Pročitala sam nekoliko vaših odgovora, ne sve.
Ali evo što ću vam reći ja koja sam se porođajne boli bojala toliko da sam 3 godine odgađala trudnoću.
Da mi je netko ovako kao Dijana tada progovorio o porodu i da mi je netko objasnio razliku između bola i truda, sigurno ne bih uspoređivala menstrualne patnje s porodom.
Premda čak i menstrualna bol ima svoju funkciju, uvijek sam bila za to da se protiv nje uzme analgetik, ako ti ometa normalan život (a to se meni događalo). Ali tada sam pomišljala - majko mila, ako ovo toliko boli, onda kako izgleda porod...? I s tom predrasudom sam zatrudnila, ali kada je moja čežnja za djetetom postala veća od straha što će boljeti.
Kad se još k tome pribroje predrasude kojima me šopala okolina, prenapuhivanje porođajnih patnji, a nitko mi ni jednom riječju nije opisao upravo ovo - da ću kroz bol (ALI ne ZBOG boli) rasti... Našla se, srećom, osoba koja me provela kroz sve što sam morala znati, ali posve bez duhovne dimenzije. Ipak, bilo je duhovno, rastuće iskustvo.
Od trenutka prvog poroda trajala je moja duhovna priprema za drugo dijete.
Neki od vas znaju da sam na drugi porod krenula s pjesmom i osmjehom i da mi je doktor rekao da sam previše nasmiješena za ženu koja rađa. A nisam perverznjakuša :) koja uživa u boli (tko me uspije nagovoriti da odem zubaru, podižem mu spomenik, neke pretrage odgađam godinama jer se bojim boli....).
No, teško je to nekome objasniti tko nije prošao smijanje u patnji i plakanje od sreće na kraju... I ja sam ostala začuđena.
Ali dijete - vrijedno je TRUDA.
Tu sve počinje.
S TRUDOM:
kad ga nosimo - u trudnoći,
kad ga rađamo u trudovima,
kad ga dojimo trudimo se,
kad zbog njega ne spavamo, kad plače, a ne znamo kako da ga umirimo, kad ga odgajamo, kad na neposluh ne odgovaramo udarcem, već se TRUDIMO razumjeti ga, kad nam prkosi TRUDIMO se još jače voljeti to dijete. Kad nas u pubertetu "otkači", opet ćemo se TRUDITI biti mu bliski, ali ga i ostavljati slobodnim, opet ćemo se TRUDITI biti budni zbog njega.....i tako valjda čitav život.
Eto, to su mi dali trudovi. Jedna je kukavica postala žena koja bi ih mogla roditi puno (i svi bi bili željeni, makar možda i neplanirani).
Trud mi je donio i ljude s kojima sada djelujem u Izvoru. Trud u odvajanju slobodnog vremena i nešto svojih darova za zajedničko dobro, trud u djelovanju među posve različitim osobnostima s kojima bih se inače svađala, a ovako se - ljubimo.
_To je bila moja ljuska o kojoj govori Gibran.
I još nije posve pukla, naravno. :)