Ne treba i za jedne i za druge naći rješenje. U bolnicama pušenje treba biti zabranjeno. Ne treba pronalaziti nikakva rješenja.Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
Printable View
Ne treba i za jedne i za druge naći rješenje. U bolnicama pušenje treba biti zabranjeno. Ne treba pronalaziti nikakva rješenja.Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
onda bi medicinsko osoblje trebalo krenuti od sebe, dok ih oni krse ne mogu zahtjevati od pacijenata da se drze zabrana :roll:
[quote="Marsupilami"]Mrs Happy a sto se ti toliko cudis sto postoje trudnice koje puse? Cudim se zato sto mislim da je neeticki i neodgovorno najprije prema svojoj nerodjenoj bebi, onda prema samoj sebi a onda i prema svima drugima koji ce koristiti taj WC/kupaonicu, da jedna trudnica pusi. I nitko na svijetu me ne moze uvjeriti da je to normalno, ljudski, pristojno itd.
[quote= "Marsupilami"]Postoje u cijelome svijetu, zasto bi kod nas bilo drugacije? Nije istina da je tako u cijelome svijetu. U Velikoj Britaniji, Irskoj, Austriji, Sloveniji itd se ne smije pusiti uopce niti na jednom javnom mjestu, a kamoli u bolnici.
[quote=Marsupilami] I ako je zena pusila u trudnoci pusit ce i nakon poroda, a kada ti sestre ulaze u sobu a oko njih miris dima jer je upravo dosla s kave na balkonu (gdje btw trudnice ne mogu ici) onda tim zenama nije lako, na kraju krajeva to je ipak ovisnost. :/
Pusenje je lagana ovisnost u usporedbi sa drugim vrstama droge, alkohola, kockanja itd. Simptomi su neznatni i mislim da je dokazano da vec nakon 10-ak dana fizicka ovisnost potpuno prestaje. Dakle ostaje ti samo zdrav razum i odgovornost prema vlastitoj bebi itd. Kako sam pusila sam do dana kada sam saznala da sam trudna znam to iz prve ruke, a isto sam vidjela kod SVIH mojih prijateljica.Kad smo saznale da smo trudne isti cas smo radi bebe prestale pusiti. Jednostavno. :)
[quote= "Marsupilami"]I toga ima u svim bolnicama, ne samo u vinogradskoj.U svakoj bolnici postoji "punkt" za pusenje i to skoro svaki odjel za sebe.
Nisam znala dau svakoj bolnici postoji punkt za pusenje i to mi je isto cudno kad znamo koliko pusenje skodi, a u bolnicu po definiciji idu bolesni ljudi na ljecenje a pusenje im sigurno nece pomoci. No dobro, osobne slobode izbora itd vrijede i za pusace naravno... No pusiti u WC-u/kupaonici gdje ce dim cigarete trovati i smrditi zenama koje moraju isti taj Wc/kupaonicu koristiti iza tebe, ili pusiti na punktu gdje je za to odredjen prostor i gdje nepusac ne mora ici ako ne zeli-to su dvije sasvim razlicite stvari. Sigurno se sa time slazes?
igu[/b]
Nije ti jasno zato sto se ne poznamo, pa onda, naravno, niti ne mozes znati da sam ja ipak zivjela izvan Hrvatske 14 godina i da sam bila navikla na nesto drugo, pa me valjda zato to pusenje koje se tolerira na odjelu gdje su male bebe i trudnice i rodilje toliko sokiralo (cudjenje je ustvari preblaga rijec).Citiraj:
"Marsupilami" prvotno napisa
I slazem se sa tobom da bi bolnicko osoblje trebalo poceti od sebe i dati pozitivan primjer. Ali, nismo mi ovce pa da moramo njih sliejditi bez obzira da li je primjer dobar ili los. Pretpostavljam da osoblje ima svoj WC/kupaonicu i da rodilje ne korste isti? Dakle, ako je osoblju tamo zagusjivo, sami su si krivi, ali barem rodilje i pacijenti to ne moraju trpiti. (Osim osobnog smrada, ali nitko od nas nije svjestan koliko ruzno smrdimo od cigarete :) Ne opravdavam ih, samo konstatiram)
I za zakljucak, moram se sloziti sa Cubanom, pusenje u bolnicama bi trebalo biti zabranjeno. Svima. Osoblju, pacijentima, posjetiteljima. Osim u za to predvidjenim prostorima. Do slijedece godine. A tada ce nam i tako zabraniti da pusimo na svim javnim mjestima. pa cemo svi skupa manje smrditi i biti zdraviji :klap: :D
I je zabranjeno. U svim bolničkim prostorima. Problem je što se to ne sankcionira, ni osoblju ni pacijentima.Citiraj:
Mrs Happy prvotno napisa
Je li to znaci da smo mi nepusaci koji se zelimo tusirati u toplim i mirisnim kupaonicama u manjini?
Ne preostaje nam onda nista drugo nego cekati slijedecu godinu kad ce zabraniti pusenje na svim javnim mjestima, pa vidjeti da li ce doci do kakve promijene. :/
Mrs Happy razumijem ja tebe potpuno sto zelis reci, ali kao sto Cubana kaze, pusenje je ionako zabranjeno.
Stvar je u tome sto se te zabrane ne drzi ni medicinsko osoblje, sto ili tko ce natjerati pacijente da se toga drze? Samim krsenjem te zabrane izgubili su autoritet.
Ono sto sam ja htjela reci je da mi je cudno to sto se cudis da postoje trudnice koje puse, dakle ova tvoja recenica
a ne to sto one puse u bolnici, jer cinjenica je da trudnice puse po cijelome svijetu, na to se odnosio moj prvi odgovor, mali nesporazum :)Citiraj:
Zar kod nas jos uvijek postoje TRUDNICE KOJE PUSE??????!
Sto se tice odgovornosti i stetnosti pusenja u trudnoci, to je stvar osobnog izbora i u to se ne mislim mjesati niti osudjivati nikoga. :*
Marsupilami, mislim da sam se toliko sokirala, jer sam zivjela vani zadnjih par godina, i nisam na srecu nikada trebala boraviti u Hrvatskoj bolnici, pa je moje jedino iskustvo bolnice u Engleskoj, a tamo bi i najokorjeliju pusacicu bilo SRAM zapaliti u bolnici. A da ne govorim da bi zaposlenici bolnice dobili otkaz da ih se uhvati kako puse na radnom mjestu ili kako toleriraju pusenje pacjenata.
Nikada nisam vidjela trudnicu da pusi bilo gdje u Engleskoj, valjda zato sto se vec godinama pise i prica o tome koliko je to pusenje stetno. Pusenje u trudnoci se ne smatra drustveno prihvatljivim ponasanjem. Kao sto se npr niti uriniranje na cesti ne smatra drustveno prihvatljivim ponasanjem.
Ja nekada naivno mislim kako smo mi ovdje u Hrvatskoj na istoj razini razvoja sa Englezima u svim sferama zivota, pa se valjda zato nekada cunim stvarima koje su drugim Hrvatima normalne.
No dobro, to je druga zemlja i mi smo par godina iza njih po nekim stvarima, pa mozda i nema smisla usporedjivati.
I kod nas nekako normalno da imamo dobra pravila koja svi krse, pa zasto bi bolnicko osoblje bilo izuzetak... :(
Drugacija pravila ali i drugaciji mentalitet :/
Drago mi je da smo razjasnili nesporazum i nadam se da nikada neces ni trebati upoznati hr bolnice :love:
Ja sam u 3mj rodila u vinogradskoj i bilo mi je koma. Dosla sam otvorena 10cm sa odlicnim trudovima,sve idealno dok nisam usla u radjaonu. Kakav plan poroda? Kjukali su me ljekovima kak su htjeli, htjeli su ubrzat porod, busili vodenjak, 3 babice su mi skakale po trbuhu,2 puta me rezali, derale se na mene dok nisu vidjele da beba procjenjena na 3600 ima 4200. Onda sam ja iz njihovih medjusobnih razgovora skuzila da mi posteljica nije cijela, nisu smatrale da meni to treba rec, brzo izbacile muza,anestezija... Mjesec i pol nisam mogola normalno hodat zbog 20ak savova.
Marsupilami, i meni je drgao da smo rascistile nesporazum.
Nakon sto sam procitala kroz sta je prosla J-a u Vinogradskoj i ja se isto iskreno nadam da necu morati iskusiti tretman (Felix editirala uvredljivu rijec) u vinogradskoj bolnici.
J-a moje saucesce i nadam se da si bolje. Saljem ti :*
Citiraj:
Mrs Happy prvotno napisa
Ma sva sreca da je sve dobro proslo, sad je sve ok, planiram uskoro drugu trudnocu i stedim za privatnu kliniku :)
Rodila sam u Vinogradskoj prije 2 tjedna. Izuzetno sam zadovoljna odnosom lječnika i sestara prema meni. Porod je prošao u najboljem redu kao i oporavak.
Posebno jedno VELIKO HVALA - dr. Butorcu i dr. Grbavcu.
Tocka, jeli ti muz /partner/doula bio s tobom?
Da, muž je bio samnom od kad sam ušla u box (a to je bilo odmah po prijemu) pa do kraja (do šivanja).
I ja moram posebno pohvaliti dr. Grbavca. Veličanstven doktor, pun razumijevanja i humanosti.
Jel dr.Jandrić jos tamo?
Ja sam u Vinogradskoj provela puna 3 tjedna i, ko što sam spomenula, jako sam zadovoljna i sestrama, i doktorima, i sestrama za bebe, pedijatricom, ukratko svime viđenim, a u 3 tjedna sam imala dovoljno vremena vidjet i upoznat odjel.
Žao mi je bilo koga tko je u bilo kojoj bolnici imao loše iskustvo, ali u vezi ove priče nije mi baš jasno:
Ako si došla sasvim otvorena, a dotad ti nije samostalno puknuo vodenjak, kako bi inače rodila da ti ga nisu prokinuli? I čime su te kljukali? Ako si došla sasvim otvorena, drip i epiduralna otpadaju... ?Citiraj:
J_a prvotno napisa
neroslava, za porod nije nuzno da se prokine vodenjak. vodenjak najcesce puca pri samom izgonu, posebno ako je rodilja u nekom od okomitih polozaja koji pospjesuju izgon. neka djeca se i radjaju u vodenjaku, sto nije nista opasno niti problematicno, samo sto je to rijetko u nasim rodilistima jer rutinski prokidaju vodenjake.
nije rijetka situacija da se zena kod kuce, u privatnosti i opustenoj atmosferi, potpuno otvori svojim trudovima, a nakon odlaska u bolnicu sve stane. psihicko stanje rodilje, atmosfera, podrska, sve te 'male' stvari, izrazito utjecu na tijek poroda. kad porod stane, uobicajeno se daju lijekovi (drip) da bi se porod nastavio (iako bi zapravo najcesce bilo bolje i sigurnije da se rodilji omoguci da hoda, da ima privatnost, da se prigusi svjetlo itd.).
Felix, da li si ti medicinske struke? Ili si samo JAKO DOBRO informirana?
Kad bi mi sve druge tako sve dobro znale, ni jedan doktor se ne bi usudio koristiti verbalnu prisilu, emocionalne ucjene i poziciju autoriteta koji mu njegova profesija daje, da sprovede rutinu koja mu je najjednostavnija...
nisam medicinske struke. porodom se bavim zadnjih 5 godina i uskoro pocinjem voditi (s mammom juanitom, majom, fidji i smuckom) rodine radionice za trudnice.
sto se tice mog znanja o porodu, usporedjujem ga sa savjetnicama o dojenju i njihovog znanja o dojenju. znaju sve o dojenju kao prirodnom procesu - prednosti, rizike adaptiranog, polozaje, sitne tips&tricks, kako izbjeci i rijesiti sitne probleme te kada otici lijecniku zbog ozbiljnijeg problema. dakle, znam puno toga o porodu kao prirodnom procesu i sto sve moze utjecati na njega, znam kako funkcionira normalan spontani porod. ali nisam strucna osoba - ne znam latinske nazive dijelova maternice, oprezno dajem savjete vezane za patologiju (zapravo, trudimo se sto manje davati savjete a sto vise davati informacije koje mogu pomoci u donosenju odluke).
znanje jest moc, ali u ovoj nasoj situaciji smatram da rjesenje nije (samo) znanje. nije na rodilji da zna sve o porodu, nego je na medicinskom osoblju da radi svoj posao prema svom kodeksu - da postuje pacijenta i njegove potrebe i zelje i ponasa se profesionalno, uljudno i humano. nije fer i nije rjesenje da se medicinsko osoblje lijepo ponasa samo prema rodiljama koje pokazu zube ili koje znaju nesto o porodu - jedino ispravno je da se ponasaju profesionalno, uljudno i humano prema svim rodiljama jednako. i omoguce im njihova pacijentska prava neovisno o svom subjektivnom misljenju, sto su prema zakonu i duzni uciniti.
Nije fer, ali to je nasa svakidasnjica u ovoj lijepoj nasoj. :(Citiraj:
Felix prvotno napisa
Svatko radi sta hoce, a bolnicko osoblje nije izuzetak.
A covjek je prilagodljivo stvorenje, pa je ta situacija nase svakidasnjice skoro pa svima normalna.
Zalosno ali istinito- kad sam prosli utorak zvala kliniku u Engleskoj za savjet skroz sam se ugodno iznenadila kako je sestra bila ljubazna i strpljiva i humana i smirena. A svega sam 1,5 god u ovoj nasoj Hrv. svakidasnjici i vec me iznenadjuje kad se netko ponasa normalno! Kako je onda vecini koja nikada nije iskusila normalno ponasanje? Jednostavno ne znaju za bolje.
A nama koji znamo za bolje ne preostaje da se oboruzamo znanjem i borimo za svoja (i tudja buduca) prava. :)
eto, sve si rekla :).Citiraj:
Kako je onda vecini koja nikada nije iskusila normalno ponasanje? Jednostavno ne znaju za bolje.
A nama koji znamo za bolje ne preostaje da se oboruzamo znanjem i borimo za svoja (i tudja buduca) prava.
Kako to u Vinogradskoj ide s muževima na porodu? (a možda je to i svugdje isto?) Kad je on sa mnom, a kad nije?
Kad odeš u box pozovu ti muža (dotada čeka pred vratima rodilišta), obuku mu ono zeleno i dovedu ga k tebi. Bude s tobom do kraja, tj. do šivanja kada ga zamole da izađe i to je to.
mog su slali van svaki put kada su me pregledavali
siroti se nahodao
kada je došao trenutak poroda, bio je vani,oni su me pitali da li želite da vam muž uđe, želite li da mu nešto kažemo, itd.
na šta sam ja zaurlala - Baš me briga!! :mrgreen:
mislim nije da sam bezosjećajna, ali stvarno mi se u tom trenutku nije dalo razmišljati što bih trebala napraviti
a on se složio :)
Kako tamo stoje s prvim podojem? Hoće li me blijedo gledati ili postoji ta mogućnost?
Jel to obavezno tako? Meni se nekak čini da bi mi najviše koristio prije, u slučaju dosade :lol: ili ako će mi trebati nešta dodati.....isl.Citiraj:
Kad odeš u box pozovu ti muža (dotada čeka pred vratima rodilišta), obuku mu ono zeleno i dovedu ga k tebi. Bude s tobom do kraja, tj. do šivanja kada ga zamole da izađe i to je to.
blijedo će te gledati :) meni su ga doveli poslije carskog već za sat vremena (mislim VEĆ), s tim da je sestra rekla, evo malo da ga vidite, nemojte se još patiti sa dojenjem na intenzivnoj ( :evil: )Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
ja sam joj na to naravno odbrusila da mi da malog jer me ništa ne boli (moš mislit kak me nije bolilo), onda mi ga je dala i mali se nije skidao sa cice sat vremena :)
pa prije si možeš i sama dodati...a vjeruj mi nečeš baš puno misliti na njega u tim trenucima :)Citiraj:
nela08 prvotno napisa
Ma ja ne volim biti sama, pa mi se čini da bi mi pasalo društvo....
Znači neće mi trebati i ne može biti samnom?
pa za predrađaonu nisam sigurna jer sam uvijek dolazila s odjela, ali mislim da ne može biti s tobom.
šta ja znam, meni je bila puna glava misli o bebi, da bi još morala brinuti o njemu. i definitivno mi je bilo draže društvo žena koje su u istoj situaciji
što se tiče intenzivne poslije(samo nakon carskog), tamo može doći muž. to je korisna informacija koju ja nisam znala, pa nismo to iskoristili, a bilo bi se prekrasno družiti zajedno u tim prvim trenucima
U predrađaoni ne može biti s tobom s obzirom da tamo vjerojatno nećeš biti samo ti. To je u slučaju da dođeš prerano tj. dok se nisi dovoljno otvorila za box.Citiraj:
ivy prvotno napisa
Ako si dovoljno otvorena za box po dolasku u bolnicu, ionako ideš odmah u pripremu - klistir i brijanje, a tamo također ne smije biti muž (što je razumljivo).
Koliko uopće moram biti otvorena za box?Citiraj:
Točka prvotno napisa
Ne znam. Ali čini mi se da u Vinogradskoj bas i ne drže rodilje u predrađaoni, nego ih odmah nakon početnog pregleda i pripreme (klistir, brijanje) šalju u box. Nitko s kim sam ja pričala nije bio u predrađaoni. Valjda bi te jedino tamo držali da si otvorena 2-3cm, a njima svi boxovi zauzeti.Citiraj:
Koliko uopće moram biti otvorena za box?
A nisam ja znala da u predrađaoni ima još ekipe, onda je to OK. S obzirom da smo mi iz Kutine, a i ne planiram previše žuriti, ne bi trebala doći prerano. Klistir i brijanje, za doček! Eto kak se čovjek uvijek ima nečem veselit! :lol:
I mene zanima koliko moram biti otvorena za box? :roll:
ja islim da će te odma hitit u box osim ak je gužva
da fakat, kaj ak je gužva u boxovima, kaj onda svima daju veću dozu dripa? :D
:lol: :lol: :lol: moguće, jel da?! :lol: :lol:Citiraj:
da fakat, kaj ak je gužva u boxovima, kaj onda svima daju veću dozu dripa? Very Happy
ja sam došla skroz zatvorena ali mi je puknuo vodenjak i odmah su me stavili u box...tijekom jutra se nagužvalo pa su me premjestili u predrađaonu i pustili muža da ide samnom (pitao je prekrasni doktor butorac smeta li to ostalim curama, one rekle NE) stavili nam paravan pa smo mm i ja sami uživali :D i ne znam kak bi bez njega tamo jer mi je drip taman počeo djelovati i uopće tijekom poroda, tak da..imala sam sreće..a i vezu fala na pitanju
Baš lijepo! Ja bih stvarno htjela da mi muž bude što više samnom, nadam se da će tako i biti!
I ja isto, a nakon mjeseci više/manje suptilnog uvjeravanja i on ima stvarnu želju! :mrgreen:Citiraj:
Anna8
Baš lijepo! Ja bih stvarno htjela da mi muž bude što više samnom, nadam se da će tako i biti!