2-3 mjeseca kod privatne logopedice, 1x tjedno. U drzavne je dobio termin 1x mjesecno, isao godinu dana, bez ikakvog efekta. Ta logopedica je bila jako losa.
Printable View
2-3 mjeseca kod privatne logopedice, 1x tjedno. U drzavne je dobio termin 1x mjesecno, isao godinu dana, bez ikakvog efekta. Ta logopedica je bila jako losa.
Da, samo R je problem. Ne govori ni "francusko" R, nit mijesa sa drugim slovom. Kao da ga nekako drugacije izgovori, koliko sam citala,fali mu vibratnosti. Nekako vuce na v
Logopedica iz vrtica je rekla da doma samo ponovno prolazimo te rijeci,nista drugo
aha ja imam francusko, i moj veliki je isto imao takav
probajte doma ipak vježbati to kaj su vam rekli u vrtiću, to je da razradi jezik, ali taj koji radi s njim trebao bi dobro znati izgovarati
ali vježbati treba svaki dan
knjiga za preporuku http://www.alinea.hr/149.html
A kakve su vasi imali vjezbe?
Mi imamo rijeci na pre, pro, tre, tro, tri, vrt, tra.... I tak hrpa rijeci koje prolazimo.
Koliko sam imala doticaja, vrticka logopedica je super. Al mene smeta sto bude par tjedana za redom,pa nje nema, pa je moj bolestan,pa imaju par puta,pa opet jednom nema.
je to je to da razradi jezik
inače i kod vanjskih logopeda se može desiti tako recimo mi smo imali radi jedne druge stvari zadnji tjedan u sječnju, pa je onda ona išla na go, ali smo otkazali prošli tjedan jer je klinac imao povredu neku.
vježbajte to doma s njim, nadam se da vam ipak svaki put da i neku pjesmicu više
Vrci,
Kod svih logopedskih vježbi redovitost je bitna. Kod mene je kćerka puno brže krenula napredovat kad sam inzistirala na 2x tj.
Išli smo privatno.
Nakon 4-5mj je ulovila vibraciju R, al za automatizaciju glasa joj je trebalo još cca 2 mj, u totalu nekih 7 mj.
Nismo vježbali doma uz to, prvo jerr nismo znali kako pokazat djetetu vibraciju (to rade sa sondom),a nije nam ni logopedica rekla da vježbamo.
Nije mi žao nijedne kune ni vremena koje smo uložili tada 2god pred školu.2x tj od listopada do travnja.
Sretnooo vam!!!
Prva 2-3mj je išla 1xtj.
moj je stalno išao 1X tjedno, baš mu je brzo išlo
Jelena.O to je iznimka kod vas bila za tako malo vremena. I to i sama znaš jer se i vaša logopedica iznenadila, sjećam se da si to pisala.
Postoji norma sati unutar kojih se očekuje da dijete svlada glas R što je puno veći fond sati od vašeg. Sad sam zaboravila brojku al mislim da se kretalo u prosjeku kao kod nas negdje oko 2xtj 6-7 mj tako nekako.
Lili e to me zanimalo zapravo,koliko je neki prosjek
Vidjet cemo kako bude do ljeta pa cemo dalje planirati. Volim zivjet van Zg,al za ovakve stvari je ful nezgodno
Da, ali još uvijek nas pita zašto smo joj uzeli njeno R :-(
Vrci meni se čini da se puno lakše organizirat za odlaske logopedu s vrtićarcem nego s prvašićem koji dolazi umoran iz škole. A i što je dijete starije, to treba više vremena za ispravit govor jer se s vremenom autonatizira taj pogrešno izgovarani glas.
Ja sam inače tip koji voli sve radije preventivno rješavati unaprijed.
Meni se činilo kod kćerke da nema pomaka nikkavog a onda je samo preko noći,al kažem redovito 2xtj.
Mi smo baš pitali u vrtiću je l trebamo na vježbe, rekli su nam da ne trebamo, ali mi se čini da bi se isto to moglo dogoditi da prvo bude prerano, a onda prekasno. Sačekat ćemo do 4. godine i držat si fige. Al vidim da i njemu smeta. On izgovara L i R, kao engl. W.
Moja klinka je s četri i pol jako naglašavala R,ali njoj kasnije nisu trebale nikakve vjezbe
Jelena,
Sa 4 god ti je taman da se sve riješi na vrijeme. Poznajući ovako preko foruma kolike su djetetove intelekt.mogućnosti, vjerujem da mu i samome smeta jer je toga svjestan.
Mene je kćerka sama tražila s 4,5 god da je negdje odvedem da nauči glas R. :-)
Batali vrtićke logopede, nikad nisam čula da je neki rekao da treba dijete počet s vježbama ranije, njima uvijek može što kasnije ma i do pred školu jer imaju gužvu i “teže“ slučajeve, to je njima samo još više posla.
Pričekaj da uđe u 4.god, pa polako krenite.
Najčešće ako dijete nema R s vibracijom pogrešno izgovara i L.
Ja sam misila da moja L.nema issue s L. dok mi nije objasnila logopedica.
Vidi gdje drži jezik kad govori L, jel ga diže do gornjeg nepca ili ga drži među zubima. Glas jednako zvuči, ali nije ispravna pozicija jezika i to otežava i R.
Mi smo rano krenuli logopedu na moje inzistiranje.Sa 4 god.smo bili na testiranju u Suvagu.Nije govorio r i l ispravno i bio je brzoplet.
U startu nam nisu dali nikakve vjezbe vec kontrolu za 6.mj.
I onda su zakljucili da to ipak nece samo tj.nije razvojno i vjezbe.Pa cekas termin mjesecima.Na kraju je isao log.2 puta tjedno,plus pred skolu 3 puta tjedno.
I jos kratko u 1.r.
Dg.dislalia s elementima brzopletosti.
Logop.je bila izvrsna i jako jako puno mu je to sve skupo pomoglo.
Bolje djelovati preventivno.
Plus moj je imao skraceni frenulum i to je otezavalo izgovor r.
Hvala cure. Meni on sam kaže da idemo vježbati L i R, a ja mu kažem da ja ne znam kako se to vježba. Ne bih htjela nešto još pokvariti, stvarno nemam pojma o tome.
(Lili, ovo moje svemirsko dijete je još uvijek u fazi štrebera - ujutro kaže "ajmo raditi zadatke..." Ne znam koliko će to trajati i kamo to vodi.)
Javit ću se ja preventivno jednoj iskusnoj logopedici pa ću vidjeti kako dalje. Nije jezik na dobrom mjestu kod L.
Zaboravila sam javit da smo bili, da je logopedica rekla da sacekamo do 4,5 godine da vidimo hoce li se samo srediti. Njoj se cinilo da povremeno potrefi blize ispravnom izgovoru.
Pa da pricekajte, a tada ako se ne rijesi, odmah krenite s terapijama.
Ako planirate Suvag i sl onda ste se vec trebali predbiljezit da dijete dobije strucnu pomoc pravodobno.
Pretpostavljam da planirate privatno. Inace privatnici u rujnu posloze svoj raspored, pa je malo teze tijekom godine uletit s 2x tj terminom u normalno doba dana, al da se naci.Mozda vam nece ni trebati.
Sretno!!
Do pete godine bi dijete trebalo odgovarati sva slova