znači - ideš na rizik? :?Citiraj:
Ancica prvotno napisa
da li bi kao starija prvorotka koja je (u trudnoći) izgubila blizance - riskirala?
Printable View
znači - ideš na rizik? :?Citiraj:
Ancica prvotno napisa
da li bi kao starija prvorotka koja je (u trudnoći) izgubila blizance - riskirala?
Ne idem na nikakav rizik. Ocekujem od asistenata pri porodaju da su umjesni u svom poslu. Ako to ne bih ocekivala, neznam zasto bih se osjecala sigurnija pod necijim nozem, zasto bi taj s nozem bio umjesniji od onih bez? Zene redovito radaju bebe s omotanim pupkovinama oko vrata, stjecanje prakse u takvim okolnostima sigurna sam da je dio osnovnog obrazovanja porodnicara i babica koje su obrazovane za samostalno obavljanje svojeg posla (znaci, ne kao asistentice porodnicarima, sto je u Hrvatskoj slucaj).
Moj prvi porod je bio Medicina od M do a, al zato jer je za to postojala potreba. Drugi nije jer potrebe nije bilo. Da je bilo, sigurna sam da bi oni koji su mi pomagali pri trudnoci i porodu to i prepoznali i djelovali na najprimjereniji nacin u skladu s njihovim znanjem i vjestinama.
Maksimalno sam bila pod stresom do dan prije. Uz to sam pricala bebi da ne treba jos - da ceka. Onda sam se trudila opustiti (koliko sam mogla). Kad je na DD u 17:00 puk'o vodenjak sam pozurila to obavit do ponoci - imala sam jos citavih 7 min (cini mi se) lufta. Ali obzirom da je 'porod' trajao punig 6,5 minuta bilo je cupavo.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Vjerovatno bi sve bilo isto i da nisam htjela roditi na isti datum (bilo mi je glupo da madje dijete budfe rodjeno dan-dve prije/kasnije)! Ali eto ovako mi je nekako COOL
Zaboravih odgovorit na ovo. A odgovor je - riskirala bih kako god bih odlucila. Zivot je rizik. Ali kako bih odlucila, ne znam. Ne hodam u tim cipelama.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
Samo komentar na preglede ultrazvukom (potpuno laički, nisam dublje ulazila u problematiku). Meni se ultrazvuk kao dijagnostička metoda čini vrlo nepouzdan. Ne znam je li stvar nedovoljne stručnosti u očitavanju nalaza, ili su to ograničenja samog postupka.
Osobno iskustvo: mami su mi dva stručnjaka nakon pregleda ultrazvukom rekla da je potpuno zdrava, iako je imala brojne tegobe. Dva mjeseca kasnije su našli tumor veličine dječje glave. To je bilo pred 12 godina, možda je danas bolje. Možda je taj tumor i jako brzo rastao, ali mislim da su morali nešto vidjeti, uz sve ostale simptome.
I mislim da strašno puno griješe u procjenjivanju veličine djeteta, o spolu da ne govorim. Znam barem tri slučaja gdje su mame uvjeravali kako je beba jako mala i na granici zastoja u razvoju, a tri dana nakon pregleda mame rodile djecu, sve redom veću od moje.
Možda su to samo moja loša iskustva, ali ja radije ne bih da mi neku kritičnu situaciju procjenjuju samo ultrazvukom.
ovisi i o vrsti UZV (koliko je star aparat) i o stručnosti doktora
(moj doktor mi je sve objašnjavao, pokazivao, ma sve se vidi .. ako se zna gledati9 težinu procjenjuju na osnovu opsega trbuha, glave ... nije nešto pouzdano ,. niti pogoditi taj opseg - sve se miče- pa je baš takvo mjerenje u biti odokativno
Kod ultrazvuka je ipak najbitniji ljudski faktor - odnosno stručnost liječnika i njegova sposobnost da pravilno očita nalaz/snimku.
Dobar ultrazvučni dijegnostičar vrlo će rijetko ifulati, odnosno ako nije siguran - to će vrlo jasno i reći.
Dakle, kvaliteta samog aparata tu igra manju ulogu.
Ja sam upravo zato u 6 mjesecu trudnoće otišla na uzv kod dr. Kosa u Poliklinku Vili jer mi je on preporučen kao vrhunski uzv dijagnostičar.
Na kraju trudnoće, procjena veličine djeteta od strane doktora koji mi je vodio trudnoću, je bila 3150 +/- 300 g.
Mala se rodila sa 3220.
Čitam i smijem se. Približava mi se i drugi porod, a ni sada nisam baš pametna kako odbiti ono što su ti oni odlučili dati. Prvi put u rodilište došla neobrijana, primalja me potpuno isponižava da sam strahovala što će na kraju napraviti s britvom kojom je tako prijeteći mahala. Valjda za kaznu odmah mi je uvalila i klistir. Kasnije je došlo na redu i bušenje vodenjaka (to je doktorovo maslo) te uvaljivanje dripa. Uglavnom, bili su skroz simpatični i nitko me ništa nije pitao. Na kraju me nisu poštedili ni rečenica poput: "Ako sad ne tisneš izvadit ćemo ga na vakum" ili "Da mene (primalje) nije bilo tko zna kako bi to završilo". Eto... sad tražim neku kremu da ovog puta dođem pristojnija pa će mi, nadam se, sličnim i vratiti.
možeš doći "ćelava" .. ako je sestra bezobrazna i nehumana .. neće ti pomoći
mislim ... kako je nije sram iskaljivati se na prvorotkinji :evil:
umjesto da te dočeka s osmjehom i umirujućim rječima, ona je jedva dočekala nekog koga može ponižavati i ne usudi se braniti da ne bude gore :evil:
di je tu pristojnost?
nisu ni kod nas ništa bolje.....nemaju poštovanja prema nikom..ismijavaju te dok ti tamo patiš :evil:
ja mislim da su takve bezobrazne osobe najgore prema onima koji se trude biti pristojnije, mirnije, blage i izbjegavaju sukob
kod takvih osoba je najbolje odmah krenuti u napad , da zna da nema šale - odmah postanu ko janjad i krenu osmjesi i isprike (po mom iskustvu iz običnog života)
slažem se s MGrubi
najbolje im je dati do znanja da ti nisi glup pa da po tebi mogu(da ne kažem šta).....jel!
njih ne zanima da li tebe boli, da li ti je ugodno....ništa,još ti se smiju u facu(doživila sam to s prvom trudnoćom) :evil:
MGrubi kod kojeg si ti doc-a?
Anića, ali sam rodila u Vž (stolčić)
i razmišljam da i sljedeći put rodim u Vž
(MM je zagorec)
dakle nisi oduševljena s našim doktorima....svaćam te...ja sam kod živkovića i oduševljena sam.
jedino šta mi je dobro kod nas je 24-satni rooming in.
anić mi je super
za živkovića mogu "potegnuti vezu"
ali želim roditi u što prirodnijem položaju i da MM bude sa mnom , a to je nemoguće u našem rodilištu
mislim da bi se mogla dogovoriti s anićem da prati moj porod, ali on svak 4. dan je cijeli dan u Kninskoj bolnici, pa je sve to rulet...
čula sam da su babice super, ali ima neka doktorica koja je ajme ...
sirius je možda medicinski u pravu, ali u mojoj praksi bilo je sasvim drugačije. morala sam strogo mirovati zadnjih par mjeseci jer sam se počela otvarati uz kontrakcije koje nisam osjećala. tek možda zadnjih par tjedana, i naravno -prave trudove kad je bilo vrijeme za porod. svejedno, da nisam bila na pregledu ja zbilja ne bih znala. i da se nisam držala mirovanja i terapije, tko zna bi li uopće dogurala do termina.Citiraj:
sirius prvotno napisa
i meni je COOL ;) sin rođen na rođendan svoga tate :PCitiraj:
lejla prvotno napisa
(...još se MM šalio kako će me naživcirat taj dan, da odem rodit... naravno da mi nije bilo smješno :x ...nije me uspio naživcirati ali želja mu se ipak ostvarila :) )
8) totalno coolCitiraj:
lejla prvotno napisa
:)
MGrubi živković ti je šef odjela pa mislim da bi on možde dopustija da TM bude s tebon.nisam sigurna.a ta doktorica koja je ajme ti je......e moram ti to poslat na pp.
a kad sam ja pisala o svom porodu (na starom forumu) - cure mi nisu vjerovale! :lol: :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
prvo sam se izvikala na sestru na recepciji... pa na doktoricu koja me trebala pregledati... pa na glavnu sestru... pa poslije na sestru u intenzivnoj... :mrgreen:
btw - sestra koja me brijala je bila izuzetno nježna i draga (za razliku od kateter-sestre :x ).
pa Živković je taj koji je zabranio tate na porodu. prije njega je to bilo dozvoljeno.Citiraj:
ana-blizanci prvotno napisa
Kaj se klistiranja tiče, mene su klistirali kad sam primljena u bolnicu (12h) ali s obzirom da se do večeri nije niš dogodilo, dali su mi večeru i nisu me više kasnije klistrali, a rodila sam drugi dan u 20h. I naravno da mi je na porodu malo pobjeglo usred tiskanja :mrgreen: . I kaj, to su pokupili i hitili u smeće i stavili mi novu krpu pod guzu :P . Beba je izašla tek nakon toga.
e to nisam znala....da je on zabrania posjete. :/
pričala sam s Anićem o tomeCitiraj:
ana-blizanci prvotno napisa
nije stvar u tome da im smetaju M-ovi na porodu, nego je samo jedna rađaona za 3 žene (2 stola + stol za carski), a međusobno su samo odjeljene zastorom, pa kad nečiji M ulazi može vidjeti drugu rodilju (međunožje i ostalo) , pa nije baš dobro, mislim da bi to ženama moglo jako smetati (pogotovo što je mali grad , pa može biti znanac )
moj doktor mi je reka da nema problema ako bude vikend , on dežuran i budemo sami ... rulet
prva faza se odvija u sobi , pa je MM mogao biti sa mnom
sto se tice depilacije dolje, mogu ohrabriti autoricu da tako pika i smeta samo u pocetku...ako se do tad nisi depilirala...ali ako to radis cesce onda prestane pikati.