:aparatic:
Printable View
:aparatic:
Hm, ozbiljnih da, no onih lokalnih-bolnosti, crvenila na mjestu uboda i moguće sekundarne infekcije, je, naravno, proporcionalno veća s brojem uboda. U ovom slučaju 3x.Citiraj:
mujica prvotno napisa
E, bibai, upravo ovakvom vrstom dimne zavjese se postiglo da roditelji o cijepljenju razmišljaju samo kao o pikici koja boli pa dijete zbog toga vrišti. Radi se o vidljivom dijelu ledenjaka.
Lijepo je vidjeti da se [/b]Davor vratio sa godišnjeg odmora, a da mu zajedljivost nimalo nije otupjela.
Mislim bibai da to nije baš točno što si napisala. Što se logike tiče, dijete će imati tri rupice u koži ako primi sve odvojeno umjesto jedne ako primi kombinaciju 5u1. Ali što se lokalnih reakcija tiče, isto tako je logično da ako DTP ima npr. 10% šansi razvoja lokalnih nuspojava, Isto tako IPV i isto tako Hib, dani zasebno, ukupna šansa da se razvije lokalna nuspojava ne jedno od ta tri cjepiva je 30%. A ako se daju kao kombinacija 5u1, opet se sve tri vjerojatnosti zbrajaju, pa ispadne vjerojatnost od 30% u toj jednoj injekciji, jer sadrži sve ono, ali pomiješano.
Ali, logiku na stranu...... treba vidjeti članke o usporednim ispitivanjima reaktogenosti, ono malo članaka koje imam pri ruci pokazuju da je lokalna reaktogenost jednaka ovako i onako.
nešto je naopako otišlo s podebljavanjem slova...... ispričavam se.....
:love: tako jeCitiraj:
mujica prvotno napisa
Ma to je ok, logicno. Lokalna reakcija nije ono sto me zabrinjava, nego nesto ovako ozbiljno kao sto se dogodilo timmynoj djevojcici.
i za to je rizik jedna bez obzira primi li se cjepivo odvojeno ili kao kombinirano. Nizak.
do kada bi trebalo cijepiti dijete u 4. godini života. muka mi je od tog zadnjeg prije škole. nismo ga obavili s 3,5 (sad ima 3,9 mjeseci)
a opet, glupo mi je ne dat mu to zadnje kad je sve već primio (di-te-per ako se ne varam) - to je ta zamjena, 5U1 jel tako
btw. ima li kakve veze to s mojom trudnoćom, može li biti problema
Taj DTP može primiti bilo kada u četvrtoj godini života.
Nije 5u1 alternativa za njega, jer u 5u1 su još i IPV i Hib, koje ne traba primiti u toj dobi.
Nema trudnoća majke nikakve veze s cijepljenjem djeteta s DTP, jer ništa od sastojaka nisu živi, oslabljeni organizmi, pa cijepljeno dijete ništa od toga ne izlučuje i ne može biti izvor zaraze za druge.
hvala. znači do navršene 5. može bilo kada?
jednom sam pitala dr richtera na cybermedu, dali ako se zakasni sa docjepljivanjem dali treba ponavljati onda i primarnu imunizaciju. rekao je da ne treba jer ono sto je vec primljeno, na temelju toga je stvoren neki postotak antitjela a docjepljivanje sluzi da bi se pojacala zastita. jer ako je dijete primilo samo primarnu imunizaciju onda nije zastita 100%tna. tj. smatra se da nije zasticen od te bolesti. a cini mi se da u uputama za ovo di te per cjepivo (5 u 1) pise da vecina djece vec u primarnoj imunizaciji stvore 95% antitjela. po tome ispada da nekoj djeci uopce ni netreba docjepljivanje. a obzirom da je jako skupo provjeravati kolicinu antitjela u krvi i da se to nigdje ne radi (tako barem kaze moja dr) onda za svaki slucaj daju i sve ove ostale doze cjepiva. to je valjda neki prosjek. dakle opet dolazimo do novca. koliko stvarnu zastitu pruzaju ta anititjela i tko ce se razboljeti a tko nece je vec drugo pitanje.
a svaka slijedeca doza povecava i mogucnost za rekciju naravno. a neka djeca ju znaci primaju totalno po inerciji. odnosno opet da citiram jednu medicinsku sesru " jer tako stoji u zakonu".
nevena nećete ju cijepiti s tim zadnjim? meni je glupo sad odustati na zadnjem. zašto sam ga onda gnajvila do sad?
Ninochka mi smo se cijepili neki dan... sad ima 4.5 god. Nikakav problem sto se godina tice. No mi smo uzeli Di-Te verziju. Za sada smo odbili pertusis.
To sto si ga do sada cijepila tako kako si ga cijepila je bilo zasnovano na onome sto si tada znala. Sada donosis odluke na osnovu ovog sto sada znas. Nije nista neobicno da promijenis misljenje u medjuvremenu na osnovu nekih novih informacija i spoznaja, ili da na osnovu informacija nastavis raditi kako si do sada jer ti se to cini dobro.Citiraj:
ninochka prvotno napisa
A ako ces se voditi time "zasto odustati na zadnjem".. ovo nije zadnje.. ima jos di-te u skoli kad krene itd.
Ako nisi procitala knjigu od Ave Jill Romm na temu cjepljenja, toplo preporucam. Meni se savrseno jasno iskristaliziralo s cim dijete necu cijepiti definitivno, a sto mi je prihvatljivo da nastavimo :)
anchie, di-te je jedna injekcija?
znači, rok je 5. rođendan?
ja bi definitivno odbila pertusis. zato sam i htjela čekati do 5. godine da me ne gnajve, jer starijim klincima više ne daju pertusis
iskreno, ne znam što da radim s drugom bebom :/
anchie kako se zove knjiga?
mi smo sa "novim saznanjima" odbili mu-pa-re (nadam se da sam to dobro rekla na hrvatskom) u prvom razredu.
a knjigu kupila, ali jos nisam stigla procitati.
ninochka, moja je primila samo ono sto se daje do 12 mjeseci (5 u 1 varijantu) jer tada bas nisam znala puno o toj problematici i uzimala sam cjepljenje zdravo za gotovo. nakon toga nije uopce cjepljena jer sam bila u fazi preispitivanja. procitala sam i ovu knjigu koju cure spominju (imas ju u bio bio ducanima za kupiti) i onda sam recimo donijela neke odluke. naravno i one su podlozne promjenama u skladu sa novim saznanjim i infomracijama.
ali isto mislim kao i anchi, to sto si do sada cjepila nije razlog da nastavis i dalje. jer cjepiva ima i u osnovnoj skoli. uoostalom , mozda mu i ne treba docjepljivanje. zastita ionako nikad nije potpuna.
a nova beba. ja bih rekla u prvoj godini definitivno nista a nakon toga daj si vremena da dobro razmislis i odvagnes razloge za i protiv. odluka i odgovornost je definitivno tvoja. A ovu knjigu svakako toplo preporucam
imaš knjigu možda da mi posudiš?
Cijepljenje-savjetnik za brizne roditelje.Citiraj:
anchie kako se zove knjiga?
Imas ju u svakom bio bio ducanu. mislim da kosta 165 kn.
imam, dofuram ti ju na kavu
hvala :D ja sam danas na kukuljeviću oko 5, pol 6. navrati ako možeš
ili ti pozvonim (da pročitam dok mi nema Iana doma :mrgreen: )
Ne. Do navršene četvrte godine. Tj. do četvrtog rođendana (ne računajući dan kada se rodio)Citiraj:
ninochka prvotno napisa
danas popodne idemo u grad, tak da nas nema na kukuljcu. ali kad se vratimo ti posaljem sms pa se nadjemo da ti ju dam. moze tak?
može super :love:Citiraj:
nevena prvotno napisa
mujica znači ako dođem iza četvrtog rođendana prima samo di-te, bez pertusis komponente?
Baš je pertusis važno primiti sa nekih tri i pol godine, tj. u četvrtoj godini života, jer zaštita od pertusisa koju DTP pruža se brzo gubi (isto vrijedi i za cjelostanični pertusis i još više za acelularni pertusis), pa je potrebno docijepiti da dijete bude bolje zaštićeno u vrtiću i školi.Citiraj:
ninochka prvotno napisa
mujica to mi je savšeno jasno. obzirom da su čak i naši doktori priznali da s tim cjepivom ima najviše problema, sigurna sam da ću ga izbjeći
da, alil veliki kasalj bi mogao biti opasan samo za male bebe.
takve informacije ja imam.
ja sam takodjer citala da je on opasan negdje prvih pola godine zivota. a dalje vise i nije tako strasna bolest.
kod nas zbog reakcije pertusis ne dolazi u obzir, pa me i dalje zanima koji je rok za di-te i daju li se pojedinačno. priti pliz.
nema tu nekog striktnog roka , tako je barem meni rekao dr richter. a mislim da svako cjepivo postoji i pojedincano samo ne znam koja su kod nas registrirana.
nema roka za DiTe.
Jedino, za djecu stariju od 6 godina se koristi cjepivo s manje difteroida nego za one do 6 godina.
Ne postoji cjepivo samo protiv difterije, pa se Di-Te daje uvijek kao kombinirano (difterija i tetanus)
....istina.... i ja čitaoCitiraj:
nevena prvotno napisa
?Citiraj:
ninochka prvotno napisa
hvala :)
Mujice, u Di-Te se još koristi thimerosal kao konzervans, je li tako? :/
Mene to dosta muči, htjela bih K. cijepiti samo protiv tetanusa, ali rekla mi je pedica da je u tom i u Di-Te još uvijek taj konzervans...
mujica, sta to znaci da onda ni ne postoji pojedinacno cjepivo protiv tetanusa kad si rekao da uvijek ide zajedno sa difterijom.
ja se jedino oko toga jos premisljam (mislim na tetanus).
ako postoji , dali znas kako se zove mozda?
hvala
to sam mislila da je dobiti veliki kasalj eventualna opasnost samo za male bebe, a za djecu i odrasle ne, pa mi onda ni cijepljnje protiv njega, djece kao ninochin ian nema bas previse smisla.Citiraj:
seni prvotno napisa
Postoji, vidi:Citiraj:
nevena prvotno napisa
http://www.imz.hr/ANAT.pdf