ja sam rodila prije manje od mjesec dana u Merkuru i tamo srela ženu koja je rodila isto kad i ja, te mi je rekla za pohranu matičnih stanica koje je ona dala da joj naprave upravo u tom rodilištu
Printable View
ja sam rodila prije manje od mjesec dana u Merkuru i tamo srela ženu koja je rodila isto kad i ja, te mi je rekla za pohranu matičnih stanica koje je ona dala da joj naprave upravo u tom rodilištu
Puno hvala!
Imam i ja jedno pitanje oko tih matičnih: jer se one mogu donirati? Jer koriste i drugima osim moje familije?
Rodit ću na Sv. Duhu uskoro i koji je postupak za to? Samo im kažem da želim donirat svoju pupkovinu ili... ?
Mislim da ti je najbolje direktno kontaktirati sa zakladom Ana Rukavina. Tamo će ti sigurno znati reći kakav je postupak.
http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/c...spx?newsID=266
U Petrovoj, ako ih želiš donirati, ne trebaš ništa. Samo reći i mislim nešto potpisati prije samog poroda - barem su meni tako rekli. Ne znam za Sv. Duh.
ja sam rodila u Varaždinu i tamo matične stanice još uvijek uzimaju besplatno, a rodilište je bolje od svakog u Zagrebu koliko sam čula...toplo preporučujem
ako imate kakvih pitanja slobodno se javite :*
kao što ti je ava napisala, kontaktiraj Zakladu na Rebru, a onda odi na porod s potpisanim papirima (setove imaju na sv. duhu)Citiraj:
mama_mia22 prvotno napisa
oni će ti dati još par papira na potpis i to je to
Jel netko čuo nešto o tome da od 1.2. će postojati mogućnost pohrane kod nas za osobne potrebe? Pročitala upravo na SuperBaby forumu...
To bi bilo diiiivnooooo. NAdam se da je informacija točna.
To sam ja napisala na Superbabyju.
Pričala sam telefonski sa voditeljicom Banke krvi na Rebru i ona mi je tako rekla.
1.2. je spomenula kao početak ali nije još 100% sigurno. Najvjerojatnije je, ali je rekla da ju nazovem 2.2. da provjerim. Ovaj tjedan bi se trebali potpisati ugovori.
Ti brojiš još sitnije od mene.....
Stvarno se nadam da će to profunkcionirati. To mi se čini kao nekakvo čudo. Spakirala bih se za Zg i otišla tamo roditi.
Ovo sam i ja čula, zvala ih je moja frendica. Nadam se da će stvarno biti!
Podižem. Tko bude znam što novog, neka nam javi.
Moram jos provjeriti ali navodno je moja frendica, koja je danas rodila, pohranila za privatne svrhe u Zagrebu, i platila nekih 15000kn. Rodila je na Sv. Duhu.
Samo da nije pokvareni telefon bio u igri..ak kaj saznam javim!
ajd javi čim prije, 15000 kn, 2000 eura? pa to je skuplje nego u Grazu kaj ne? meni se bliži dan pa javi čim saznaš
15000 kn je cijena za sve, uzimanje, obradu, pohranjivanje i čuvanje do 18. rođendana.
Zvala sam danas na Rebro ali mi je rečeno da nazovem ponovno u ponedjeljak.
I ja se iskreno nadam da kreće jer mi je termin još malo pa pred vratima :)
Ne mogu vjerovati da je skuplje nego u Grazu! Nadala sam se barem trunčici jeftinijeg.
Frendica nije uspjela dati jer je jako krvarila pa su doktori bili okupirani njom a ne maticnim stanicama. Ali sve je bilo spremno za pohranu (mislim na svu oni 'aparaturu' koja je potrebna).
Ali, istina je da su vec poceli s tim, ali kao, nije jos javno mada izlaze u susret rodiljama. Cijena je 15000 kn. Treba nazvati i dogovoriti detalje.
Možda je malo skuplje, ali ne moraš ići ni u Sloveniju ni u Austriju niti odmah slati nekog preko granice s matičnim stanicama. Vodite računa i da je prenošenje matičnih stanica preko granice koliko sam shvatila ilegalno, meni osobno je draže to sve napraviti u Hrvatskoj.
evo ja sam se upravo vratila sa sv.duha i sestra mi je dala protokol o uzimanju krvi iz pupkovine,1000kn+troskovi seta,ali bila je guzva pa mi nije detaljno objasnila postupak a dr.je nesto rekao da se mora nabavit set,pa ako netko sazna taj postupak..pisite
Najnovija informacija sa Rebra:
Sutra su ugovori gotovi i od sutra definitivno kreće.
Treba se kod njih naručiti ugovor koji oni šalju poštom. Nakon primitka ugovora, on se potpiše i uplati se cijeli iznos (za sada nema obročnog plaćanja) od 15 000 kn (ako postupak ne uspije vraćaju novac). Nakon toga šalju set za uzimanje MS ili se on može podići kod njih.
Nakon poroda kada se uzmu MS suprug ili tko već to odmah vozi na Rebro k njima.
Eto, konačno kreće :D
Nešto mi nije jasno. Sv.Duh 10000 +troškovi seta, rebro 15000 kn? A set je nekih 70 E ? Prosjetlite me.
može mi netko napisati broj telefona koga zvati gore na rebru? ja ne znam da li u vinogradskoj to rade pa da se raspitam i kod njih te me zanima u kojem roku MM mora otić dostavit te matične stanice.
thx
Roby, set ne plaćaš posebno. Njega ti šalju sa Rebra i uračunat je u cijenu od 15000. Za plaćanje na SD ne znam ništa. To se mislim, treba raspitati direktno kod njih.
Čula sam da je Vinogradska i do sada to radila, kad se nosilo u inozemstvo, pa nema razloga da sad odbiju.
Znači, opet se transportira u vlastitom aranžmanu?
Da.Citiraj:
Znači, opet se transportira u vlastitom aranžmanu?
Za cure koje su zaintesirane za pravi prirodni porod što uključuje i neometano treće porodno doba malo soli za razmišljanje:
full članak:Citiraj:
Delayed cord clamping is not compatible with cord blood donation. The reason being is that in order for them to collect that blood, they need to cut the cord so that blood can be used for storage or donation. So if you would like your baby to have it’s full supply of cord blood, you may need to reconsider you plans to donate or store cord blood.
http://www.bellybelly.com.au/article...-cord-clamping
Mislim da se o ovome premalo govori i da se u trendu pohranjivanja matičnih stanica zaboravlja da je možda kao što se često u vezi poroda pokazalo "besplatno bolje".
Ako ste razmišljale da ostavite pupčanu vrpcu netaknutu sve dok pulsira onda trebate razmisliti od pohrani MS jer koliko vidim, ne može i jedno i drugo.
Osobno bih uvijek izabrala sigurnu korist - bebinu prvu transfuziju u punom opsegu nego pohranu za eventualnu nevolju u budućnosti.
Ima i tu ponešto:
http://www.sarahjbuckley.com/article...well-alone.htm
Majo, moje razmišljanje je tu jako slično....
Naravno, u slučajevima kada već postoji bolestan član obitelji- najčešće stariji brat ili sestra- nije upitno da treba pokušati doći do tih matičnih stanica. To je, koliko znam, i prije bila praksa da se pokuša. Znam slučaj gdje se prije 12 godina pokušalo doći do matičnih stanica iz pupkovine djeteta porođenog carskim rezom od majke kojoj je leukemija dijagnosticirana u trudnoći....
Međutim, za ljude koji nemaju bolesnog člana obitelji i neki posebni razlog da očekuju bolest gdje bi matične stanice mogle pomoći..... pitanje je što je bolje...
Nažalost, ovdje, bojim se , dolazi do izražaja to da ljudi više cijene ono što košta, što zahtijeva veću, raniju i kompliciraniju intervenciju; dok besplatne, prirodne i logične stvari zaboravljaju cijeniti.
Naravno, dvojba je besmislena ako pristanemo na rutinsko rano klemanje pupkovine u hrvatskim rodilištima....
paklenica, sasvim točno, slažem se u potpunosti.
Ono što me smeta, peče malo, je upravo to što kao udruga već godinama (na području poroda) pričamo koliko je korisno da se pupčana vrpca ne reže odmah, činilo mi se da je to intervencija za koju nije teško da prestane biti rutinska, a ovime se vraća "u modu", i to bez pravog preispitivanja i za "viši cilj" koji je teško odbaciti laka srca.
Maja, molim te ako imaš neki link (na hrvatskom) gdje se može pročitati o važnosti toga da pupkovina odpulsira. Nisam baš upučena. A vjerovatno ću roditi sekcijom pa mogu barem toliko zamoliti doktoricu. Ako nemaš link-može ukratko?
Naša odluka je donesena isključivo zbog starijeg sina kojem te matične stanice u skorijoj budućnosti mogu jako koristiti.
Nisam ovo napisala da bi se bilo tko opravdavao, već samo iz razloga da već dulje pratim na forumu razvoj situacije s MS i nisam primjetila da se iznosi i ova strana priče.
roby, idem vidjeti ima li na našem portalu
Majo, evo ovdje se nešto pisalo
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...i%E8ne+stanice[/list]
Ono što mene kopka je slijedeće: ako su te matične stanice toliko vrijedne, zašto se onda na državnoj ili široj razini ne pokreće akcija da se te matične stanice doniraju, slično kao doniranje krvi bolnicama - nego se iz toga radi business i roditelje "tjera" da za mogućnost korištenja ms plate masne cifre? Ne razumijem to. Paralela u glavi mi je upravo ono gore spomenuto - kao da se pokreće inicijativa da u bolnici unaprijed pohraniš svoju krv, kako bi ti ju mogli dati ako ti zatreba, a to još moraš i masno platiti. Meni je to malo nonsence.. Možda netko ima drugo viđenje?
Aqua, MS se mogu donirati od srpnja prošle godine. I to je besplatno.
Znam, vidla sam.
Ali, mene muči to što se danas svašta može donirati, i na to se potiče (od krvi, organa,..), ali koliko znam za ništa ne postoji ovakvo usmjerenje na osobno vlasništvo. Kužim i to oko kompatibilnosti, ali opet..
Majo, hvala na linkovima, muči mene ovo i te kako. Nikad nisi dovoljno pametan...
Evo čitam ove Majine članke pa nađem i ovo:
"There are some circumstances where the cord will need to be clamped immediately, including if you choose to have the third stage injection of syntocinon to expel the placenta faster – obviously the cord will need to be cut right away in this managed form of third stage. You can chose a normal physiological third stage if you haven’t had syntocinon during your labour (for inductions, augmentations or third stage)."
A vidim na drugim topicima da kod nas u rodilištima rado daju injekciju radi bržeg poroda posteljice, a to neke rodilje niti ne skuže, a kamoli da ih informiraju o tome...
Argument koji sam ja čula je da je brzi porod posteljice bolji za mamu, da se smanji mogućnost postporođajnog krvarenja... pretpostavljam da ni to nije baš argumentirano, a nije ni tema ovog topica, ali mene baš zanima i taj dio priče s krvarenjem (ja sam poslije poroda bila dosta loše) pa ako neko ima neki link...
NOVOST
Od prošle srijede i Zaklada Ana Rukavina prikuplja umbilikalnu krv za privatne potrebe.
Cijena 15000 kn. Nazovete 2388-708, pošalju Vam ugovor, predračun i još neke papire. Kad to popunite, platite, pošalju Vam set za vađenje (ili odete po njega kao ja). Sad još samo dogovor u Vinogradskoj.
Jel radi Vinogradska probleme oko vađenja, naplaćuju li to, treba li ranije najaviti i slična pitanja?? Ima netko odgovor. TNX
:D :D :D
Evo jedan link na hrvatskom:Citiraj:
roby prvotno napisa
http://www.udrugaprimalja.hr/content...3=0&G4=0&ID=51