kuži li se netko u proces ispunjavanja formulara za povrat poreza za umirovljenike?
imaju li oni pravo na ikakav povrat uopće? (pokušavam tati nešto iskemijat, ali mi ne ide...)
Printable View
kuži li se netko u proces ispunjavanja formulara za povrat poreza za umirovljenike?
imaju li oni pravo na ikakav povrat uopće? (pokušavam tati nešto iskemijat, ali mi ne ide...)
Ako su platili porez iz mirovine, onda imaju pravo i na povrat (normalno uz priložene račune i sl.).Citiraj:
miha prvotno napisa
A potvrdu o plaćenim porezima (i prirezima) iz mirovine, dobiti će na kućnu adresu iz HZMO...normalno ako su i imali kakvu isplatu poreza. :)
Eh da...visina osobnog odbitaka za umirovljenike je veća od našeg neumirovljeničkog. I iznosi 3.000 kuna mjesečno.
evo primjera:Citiraj:
miha prvotno napisa
moj tata (umirovljenik) je prošle godine dobio povrat poreza s osnovu plaćenog dopunskog zdravtsvenog, nekih računa za zdravstvene usluge i ugradnje blindo vrata...
pa to mene muči...Citiraj:
Maruška prvotno napisa
on ima račun za zube na cca 700€ i od dopunskog zdravstvenog na 600kn, a kad sve ubacim u formular ispada 0,00 za povrat. jel moguće :?
jel problem u tome što se na mirovinu ne plaća ništa poreza ni prireza? tako barem piše na potvrdi od mirovinskog :/ ...
Ok, tenks!Citiraj:
Rhea prvotno napisa
ako ste predigli obrazac sa erstebanke i ispravno unijeli odbitak program bi vam trebao uvećati odbitakCitiraj:
Morwen prvotno napisa
Meni neće ni u ERSTE obrascu ako upišem pod točku 6. Gdje si ti upisala? Ako ispunjavam taj obrazac onda ne mogu sama povećati osobni odbitak, jer je to polje koje se samo računa.Citiraj:
lalah prvotno napisa
quote="Maruška"]Zna li netko gdje se upisuje plaćena premija životnog osiguranja?
Ja sam ju upisala pod točku 6 ali onda nemam nikakvu razliku u obračunu (s osiguranjem ili bez).[/quote]
pod 6 ali i pod 4.1.1. stupac 5
ne znam jel već netko napisao, ali nama naša računovotkinja rekla da se životno upisuje ispod plaće u kolonu uplaćene premije osiguranja i u erste orascu ti samo oduzme od dohotka (to sigurno funkcionira - ja ispunila MMu) i isto se upisuje i pod točkom 6.3., ali samo zbog evidencije, tamo ne oduzima automatski
ispod plaće znači točka 4.1.1. u 2. red - ispunjava se samo matični broj osiguravatelja i onaj iznos iz potvrde se upisuje u stupac 5 - uplaćene premije osiguranja, kad stisneš enter moralo bi se pojaviti - dohodak od plaće minus premija osiguranja....a što ga nadrljah..al to je to ziher
Moguće da je tako, na taj način se umanjuje dohodak, iako mi je to malo čudno, jer se tu upisuju podaci prema obrascu IP :?Citiraj:
Stijena prvotno napisa
Dopunsko osiguranje upisujete na prvoj stranici pod 3.1
prepisujete pod 3,5 (ili vam ga program kopira) i zbrajate pod 9.2 kao što tamo i piše (ili vam ga ersteobrazac sam doda)
Hvala puno Stijena. Ne bi mi to palo na pamet ni da sam čitav dan razmišljala. :D
da li i mm i ja mozemo obracunati osobni odbitak za djecu? treba li priloziti neki dokument za djecu (domovnica..)?
hvala
Ne možete. Samo onaj na koga je dijete prijavljeno.Citiraj:
MamaRibice prvotno napisa
Ne znam jel čudno ali tako je MM predao i prošle i ove godine i sve 5Citiraj:
Rhea prvotno napisa
Andrija je rođen 23.07.2006. MM si u poreznoj prijavi uvećava osobni odbitak zbog njega.
1. Koliki je uvećani osobni odbitak , čini mi se da je faktor 1,5, tj. 2400kn mjesečno - jesam li u pravu?
2. Koliki mu je odbitak za srpanj (mjesec kad je A. rođen)? Isto toliki ili manji, prema danima od Andrijina rođenja?
ovo je okCitiraj:
Stijena prvotno napisa
nemaš gdje drugo
faktor je 1,5 i može ga koristit i za srpanj (taman da je A. rođen 31.07.)Citiraj:
martinaP prvotno napisa
Hvala.
u 2006. sam primila 1 plaću (za 11 mj), s obzirom da plaća za 12 ne ide u tu godinu. i nije uplaćen porez i prirez.
i imala sam ugovor o djelu gdje je uplaćen porez i prirez.
ispada razlika poreza i prireza za uplatu i iznosi nekih 108 kn. :(
to je u redu?
ne bih rekla, kak je to moguće ako si dobila jednu plaću, a odbitak imaš za 12 mjeseci, i još su ti platili honorar i vrlo vjerojatno preplatili porez, pogotovo ako si dobila samo jednu plaću...hmmmmm
ili si ti bila nekom odbitak ili nisi upisala svoj odbitakCitiraj:
Riana prvotno napisa
I meni se čini da bi trebal biti povrat, a ne dodatna uplata poreza.
Daj ti provjeri jesi li sve dobro izračunala.
oću reći nemogućeCitiraj:
lalah prvotno napisa
vjerojatno nisi upisala svoj odbitak
OK. sad sam totalno out, kamo upišem odbitak (1600 kn?)
help
Na 7. stranicu porezne prijave, pod točku 9.1 (za svaki mjesec posebno, onoliko koliko je u tom mjesecu odbitak bio)
ako si na excelobrascu samo štrokaš faktor 1,00
super, skontala, jedino još ovo, za sve mjesece ili samo za 11, za koji sam dobila plaću?
inače, super ste brzi, hvala unaprijed!
tamo gdje se upisuje osobni odbitak - za svaki mjesec upisuješ koeficijent - ako nemaš prijavljeno dijete, onda je za svaki mjesec 1,00 - 1.600,00 kn, a ako dijete imaš prijavljeno na sebe, onda je koeficijent 1,5 - 2.400,00 kn za svaki mjesec - u tome je caka za povrat
tenx, sad mi je povrat oko 780 kn
ponovno, super ste, hvala
:bye: :klap:
tnxCitiraj:
Karin prvotno napisa
Miha, ako je tvoj tata imao 0 kuna uplaćenog poreza i prireza iz mirovine tijekom godine, normalno da nema niti povrata.Citiraj:
miha prvotno napisa
Da je bilo, po bilo kojoj osnovi: mirovina, + ili neko ekstra primanje, uplaćenog poreza i prireza, temeljem računa koje tvoj tata ima, normalno da bi ostvario povrat uplaćenog poreza i prirea.
mirovine su neoporezive do 3000,00 kuna mislim a i trebalo bi pisati na odsječku koliko je poreza uplaćeno
mislim da se takve stvari mogu iskoristi jedino ako se radi O DAROVANJIMA.Citiraj:
coccinella prvotno napisa
Evo korisnog linka sa raznim obrascima http://www.ekopen.hr/index.php?optio...d=13&Itemid=75
molim pomoć:
1. udala sam se 05/2006. IP obrazac glasi na djevojačko prezime, pola računa od doktora na jedno pola na drugo prezime, trebam li predati možda kopiju vjenčanog lista?
2. rodila sam 09/2006 normalno tada i još uvijek primam porodiljnu nadnadu, trebam li povećavati olakšicu za dijete jer je prijavljen na mene ili to nema veze jer ne primam plaću trenutno?
Tonja_1, ovako:
1. Svakako neće naškoditi ako predaš kopiju vjenčanog, a moglo bi ti uštedjeti nekaj vremena, hodanja i telefoniranja.
2. Ako pitaš za poreznu prijavu: DA, povećaj si olakšicu za zadnja 4 mjeseca prošle godine. Ako pitaš za prijavu djeteta na PK-obrazac (da ti bude malo veća plaća), možeš to učiniti ili možeš iskoristiti olakšicu kod predaje godišnje porezne prijave.
Priloži vjenčani, to je dovoljno za nedoumice oko prezimena.
Djete će ti moći biti olakšica tek kad ponovo počneš primati plaće. Do tada nek bude na tatu, a dalje na onog tko više zarađuje.
Pitanje vezano za stambene kredite: bila sam vlasnik nekretnine 54 m2, udala se, rodila pa smo kupili veći stan od 86 m2. Da li imam pravo na povrat kamata jer se radi o "rješavanju stambenog pitanja"? Pitala sam na poreznoj za oslobođenje poreza na nekretnine (ne znam da li se to tako zove-ono što plaćaš kad kupiš stan) pa su mi rekli da što se toga tiče, vjerojatno imam pravo na oslobođenje odn. samo uplatu na razliku od 6m2 jer za tročlanu obitelj "rješavanje stambenmog pitanja" znači stamb. prostor od 80 m2. Šta sad s kamatama? Da li je važno što sam prije imala manji stan a tek s ovim riješila stmb. pitanje ili se gleda posjedovanje ikakve nekretnine ikad?
Pitam za ubuće jer još nemamo vlasnički pa nismo tu niti prijavljeni (druga priča).
Tnx