aleksandra70vanja, jesu, jesu! :D
Printable View
aleksandra70vanja, jesu, jesu! :D
Večeras smo opet radili klmamine fitulice, ovaj put malo gušće tijesto i bile su savršene, okrugle, nemasne, same su se okretale :D
baš su preljepeCitiraj:
fritulica1 prvotno napisa
ali ja sam danas bila lijena (a inače nisam :roll: )
pa sam se ipak odlučila za jogurt-jabuke varijantu
i super su ispale, što bi rekla pikulica same su se okretale
Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Super!!! :D
A propos okretanja fritulica u ulju, evo što kaže jedna stara Dalmatinska kuharica:
"...napuvane uć će
u uje kipuće,
paridu balote,
ča činidu bote
po moru ploveć"
:)
A mene MM nagovorio na novu turu :roll: (ajde neću se barem osramotit na poslu) i nakon toga, zatvaram butigu do Božića!!!
danas sam si potvrdila da moje fritulice nisu bile ni f od pravih fritula :roll:
donjela ih je jedna zena na pilates, moje ni po obliku ni po okusu nisu bile slicne ovima, a isto je recpt s jogurtom
definitivno sam pogrijesila u gustoci,a i napile su mi se previse ulja, morat cu na popravni 8)
e da,moje se uvijek same okreću :)
pa kad, jadne, znaju kakva si i da od tebe nema neke velike pomoći :lol:
a moje su se od-okretale. ja ih prevrnem, a one - hop natrag! pa su bile malo dvobojne.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
doduse, moj uzorak je jos premalen za generalizacije. samo sam ih jednom pekla.
jucer sam htjela ponoviti lekciju, nudila djeci: hocete fritulice?
a oni - ne, hocemo muffine/palacinke/cookiese/browniese.
pa su dobili samo frape od banana.
a zakaj; ja sam ih pekla dvaput ;) pa sam mogla upoređivati. Već su drugi put bile savršene, a ja nisam neka turbo super domaćica.
pikulice, to daje nadu!
Ovo su naše obiteljske fritule. Mislim, nismo mi autori recepta, ali oduvijek radimo samo ove. Što se brašna tiče, stavljam pune puncate žlice, s tim da su i žlice prije bile veće nego danas (barem kod mojih staraca). Nikad mi nisu ne uspjele, zapravo sam mislila da ovo ne može ne uspjeti. I ja ih ne pržim ne prejakoj vatri, tako da ostanu izvanka zlatne, a unutra ne budu sirove.
:lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
i kod nas. i dublje (i jos smo imali nekoliko ekstra velikih za tatu). i bilo je lakse jesti s njima juhu ;)Citiraj:
vertex prvotno napisa
evo i ja jučer radila fritulice :mljac: prva tura bila s tekućim jogurtom, a druga s bioaktivom. jučer sam se odlučila za malo slaniju verziju pa sam stavila žlicu šećera i malo više doli, ali kod mene je u smjesu ušlo samo 15 žlica brašna ( ipak sam malo zabrijala sa veličinom žlice i natovarenosti istih :lol: :lol: :lol: )
smjesa mi je bila jako gusta, ulja se nije upilo apsolutno ništa, bilo je i kugliva i razno raznih životinjica s repićem što je moju curku oduševilo.
prva tura mi je bila malo preveć reš jer sam htjela na brzaka, ali druga tura savršena dakle ulje dobro zagrijati pa smanjiti, i ne puno stavljati u posudu i onda se fino i same okreću
Moje su fritulice ispale nekako "krafnaste", ali ne zalim se, svidja mi se ta "tekstura".
Radila sam tijesto po ovom receptu.
30 dag brasna
1/2 pp
sok i korica jedne narance
casica ruma
8 dag secera
2 jaja
malo soli
ja jednom radila sa bioaktivom i ne moram vam pričati, bile su :roll: :/ :lol:
**mial** kako su tebi uspjele? :) 8)
fritulice mi uvijek ispadnu nekako palacinkaste, vise su plosnate nego okugle :roll:
mozda je tijesto previse tekuce??
savršeneCitiraj:
iridana2666 prvotno napisa
prva tura bial s tek jogurtom , al mi se žurilo ( sline nam svima curile 9 pa su bile malo reš, a druga tura sa bioa. na laganijoj vatri i ispale presavršeno
moja je smjesa bila jako gusta kad sam ju maltila s kuhačom tijesto se dizalo, al opet nije bilo ko za kruh pregusto, ali puno gušće nego za palčinke
Meni isprva budu okrugle možda oko pola smjese a ostalo budu palačinkaste isto. Liče mi na uštipke :lol:Citiraj:
emily prvotno napisa
Ja sam sumnjala da je od ulja jer isprva budu puno finije... :/
ja ne znam što se meni jučer dogodilo :?
Pečem ih već više od godinu dana po ovom receptu i uvik su bile super.
Jučer prva tura iz ulja savršena, sve druge se spljoštile i napile ulja :? :?
Nemam pojma kako se to dogodilo???
jesi nadoljevala ulje? jel se ohlailo?Citiraj:
tinkie winkie prvotno napisa
kad pečeš - smanjiš, izvadiš i jel pojačaš da se ugrije ???
možda je u tome kvaka
ma ništa od toga..... imam osjećaj kao da se smjesa malo stoplila (zdjela s tijestom je bila pokraj teće u kojoj se frigale frite), pa da nije od toga???
Prva tura je bila ko za izložbu, a ostatak ajme majko
evo i ja napokon napravila i pitam se gdje sam pogrijesila
ispale su oblikom super, a ukusom, nista posebno.
nit su slatke nit ista, a stavila sam i jabuku i grozdjice
dosuse, jesam stavila malo vise brasna da bih izbjegla da budu masne ali kontam to mi ne bi pokvarilo ukus :?
Moram obznaniti da su mi sinoć fritulice :mljac: ispale najsavršenije do sad, pa da podijelim tajnu...
- radi poboljšanja okusa- ubacila sam jednu vrećicu vanilin šećera (burbon), malo maraskina, par kapi arome ruma i malo limunove korice.. mirisale su neopisivo.. stavila sam 3 žlice šećera (volem slatko :mrgreen: ) i malo soli, ofkors.
- pravilan oblik je definitivno stvar količine brašna i ulja- brašna (glatkog) mora biti puno, dakle svaka od 10 žlica neka bude puna preko vrha, onoliko koliko stane brašna, a ulje treba biti duboko- ne treba ga nužno biti količinski puno... bolje peći u što manjoj rajnglici, pa neka bude ulje dublje, nego u tavi s istom količinom gdje se ono rasporedi tako da bude plitko. Ovaj put su mi se same okretale i isple jednake i loptaste, a mekaneee...
Jednom sam slučajno radila s tekućim jogurtom i to je bila katastrofa, pa pazite da bude obavezno onaj običan.
meni uvijek tako blizu stoji, nije od toga.Citiraj:
tinkie winkie prvotno napisa
Linda radila sam s tekućim i s bio aktivom i bile su super ,jedino oblik nije bio tako ljepo loptasti kao tvoje, ali ja nisam ni htjela jer curka voli repiće. ali tvoje izgledaju kao nacrtane :naklon: , :mljac:
javljam se s popravnog - dobila čistu peticu! :D
Milina je bilo gledati kako se prevrću u vrelom ulju, a onda netragom nestaju u trbusima ukućana.
Jučer je puna zdjela završila u smeću, a meni je bilo zlo od par komada koje sam probala. Uglavnom katastrofa. MIslim da sam napravila prerijetko tijesto, pa su mi se razlijevale i upile previše ulja. Užas.[/quote]Citiraj:
Kora prvotno napisa
znalo se i meni desiti
prva tura super, ostatak nejestiv, a ista smjesa :/
Kad sam ih pekla nedavno ostavila sam ih da odstoje sat-dva (na nagovor mame iako nisam mogla izdržati da ih pečem) i tijesto se lagano počelo dizati i opet su bile fine, čak i bolje od 1. puta :-)
Joj... ne da fritulice odstoje, već tijesto prije pečenja :)
meni ovaj put neću reć katastrofa, ali mi je frend rekao
joj kak su fine žilave :mrgreen:
a u prošli utorak su mi bile kao iz knjige, okrugle, same se okretale, mekane, rupaste, ma divota
Ja sam ih radila i ispale su čisto fino. Sasula sam u njih malo ruma i nije se osjetio, a uopće nisu bile masne.
Radila sam 1/2 smjese i za nas troje je bilo dovoljno, ali morala sam staviti puno više brašna od napisanog i miksala sam s mikserom.
Pekla sam ovako i super, samo malo više vremena uzme a prije svaki put požurim pa mi pola smjese bude super a pola užas.Citiraj:
zhabica prvotno napisa
A evo slika od par primjera :lol: morala sam slikati.
Nevjerujem da mogu ovaj oblik dobiti ponovo :lol:
http://img187.imageshack.us/my.php?i...fritulenl0.jpg
Izgledaju mi kao puzevi :lol:
Ja neću reći kako meni izgledaju :mrgreen:.
Meni isto tako... :lol:Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
danas sam se opet sjetila svog omiljenog recepta :)
I hvala ti Lutonjice da jesi jer sam ja baš u potrazi za nekim dobrim :-D
Eeeee, takvo je doba godine!
Ja u fritule s praškom za pecivo stavljam i jogurt i ribanu jabuku. Ispadne fino i popiju manje ulja nego bez jabuke. Neki stavljaju unutra i alkohol (i ja, ako se sjetim i ako imam ruma pri ruci)....
ALI nikad mi nisu fritule tak fine ko krafne. Evo baš sam malo prije zamijesila klasično dizano tijesto. Eno ga u frižideru (tak ostavim prek noći u zdjeli s poklopcem, da se digne polako...i bez nadzora). Sutra ćemo ga procesirati dalje. :mrgreen:
ja radila, i super su bile..po receptu s tim da je jedan jogurt bio tekući, a jedan čvrsti, i pazila sam da ih stavljam polako u ulje..nisu uopće bile masne, a ukusne i mekane..mljac :-)