koliko sam ja primjetila Rode se zalažu za pravo na prirodan porod s prisustvom partnera ili osobe od povjerenja
Printable View
koliko sam ja primjetila Rode se zalažu za pravo na prirodan porod s prisustvom partnera ili osobe od povjerenja
tako jednostavno ali ne ide, bilo je slučaja gdje su pod laži "obična infuzija" dali ženi drip, dgje su ženi nakon 2 carska dali drip - završilo s pucanjem maternice, rodnice..)Citiraj:
sw mama prvotno napisa
Ili su sve te rodilje u Hr posve neprosvijecene, neuke? - moš imati znanje cijelog svjeta ako te šibnu na traku rutine ne vridi ti
ono što Roda traži je PRAVO NA IZBOR, i za jone koje žele "voditi" trudnoći i porod na interventan način, ALI i za onu šačicu nas nebitnih koje bi, prosim lepo, voljele to na malo drukčiji, labaviji način.
zar smo stvarno tako nejasne :shock: ?
ministarstva se, koliko ja znam, a znam ponešto i od samih "insajdera", uvijek konzultiraju sa strukom.
naravno da je odgovornost i na jednima i na drugima, ali prebacivanje loptoce odgovornosti samo na ministarstvo ne stoji.
opet brzo tipkam pa tipfeleram :/ ...
Do sad nisam bila, al ovdje cu stvarno biti podrugljiva - sto smo mi Hrvati toliko napredni da smo pametniji i od svjetskih strucnjaka, svjetske zdravstvene organizacije i svih drugih razvijenih drzava?Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
Ima nas puno takvih, zato znamo da to zele. Mozda ne vecina, ali mnoge od nas to zele i smatramo da na to imamo pravo. I smatramo da bi se puno vise zena odlucilo na skrb primalje da im je to i omoguceno. Ovako te baca u depru da uopce pocnes razmisljat o tome.Citiraj:
Što se tiče Rodinog angažmana oko toga, zašto mislite da žene kod nas to žele? Mislim, da im trudnoću i porod vode primalje.? Ja sam se recimo u trudnoći zgražavala jer je većina žena koje znam (prijateljice, kolegice, znanice, većinom žene za koje se ni u kom slučaju ne bi moglo reći da su priproste i neobrazovane) uz svog ginekologa u trudnoći išlo i na dodatna čekiranja kod privatnika, na "još jedan dodatni uzv" ili sl. Dakle tražile su dodatno mišljenje stručnjaka ginekologa. A kamoli da bi si dozvolile da ih prate primalje, naročito ne nakon obavljenog šnel kursa.
Zašto bi po vama Hrvatska trebala slijediti baš taj model u kojem trudnoće i porode vode primalje?
A Hrvatska bi trebala slijediti taj model jer ovaj kakvog sada imamo sigurno nije dobar, a iskustva i istrazivanja su pokazala da onaj koji pruza razlicite mogucnosti dok istovremeno osigurava sigurnost zdravlja zene i djeteta, je taj koji je pozeljan. Nisu Rode izmislile primalje.
Po meni moze biti bilo tko, ako zna svoj posao. Ali po tradiciji (i odredenim prednostima), to su do sada bile zene.Citiraj:
Još jedno pitanje - da li bi po vama primalje mogle biti i muškarci, ili bi to morale biti isključivo žene?
Zaista nije sarkastican, i da si mi cula rijeci iz usta, a ne citala napisane (i u tome je boljka sto nemamo stvarnog dijaloga - sigurna sam da bi sve sto jedni drugima pisemo ovdje zvucalo skroz drugacije da sjedimo za stolom ili u nekom dnevnom boravku i razgovaramo licem u lice), znala bi da u njima nije bilo niti trunke sarkazma. Al kako mi mozes u to vjerovat a da mi ne vidis iskrenost u licu, neznam :(Citiraj:
možda je i ovakav podrugljiv i sarkastičan stav razlog ovomeCitiraj:
Nije mi jasno kako oni tako pametni (a jesu, jer ne bi bili tu di jesu)
Ako se nije radilo o cinizmu, oprosti unaprijed, krivo sam te protumačilaCitiraj:
nisu voljni za stvaran dijalog
A da nisu pokazali da su voljni za stvaran dijalog, tu nema druge osim da mi vjerujes (ili ne vjerujes) na rijec. To je cinjenica, ali ona koju poznajes tek ako si ukljucena u proces. I tu mi je zao da ti je u ovom trenutku ne mogu dokazati :(
ako je itko bio sarkastičan u komunikaciji na razini Roda-ginekolozi, onda su to bili neki od njih.
niti jedna Roda nije nikada tako razgovarala s nekim ginekologom, nego uvijek s respektom i argumentirano, ALI očekujući jednako uvažavanje i argumentiranost s druge strane, a to nismo baš uvijek dobili.
ajme koliko predrasuda :( ...
nikad cula za tako nesto. ako poznas neku zenu takvu, daj mi ju da ju snimim zaprilog. Dati pacijentu nesto sto zrijekom ne zeli, prekrsajno je djelo.Citiraj:
bilo je slučaja gdje su pod laži "obična infuzija" dali ženi drip
gdej je ta radjala? U Pusci donjoj? Nigdje se na svijetu nakon dva carska reza vise ne ide na VBAC, mogucnost rupture maternice se povecava za puno posto. To se u porodnistvu jednostavno ne radi, ne rade ni mladi i moderni opstetricari. To je ona htjela? I, btw, ruptura maternice ocekivana je i ne bas rijetka komplikacija nakon prvog carskog reza. ja ju imala.Citiraj:
dgje su ženi nakon 2 carska dali drip - završilo s pucanjem maternice, rodnice..)
ja ne shvacam gdje to nema prava na izbor? kao sto sam vec puno puta rekla, svoje zelje na papir i potpisati. Biti spremna na to da lijecnik moze odbiti voditi porod zbog prigovora savjesti. Izbor uvijek postoji, ali on za sobom povlaci i kosekvence. Odfnosno, izbor je zeznuta stvar. Nakon sto se donese odluka, s njom se treba znati i nositi, a to rijetki mogu. Kad treba potpisati da se odbija nesto (ja zanji put potpisala da odbijam hospitalizaciju petomjesecnog djeteta), nije bas ugodno pri srcu i dusi. Vi, u biti, ne zelite izbor. Vi zelite da se porodi vode na tzv. meksi nacin i da je to standard, a ne nesto sto trebate zahtijevati na licu mjesta i potpisati. U biti, odgovornos je ona koju bi na taj nacin i dalje nosio lijecnik kojega zelite natjerati da prihvati vidjenje poroda kakvo vi hocete. Ne?Citiraj:
ono što Roda traži je PRAVO NA IZBOR, i za jone koje žele "voditi" trudnoći i porod na interventan način, ALI i za onu šačicu nas nebitnih koje bi, prosim lepo, voljele to na malo drukčiji, labaviji način.
U suprotnom, ne vidim problem- za svoja se prava treba znati izboriti. Potpisati ono sto se zeli i ne zeli. I snositi odgovornost za to.
naivna si. Ministarstva se konzultiraju s povjerenstvima koje sastavlja HZZO od strucnjaka iz odredjenog podrucja. Koje HZZO prozove strucnjacima, a ne od onih koje delegira struka. Jasno je kolika je mogucnost malverzacije. Ili stvarno mislis da su, npr., onkolozi dopustili da se za rak zeluca dobije samo 60 dana bolovanja (po famoznom pravilniku o bolovanjima? ).Citiraj:
ministarstva se, koliko ja znam, a znam ponešto i od samih "insajdera", uvijek konzultiraju sa strukom.
naravno da je odgovornost i na jednima i na drugima, ali prebacivanje loptoce odgovornosti samo na ministarstvo ne stoji.
zar u svim zapadnoeuropskim državama trudnoće i porode vode primalje, samo su se pametni Hrvati dosjetili prepustiti to ginekolozima?Citiraj:
sto smo mi Hrvati toliko napredni da smo pametniji i od svjetskih strucnjaka, svjetske zdravstvene organizacije i svih drugih razvijenih drzava?
Koliko je to puno da se isplati zbog toga otvarati studij za primalje? ne kažem da on nije potreban, samo pitam na temelju čega misliš da je brojka velika? Ja bih se bila spremna okladiti da bi se jako puno žena koje sad smatraš pristalicama vođenja trudnoće i poroda kod primalja, u slučaju da je njihova koža u igri ipak odlučila za ginekologe. Kao što nisam baš sigurna da bi ih puno rađalo doma, uz primalje. No ne raspolažemo nikakvim brojkama, pa ne možemo ni o čemu zdravo za gotovo.Citiraj:
Ima nas puno takvih, zato znamo da to zele
Što se tiče eventualne podrugljivosti, tvoje, vjerujem ti na riječ.
Opet ostaje činjenica da
jel bi ti, na mjestu ginekologa koji su za svoje specijalizacije utukli desetak godina zivota sjeli za stol sa zenama koje samtraju da je neasistirani porod kod kuce sasvim u redu jer se zena moze osloniti na intuiciju, a oni su nepotrebni pri vodjenju trudnoce i poroda, cak i kad postoje babice? I to u trenutku kad u Hr ne postoji ni najmanji preduvjet da se pripremi teren za educirane primalje?
swenova mama, meni se čine naivna tvoja pitanja i nevjerica kad su neki nabrojani slučajevi u pitanju.
naša članica Poslid npr. je imala 3 CR i na SVAKOM (uključivo i 3.) su joj dali drip, a već više od 3 godine intenzivno pratim ovaj forum i svašta sam se tu do sad načitala i sigurno nije sve SF.
dopusti da i mi imamo nekakav dobar uvid jer smo u stalnom svakodnevnom kontaktu s korisnicama.
Nisam ginekolog pa ne mogu govoriti u njihovo ime.
Znam pouzdano da neki od njih citaju forum i portal. Vise nego sto vi mislite.
Iskreno receno, da sam ja ginekolog i da sam procitala samo ovaj topik na cijelom forumu, tesko da bi pozelila izabrati Rodu kao udrugu s kojom cu suradjivati. To bi granicilo s mazohizmom.
Da ne govorimo kako se prikazuje opstetricka struka npr bas u uvodnom dijelu Price o neasistiranom porodu koja je i bila povod ovog topika. Ta prica je objavljena na sluzbenom portalu udruge Roda, i to u obliku gdje je cijeli uvod zapravo stav prema opstetriciji kod nas, i to napisan od strane osobe koja NIKADA nije rodila u HR rodilistu. Ali unatoc tome Udruga je procijenila da se takva prica u cijelosti objavi. Znaci, to je prica a osobito je sporan njen uvodni dio koja je u skladu sa stavovima Udruge. Barem ja to tako gledam, a vjerujem i skupina ginekologa koja vas portal cita.
I onda se cudimo sto vas ne docekuju rasirenih ruku. Uopce me to ne cudi.
Ja ne pratim cijeli forum niti cijeli portal ali ono malo sto sam procitala mi je dovoljno da pomislim da bi svaka drugacija reakcija od strane ginekologa bila u najmanju ruku neobicna a osobito onih umjerenije struje i mladjih koji se i osobno trude da razbiju neke ustaljene postupke u nasim rodilistima i uvedu promjene u korist rodilja i beba a time i njih samih.
Ovo je toliko uvredljivo da ne mogu dovoljno naglasiti koliko je. JA SAM TA KOJA RADA, I TO MOJE DIJETE. Ja sam ta koja je glavni subjekt ove price i kao takva imam pravo da to i zaista budem. I Roda nije grupa baba koja zeli da svi radamo doma. Da ti je uopce stalo do diskusije (a ocito je da nije kad smatras da su rodilje i majke nevazni akteri u cijelom sustavu da bi ih se sita pitalo) vrijedilo bi mi se s tobom razgovarat al ovako - dize mi se zeludac. Doslovno.Citiraj:
sw mama prvotno napisa
RODA je skupina roditelja u Hrvatskoj koja se zalaze za dostojanstveno roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj - i to ne piskaranjem tu i tamo nego figurativno pisajuci krv da bi se stanje u Hrvatskoj popravilo. I nije neka grupa bezveznih frikusa koja bi natjerala sve zene da radaju ovako i onako i znala bi to da te RODA i ono sto ona cini uopce zanima. Al te izgleda ne zanima.
To sto ti pises - da kaj bi se ginekolozi i opstetricari imali s nama kaj razgovarat - nama jadnicama koje pojma nemamo nego samo nosakamo fetuse u svojim utrobama i cekamo na spasenje od visokonaucenih porodnicara - to je upravo ideja koju me fancy uvjeravala da je nerealna i neosnovana.
A jesu li se kad pobunili? Jesu li igdje rekli da je nerazumno da svoje znanje i sposobnosti trose na pregledavanje zdravih trudnica osam sati dnevno i da bi tu skrb trebao pruzati netko drugi? Rado cemo im dat podrsku ako se odluce rasteretiti i posvetiti se onim trudnicama koje ih zaista trebaju.Citiraj:
U svim drugim situacijama, oni vecinom stoje sa strane i cekaju da zena rodi, pritom ispunjavajuci komad papira. netko je gore spomenuo odgovornost- njihova je odgovornost ogromna, ako su iole normalni. To sto pravna drzava ne funkcionira kad dodje do nekog problema, to nije njihov problem, vec problem drzave (to sto, recimo, Despot jos radi u Petrovoj). Probleme i izvore treba znati prepoznati, ne samo tuci po onima koji su na prvoj liniji. Svaka odavde koja vjeruje da je njima super pregledavati zdrave trudnice po osam sati, u krivu je. Ali je zdravstveni sustav kod nas tako postavljen- a to je opet, stvar, Ministarstva i HZZO-a.
Ja sam ta zena koju spominjes na pocetku ovog citata. I moje iskustvo skrbi pod obiteljskim lijecnikom je iz Kanade i Velike Britanije. Gdje nije niti malo upitna uloga koju igra obiteljska medicina.Citiraj:
Dotakli smo se i obiteljskih lijecnika. Ne znam gdje zivi zena koja pise kako je zadovoljna svojim obiteljskim lijecnikom, ja sigurno en bih zeljela da mi dijete pregledava lijecnica opce prakse s nesto mjeseci raznoraznih tecajeva koji su joj kod nas dali za pravo da preuzima i djecu nakon seste godine. I to ej doneseno zbog stednje, ne zbog logike da je obiteljski lijecnik bolji jer moze znati i obeteljsku anamnezu- obiteljsku anamnezu uzme svaki specijalist, ako je imalo savjestan. Svakako ne bih voljela da mi ta ista lijecnica uzima briseve ginekoloske, jer te iste briseve nije bas tako jednostavno uzeti kako se to ovdje predstavlja. A osim toga, ne sjecam se da me ginekolog nije ispitao cijelu obiteljsku anamnezu, ukljucivo i to da mi je teta imala histeroktomiju (pripada li moja teta u krug kod obiteljskog lijecnika? pa ne, zena zivi na drugom kraju Hr, zasto bi tzv. obiteljski lijecnik morao znati cjelovit njen karton?).
Da se ne zavaravamo, obiteljski je lijecnik izmisljotina Hebranka u trenutku kad se pokusavalo ustedjeti, islo se tragovima zemalja koje u svojoj praksi to zaista imaju, ali bez ikakve prave i pravilne specijalizacije. Zato taj projekt u Hr smatram teskim fijaskom i zamazivanjem ociju nama koji placamo za zdravstvo. I, naravno, oblikom ustede, kao sto je oblik ustede i lista lijekova itd. itd.
Sve prituzbe i prigovore oko toga kako bi nesto (porod, pr.) trebao kod nas izgledati ne treba upucivati na adresu ginekologa jer nisu oni ti koji, kako se to ovdje predstavlja, ne zele ispustiti "moc" iz ruke. Oni su ti koji ispunjavaju naredbe HZZO-a i Ministarstva. Koliko ja znam, a na temelju skromnog znanja nekoga tko stanje u zdravstvu prati vec desetak godina.
opet mi jadne pojma nemamo ! :shock:Citiraj:
Znam pouzdano da neki od njih citaju forum i portal. Vise nego sto vi mislite.
mislim stvarno, pa šta stvarno misliš da mi to ne znamo?
zar u svim zapadnoeuropskim državama trudnoće i porode vode primalje, samo su se pametni Hrvati dosjetili prepustiti to ginekolozima?Citiraj:
sto smo mi Hrvati toliko napredni da smo pametniji i od svjetskih strucnjaka, svjetske zdravstvene organizacije i svih drugih razvijenih drzava?
Koliko je to puno? Na temelju čega misliš da je brojka velika? Ja bih se bila spremna okladiti da bi se jako puno žena koje sad smatraš pristalicama vođenja trudnoće i poroda kod primalja, u slučaju da je njihova koža u igri, ipak na kraju odlučile za ginekologe. Kao što nisam baš sigurna da bi ih puno rađalo doma, uz primalje. No ne raspolažemo nikakvim brojkama, pa ne možemo ni o čemu zdravo za gotovo. Isto tako znam i da puno žena koje žive u zemljama u kojem trudnoće vode primalje, smatra to samo minimumom koji mogu dobiti besplatno i da se, primaljama unatoč u trudnoći redovito čekiraju i kod ginekologa.Citiraj:
Ima nas puno takvih, zato znamo da to zele
Da se ne bi krivo razumjele, ja jesam za pravo na izbor, ako netko želi roditi doma, uz educiranu primalju, ok. I jesam za to da se otvori studij za primalje, ali kad za to budu postojali preduvjeti.
Što se tiče eventualne podrugljivosti, tvoje, vjerujem ti na riječ.
Opet ostaje činjenica da s obzirom na
uopće nije čudno da vas se tretira kako ne bi trebalo.Citiraj:
jel bi ti, na mjestu ginekologa koji su za svoje specijalizacije utukli desetak godina zivota sjeli za stol sa zenama koje samtraju da je neasistirani porod kod kuce sasvim u redu jer se zena moze osloniti na intuiciju, a oni su nepotrebni pri vodjenju trudnoce i poroda, cak i kad postoje babice? I to u trenutku kad u Hr ne postoji ni najmanji preduvjet da se pripremi teren za educirane primalje?
ops, prvi post mi otišao nedovršen
i još nešto.
ne očekujemo mi od nikoga da nas dočekuje raširenih ruku, nego da razgtovara s nama argumentirano i bez patroniziranja koje frca i iz cijelog ovog topica.
ako amo i neuke zabludjele ovce, njihove smo korisnice i moramo imati pravo na izbor kojeg je, bez obzira na svu onu naivnu umjetnost koju piše swenovs mama, ako želiš prirodno roditi u HR rodilištu jako jako teško ostvariti.
i pobogu, ono je osobna priča na portalu, a ne stav Udruge Roda.
pa takvih priča imamo na desetke, sa različitim viđenjima i tonom.
zato se i zovu "priče".
imala je tri CR? Sta znaci CR? Carski rez? Ako je carski rez, sta je dobivala drip? Nije li drip za izazivanje trudova? ne kuzim.Citiraj:
naša članica Poslid npr. je imala 3 CR i na SVAKOM (uključivo i 3.) su joj dali drip, a već više od 3 godine intenzivno pratim ovaj forum i svašta sam se tu do sad načitala i sigurno nije sve SF.
I ja sam se svacega naslusala. Ono sto mi nikako nije bilo jasno, cak i kad su to bile osobne price, te zene mahom nisu zeljele tuziti bolnicu, javno izici sa svojim pricama, prigovoriti Lijecnickoj komori itd. Sve su imale nesto za reci, a nijedna nije zeljela javno.
Odnosno, ovako. U pripravi imam dva slucaja- zenu cije je dijete zahvaljujuci silovanju na vaginalnom porodu i odbijanju carskog, zavrsilo sa cerebralnom paralizom i dijete koje je, zbog nestrucnog poroda, zavrsilo gotovo u kolicima, a pride dobilo i na neonatologiji ponesto. Obje su zene voljne pricati o tome cak i da im se ne skriva identitet, sto je u mojoj struci, uvijek moguce. TIM zenama vjerujem. Obje su tuzile bolnice. Ove sve price su mi na razini rekla- kazala. A da ne spominjem tek one kad je prijateljica od susjedine necakinje imala kcerkinu poznanicu koja je isla u prvi srednje s njenim braticem, a njena mama je imala kolegicu iz firme koja je radjala u xy bolnici i sta su joj sve napravili na porodu- bio je masakr. E tih prica sam cula zilijun.
Evo i od mene izazov za sve ginekologe i opstetricare - citaoce ovog foruma:
Objasnite nam stavku po stavku zasto SZO Smjernice nisu primjenjive u Hrvatskoj.
sw.m., ma ne pričam ja o takvim pričama, žene na forumu uglavnom pričaju svoja osobna iskustva.
ali stvarno gubim volju kad se razgovara ovim tonom.
da CR je carski rez.
ne mogu sad naći Poslidinu priču (možda i sama ovdje napiše u kratko)
ali evo jedne koja puno govori o odnosu prema rodiljama u HR
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=20328
gdje sam to napisala?Citiraj:
To sto ti pises - da kaj bi se ginekolozi i opstetricari imali s nama kaj razgovarat - nama jadnicama koje pojma nemamo nego samo nosakamo fetuse u svojim utrobama i cekamo na spasenje od visokonaucenih porodnicara - to je upravo ideja koju me fancy uvjeravala da je nerealna i neosnovana.
Dapace, ono sto sam napisala prije nekoliko postova bilo je upravo obratno: da mi je ginekolog odbio sa mnom razgovarati na nacin na koji smatram prihvatljivim i dostojnim, promijenila bih ga.
Ali, o cemu bi oni s vama razgovarali? O meksem pristupu porodu? O tome razgovaraju i elaboriraju an svim kongresima svijeta. Sto tebi, kao majci jednog- dva- tri djeteta daje za pravo, jesi li ti u prednosti pred njima iza kojih su godine skolovanja? na kojem to podrucju mozete ravnopravno razgovarati, ti koja pricas o sustavu medicinske skrbi iz Velike Britanije i kanade i mislis da je to moguce provesti kod nas preko noci? U toj istoj Velikoj Britaniji babice se educiraju tri godine nakon skole za medicinske sestre. Njihov je sustav tako postavljen da zene vjeruju tim istim babicama.
I meni se isto dize zeludac nakon rasprava o kruskama i jabukama, nakon postavljanja krivnje na one koji su vrlo malo u cijelom sustavu zaista krivi.
Da, slazem se, ima ih koji stvarno i zaista razgovaraju s visine i poltroniziraju. Ali to nisu svi. Tko kaze da kod njih treba ici radjati?
I, ne razumijem, zasto ne napisete dopis, skupite potpise i odnesete u HZZO i u Ministarstvo i tako napravite pritisak o onome sto zelite. Jer, ako je kolicina potpisa zaista velika i vrijedna poznornosti, sumnjam da ce se netko oglusiti na njih. A i ako se oglusi, bar postoji nacin na koji se onda moze podici medijska hajka. Ovako, kad raspolazemo s odokativnim brojkama, koga bi to uopce trebalo zanimati.
I, uopce, Ancice, post ti je uvredljiv i ne razumijem zasto.
Tvoje je stanoviste ovakvo kakvo je, moje je ovakvo kakvo je. Osobno, nemam nista protiv asistiranih poroda i educiranih primalja, ali kad bih sama za sebe birala, uvijek bih izabrala svojeg lijecnika- ginekologa i porod u bolnici (mozda u kuci za porode). A sto se svega ostalog tice- drip- ne drip, prokidanje vodenjaka- ne prokidanje vodenjaka, epiduralna- neepiduralna, to smo ionako dogovarali. I u ovoj jadnoj, zaostaloj Hrvatskoj.
I da, znam da je u puno bolnica drukcije, ali to necete promijeniti napadajuci ginekologe.
MaHu, zasto drip kad je na carski radjala? Koja je to bolnica? I jel voljna pricati o tome i o lijecniku koji joj je to napravio?
prvo drip, a onda na kraju i carski.
a dripa nije smjelo biti ni u 2. porodu, jer je prethodni bio carski.
na 3. porodu je dijete jedva preživjelo
evo
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ht=rahela+drip
mahu, procitala sam obje price, al kasnije cu komentirati, sad nemam vremena.
upotreba pitocina ili dripa na VBAC-u nije nuzno zabranjena, ona nesto sitno povecava rizik od rupture, ali je taj rizik gotovo zanemariv - rizik od rupture na VBAC-u iznosi izmedju 0,8 % i ide do 2%, a ovdje, uz upotrebu dripa, povecava se na pocetnih 1,1%. U pravilu, u nasim ce bolnicama izbjeci drip nakon carskog, ali to nije pravilo i nije Bozje slovo. Lijecnik koji ga je odlucio dati, pretpostavimo (u dobroj vjeri) da ga je odlucio dati jer je smatrao da treba. /osobno, meni apsolutno nitko ne bi mogao dati drip, ali to sam ja/. Prema tome, ta tvoja decidirana tvrdnja da dripa nije smjelo biti u VBAC-u, ne stoji.
U drugom porodu, Poslid pise ovo
krvarenje u prvom tromjesjecju nema veze s bivsim carskim. Ima veze s hematomima koji se pojavljuju kad se plod i posteljica razvijaju i urastaju. Mogucnost tog krvarenja i hematoma je povecana bas zato sto jest rez od carskog, sto je logicno, ali samo krvarenje s tim nema veze. Od pojave tog krvarenja njena je trudnoca pod paskom i postaje patoloska, kod svakog normalnog ginekologa. Svi znamo sto se dogadja ako pocne prejako krvariti- uvijek postoji mogucnost da povuce dijete za sobom. zato se, u takvim slucajevima, daju hormoni i preporuca mirovanje. U trenutku kad su joj odlucili dati drip, vjerujem da je doslo do svadje u radjaoni jer i jedan i drugi lijecnik znaju za povecani rizik rupture. Ono sto zamjeram, mogli su joj to i reci, da sama odluci zeli li. S druge strane, mogla se i sama informirati unaprijed o VBAC-u.Citiraj:
Druga trudnoća bila je dosta uredna iako sam u dva navratu u prvom tromjesečju prokrvarila, a što je posljedica prethodnog carskog reza.
U trecem porodu rijetki lijecnici na ovom svijetu usudili bi se uopce krenuti na VBAC. Tu mogucnost rupture vise nije 2%, vec raste i to prilicno. Zato zamjeram ovo:
sto je ono o cemu vec neko vrijeme trubim. Po meni, neodgovorno je stavljati takve price na portal. Ali, da ne skrenem s teme- u trecem porodu, apsolutno mi nije jasno zasto bi se davao drip, i to cu pitati svojeg ginekologa cim ga cujem. Jer, za ovo sto opisuje, to je za tuzbu bez premca. Premda, napomenut cu, tlak od 150/100 se ne smatra pretjerano visokim i nije razlog za hitni carski rez. To je razlog za monitoring. Ali, za sve ostalo, to zaista jest za tuzbu. Je li tuzila?Citiraj:
Onda sam na Rodinom portalu pročitala priču o prirodnom porodu nakon 2 carska reza i to kod kuće.
U drugoj prici, zena je imala rupturu maternice. Imala je peh. Vi cete to povezati s dripom, odgovor na davanje dripa u VBAC-u je gore.
Ali, ono sto meni nije jasno, obje su dosle na svoje porode u stilu evo nas. ja kad sam isla na svoj porod (pogotovo drugi kad sam razmisljala o VBAC-u) znala sam sve sto se moze dogoditi, postotke, dileme izmedju davanja dripa i nedavanja dripa, postupke pri rupturi maternice itd. itd.
mene su dobro pregledali na dan kad smo zadnji put razgovarali o VBAC-u. Izmjerena mi je debljina oziljka od proslog carskog i receno mi je da je oziljak pretanak i da je mogucnost rupture umjesto 2%, po nekim autorima, cak i 16%. Jos uvijek se cekalo hocu li pokusati ili ne, cekalo se da JA odlucim, ne oni. Oni su, pregledavajuci me, odgovorno znali u sto idu zajedno sa mnom. Bila sam upozorena da, ako idem na VBAC, da ce monitoring biti strozi, da cu biti na ctg-u vise, gotovo svo vrijeme, da ce se epiduralna dati pred kraj, ne kako bi se inace mogla, da ce, nakon poroda, provjeravati vitalne znakove kako bi vidjeli je li ruptura bila, pa cu stoga dulje lezati u radjaoni, receno mi je da je pri drugom carskom manja sansa od infekcije uterusa nego nakon VBAC-a itd. itd. Ja sam, pritom, izrekla svoje zelje. Ukljucivo i tu da ne zelim drip. raspravljali smo o tome i slozili su se.
Na zalost, ili na srecu, drugi sam dan zavrsila na hitnom carskom zbog podivljalog tlaka, a i pri tom drugom carskom doslo je do rupture maternice na starom rezu (da, da, i to se dogadja), i mogu samo misliti kako bi rupturirala na VBAC-u. Medjutim, i to je ocekivna komplikacija, ne cesta, ali je ocekivana i imala sam odlicne ginekologe u sali.
Hocu reci, lijecnici koji idu na porodima znaju sto se sve moze dogoditi, ukljucivo i rupture koje nisu tako rijetke kako se misli i nisu nuzno samo nakon carskih rezova u VBAC-u. Ali, da ne raspredamo sada o pojedinim pricama, zanima me sto se zeli tim pricama dokazati?
To da svugdje ima kukolja u zitu, poznato je, i ne ocekujem od svih lijecnika porodnicara da znaju sve i da prate sve sto se zbiva u opstetriji. zato si sama biram ginekologa koji mi prati trudnocu i nadam se da se osvanuti dan da si sama biram i porodnicara (kao sto kod nas nece iz nekih drugih razloga). U medjuvremenu, cinim ono sto mogu- imam zelje, raspravljam o njima s porodnicarima i svi smo sretni i zadovoljni. ako nismo svi, za sebe cu se pobrinuti potpisima, pa cu biti ja.
Pacijent, pa tako i rodilja, ima puno pravo informiranosti o svom stanju. ne razumijem zasto ne pitate ono sto vas zanima u oprdinaciji i na licu mjesta. zasto slucajeve u kojima lijecnik sam odlucuje, bez pitanja rodilje, ne prijavljujete Lijecnickoj komori?
Mislim da smo jako odmakli od teme- komentiranja teksta o neasistiranom porodu s portala. Nisam vise u Rodama, pa nije moje da sugeriram bilo sto, ali nekako mi se najlogicnijim putem cini da se lijecnici poimence prozivaju za odnose prema pacijenticama. A ne da se na sve saspe drvlje i kamenje, da se pocne silovati po tome da trebaju biti /samo/ babice itd. itd. U obje price koje ste mi stavile na link, nijedna zena ne bi mogla vani radjati samo uz babicu upravo zbog povecanog rizika poslije carskog, prema tome...
Di? Na porodu? U periodu od trideset sekundi izmedu trudova (ako i toliko imas)? Haha.Citiraj:
sw mama prvotno napisa
I kako to da ih se mora moljakat da to provode ovdje?Citiraj:
Ali, o cemu bi oni s vama razgovarali? O meksem pristupu porodu? O tome razgovaraju i elaboriraju an svim kongresima svijeta.
Jesam, jer sam ja ta koja radam dijete. Moje tijelo, moj porod, moj izbor. Ja to tijelo nosim sa sobom puno dulje nego su oni bili u kontaktu s njim. Ja sam s mojim djetetom u meni provela puno vise vremena nego oni. Ja sam ta koja ga radam, ne oni. To sto oni znaju opcenito sto napraviti kada nesto pode krivo ne znaci da ista znaju bas o mojem tijelu, mojem djetetu, mojim potrebama, mojim mogucnostima.Citiraj:
Sto tebi, kao majci jednog- dva- tri djeteta daje za pravo, jesi li ti u prednosti pred njima iza kojih su godine skolovanja?
Imas pravo, ne mozemo ravnopravno razgovarati. Ginekolog koji nije u mojem tijelu dok ja prolazim kroz porod, koji ne osjeca sve sto ja osjecam i tocno onako kako ja osjecam nije mi ravnopravan. U tom trenutku ja puno vise znam od njega. Kad nesto pode krivo, ravnoteza se prebacuje. Al do tada, I am the one on higher ground.Citiraj:
na kojem to podrucju mozete ravnopravno razgovarati,
Ne mislim.Citiraj:
ti koja pricas o sustavu medicinske skrbi iz Velike Britanije i kanade i mislis da je to moguce provesti kod nas preko noci?
Da ne nagadam, koje krivnje i koji su ti koji su zaista vrlo malo krivi?Citiraj:
I meni se isto dize zeludac nakon rasprava o kruskama i jabukama, nakon postavljanja krivnje na one koji su vrlo malo u cijelom sustavu zaista krivi.
Slazemo se.Citiraj:
Da, slazem se, ima ih koji stvarno i zaista razgovaraju s visine i poltroniziraju. Ali to nisu svi.
Pozivam te da pogledas kroz Kronologiju Rodinih aktivnosti na Rodinom portalu pa da mi kazes koji jos dopis bismo trebali napisati, uz one sve napisane i poslane.Citiraj:
I, ne razumijem, zasto ne napisete dopis, skupite potpise i odnesete u HZZO i u Ministarstvo i tako napravite pritisak o onome sto zelite.
Rodina peticija Moj porod, moje tijelo, moj izbor jos 2003. g. skupila je u vrlo kratkom periodu osam tisuca potpisa (vise detalja mozes naci na portalu). Uskomesalo se u medicinskim krugovima, Roda (i valjda svih tih osam tisuca potpisnika) prozvana s jedne strane grupom nerazumnih baba, al s druge strane ipak glasom rodilja, trudnica i majki koje zahtijevaju promjene. Pa su slijedile tribine, sastanci, cak i suradnja s ginekolozima i opstetricarima na sastavljanju plana poroda koji bi omogucio svakoj trudnici da se informira, razmisli, pripremi i izjasni o svojim zeljama i potrebama tijekom porodaja. Grupa (koja se sastojala od celnih ljudi u ove dvije struke) plus Roda donijela je zajednicki konacni dokument i on sad vec godinama stoji i skuplja prasinu.Citiraj:
Jer, ako je kolicina potpisa zaista velika i vrijedna poznornosti, sumnjam da ce se netko oglusiti na njih.
A do promjena kojih je doslo je iskljucivo zato sto su rodilje, educirane, informirane i samopouzdane zahtijevale humanizirani tretman. Ne zato sto je medicinsko osoblje samovoljno odlucili promijeniti svoj pristup. On se ne dijeli sakom i kapom, ti se za njega moras boriti. A sad ti meni reci da je zaista humano da se za to moras boriti u izuzetno emotivno ranjivom stanju u kojem se nalazis tijekom poroda? Zasto zena mora traziti da joj se ne daje klizma? Zasto zena mora traziti da je se ne brije? Zasto zena mora traziti da je se pusti da hoda? Zasto zena mora traziti da joj puste partnera u predradaonu ili radaonu? Zasto zena mora traziti da je se ne reze? Zasto zena mora traziti da se okoristi loptom, stolcicem, klekne na pod? Zasto zena mora traziti da je se ne tjera u lezeci polozaj? Zasto zena mora traziti da joj se ne prokida vodenjak, ne daje drip? Zasto mora traziti da joj se dijete da nakon poroda? Zasto mora traziti da joj se dijete ne oduzima? Zasto mora traziti da se dijete ne nadohranjuje?Zasto ona mora sve to traziti ako ginekolozi i opsetricari, oboruzani najnovijim saznanjima i razmjenama iskustava i svjetskih smjernica znaju da je u stvari sve ovo sto zena kod nas mora traziti (i usput cesto odslusati bukvicu o nerazumnosti njenih zahtjeva) ono sto bi trebalo biti normala.
Ja sam mislila da si ti protiv bilo kakve hajke.Citiraj:
A i ako se oglusi, bar postoji nacin na koji se onda moze podici medijska hajka.
Ocito nas zanima kad trosimo ovoliko vrijeme na raspravu.Citiraj:
Ovako, kad raspolazemo s odokativnim brojkama, koga bi to uopce trebalo zanimati.
Vjeruj nam, nije nam nikakav gust ikoga napadati. Al ako su nase izjave tipa "U krivu ste" napadanje, onda s tim moramo, i zivjet cemo.Citiraj:
Tvoje je stanoviste ovakvo kakvo je, moje je ovakvo kakvo je. Osobno, nemam nista protiv asistiranih poroda i educiranih primalja, ali kad bih sama za sebe birala, uvijek bih izabrala svojeg lijecnika- ginekologa i porod u bolnici (mozda u kuci za porode). A sto se svega ostalog tice- drip- ne drip, prokidanje vodenjaka- ne prokidanje vodenjaka, epiduralna- neepiduralna, to smo ionako dogovarali. I u ovoj jadnoj, zaostaloj Hrvatskoj.
I da, znam da je u puno bolnica drukcije, ali to necete promijeniti napadajuci ginekologe.
prvo, neces mi valjda reci da su ti trudovi odmah na 30 sekundi cim si usla u radjaonu? Drugo, stvari koje zelis na porodu raspravljaju se s ginekologom koji ti vodi trudnocu, a potom i s onim u bolnici kod kojeg si dosla na pregled pred porod. Potpisuju se i stavljaju pred nos onome tko je dezuran u radjaoni.Citiraj:
Di? Na porodu? U periodu od trideset sekundi izmedu trudova (ako i toliko imas)? Haha.
Ako o tome diskutiraju na kongresima, ne znaci da su pristase takvih poroda.Citiraj:
I kako to da ih se mora moljakat da to provode ovdje?
pa o tome i govorim. To jest tvoj izbor. Potpisi ga.Citiraj:
Jesam, jer sam ja ta koja radam dijete. Moje tijelo, moj porod, moj izbor. Ja to tijelo nosim sa sobom puno dulje nego su oni bili u kontaktu s njim. Ja sam s mojim djetetom u meni provela puno vise vremena nego oni. Ja sam ta koja ga radam, ne oni. To sto oni znaju opcenito sto napraviti kada nesto pode krivo ne znaci da ista znaju bas o mojem tijelu, mojem djetetu, mojim potrebama, mojim mogucnostima.
gle, razumij kako oni razmisljaju- oni razmisljaju o svim stvarima koje mogu krenuti prema zlu. A odgovornost je njihova i njih ce se razapeti po naslovnicama ako se tebi ili djetetu nesto dogodi. zato ce uciniti ono sto smatraju da trebaju kako se to ne bi dogodilo.Citiraj:
ne mozemo ravnopravno razgovarati. Ginekolog koji nije u mojem tijelu dok ja prolazim kroz porod, koji ne osjeca sve sto ja osjecam i tocno onako kako ja osjecam nije mi ravnopravan. U tom trenutku ja puno vise znam od njega. Kad nesto pode krivo, ravnoteza se prebacuje. Al do tada, I am the one on higher ground.
necu ponavljat cijeli post. Ginekolozi u Hr su zaista vrlo malo krivi za postavljeni zdravstveni sustav u kojemu nema primalja i u kojemu se trudnoce vode kod njih, u kojemu postoji pravilnik o porodu propisan od HZZO-a itd. itd.Citiraj:
Da ne nagadam, koje krivnje i koji su ti koji su zaista vrlo malo krivi?
kad nadjem vremena.Citiraj:
Pozivam te da pogledas kroz Kronologiju Rodinih aktivnosti na Rodinom portalu pa da mi kazes koji jos dopis bismo trebali napisati, uz one sve napisane i poslane.
koje je objasnjenje zasto skuplja prasinu?Citiraj:
Rodina peticija Moj porod, moje tijelo, moj izbor jos 2003. g. skupila je u vrlo kratkom periodu osam tisuca potpisa (vise detalja mozes naci na portalu). Uskomesalo se u medicinskim krugovima, Roda (i valjda svih tih osam tisuca potpisnika) prozvana s jedne strane grupom nerazumnih baba, al s druge strane ipak glasom rodilja, trudnica i majki koje zahtijevaju promjene. Pa su slijedile tribine, sastanci, cak i suradnja s ginekolozima i opstetricarima na sastavljanju plana poroda koji bi omogucio svakoj trudnici da se informira, razmisli, pripremi i izjasni o svojim zeljama i potrebama tijekom porodaja. Grupa (koja se sastojala od celnih ljudi u ove dvije struke) plus Roda donijela je zajednicki konacni dokument i on sad vec godinama stoji i skuplja prasinu.
objasnjenje je vrlo jednostavno i nece ti se svidjeti. Postoji standard u RH i drzi se tog standarda. vecini zena, na kraju balade, mozda je posve svejedno hoce li biti obrijane ili isklistirane. Dok ta vecina na porodima ne bude pocela zahtijevati izrijekom nesto, to se nesto nece dogoditi. Ova manjina koja to vec sad zahtijeva na to ima puno pravo prema svom zakonima i pravilnicima. Na svako od tih pitanja mogao bi se dati poseban odgovor jer neka od njih su stvarno nerealna, poput zasto nema lopte ili hoklice- nema mjesta za radjanje, zar ne vidis na sto nam lice bolnice? Itd. I po cijem shvacanju je sve nabrojano normala? Struka se i danas jos raspravlja o svemu tome, ne kod nas, vec i u svijetu.Citiraj:
A sad ti meni reci da je zaista humano da se za to moras boriti u izuzetno emotivno ranjivom stanju u kojem se nalazis tijekom poroda? Zasto zena mora traziti da joj se ne daje klizma? Zasto zena mora traziti da je se ne brije? Zasto zena mora traziti da je se pusti da hoda? Zasto zena mora traziti da joj puste partnera u predradaonu ili radaonu? Zasto zena mora traziti da je se ne reze? Zasto zena mora traziti da se okoristi loptom, stolcicem, klekne na pod? Zasto zena mora traziti da je se ne tjera u lezeci polozaj? Zasto zena mora traziti da joj se ne prokida vodenjak, ne daje drip? Zasto mora traziti da joj se dijete da nakon poroda? Zasto mora traziti da joj se dijete ne oduzima?
ja sam novinarka. na temelju cega mislis da sam protiv hajki ako su opravdane?Citiraj:
Ja sam mislila da si ti protiv bilo kakve hajke.
napadate krive. Dopusti da ti prenesem dio iskustva: prvo se senzibilizira javnost za problem, pokaze se prstom tko je kriv, a u ovom slucaju tu su HZZO i Ministarstvo, izabere se vrijeme (idealno je sad, predizborna je godina), nadje politicar koji ce poduprijeti zahtjev i krene. Sve dok ste problem postavili tako da treba drvljem i kamenjem po ginekolozima, svima se u politici (koja tu jedina moze nesto promijeniti) zivo fucka. Kad se njiam pocnu tresti stolice i vide da odredjeno pitanje odnosi i donosi glasacke listioce, pjesma se mijenja. U ovom trenutku, roditelji su u Hr koristeni iskljucivo kao instrument u politickim previranjima i skupljanjima bodova- njima se obecaju brda i doline prije izbora, nakon toga, sve padne u vodu. Odgovornost, nula bodova. Podsjetitwe javnost na to to je obecano. (senzibilizacija javnosti). prokazite i urlajte o zastarjelom pravilniku o porodima. Pokazite koliko bolnice gube na porodima jer im HZZO placa minimum minimuma po porodu, vicite imena lijecnika koji su u bolnicama bili neljudi, dajte imena rodilja koje su dozivljavale svakakve svinjarije itd. Uzmite politicarku, recimo, Milanku Opacic koja ce stati na vasu stranu i skupljati bodove za sebe, a usput promovirati ideju koju zelite. nadjite barem nekolicinu ginekologa koji ce potvrditi vase rijeci. I voila. Valjda ce se nesto promijeniti.Citiraj:
Vjeruj nam, nije nam nikakav gust ikoga napadati. Al ako su nase izjave tipa "U krivu ste" napadanje, onda s tim moramo, i zivjet cemo.
Sad mi je jasno otkud opravdavanje prepotencije.
u svijetu se promijene nisu dogodile tako da je vecina zena pocela nesto drugo zahtijevati. Dogodile su se tako da je MALA grupa nesto zahtijevala.Citiraj:
Citat:
A sad ti meni reci da je zaista humano da se za to moras boriti u izuzetno emotivno ranjivom stanju u kojem se nalazis tijekom poroda? Zasto zena mora traziti da joj se ne daje klizma? Zasto zena mora traziti da je se ne brije? Zasto zena mora traziti da je se pusti da hoda? Zasto zena mora traziti da joj puste partnera u predradaonu ili radaonu? Zasto zena mora traziti da je se ne reze? Zasto zena mora traziti da se okoristi loptom, stolcicem, klekne na pod? Zasto zena mora traziti da je se ne tjera u lezeci polozaj? Zasto zena mora traziti da joj se ne prokida vodenjak, ne daje drip? Zasto mora traziti da joj se dijete da nakon poroda? Zasto mora traziti da joj se dijete ne oduzima?
objasnjenje je vrlo jednostavno i nece ti se svidjeti. Postoji standard u RH i drzi se tog standarda. vecini zena, na kraju balade, mozda je posve svejedno hoce li biti obrijane ili isklistirane. Dok ta vecina na porodima ne bude pocela zahtijevati izrijekom nesto, to se nesto nece dogoditi. Ova manjina koja to vec sad zahtijeva na to ima puno pravo prema svom zakonima i pravilnicima. Na svako od tih pitanja mogao bi se dati poseban odgovor jer neka od njih su stvarno nerealna, poput zasto nema lopte ili hoklice- nema mjesta za radjanje, zar ne vidis na sto nam lice bolnice? Itd. I po cijem shvacanju je sve nabrojano normala? Struka se i danas jos raspravlja o svemu tome, ne kod nas, vec i u svijetu.
O brijanju i klistiru se struka vise ne raspravlja u vecini liberalnih demokracija.
O mogucnosti slobode izbora se isto vise ne raspravlja (sto uostalom nije stvar medicinske struke), u vecini liberalnih demokracija.
O vaznosti djelovanja raznih interesnih grupa i grupa pritisaka se isto vise ne raspravlja u vecini liberalnih demokracija.
Svatko zagovara svoje, pa tko hoce, neka slusa, tko hoce neka se pridruzuje; tko nece, neka ne slusa, tko nece, neka se ne pridruzuje.
Konstruktivna rasprava je uvijek dobrodosla, osobito ako su mediji dostupni u podjednakoj mjeri suprotnim stranama.
Egzistencijalno-moralne dekonstrukcije (i padanje glava; molim, shvatiti u ovom kontekstu metaforicki) su oznake totalitarizama.
O moci i autonomiji u podrucju radjanja, preporucujem:
Robbie Davis-Floys: Birth as and American Rite of Passage
Nadine Pilley Edwards: Birthing Autonomy
Sheila Kitziner: The Politics of Birth
sw mama kaže:ovo je svemirski smiješno. :lol:Citiraj:
Ali, o cemu bi oni s vama razgovarali? O meksem pristupu porodu? O tome razgovaraju i elaboriraju an svim kongresima svijeta. Sto tebi, kao majci jednog- dva- tri djeteta daje za pravo, jesi li ti u prednosti pred njima iza kojih su godine skolovanja?
podsjetilo me to opet na ono predavanje u makronovi. veli "mačka": liječnik će vam u bolnici reći koji položaj ćete zauzeti tijekom trudova. ako vam, recimo, kaže da morate ležati na boku, on točno zna zašto.
pa ne može on vama objašnjavati zašto morate ležati na lijevom boku, on je to studirao deset godina!
sw mama i fancy usisavač, kaj vas netko plaća da provodite sate i sate piskarajući na ovom topicu i doslovno ga zagušujući svojim tekstovima ne bi li educirali nas ostale neuke sudionike foruma?
tolko ste se ufurale ko da vam je to životna misija.
svi drugi će vjerojatno polako odustati, pa ćete vas dvije onda lijepo nastaviti same jedna drugoj odobravati i tapšati se po ramenu.
:lol:Citiraj:
liječnik će vam u bolnici reći koji položaj ćete zauzeti tijekom trudova. ako vam, recimo, kaže da morate ležati na boku, on točno zna zašto.
pa ne može on vama objašnjavati zašto morate ležati na lijevom boku, on je to studirao deset godina!
Draga Puhice, ovo je mjesto gdje se komentiraju tekstovi s portala.
Ako ti se citaju tudji komentari, citas ih. Ako msilis da imas stogod za napisati pises. I sve pet. A to koliko drugome vremena treba za poduzi post, nemoj suditi po sebi. Ne beri brigu za moje vrijeme: brzo mislim, brzo pisem (doduse uz tipfelere) :) a ako uz to puno kvotam (sto je na ovom topiku ponekad neophodno) onda sam i brza no sto mislis. ;)
A da i ti stogod napises, ove besmislene upadice o meni i swmami ti se bas i nisu neki komentar. Vjerujem da mozes bolje.
Ako ignoriram puhicine upadice, sva ostala diskusija je sasvim o.k. i gust mi je pisati na ovom topiku.
mene iscrpilo, kao finalnu poruku swenovoj mami na ovom topicu, a u nedostatku inspiracije za još koje svoje slovo, potpisujem ovo:
Citiraj:
O mogucnosti slobode izbora se isto vise ne raspravlja (sto uostalom nije stvar medicinske struke), u vecini liberalnih demokracija.
O vaznosti djelovanja raznih interesnih grupa i grupa pritisaka se isto vise ne raspravlja u vecini liberalnih demokracija.
Svatko zagovara svoje, pa tko hoce, neka slusa, tko hoce neka se pridruzuje; tko nece, neka ne slusa, tko nece, neka se ne pridruzuje.
Konstruktivna rasprava je uvijek dobrodosla, osobito ako su mediji dostupni u podjednakoj mjeri suprotnim stranama.
Egzistencijalno-moralne dekonstrukcije (i padanje glava; molim, shvatiti u ovom kontekstu metaforicki) su oznake totalitarizama.
i pitanje za sw.m. (i nije sarkastično, zaista pitam): ako imaš toliko puno primjedbi i neslaganja na Rodin rad, zašto ne osnuješ neku drugu udrugu, više po tvom ukusu?
fancy usisavač, ja berem brigu, a ti tareš lan - obje smo poljoprivrednice.
:lol:
ajmo ne osobno...
s ovim se ipak moram složiti. konačno nešto konstruktivno, sw mama.Citiraj:
napadate krive. Dopusti da ti prenesem dio iskustva: prvo se senzibilizira javnost za problem, pokaze se prstom tko je kriv, a u ovom slucaju tu su HZZO i Ministarstvo, izabere se vrijeme (idealno je sad, predizborna je godina), nadje politicar koji ce poduprijeti zahtjev i krene. Sve dok ste problem postavili tako da treba drvljem i kamenjem po ginekolozima, svima se u politici (koja tu jedina moze nesto promijeniti) zivo fucka. Kad se njiam pocnu tresti stolice i vide da odredjeno pitanje odnosi i donosi glasacke listioce, pjesma se mijenja. U ovom trenutku, roditelji su u Hr koristeni iskljucivo kao instrument u politickim previranjima i skupljanjima bodova- njima se obecaju brda i doline prije izbora, nakon toga, sve padne u vodu. Odgovornost, nula bodova. Podsjetitwe javnost na to to je obecano. (senzibilizacija javnosti). prokazite i urlajte o zastarjelom pravilniku o porodima. Pokazite koliko bolnice gube na porodima jer im HZZO placa minimum minimuma po porodu, vicite imena lijecnika koji su u bolnicama bili neljudi, dajte imena rodilja koje su dozivljavale svakakve svinjarije itd. Uzmite politicarku, recimo, Milanku Opacic koja ce stati na vasu stranu i skupljati bodove za sebe, a usput promovirati ideju koju zelite. nadjite barem nekolicinu ginekologa koji ce potvrditi vase rijeci. I voila. Valjda ce se nesto promijeniti.
Ma kakvi politicari? Moze drzava donijeti zakon, regulacije, al praksa i smjernice se slazu i provode u struci, u rodilistima. Ovo o cem mi govorimo, osim zakonske procedure uspostavljanja visokog obrazovanja za primalje i ozakonjivanje samostalnog djelovanja, politicari ne mogu mijenjati niti imati ikakvog stvarnog utjecaja. I ako zivimo u demokraciji onda posao prosjecnog opsetricara ili ginekologa i nacin na kojeg ga on obavlja ne ovisi niti o jednom politicaru niti politickoj vlasti. On ovisi o struci. Politicari mogu od pomoci u glavaniziranju javnog mnijenja al ne mogu narediti opstetricaru da radi svoj posao ovako ili onako. To mu moze samo struka.
sw mama, ocito je da pojma nemas o cem govoris, bar ne u ovom podrucju.
Zbog toga su u Ministarstvu zdravstva, kad god smo im pričali o postupcima u porodu, stalno mantrali da je prava adresa Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu. Međutim, na toj adresi ništa od dijaloga.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
bila je to samo igra riječi... bez loših namjera...Citiraj:
ajmo ne osobno...
ili možda blag način da se izrazi moj dojam da neki gosti stalno ponavljaju jedno te isto, postavljaju ista retorička pitanja, a kad im se odgovori jednom, dva put, deset puta, ne prihvaćaju nikakve argumente, nego i dalje mantraju jedno te isto, dok valjda, drugima ne dosadi pa njihova ostane zadnja i konačna. očito su itekako svjesni da je internet javni medij, pa preko ovog foruma vrše nekakvu svoju propagandu.
koliko god možda osjećam i osobne simpatije prema šarmu i duhovitosti istih, mislim da bi pravi iskreni dijalog podrazumijevao da se bar pokuša razmisliti o gledištima druge strane, a ne kretati na ovaj forum samo da bi se dokazivalo da su, recimo, zahtjevi udruge nerealni, smiješni, nepotrebni (jer većina navodno ne želi promjene u porodiljstvu), uz puno klimavih argumenata i izvrtanja činjenica, a sve zapakirano u nekakav ton tolerancije i dijaloga.
ja sam sasvim slučajno naletjela u ovu cijelu priču i oglasila sam se u trenutku kada se počelo, na krajne neciviliziran način, doslovce pljuvati po petri blagojević, proglašavati je se psihički labilnom osobom i slično. ne poznajem ju, ali mislim da ju nitko nema pravo na tako vulgaran način javno osuđivati, samo zato što je iznijela svoju osobnu, intimnu priču u sasvim bezazlenoj želji da, valjda, podijeli svoje prekrasno iskustvo s drugima.
ne želim nikog povrijediti, i ako je stvarni motiv ljubav prema intelektualnoj gimnastici u kombinaciji s viškom slobodnog vremena, unaprijed se ispričavam, premda stoji činjenica da je topik doslovce preplavljen količinom napisa koji, na koncu konca, ipak promoviraju interventni pristup porodu i negiraju svaku mogućnost da se nešto može - bar u doglednoj budućnosti - promijeniti.
još jednom pohvala za zadnji napis sw mame, iskreno napisan i vrlo instruktivan.
mislim da bi političari ipak mogli pomoći, i u tome da se otvori studij za primalje, i u promicanju prava rodilja, i u sprečavanju korupcije u zdravstvu. nije to tako loša ideja. ako netko od njih javno istupi i počne govoriti o tim problemima, to bi i te kako moglo senzibilizirati javno mnijenje, pa i povećati kritičnu masu rodilja koje zahtijevaju bolji tretman. ni medicinarima ne bi baš bilo posve svejedno. svako javno djelovanje i istupanje političara u medijima itekako se čuje.
što se tiče medija, svaki napis i svaki prilog o ovoj tematici može biti itekako koristan u senzibilizaciji javnog mnijenja.