ma, daleko bilo...
slobodno možemo otvoriti topic o "uzgajanju" materinjeg jezika/dijalekta u vlastitoj kući!
:heart:
Printable View
ma, daleko bilo...
slobodno možemo otvoriti topic o "uzgajanju" materinjeg jezika/dijalekta u vlastitoj kući!
:heart:
Bubi i ja imam pitanje za tebe :mrgreen: Do kad se tolerira da ne može izgovoriti lj i da li zbog toga logopedu.Dakle moj mali princ ima 4 godine i izgovara sve glasove osim lj koji mjenja s j :?
Kad ja imam problema s R nije cudno sto ga Mejra jos ne izgovara.
Peremo zube. Ona insistira na 'kalagontu'. Velim joj KALA DONT, Mejra! Ponovi ona za 5. Poljubim ju i velim 'blavo' :lol:
Lucian ce za 4 mj 3 god i naučio je i l i r, jedino je problem kada su oba slova u istoj riječi, npr. Lorena. tada kaže Lolena. prije je umjesto l i r govorio j.
Moj Karlo ima 4,5 god. i ne govori R i L. Vidjela sam neke vježbenice od Školske knjige za uvježbavanje tih glasova ( za logopede i roditelje).
Da li da to kupim i malo vježbamo ili da čekam 5-5,5 god i vodim ga logopedu?
Mm, super si :mrgreen: :lol: :love:Citiraj:
Mejra's mommy prvotno napisa
Jooj, opet ova tema :)
Situacija kod nas, s 3 godine i 10 mjeseci: "r" je počeo izgovarati prije 2 mjeseca, i to onaj grleni francuski "r". "L" je počeo nedavno, pritom užasno iskrivi facu, radi grozne grimase, ali kaže ispravno.
Kod njega je očito išlo krivim redoslijedom (inače bi trebalo prvo doći "l", onda "r"), ovaj "l" će, čini mi se, sjesti sam po sebi, a što ćemo s francuskim "r", ne znam :/
Još uvijek ne izgovara ništa što ima kvačice po sebi.
R odavno, nikad nije mijenjao sa L
L kako kad, nekad više zvuči kao "uv" ili tako nekako, iskrivi rub usana kad ga izgovara u sklopu riječi, kao samostalno može sasvim normalno
Č,Ć,Š još uvijek ne, umjesto toga kaže C i S
mislim da je sve u granicama normale :)
govori i jedno i drugo, ali kad brza kojiput ispusti ili ako je nešto kompliciranije zamijeni L za R, ali može ga reći ako ponovi polako ili jednostavno okrene pa umesto leptira ispadne reptil :lol: .........nama se pak u zadnje vrijeme pojavio B umjesto V :? , iako i V kaže čisto ako se potrudi
Č,Ž, Š su još uvijek jako mekani i teško raspoznatljivi jučer mi je pola sata trebalo da skužim da je umjesto šećera, na grani češer :lol: :lol: :lol:
zbog komisije smo obavili pregled kod logopeda i sad mi je baš drago jer je od Larinog stvarno savršenog govora zamijetila da ne zna dobro oblikovati L pa ga izgovara više kao V
moram priznati da sama to uopće nisam primijetila :oops:
R govori čisto od otprilike 3-eg rođendana
Ima li koji ljubazni logoped da mi odgovori na gore postavljeno pitanje? :trep:
a zašto bi čekala 5 ili 5,5 godina, zašto odmah ne odeš logopedu; lakše i brže će se ispraviti?Citiraj:
bundevica prvotno napisa
Lea isto još uvijek govori francuski R, premda moja šogorica logopedica tvrdi da nekad kaže skroz mekani R ali ja to uopće ne čujem.
Uglavnom, za jesen smo se naručili logopedu na Goljak pa ćemo vidjeti što će nam reći. Teško da tamo možemo dobiti terapiju.
L. odavno govori i -l- i -r-.
-l- je dosta davno i rano počela govorit, a -r- isto debelo prije 3. rođendana.
moralo dite svladat ta dva slova kako bi uopće mogla kazat kako se zove :lol:
dok nije znala kazat -l- i -r- predstavljala se kao "jojeja". prije toga je bila "cuja joja". sad je mlada dama lorea (tako ona sebi kaže). :lol:
Loryblue, i mi imamo smo imali sličan problem
Lara se predstavljala kao Vava pa je od milja tako i zovemo
Loryblue, i mi imamo smo imali sličan problem
Lara se predstavljala kao Vava pa je od milja tako i zovemo
Andrej bi je zvao Jaja :mrgreen:Citiraj:
maxi prvotno napisa
Iako, sad, po novom, rekao bi: Dlargha :roll:
K. ovako oduvijek govori, dobro su ti pala na pamet koja slova idu u skup te riječi. :mrgreen:Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
i Andrej studira indologiju :lol:
Kuku meni, neće valjda :shock: :mrgreen: :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
(ali do masne kose i sto kila na kauču još je duuug put :mrgreen: )
bundevica, mislim da ce ti svaki logoped reci da je bolje da sama ne radis vjezbice, osobito ako ti nitko prije nije pokazao kako. Drugo je procitati nesto u knjizi, a drugo je cuti u praksi.
Odi kod logopeda, sto se prije narucis, tim bolje, pogotovo sto se dugo ceka (ne znam jel i kod vas guzva kao tu u ZG)
moja je isto dosta prije 3 rodjendana govorila i r i l, nije imala problema s tim slovima lai ona ima problema sa izgovaranjem nekih rijeci, pola slova pojede, cak i sada kada ima 5 ipo god!! (iako sva slova tocno govori)
moja noa ne može reći R,ja je niti ne ispravljam jer niti ja ne mogu reći,ali ćemo ići na vježbe sigurno.
jedino neznam kada da krenemo kod logopeda?
Edita govori i to jako cisto, ali Sami ne
L govori oduvijek, ali R s tri godine još ne. Stavi J umjesto njega.
Ana je negdje prije 4. rođendana potpuno pročistila "R", par mjeseci je svaki dan po dvadesetak puta (samoinicijativno) ponavljala "riba ribi grize rep" :mrgreen: .
Ne znan kako je kod vas, kod nas je to regulirano kroz vrtic. Mislim da sva djeca koja su isla imaju oko 4 god. Tako znan da je jedna curica kroz jednu skolsku godinu (odn. vrticku) ispravila sve sto nije znala izgovorit (a dosta je toga bilo). Znaci, odgovor bi bio kad napuni 4, 4 ipo godine.Citiraj:
la11 prvotno napisa
R se obično tolerira do negdje 4,5 godina, čak i duže. Ja baš nedavno pitala logopeda jer je D sve izgovarao bez problema već jako dugo osim r. Nismo poduzimali ništa (nakon što sam se raspitala) i onda je na svoj 4. rođendan, baš na taj dan, odjednom progovorio r! Prva riječ mu je bila borovnica. Sad mi djeluje tako veliko i odraslo. :heart:
Auuuuu, od kad moja govori "r".....Citiraj:
Freja prvotno napisa
Ali kakvo :mrgreen: :lol:
Roko je slovo R počeo govoriti taman kad je prošao 4 godine... nismo ga forsirali, sam od sebe je počeo...
sad priča skroz ok, jedino mi se čini da slovo C nekak čudno izgovara... ne baš čisto, više kao Č...
Kian je slovo R počeo upotrebljavati nekoliko dana prije svog 2-og ročkasa, a slovo L sa 2 i pol godine,kada smo mu rekli da se beba zove Lel.R normalno upotrebljava(počeo je jako rano pričati), a L mu se još koji put omakne u v, ali zato "šuška".
8)
L. govori svoje puno ime od negdje drugog rodjendana. nesto iza.
tada je krenulo i ostalo- lopta, lijepo, velika......
u nekim rijecima kaze R, u nekima jos ne moze. krava kaze tako jasno i cisto vec nekoliko mjeseci. ne znam jel to znaci da moze reci ili ne
L super izgovara oduvijek
on ustvari jako dobro izgovara glasove, ali slabo govori :mrgreen: :lol:
Mejra je od pocetka govorila L bez problema a R je pocela izgovarati prije nekih 3-4 mj. Odspavala popodne i ustala i u krevetu mi veli 'Znas ja sam MejRa'. Ja ostala :shock:
Moja cura jako čisto govori od samog početka progovaranja. Imala je 17 mjeseci kad je jasno i cisto govorila "štapić". R je automatizirala s 2 godine i 7 mjeseci. Prije toga je R zamjenjivala s J, osim u jednom slučaju. Daklem, imala je par mjeseci manje od 2 godine kad smo se vozili jednom u nekoj gužvi. MM je vozio, a on je poznati kolerik, da se, jel'te, blaže izrazim. U nekom raskršću izgubio je živce i ispalio "A u k...". Pogađate da je mala čisto i jasno i vrlo glasno ponovila cijelu frazu. I poslije opet uredno jiba jibi gjize jep. :P
Ja podižem ovaj topic samo da vam napišem šta se nama na kraju desilo.
Prošle jeseni (nakon pune godine čekanja od obrade u Suvagu), krenuo je logopedici zbog L i R. L je savladao nakon 2 ili 3 odlaska ali R nikako. Osam mjeseci je išao dva puta tjedno i pomaci su bili minimalni.
Da bi prije cca mjesec dana kada je imao onaj epileptični napadaj i edem na mozgu, tj. od drugog jutra kada se probudio i ponovno normalno funkcionirao počeo izgovarati R čisto da ne može čišće, kao da ga izgovara tako već godinama :shock:
Nakon izlaska iz bolnice i oporavka na prvom slijedećem posjetu logopedici, žena nam rekla da više ne mora dolaziti :D (eventualno ako će biti problema u školi zbog grafomotorike).
Ovo se zove sreća u nesreći! Super! :heart:Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Fakat sreća u nesreći! :heart:
Znači, Svenko nam se riješio logopeda, mi još uvijek gazimo. :mrgreen:
Ovim tempom najmanje još dvaput toliko (idemo nekih 5 mjeseci) a tko zna i onda.. :/
Nadam se da će se i kod nje iznebuha prelomiti jer mi se automatizacija tih glasova danas čini nemoguća misija. :/
Mi i dalje imamo muke po logopediji :/
Od svih problematičnih glasova, ostali su grleni R i prednjojezični K (koji zvuči kao nešto između Č i K). Dosadašnja logopedica je najviše s njim radila na R, trudila se da dobije prednju vibraciju (nije išlo), a ovaj K je malo pustila po strani.
Da bi logopedica otišla na porodiljni, došla je druga u zamjenu i odmah se zgrozila nad njegovim K, rekla da onaj R i nije toliko važan, ali da se K mora odmah ispravljati... i sad se trudi da dobije stražnjejezični izgovor (znači sve obrnuto od onog što je radio prije!), a njemu nikako ne ide, pa ne ide.
Mislili smo da će se nakon vađenja mandula situacija iskristalizirati i olakšati mu, ali ništa od toga.
Nova logopedica se trudi, ali fali joj "šlifa" u odnosu s djecom, bar onom malo senzibilnijom, tako da je Andrejeva jutrošnja reakcija bila: "Danas je srijeda! Jupiiii, ne idemo teti logopedici!" uz dodatak: "Znaš, ja ti se kod nje uvijek onako... stisnem."
Očito im komunikacija ne štima, napretka nema, on je malo-pomalo sve više frustriran i ne znam što ćemo dalje :/
(napretka nije bilo ni kod prijašnje logopedice, ali tad bar nije bio frustriran zbog toga)
Ne bih vas htjela plašiti, ali logopedski tretman često zna dugo trajati. Rijetko se dogodi "klik" i sve završi u kratkom roku. Mi smo hodočastili pune 4 godine... Isto smo mijenjali logopeda (prva logopedica otišla je raditi na drugu lokaciju, došla je nova u zadnjoj godini terapije, ali stvarno ne mogu reći da je bilo nekih problema - moj sin volio je obje, sve je dobro išlo i napokon završilo.)
Eto, baš jučer smo bili u Suvagu (Lj. Posavskog) na kontroli kod fizijatra, a moj sin na vratima u istom hodniku traži gdje piše ime njegove tete Vinke :heart: i sa žaljenjem konstatira da nije u smjeni! Htio ju je pozdraviti... A tetu Nancy i danas posjetimo za Božić i krajem školske godine. To su važne osobe u životu mog djeteta.
No, ovo je bitno - ako dijete nije na istoj valnoj duljini s logopedom - ja bih razmislila o drugoj mogućnosti (druga osoba, druga lokacija). Ne pašu svi ljudi sa svima... ni inače, ali u terapiji je taj odnos povjerenja jako važan. Sretno!