:bye: Titiluna!!
Ja ti mogu napisati svoje malo iskustvo s klomifenom dosad:
Radi PCOS imam anovulatorne cikluse, tj. nikada nemam ovulaciju. Krenuli smo prošli mjesec na stimulaicju, i bilo je dogovoreno da pijem 1x1 Klomifen, od 5-9 dc.
Postupak: nakon što bi jedan ili više folikula (jajnih stanica unutar jajnika) bilo dovoljno veliko (19-23mm - ovisno o doktoru), OBIČNO se daje tzv. štoperica (Ovitrelle, druge ne znam točno kako se zovu), - injekcija koja garantira da će taj ili ti folikuli POPUCATI (obično za 36h) i otpustiti zrelu jajnu ili jajne stanice, koje će onda kroz jajovode polako putovati do maternice. U tom se krucijalnom trenutku (navodno da j.s živi svega nekoliko sati) sprematozoidi i j.s. moraju "sresti" i oploditi, te oplođena j.s. ugnjezditi (implantacija) u maternicu.
Nažalost, ja nisam reagirala :( na Klomifen 50mg, pa nisam još ni do štoperice došla, ali ju imam spremnu u frižideru! :P Sutra ponovno počinjem s Klomifenom, ali 2x1 dnevno 50mg. i nadam se boljoj reakciji!! Ako dobro izreagiram i napokon dočekam svoju ovulaciju, onda idem na inseminaciju!!
Štoperica se daje jer garantira da će do ovulacije doći (pucanjem folikula) i to unutar 36h (obično je oko ili nakon 36h)!
Ako se ide samo na Klomifen, postoji mogućnost da folikul ne pukne, i da j.s. propadne u jajniku odn.stvori u cistu. (Ako sam u krivu, neka me se ispravi).
Neki doktori nekada daju uz klomifen još neki preparat kako bi tijelo bolje stimulirali da proizvede više/bolje/kvalitetnije jajne stanice. Sve žene individualno reagiraju na određene kombinacije i ljekove, tako da nema pravla što je bolje a što nije! Treba pronaći ono što tebi najblje odgovara (na što najbolje reagiraš), a to se nažalost postiže isprobavanjem i "tapkanjem u mraku" dok se ne pogodi!
Nadam se da am pomogla, slobodno pitaj što god te još zanima!!
I naravno SRETNO!! :love: