoga prepao niti je izgledao uplasen.
Odavno je on napredaovao ali ovo....ma ja sam sretna i presretna. :D
Ma niš ne pali,poslije svega dođe još na kraju mene izudarati.Citiraj:
Njojza prvotno napisa
Pusa našem hrabrom Farisu :love:
Ma vidiš da se neke stvari rješavaju same od sebe :DCitiraj:
Njojza prvotno napisa
Mene je fasciniralo što je Andrej jučer u zubarskoj čekaonici pristao totalno nepoznatoj osobi reći kako se zove i odgovoriti na par pitanja (istina, smijuljeći se i skrivajući pogled, ali ipak), a poslije je čak i pričao sa zubaricom. Bit će nešto od njih ;)
to uopste nije upitno :PCitiraj:
tanja_b prvotno napisa
samo im treba malo vise vremena i srpljenja
a ja sam ti jos na moru rekla da se Andrej jos malo nece apsolutno niceg bojati, to se vidjelo na njemu :heart:
e, da. Jucer je F bio ljut i dosao je mene udariti, tek onako da iskali frustraciju. Rekla sam da nije lijepo mamu udarati i pitala sta sad mora reci.Citiraj:
irenas prvotno napisa
A on je rekao "izini" i poljubio me. Samo cekam dan kad vise nece paliti ova metoda, ocekujem nesto da ce mi baciti u glavu :lol:
Nego, bacaju li vasa djeca stvari u vis?
lako mi je kad baca loptu, za to i sluzi...no kad baca loptu na sporet, u Tv ili bli gdje drugo nije bas sjajno. Kao i kad baca autic, casu svoju i sl...
On fakat baca u vis sve sto stigne i onda govori "vuti se" (vrti se)
Jasno mi je dakle da uziva da baca i da gleda kako se to vrti u zraku, ali jos nije prihvatio da to "nesto" nije namjenjeno za bacanje, pa cak i kad ga udari...
Neki dan je munjevitom brzinom zgrabio kremu koja je u debeloj staklenoj kutiji i bacio. Sva sreca da ga nije lupila....svasta bi bilo.
:love: :heart:Citiraj:
Njojza prvotno napisa
Marko isto baca u vis sve šta dohvati, samo što on kaže "viisokooo!,
a za ventilatore, zvrkove i sl. stvari kaže "vrti se" :)
ali u zadnje vrijeme je počeo bacati stvari U nešto, npr. zid, vrata, televizor i to mi se baš ne sviđa. Kad mu kažem da se to ne smije, on još više i jače. Prestane jedino ako ga maknem ili mu uzmem to što baca.
Čini mi se da mu je to baš zanimljivo, moja reakcija. A opet ako ne reagiram, bojim se da mu šaljem poruku da je to u redu :/
Kada je ljut, ne udara me (još), osim ako ga hoću uzeti u ruke pa se bacaka okolo, onda dobijem koji slučajni.
I ne voli kada je netko tužan, onda se i on rastuži. To unazad tjedan, dva.
npr. ima nekog malog gumenog Tweetya sa tužnom facom kojeg sam morala skloniti jer kad god ga vidi tužnim glasom počne: "tužna je ptičica, nemoj biti tužan titi" pa tako bude na rubu plača, i ljubi ga
a inače je jako veselo dijete, i jaaako rijetko plače
Andrej ne baca uvis. Zapravo, sad vrlo malo baca. Puno manje nego prije npr. 6 mjeseci.
(samo što je prije frustraciju rješavao tako da baca igračke, a sad se lupa po glavi :mrgreen: )
E da. Od petka popodne je nevjerojatno dobre volje, nasmijan, brbljav, veseo... je li moguće da oni već kuže kad dolazi vikend i da zna da ga čekaju dva dana uživanja s roditeljima?
Mislim, mi mu stalno govorimo koji je dan u tjednu i što slijedi sutra, ali nikad dosad nisam imala dojam da mu te priče nešto znače.
Sutra idem na razgovor u vrtić... baš me zanima što ću saznati i hoćemo li poslije toga biti pametniji.
Dora je danas kakala u tutu :D
Prije par dana sam se pomirila s tim da do proljaća neće iz pelene.Kupila sam paket onih pelena što izgledaju kao gaćice.Mi imamo nekoliko platnenih ali ih je Dora davno prerasla pa je jedan pokušaj da joj stavim tu pelenu završio poplavom u krevetu :lol:
Danas curka zatražila tutu,donijela si slikovnice,sjela,"čitaj mama" i nakon desetak minuta je pokakala.Ja sam šutila i nisam htjela ništa vezano uz to komentirati.Ali kad je obavila bilo je pravo veselje pa smo čak i baku u Metković zvale da ju obavijestimo.Onda je plesala i veselo pljeskala sama sebi.Zvale smo i tatu koji je trenutno u Sudanu,pa tetu,pa didu na posao....... :lol:
Bravo za Doru :klap:
Nama kakanje još ne ide, redovno prijavi kad obavi posao ali neće u tutu.
Nije mi baš jasno zašto neće kakati jer piški bez problema
Danas ga pitam "hoćeš kakati u nonu?", a on meni: "nehoću" :lol:
Dora je štrajkala mjesec i pol dana sunce mamino :love:
i F isto. S tim da je poceo osim sto baca u zid, da vozi aute po zidu, sara cim stigne i sl... pa radimo na tome da se po papiru crta a ne po zidovima...Citiraj:
makka prvotno napisa
F. Ima jednog medu i obrve su mu spustene. Cim ga uzme kaze "tuzan medo, pace" i napravi takvu facu da ja misilim da ce se on rasplakati. Onda grlimo i ljubimo medu i zakljucimo da nije vise tuzan jer se smije. A fakat ima medo osmjeh samo se treba zagledati. I onda kad se zagleda, imitira njegov osmjeh :lol:Citiraj:
makka prvotno napisa
Sve vise verbalizuje emocije i to mi je jako drago.
Veceras dok sam ga presvlacila a MM gledao Tv, neka zena je plakala na filmu a on ce "teta pace", "nece teta pace, ajis gji" :heart:
tanja, vjeruj da kuze puno puno vise nego mi mislimo i sigurna sam da Andrej zna kad je vikend.Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Ja sam F "testirala" bas da vidim je li slucajnost ili ne...
Ako spava duze, radnim danom (rijetko se desava, ali se desava), pitam tetu cuvalicu da li zove mene ili nju kad se probudi i veli da zove nju, bez izuzetka.
Vikendom zove mene.
Meni je ovo isto malo cudno, ali sam sigurna da kontaju.
bravo za Doru! :DCitiraj:
irenas prvotno napisa
F nece na kakit na tutu pa nece. nadam se da nisam pogrijesila sto nismo pokusali skinuti pelene kad je redovito isao na tutu.
Danas smo pokusali da idemo na wc. Piskio je (piskiti hoce cak i na tutu) ali kakit, nema sanse...
malo sam jos konfuzna kad je tuta u pitanju. S jedne strane ja ga ne bih forsirala a s druge bih zeljela da se odvikne...
Kad god kaki ja pitam je li se farisu ukakio a on veli da nije.
Kad pitam hoce li na tutu,veli da nece...
lici na necu fazu jelda :mrgreen:
ali zato redovito zakljuci da je "madic" (smradic) kad podjem da ga presvucem
Ja sam danas malo razočarana jer smo jučer propustili planirani odlazak na Medvednicu (zbog kiše koja se stuštila u 9 ujutro, baš kad smo trebali krenuti), a sad vidim da i nije bilo tako loše vrijeme.
Ali kad sam od brata popodne dobila SMS iz Karavanki (Slovenija) gdje je pisalo da je cijeli dan sunce bez oblacka, doslo mi je da tulim :( bas mi je falio odlazak u prirodu!
Andreju nije falilo nista, jer je prijepodne sljapkao po lokvama i igrao nogomet s tatom, a popodne je gledao labudove na Jarunu...
Njojza, što se tiče tute, ovako nekako je i kod nas. S tim da Andrej sad "prizna" da se pokakao. Za tutu neće ni čuti, a za wc... sad ga zabavlja što je shvatio da se "tamo piša", pa možda, malo-pomalo i dođemo do toga da nešto i obavi.
Ja vas stalno čitam ali ne stignem postat.
Niki je sad bolje, kupila sam mu Med Rade Petrovića na preporuku jedne mame iz vrtića i već nosić ne curi.
Nama je tuta SF. Jučer ga ja kontam da kaki, oči ovolike :shock: : Niki je li kakiš? Ma ko da ga pitam glavni grad Tanzanije.
Svima koji slave želim sretan Bajram :*
ja čitam napola... pa eto ako nešto nisam ulovila sorry.
Kakav je vama Petrovićev med? I kako ga dajete djeci? Meni je jako bljak i jedva se natjeram da ga jedem, Stella neće ni probati. Nije meni čak toliko ni okusom nego uvijek mi bude mučno poslije. Prvo sam mislila da je jer sam uzela natašte ali i kad pojedem usred dana i nakon ručka bude mi muka od tog meda. Inače sam uvijek voljela obični med koji moji kupuju od nekog tipa godinama
Bila sam danas u shoppingu :D
Mia je dobila neki baby gim od Chicca, a Stella hrpu slikovnica. Kupila sam skoro sve one Profilove; Slonića Leona, Krokodila, Žirafetu i ulovila zadnju Kraljevsku pusu
Kupila sam i Bajke koje pomažu djeci od Gerlinde Ortner. Preporučila jedna mama s proljetnih. Nisam još počela čitat, malo sam prolistala i čini se OK. Jel netko od vas čitao?
I meni je odvratan i ne mogu ga smisliti, želudac mi se diže od njega, ali Andrej i MM ga obožavaju! Andrej ga jede na žlicu poslije doručka (piše da treba obavezno nakon obroka), i samo zbog meda pristaje još odsjediti 20 sekundi za stolom (inače bi već zbrisao). Ne kužim mu ukus, ali dobro, meni super.Citiraj:
mina prvotno napisa
I ne znam je li do Petrovićevog meda, ili nečeg drugog, ali evo, ove jeseni još nijednom nije ni zašmrcao ni zakašljao, a ovi klinci kod tete kašlju naveliko. Kuc-kuc, nadam se da ga nisam urekla.
Ja sam ljubitelj meda, ali ovaj mi grozan.
Niki ga ne želi ni pogledati otkad ga je probao žličicom.
Zato mu ga razmutim u (kršitelj koda)ovoj jabuci, pa ga popije bez problema.
Vjerojatno može i u čaju, ali ispod 40 stupnjeva C, samo Niki ne voli baš čaj.
A nije lud ni za slikovnicama :/
Leonu sam uzela obica med od lipe, jer je lipa dobra za disne puteve.
Al bih rado probala s Petrovicevim.
Jel se mora bas ici u Veliku GOricu ili ga mogu uzet u ljekarni?
I koji uzimate za disne puteve?
Pliz tocan naziv ;)
Imaš Petrovićev med i u ljekarnama i u Biopharmovim dućanima.
Ja Andreju dajem onaj za imunitet, ali postoji i neki med za bronhitis i još nešto slično. Najbolje pitati u ljekarni.
Inače, jučer je nakon žlice meda oduševljeno izjavio "još". Fakat mu je čudan ukus. A MM komentira "pa naravno, kad je med finog okusa"
:?
Samo čitam, niš ne stignem pisati, ali sinoć sam pukla od smijeha. Zadnja 2-3 dana moja M ne uspijeva zaspati ni po 45 minuta i vrti se po krevetu i pjeva i priča, a ja se pravim da spavam...mislim si možda se smiri.
Jučer ju nakon pol sata "divljanja" nježno pogladim po kosici i kažem , hajde smiri se malo, zaklopi okice i pajki, a ona sjedne, raširi ručice i izdeklamira mi uz mahanje ručicama:
Mamice, ne sada maziti kosicu, sad PAJKIMO.... cujes me, zaklopi okice i pajki mamice....necemo sada pricati.... :lol:
....zaspala je za 15 minuta uz maženje....
Doro je sinoć spavala kod moje sestre.Sestra me molila da ju dovedem jer nećal stalno pita kad će Dora spavati kod njega.Bilo im je super,nije ni pitala za mene.Sestra ih je strpala skupa u krevet al svakog na svoju stranu pa su se sat vremena nogatali dok nisu zaspali i umirali od kesa. Ali danas kad sam došla po nju jako me zagrlila oko vrata i izljubila :heart:
Primijetila sam da Andrej razvija svoj stil govora.
Uz svaki glagol dodaje "malo". Tako Andrej ide malo spavati, pa će malo ustati, pa ide malo jesti, pa malo više neće jesti...
Što je najbolje, mi doma tako ne govorimo, nije imao od koga to čuti. Ali kaže moja mama da sam i ja tako govorila u njegovoj dobi.
Sad je počeo koristiti riječ "više" umjesto negacije. Pa tako "mama više dira" znači "mama, nemoj više dirati" (npr. igračku).
A red riječi u rečenicama mu je ubibože, ali trudi se. Ukratko, priča kao navijen, ali i dalje treba prevodioca jer mu je izgovor na granici razumljivosti.