Zrinka, good point.
Printable View
Zrinka, good point.
odustajem.
Povod cijeloj raspravi svakako je neasistirani porod Petre Blagojevic koji smatram nerazumnim i neodgovornim. Krenulo se da je takav porod opravdan jer je u nasim rodilistioma tako kako jest. Pa se neko vrijeme mijesalo asistirani i neasistirani porod. Pa se pocelo o tome da su kon nas rodilista meltene stale u kojima se zene muci dok ne rode ili umru. Da u njima rade nestrucnjaci i neznalice koje zenama daju terapije koje one ne zele. Itd.
Ako ne zelite shvatiti da je situacija u RH takva kakva jest, da socijalno stenje pod svakodnevnim omjerom cijena usluga i priljeva novca, da je nonsens smatrati da je trenutno u Hr moguce provesti ono sto zelite, u redu.
ne zelite li shvatiti da za takvu situaciju nisu odgovorni ginekolozi i medicinsko osoblje, u redu.
Smatrate da je u redu na porodu dozivljavati svasta, a poslije to pricati u pricama koje cak i ne sadrze posve tocne informacije, a da se pritom ne navode imena onih koji su vam uskratili prava, u redu.
Mislite da na takav nacin necete izazvati bijes ostalih koji svoj posao u datim okolnostima cine koliko mogu, u redu.
Mislite da mozete svojim napabircenim znanjem parirati lijecnicima i da vam to daje za pravo da omalovazavate njihovo znanje i iskustvo, samo naprijed.
Izjednacavate slucajne porode kad zena ne stize do rodilista s namjernim porodom u kuci, u redu.
Smatrate da je normalno da zena odluci sama radjati doma bez pomoci educirane osobe, nitko vas nece zadrzavati u tome.
Mislite da takve price na portalu ne odrazavaju stav udruge, dobro.
Smatrate da ste ucinili sve sto ste mogli i da ste dobro uperili prst u krivce (ginekologe), zivo mi se fucka.
Mislite da je misljenje o Rodi danas pozivitno, a ako nije, to je rijec o zenama koje u svoje dijete utrpavaju cips zalijevajuci ga coca olom, dobro.
Mislite da je u redu prozivati suprugu poznatog tenisaca za elektivni carski, a da pritom ne znate sve pojedinosti, u redu.
Smatrate da je u redu napadati po nekome tko ima drukcije (cak i ne bitno drukcije) misljenje od vaseg, dobro.
Samo naprijed sa svojom politikom. Zanima me do kud cete dogurati.
Osobno, odustajem. Pozdrav svima.
Odoh se baviti pametnijim temama.
čaša vode je tako skupa, da ne znam kako će jadno ministarstvo iznaći sredstva za to (šala FU nemoj se ljutiti). Sjećam se kad je jedna forumašica iz Čakovca, pisala da su im doveli na Tečaj dr. iz Engleske, pa su gapitale zašto se ne smije piti voda na porodu. Pa je on rekao da ne vidi razlog zašto se ne bi smjela. I tako su fino zaključili da se smije. I onda i dalje na porodima ipak ne daju piti vodu. Možda tek jednu kap iscijeđenu iz nke odvratne krpetine, ali i kap je uspjeh zar ne.
Većina onoga što tražimo ne košta ništa, čak i educirane primalje bi u konačnici donosile uštedu.
tc tc tc gost
:roll:
gost sam ja.
da ne bi bilo zabune, ne dehidriraju žene kod nas (što bi bila posljedica nepijenja tekućine) - dobiju infuziju umjesto vode, što je jeftinije od vode (moram se malo prisjetiti kako se ono zbraja i oduzima, zaboravila sam).
Ali ne samo to - drip je isto jeftiniji od omogućiti ženama da se prošeću, dignu, čučnu.
Indukcije završavaju u 17% slučajeva carskim rezom (ili tako nekako, potražiti ću podatak) - ali carski je jeftiniji od malo strpljenja i pokoje više primalje ili doule, ili čak samo muža. Kažu iz struke da su shvatili da je muž ustvari pomoć, jer ne mora netko od osoblja biti non stop uz ženu. Ali prije su govorili da je muž bespotrebna gnjavaža.
Nije sve u novcu, nešto je i u glavama.
samo cu dodati jos ovoCitiraj:
Samo naprijed sa svojom politikom. Zanima me do kud cete dogurati.
ovako su mnogi mislili i onda, davnih dana kad smo krenuli s prvom peticijom
:)
TinaZ, mogu ti mozda odgovoriti djelomicno na tvoje pitanje zasto u Hr uglavnom ne daju piti, ikao anesteziologija nije moje podrucje pa se unaprijed ogradjujem jer ima kompetentnijih da na to odgovore.
Ja cu ti odmah reci da sam ja uredno pila vodu koju mi je dodavao MM koji je bio sa mnom i nitko mi nije rekao rijeci. Ali da se vratimo na tvoju casu vode opcenito a ne moju odluku da ipak pijem (jer sam bila otvorena 9 cm i angazirane glavice i nisam ocekivala carski ili slicnu komplikaciju za koju treba anestezija a da je i trebala trazila bih spinalnu pa sam zato samovoljno odlucila piti.
U vecini HR rodilista za razliku od vani (s par nasih casnih izuzetaka) nema mogucnosti carskog reza u spinalnoj anesteziji. Stvari se mijenjaju ali sporo u tom smjeru. Ides u opcu anesteziju sto vani uglavnom ne ides. I bas zato sto se u slucaju komplikacija ide u opcu anesteziju u kojoj imas rizik aspiracije zelucanog sadrzaja i razvoja aspiracijske pneumonije zbog toga koji je tim vec sto ti je zeludac puniji zato je kod nas prema hrani i picu drugaciji nego u naprednijim zemljama. Ne iz puke zlobe zdravstvenog sustava. I dr iz Engleske kad misli na carski rez ima pred sobom sliku rodilje u spinalnoj koja nije bez svijesti i nema rizik od aspiracije. Zato je njegov odgovor takav kakav je bio.
Zrinka, molila bih te ako ti nije tesko da mi odgovoris na ono sto sam te konkretno pitala (osim retorickog pitanja na koje si se naravno potrudila odgovoriti) a moje pitanje je bilo potaknuto sljedecom tvojom izjavom: Zrinka:
Moje pitanje je biloCitiraj:
pa onda, nek pritiscu onoga tko odredjuje koliko ce zaposlenika biti
neka se izbore da ih ima vise
mi se borimo za svoja prava, vi za svoja
na dobrobit svih
I pitala sam te da li si ti spremna izdvojiti istu lovu od place kolika se izdvaja vani da bi imala istu razinu zdravstvene zastite????Citiraj:
Čime cu ja to pritisnuti, ucijeniti, whatever svog ravnatelja da primi nove zaposlenike i od koje love ce sustav HR zdravstva u trenutnoj financijskoj situaciji platiti.
Jer u mom slucaju da mi MM nije dodao vodu u onoj gunguli s 2 babice i 6 prvorotkinja ja ne znam tko bi meni tu casu vode u tom trenu i dodao da sam ih trazila. Ili bi ja trebala unatoc svemu ocekivati da one budu nadzene i rade sve ono sto bi mi vani radila babica u odnosu jedna babica na jednu rodilju i jos da smo se lijepo upoznale i druzile vec kroz trudnocu.
Pitaj koliko kosta porod vani (koliko bolnica dobije za porod od osiguranja) a koliko HZZO plati bilo kojem rodilistu u HR??
i do kamo ste dogurali? sta se promijenilo od onda u rodilistima?Citiraj:
ovako su mnogi mislili i onda, davnih dana kad smo krenuli s prvom peticijom
Funcy, znam ja to sve ... ali ja ne želim da me se od prvog truda tretira kao potencijalni carski i potencijalnu komplikaciju. Nije mi trebala primalja da mi doda čašu vode, mogao mi je i MM što je i učinio nakon što sam se skoro izrigala na onu krpetinu namočenu u vodu.
Dakle, i ako sam doma do pred izgon (što se danas službeno preporučuje i na tečajevima, doći kad trudovi budu na 5 min. ), doma pijem vodu i jedem i nikome ne pada na pamet da me pokuša spiječiti u tome; ako to isto radim u bolnici jer sam neznanjem došla prerano, onda je gutljaj vode svakih 15min. ili pola sata problem.
Dehidracija isto polači za sobom komplikaicje zar ne?
Eto, zato mislim da i bolnički porod nosi sa sobom opasnosti (kojih nema kod kuće), isto kao što kućni porod nosi opasnoti (kojih nema u bolnici).
Zato razumijem žene koje nemaju snage za borbu, pa odluče maknuti se od toga da te netko tretira kao "potencijalni carski", a ne zdravu ženu koja rađa zdravo dijete iz nerizične trudnoće.
:shock: već 4. dio i još se niste usaglasili i do kraja izrazili svoje mišljenje na temu?! :lol:
TinnaZ, ma ipak ti se to dosta mijenja. Nitko ti nece ogranicavati vodu i pice kad bude imao back up da moze osigurati spinalnu ako slucajno zatreba. Jos 2001. je bio problem u Petrovoj dobiti spinalnu za carski. Znam jer je radjala jedna poznanica inace operna pjevacica koja nije zbog glasnica htjela riskirati intubaciju za opcu anesteziju a imala je jako veliku bebu. Pa joj nisu mogli osigurati spinalnu, pa su se odlucili na vaginalni na kojem je bilo zbilja gusto.
A ne mozemo mi sad preskociti jednim korakom jaz nastao nasim zaostajanjem za europskim prosjecima. Ti si doma odgovorna za sebe, a u bolnici kad se dogodi problem ne bi bila kriva ti nego on jer nije predvidio tu mogucnost. Izuzev ako ne potpises crno na bijelo da nesto radis na svoju ruku.
pa kako se rade promjene, ne dolaze one same od sebeCitiraj:
fancy usisivac prvotno napisa
imate li sindikat, kako funkcionira vas sustav?
sto se moje struke tice, imamo komoru, nastojimo djelovati nekako uredjeno, ne mogu ja sa strane davati vam savjete kako promijeniti u sustavu sto vam smeta....
ja ovdje nastojim kao gradjanka ove drzave, i kroz djelovanje u udruzi promijeniti stvari koje msilim da nisu dobre...
i ja bih bila spremna izdvajati jos za zdravstvo, nije bitno ustvari koliko izdvajamo (mislim je i to naravno) ali je bitno gdje taj novac ide? kome i kako?
i dalje naglasavam, ne kostaju neke stvari, ne kostaju i nitko me nece uvjeriti u to da to sto zele mojoj bebi dati bocicu kosta manje nego da joj ne daju...
i da, sprema bi bila izdvojiti novac iz vlastitog djepa i platiti porod u privatnom rodilistu da ga ima, i dogovoriti se sa zdravstvenim osobljem, odnijet im moj plan poroda i da me tretiraju kao covjeka i pitaju i objasne ako smatraju da bi je poptrebna neka intervencija.....
ne trebas ti braniti svo zdravstveno osoblje, niti si ti odgovorna za sve njih...niti mi napadamo sve i svakog....i vec sam rekla, vi ste neophodni i nije ni vama lako, kao i svugdje ima nas dobri i ima nas losih...s nekima suradjujemo, s nekima ne.....ali neke stvari se mogu promijeniti i ne kostaju....
evo, procitaj ovaj tekst, meni skroz ok i dobar,pisan od strane lijecnika
http://www.hcjz.hr/clanak.php?id=124...7d56d5eada5d91
Citiraj:
Trudnoću i porod potrebno je više smatrati bio-socijalnim stanjem nego medicinskim problemom, što onda smanjuje medikalizaciju i primjenu postupaka čija je učinkovitost upitna i rijetko u skladu s principima „na dokazima zasnovane medicine” (6, 7, 32). Trudnicu i rodilju je potrebno promatrati više kao majku a ne pacijenticu koja je bespomoćna, pasivna, nesposobna shvaćati te koja je sklona nesuradnji (32). Taj tzv. medicinski pristup perinatalnoj skrbi ograničava njezin napredak, dok ujedinjavanje medicinskog i socijalnog pristupa omogućuje da osim strukturi skrbi, veću pozornost posvetimo i njezinome sadržaju (6, 7, 32). Jako je važno da se unaprijedi uloga žene u definiranju, planiranju, evaluaciji i odabiru perinatalne skrbi (4, 6, 7). To se može postići učinkovitijom organizacijom perinatalne skrbi, poboljšanjem sadržaju skrbi, imajući stalno na umu ženino zadovoljstvo kakvoćom pruženih usluga (4, 6, 7, 32). Stoga je važno skratiti boravak zdrave majke i zdravog djeteta u rodilištu kako bi se smanjili troškovi, ali i nepovoljni učinci hospitalizacije na majku i dijete te njihovu odvojenost od obitelji (4, 5, 6, 7) . U nekim hrvatskim rodilištima odnose prema majci i novorođenčetu je posesivan i protektivan, kako bi se majku i dijete zaštitilo od tobožnjih mogućih negativnih utjecaja međusobnog kontaktiranja, a pogotovo kontaktiranja s ocem i/ili braćom i sestrama, što može ometati uspostavu veza unutar obitelji (4, 5, 6, 7, 32). U hrvatskim jedinicama novorođenačke intenzivne skrbi premalo je učinjeno na uvođenju i prakticiranju skrbi usmjerene prema obitelji, iako je njezin pozitivan utjecaj na zdravlje majke i djeteta neupitan (6, 7). Nažalost uz rijetke izuzetke, u većini hrvatskih bolnica zbog bojazni od razvoja infekcija, roditelji su rijetko uključeni u skrb njihove teško bolesne novorođenčadi.
Boljom organizacijom zdravstvene zaštite smanjuju se zdravstveni rizici, što je u Izvješću Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 2002. godine izjavila generalna sekretarica SZO Gro Harlem Brundtland, rekavši: «Smanjenje rizika za zdravlje je odgovornost vlada – no ne samo vlada. To u stvari ostaje vitalna preokupacija svih ljudi u svim populacijama, te onih koji im služe.»
Zrinka imamo ti mi Komoru, Sindikat, Zbor, te pojedina strucna drustva. I meni je super kako svi mi znamo u svojoj struci strane smjernice, sto bi bilo bolje, koje bi promjene trebalo uciniti samo non stop nailazimo na neke prepreke na koje ne utjece samo struka nego i politika, ali i objektivni financijski resursi. Naravno da se lova moze bolje i korisnije rasporediti. Mozemo krenuti od vrlo jednostavnog: volimo se pozivati na Zapad i u to se kunemo. Istovremeno imamo stopu bolovanja zbog komplikacija u trudnoci kao nigjde drugdje jer eto mi smo kao nacija posebni pa teze podnosimo trudnocu. Kad bi samo novac koji se tako potrosi na lazne komplikacije netko skupio na hrpu, evo ti ustede s kojom mozes cuda napraviti svake godine. Ali o tome se nerado prica. Jer bi prvo kao pacijenti u tom slucaju trebali pomesti ispred svojih vrata. Cim zatrudnis pocinjes dobivati dobronamjerne savjete da lazes ginekologu kako si dusu ispovracao da te stavi na komplikacije jer ne mozes raditi.
Ni jedna žena koja ima dobar posao za dobru plaću neće otići na lažne komplikacije. To što 70% žena radi u nehumanim uvjetima za mizernu plaću ne približava nas razvijenom zapadu. Btw, možeš li reći da je trudnica lažno na komplikacijama ako npr. radi kao trgovkinja i mora svaki dan preslagati nekoliko teških sanduka. Pristane li na takav tretman, nije li neodgovorna prema svom djetetu?
Izuzmimo zene koje rade zaista na teskim fizickim poslovima. A to sto mi nase zdravstveno osiguranje dozivljavamo kao oblik socijalne pomoci to je drugi par cipela. Sta u Svedskoj nema trudnica koje rade na tezim poslovima, sta tamo samo muski rade teze poslove?? Pa nema niti priblizno toliki postotak komplikacija. Nemojmo se sad zavaravati.
Znam da ova tema o jednom vidu neracionalnog trosenja novca u zdravstvu nece naici na odobravanje. Polsid, reci mi jel mislis da ce ti ginekolog u Svedskoj ili Svicarskoj napisati bolovanje u stadiju blastociste samo zato sto radi u trgovini????
na petrinu pricu nije stavljen disclaimer, kako je jucer receno.
hoce li ga biti?
FU, da sam htjela, mogla sam dobiti bolovanje kad sam isla na prekoncepcijsku obradu :)
meni je ova tema o bolovanjima na osnovu komplikacija prilicno interesantna al nekak mi nije za ovaj topik :)
Ma u stvari Anice potpuno se slazem :)
Ali mi je dosadilo da se sustav napada iskljucivo od strane pacijenata a da sami sebe ne pogledamo u oci i priznamo da smo svjetski prvaci kada treba ulovit krivinu i prevarit zdravstveni sustav. Alu u pravu si, bolje ne sirit temu. Iako bi volila cuti iskustva cura vani, a i s dosta njih sam privatno o tome razgovarala.
Prica je premjestena u rubriku Porod kod kuce, vjerojatno se "stara" verzija nalazi u cache-u kompica. Ovdje je.
Mene fascinira količina pretpostavki prezentiranih kao tvrdnji u ovom postu. Nadam se da kad radiš, prvo provjeravaš pretpostavke o tuđim mišljenjima i stavovima prije nego ih uputiš javnosti u obliku tvrdnji o istima. Napisala si negdje da brzo misliš. Možda ne bi bilo loše da ponekad malo usporiš.Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
Isprike zbog zadnje dvije rečenice, išla sam provjeriti za svaki slučaj i vidjela da je to napisala fancy, a ne ti.
VedranaV, molim te da moj nick ne dovodis u vezu s citatom posta koji nije moj. Ja pisem kao gost ali uvijek pod odredjenim nickom (hvala kumi Mukici na njemu) i ako mi post nabrzinu ode bez nicka kao gost uvijek ispod napisem da sam ga ja pisala. 8)
Savjet koji si dala anonimusu ti se jako brzo vratio kao bumerang. I trebala si prije provjeriti.
Ajmo još jednom. Mislila sam da je sw mama napisala ono "brzo mislim, brzo pišem", ali nije ona, nego ti (http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#659613). Citat iz tri posta gore je od sw mame, tu nisam pogriješila, nego samo u zadnje dvije svoje rečenice tog posta i zato sam se ispričala u roku od 5 minuta. A savjete tipa trebala si i mogla si ne percipiram, bolje mi leže oni koji se odnose na budućnost.
Vedrana, hajde, molim te, dobro procitaj ovu mukotrpnu raspru na petnaestak strana, pa mi reci gdje sam to izvukla krive zakljucke? To sto ti (mozda) ne mislis sve sto sam napisala, ne umanjuje cinjenicu da su mnoge (ili neke) odavde upravo to i pisale.
Sto se ostatka rasprave tice, ne vidim joj vise svrhu. U svojim okvirima, i sukladno svojem misljenju, uvijek cu se boriti za pravo na izbor, kritizirati one kojima se ne da operirati po noci, pa cekaju jutro, gledaju utakmice dok dijete umire ili ne postuju zenine zelje u radjaoni. Jos davno, kad je Roda bila u povojima, pisala sam tekstove na tu temu i ne kanim odustati ni sada.
medjutim, ne mogu se oduprijeti gorkom okusu u ustima kad citam neke zablude odavde, poput navedenih ili kad po tisuciti puta netko nekome mora objasnjavati da je u RH nesto nemoguce jer nam je sustav takav kakav jest. U svojim okvirima, i dalje su kritizirati sustav kada to mogu.
na taj cu nacin, vrlo vjerojatno, pomoci pri demokratizaciji u smislu prava na odabir.
Ali, sto se tice ovakvih rasprava, ne da mi se vise. Ne da mi se vise nikoga uvjeravati da lijecnici nisu najveci krivci i da oni isto tako plivaju u sustavu koji je takav kakav jest. To je kao da sad pocnemo raspravljati o prepareu. Svi znamo da je to smece nad smecima, ali adekvatna zamjena, Atosiban, toliko je skupa da nema sanse da ju bolnice nabavljaju. Koji je onda njihov izbor? Dati prepare ili ne dati nista i riskirati da se dijete prijevremeno rodi?
Ili objasnjavati zasto se kod nas u svim bolnicama ne moze davati spinalna anestezija. Ili zasto je kod nas preskupo sanjariti o edukaciji primalja koje bi se educirale za porode kod kuce. Uostalom, za to isto ima rjesenje- kao udruga uvijek mozete prikupiti novac i poslati desetak primalja iz Hr u Veliku Britaniju na skolovanje. To je jeftinija solucija nego da se tu prica o fakultetu koji trenutno nije moguc. Tih istih deset kasnije moze i predavati na faksu.
Ukratko, ne da mi se raspravljati o tome da je neasistriani porod kod kuce neodgovoran.
Ili da su porodi vani razliciti od nasih kao nebo i zemlja izmedju ostalog jer je i cijena koja se vani iz osiguranja ili privatnih dzepova izdvaja takodjer razlicita od one koju HZZO placa kao nebo i zemlja. Porod kakav bih zeljela imala je jedna od cura u Japanu, a platila ga je sam jer nijedno osiguranje u Japanu ne pokriva placanje poroda. Itd.
Sve te cimbenike itekako treba uzeti u obzir kada se govori o porodima u Hrvatskoj. medjutim, ovdje sam stekla dojam da se iskljucivo napadaju lijecnici kao jedini i odgovorni krivci sto je zeni u Hr tako kako jest.
ne sporim, sigurno ih ima i takvih koji gledaju tekme dok dijete umire, ali, vecina svoj posao, u datim uvjetima, stvarno radi posteno i dobro onoliko koliko je to moguce. Pridrzavaju se onoga sto im je zadano i dato.
Kao sto rekoh, nisam na strani lijecnika, ne uvijek, prva sam kad ih treba debelo kritizirati, ali nisam ni na strani prica koje, uslijed neznanja, dovode do toga da se po njima pljuje.
Ne mogu i necu diskutirati sa zenama koje napadaju nekoga iako ne znaju relevantne podatke, pa se onda pozivaju na extru kao izvor informaciji koja, usput budi receno, nikad i nigdje nije bila objavljena- to je nesto sto zovem biserjem pred svinje (u prenesenom znacenju, naravno). Kao sto rekoh, ne vidim svrhu tome.
Ostalome, onome sto Rode zele, a to je pravo na izbor i vecu humanizaciju poroda u rodilistima HR, svaka cast. Cilj je dobar, premda se ne slazem s nacinom na koji se do njega ide, ali to i nije moja stvar.
Za sve ostalo, ipak mi se vise ne da. Cemu?
Šteta.Citiraj:
A savjete tipa trebala si i mogla si ne percipiram, bolje mi leže oni koji se odnose na budućnost.
Hajdemo onda svako za svojim poslom, na nacin na koji svatko misli da je prikladan.Citiraj:
onome sto Rode zele, a to je pravo na izbor i vecu humanizaciju poroda u rodilistima HR, svaka cast. Cilj je dobar, premda se ne slazem s nacinom na koji se do njega ide,
Hajde važi. Iako sam ja shvatila da smo na ovom topiku svi po istom poslu, komentiranju teksta s portala. :)
Taj smo posao obavile.
Amen :mrgreen:
Da li je ovo gotovo? Yeees. :D
Pa nisam skuzila da je tekst maknut s protala, samo je premjesten. Prema tome ako ostan emogucnost komentiranja tekstova nismo mi ti koji bismo proglasavali kraj diskusije. Ima ljudi koji ce naletiti na tekst za tjedan, dva, mjesec dana. I oni imaju pravo komentirati ukoliko osjete potrebu. Zar ne? Ili ja opet nesto krivo kontam.
Ne dozivljavam dosadasnje diskutantne nekakvim alfama i omegama bilo cega.Citiraj:
Taj smo posao obavile.
naravno, jer da su alfa i omega, onda bi i forum kao takav davno zamro ;)
He,he stavili ste disclamer na priču....
Znači uspjeli su vas izmanipulirati, također smiješno mi je da vam anonimni komentatori pružaju savjete. :lol:
Ova priča je vrlo interesantna, jer tu se sučeljavaju dva svijeta.
Doktorski sa sa nabildanim znanjem i samouvjerenjem i žena, koja ispada mala i slaba pred svim tim doktorskim izrazima i potrebama.
Nitko se ne pita dali može drugačije i bolje?
Nadam se da će ova udruga i dalje pružati dodatne informacije ženama koje osvijeste potrebu da vrate snagu i povjerenje u svoje tijelo i instinkt.
Osobno mi je teško vidjet kako neke anonimne gošće dijeluju putem krutih mentalnih obrazaca,
Svijet se nemože utkati u očekivane obrazce, jer da je to istina, bolnice nebi svako malo bile po novinama. Treba pokašati pogledati nešto i iz emocija, ipak je to primarno ženi.
Tako i porod, ni CTG ni drip, ni lokalna, ni prisutnost najboljih opstetičara nemože nekad privesti porod sretnom završetku. I kada postavite pitanje tko je kriv, ljudi vam sležu ramenima, ali nitko neće stati ispred svoje struke i reć', mi smo krivi.
Za mene neasistirani porod je jedna lijepa alternativa bolničkom, i osvještavanje svoje osobne snage.
Ako gledamo katoličkim horizontom, puno djece ni ne doživi priliku da upozna ovaj predivan svijet, ali nitko ne upire prstom nazivajući to neodgovornim.
A petrina priča ne govori o njoj kako sugerira ova usisavačica, nego pokazuje mišljenje okoline i koliko su spremni narušiti granice da bi sprečili takvu odluku.
Ženama koje se odluče na tako nešto, preporučam veliku tajnovitost jer malo tko će pročitati argumente i odna donijeti sud.
Što više neasistiranih poroda i asistiranih kod kuće ide u javnost, mijenjat će svijest i približiti nas zapadu.
Ja znam još 4 priče i sve su divne i danas dječica možda stoje pokraj vaših u parku.
cur e sve koje podrzavate porod kod kuce nemojte bititoliko sigurne usebe molim vas jer sam ja skoro na tu foru izgubila vrlo dragu osobu.
posve zdrava zena je dosla roditi u bolnicu s uredsnom trudnocom i skoro u sekundi izgubila zivot i oba i beba. Tokom samog izgona upala je u epilepticki napadaj te ostala bez svijesi cca pola sata i da nije bilo lijecnika sestara i inog osoblja ni beba ni ona nebi prezivjele.
znam jos mnogo slucajeva gdje se radilo o sekundi vrmena da ne zaglave mama i beba a jedan od najcescih kompikacija porodaje pretjerano krvarenje gdje se dame moje zena spasava samo tako da u sekundi tog vremena ( iskrvariti moze u roku odmah) ako nema mogucnosti za operaciju , u nju se ugurava rulka i vlastitom snagom i hrabroscu se rukom struze maternica !!!
sve je dobro dok je dobro samo sam to htjel reci.
ne znam koliko neasistirani porod kod kuće smatram hrabrim :/
za mene je hrabrost izborit se u bolnici za svoj plan poroda i za svoja prava,a i to se može.
Oni koji su čitali moje iskustvo "s druge strane stola",znaju o čemu pričam
(http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...rije+pola+sata)
Nagledala sam se naglih padova u eklampsiju,hitnih operacija novorođenčadi nakon urednih trudnoća!!!, pa zbog toga nisam pobornik ove opcije.
Za mene je kuća za porod idealno rješenje za sve trudnice sa urednom trudnoćom.
Dok sam čitala tekst , bila sam dirnuta, lai kad sam došla do dijela u kojem se opisuje izgon posteljice,znoj me hladan oblio :no:
pa ljudi dovoljan je jedan sićušni kotiledon da ostane i da dođe do smrtonosnog krvarenja, a ko će izvšit ljuštenje maternice,vidim da žene ni nepregledaju da li je posteljica intaktna, a kako je i znati pregledat bez medicinskog predznanja :?
šta uradit nakon rupture(pucanja) dubljih slojeva,ostavit da zaraste samo :shock:
znam, ostavljale su i prije stare žene, ali JA SAM BILA na giekološkom pregledu tih žena, pa da vidite ožiljaka i zadebljanja i strahote :no:
dakle, neasistirani porod kod kuće za mene je jedan apsolutni no go :nope:
Rodin stav je da NE podržava neasistirane vanbolničke porode.
Ali se borimo za to da se ženama koje žele omogući asistirani vanbolnički porod (kućni, u kući za rađanje i gdje već).
ima smisla to za posteljicu, lako je previdjeti, ali sivanje barem nije problem, ne treba biti strucnjak da skuzis da si pukla. u tom slucaju se vjerojatno ode privatnom ginekologu i rijesi stvar. ili u bolnicu.Citiraj:
white_musk prvotno napisa