baš mi je drago da ste problem riješile. Inače,:cekam:Citiraj:
mamaniki25 prvotno napisa
Printable View
baš mi je drago da ste problem riješile. Inače,:cekam:Citiraj:
To su rekle nakon svega? kaj su RODU citale? :lol:Citiraj:
salim se malo...
danas sam bas promatrala time-out...
jedna cura je napravila nemam pojma sta jer nisam vidjela, al vjerojatno je malo pogurala decka il tako nesto, teta ju je uzela sa strane, nesto joj pricala i poslala da sjedne i rekla neka si malo razmisli...
a prije toga se ispricala decku...
malo se vidjelo na njoj da se osjeca osramocenom, i nebi rekla da je razmislila kako bi to teta htjela...
inace, ta cura ima tamo najbolju prijateljicu i jos nikada nije pristupila meni kao mami koja je s djetetom na prilagodavanju, a bila je toliko jadna da se nije usudila ici ni svojoj najboljoj prijateljici ni djeci nego je dosla k meni :/ i tuzno me pogledala i htjela se igrati s menom :/
kao da je trazila malo ljubavi :/
ok, pikanje drugog u oko, to mi je ok za kaznu... ali trcanje po sobi i malo guranje nekog tko nije ni pao, ni reagirao, ni nista... te kazne su mi pre previse! i da naglasim da su u toj grupi 3 tete na 12 djece! netko je vec napisao, glupo se mijesati u politiku vrtica...
a kako tete u waldorfskim vrticima uspiju drzati red bez kazni??? svaka im cast... i kad sam bila tamo, djeca su super funkcionirala...
al nazalost...
vjerojatno moramo biti sretni u danasnjim uvjetima :/ sto nam djeca idu u time-out, za razliku od vrtica u kojima se jos uvijek dobiva po guzi... :evil:
politika mirni kutak u vrticima je KAO "napredak" 8)
u vrtiću NEMA po guzi......ako se ne varam tak nekaj je strogo zabranjeno.....imam frendicu, koja je teta u vrtiću i tak nekaj im je strogo zabranjeno-bez obzira kaj klinci delaliCitiraj:
Adrijana66 prvotno napisa
svi se zale da su danas djeca neprirodna i samo sjede za TV-om
a ne smiju ni trcat :lol:
kaj ne smiju, cak su i kaznjena za to...
pa to je prirodno, djecji... sve po svud to je simbol djetinstva... djecica koja trce...
a mm potice moju malu da trci, cak se i igraju na taj nacin, to im je omiljena igra... sad ce mozda biti kaznjena radi toga... koji apsurd
ne moze jednostavno teta reci ili preusmjeriti dijete:
gledaj, sada ne trcimo, nego imamo igrokaz, dodi pa se sjedni...
ili sada jedemo... ili citamo pricu...
ili trcat mozes vani...
ili doma sa roditeljima...
ali kazna? ajoj
djecu u jaslicama je barem lako preusmjerit...
u igraonicama nikad nisam dozivjela da roditelj vice ili kazni djete jer trci... jedino veli... pazi da ne budes nikome na putu... gledaj kud trcis i slicno...
pa bilo je vec tema na Rodi... cak sam u jednu bila ukljucena... teta je rekla mami da je bio zlocest pa je dobo po guzi...Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
kada se vrata zatvaraju... sve je moguce... posebno kod teta koje to imaju u praksi od prije 20godina il kaj ja znam, ne?
Adrijana, ako sam dobro zapamtila dijete ti ima 14 mjeseci...
Veeeeelika je razlika u trčanju djeteta sa 14 i 48 mjeseci. Kada bi moje starije dijete trčalo oko tvoga, vjerojatno bi me sama tražila da ga stavim u time-out 8)
Mamaniki, nadam se da ćeš slijedeći puta prvo razgovarati sa tetom.
nebi :) to tražila... nema šanse, baš si me nasmijala :lol:
bilo moje ili tvoje dijete...
ja ti sve volim, baš je na prilagođavanju bila jedna curica koja je jako plakala... i onda sam cijelo vrijeme provodila s njom zabavljajući je... uspjelo je ;) pa makar na kratko!
svaki dan sam odlazila u igraonice prije vrtića... bilo je tu i trčenje 7-godišnjaka, i većih i manjih... svih uzrasta
ali su pazili, roditelji nisu reagirali... nebi ni ja... prvi puta čujem za to...
kao što sam napisala, samo su ih upozorili da paze na manju djecu... i za sada je sve uvijek bilo u redu, bez incidenata... kuc kuc
možda je moj problem da ja mislim da su svi dobri, al da moje dijete nekome želi upiknuti olovku u oko (kako je netko napisao) nebi se bunila na mirni kutak... to mi je potpuno opravdano!
Ma ti nisi dobro procitala moj post. Da ga pojednostavim..Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Napisala sam da postoji prvo upozorenje, onda da se to dijete negdje drugo preusmjeri, te onda kut gdje se dijete samo zabavi i zna da zbog toga sto cini ne moze prisustvovati aktivnostima grupe. Bitan je pristup djetetu, nacin na kojeg ga se opomene. Jedna teta moze izazvati jos gore ponasanje sa svojim glasom ili tonom ili ga moze smiriti i zabaviti. I ako netko ima pola sata da prica sa djecom mislim da je to previse, jer bi dijete vjerovatno zaboravilo ono sto je govorila u onih prvih pet minuta tog pola sata. A ako vec netko ide u tako drasticne mjere da nekoga bode olovkom u oko, onda izgubi olovku za pisanje i preusmjeri se na nesto drugo.
Ona gore recenica ...I STO TE JA KONSTANTNO OPOMINJEM DA TO NE CINIS mi zvuci ne pedagoski i isfrustrirano. Svaka dobra uciteljica i teta nece dopustiti da ga dijete isfrustrira i naljuti. Ona ce ostai prisebna, jer ako je dijete vec "divlje" onda mu jedno divljanje uciteljice na njega nece nista pomoci smiriti situaciju. Djeca nisu losa, oni testiraju pravila i granice i kroz to uce, na nama roditeljima i uciteljima je da ih njezno usmjeravamo kroz pravi put. Posebno ucitelji, oni bi trebali se ponasati profesionalno i smireno, zato i ne moze svatko da bude ucitelj ili teta.
neke stare tete još uvijek provode ove metode... ali rijetko...Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
zvuci mozda, al nije tako misljena. samo sam je naknadno dodala, da se netko ne bi sjetio reci: mozda ga je trebala prvo opomenuti. naravno da se djecu prvo opominje. govori: nemoj to iz ovog i onog razloga. al neka djeca i nakon ne znam kojeg puta (i objasnjenja) jednostavno ne zele poslusati.Citiraj:
Ona gore recenica ...I STO TE JA KONSTANTNO OPOMINJEM DA TO NE CINIS mi zvuci ne pedagoski i isfrustrirano
Istina, ali isto tako djecu moras naucititi da ono sto kazes da iza toga i stojis. Npr. oni unaprijed (kad su dobre volje, i prije nego nesto skrive) trebaju znati koje su posljedice doticnog ponasanja, ovo vrlo brzo upoznaju. Ovo se moze raspraviti kad se cita pricica i kad su zajedno u krugu. Znaci kad se dijete nauci slusati "sto puta sam ti rekla", ili nema tv za mjesec dana, (ili nazivati ga raznim imenima tipa zlocesti, divlji itd )ono zna da to nije moguce i da to mama nece provesti. Ali kad je mama smirena ili teta i toplim ali ozbiljnim glasom kaze:" Mario, izgleda da si ti odlucio malo otici praviti drustvo medama, buduci ne postivas nasa pravila" (ili buduci se naguravas ili nisi postivao Nelino tjelo itd). Ako dijete jos uvijek odluci ostati, onda ga se pita, jeli mu treba pomoci ili moze ipak sam. Vecina odu sami. Bitna je i sama atmosfera medju grupom, ali vrlo lako se naucu pravilima, postivanju i puno su sretnija djeca.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Zaboravila sam dodati i da se djetetu da sansu da poboljsa ponasanje, tako se obavezno spomene da kad bude spreman postivati pravila da ce svi biti sretni kad se on vrati. Kao i kod odraslih i dijete cini pozitivnije ako se ponasamo prema njemu pozitivno.
Ja bih samo htjela reći da sam jako sretna što su se vremena promijenila u korist djece, pa i time-out izgleda kao stroga kazna.
Kad sam ja išla u vrtić, normalno je bilo dobiti šibom ili ravnalom po ispruženom dlanu. :evil:
To je samo jedna teta prakticirala, i bojali smo je se kao vraga.
I kad sam krenula u školu stresla bi se kad bi je srela.
Mamaniki, eto, razmjerno dobro je završilo. A sad, kao što si i rekla, prati situaciju dalje...
Mene uzasava sama realnost da je jedna osoba zaduzena za 20tak dijece. Filip jos ne ide u vrtic, mozda ga upisemo na jesen. Za sad trazi da ga hranimo, ne zna si obuci cipele/papuce, ima pelene i sl. Vjerojatno ce jos trebati dosta pomoci i na jesen. Ja bih preferirala da mi kazu mogu li to oni preuzeti na sebe ili ne- jer mi nije nuzno da ga stavljam u vrtic. Ja bih ga upisala ako ce iz toga on nesto dobiti. Ne zanima me da ga uce postivanju autoriteta vec da se druzi s djecom, crta, boji, uci pomalo, sprobava svoje mjesto medju vrsnjacima.
Zanima me postoje li vrtici gdje je bolji omjer djece i odgajateljica (tipa 7, max 10 djece na 1)? Ako znate neki konkretno molim navedite koji i u kojem dijelu Zagreba (nemojte mi vaditi mast s futuristickim vrticima Europske Unije). Kako je s upisom u Montesori?
ma o čemu ti pričaš ženu.....pa kako ti to doživljavaš vrtić.....pa nitko ne očekuje od tebe ili klinca ove stvari koje si gore napisala.......ne treba se znati sam obući niti jesti sam....pa kaj onda kaj ima pelene....imao je i moj klinac pelene......i gle čuda svašta je naučio u jaslicama, kako tražiti na tutu......kako biti bez pelena .....kako sam papati.....a uz sve to super se i zabavljao.....dakle u mom slučaju mislim da omjer klinaca uopće i nije bitan, već način na koji teta s njima radi......osim toga večinu vremena su u grupi imali dvije tete.......ujutro kad ih ostavljaš je jedna.....onda kad je najžešće oko klope i spavanja i igranja dvije i onda opet pred kraj radnog vremena tj. nakon spavanja je jedna.....uostalom siguran sam u to kako stvari užasno variraju od vrtića do vrtića i od grupe tj. tete do tete zato se raspitaj ko je bio u kojem i kako je zadovoljan pa vidi koji ti paše pa ga pokušaj tamo i upisati :mrgreen: .....ja ti definirivno mogu preporučiti svoj.....od jaslica do škole sa svime prezadovoljan :mrgreen:Citiraj:
tanjads prvotno napisa
toga se ne moraš bojati, dijete u vrtiću potpuno drugačije reagira nego doma, a tu je i veliki utjecaj vršnjaka, naravno da će se htjeti s njima poistovjećivati i čak obuvati sam cipele ako to oni sami rade... sve to dolazi s vremenom, to su najmanji problemi... :heart:Citiraj:
tanjads prvotno napisa
Montessori... mislim da najbolje pogledaš pod temu vrtići, al koliko se ja sjećam prepunjeni su...
nego, šta ti je to znčilo: nemojte mi vaditi mast s futurističkima vrtićima EU?
ne znam ništa o toj temi, al baš sam neki dan razgovarala s jednom ženom koja živi u Austriji, Gmundenu i ima klinca koji ide u vrtić. Veli ona da je strogo zabranjeno dizanje glasa, a o slanju u kut da i ne govori... da za malu cijenu, možda 50 eura dolaze busom tete po djecu pred kuću i vode ih doma... naravno ravno roditeljima u ruke! i svaki put dobe papirić o stanju tog djeteta taj dan u vrtiću...
kod nas postoje toliko privatnih vrtića, toliko skupih, meni je nevjerojatno da se moraju plaćati uvjeti koji su malo bolji, ali nikako vrhunski?
i sad ja kao moram platiti ho ho ho kn više samo da budem sigurna da mi ima dvoja zaštitna vrata (jer državni u koji mi spavamo ima vrata na igralištu bez zasuna 8) ) i da mi je češće premotavaju (što mi je nevjerojatno važno jer ima refluks) i da je manje teta na broj djece da im se mogu bolje posvetiti ????
ima i nekih drugih sitnica, al nije to presudno!
znači bacati novce za te tri stvari :? :? :? :? :? :?
znam da se ne isplati i ljuta sam na to, al s obzirom da mi je dijete bolesno nije mi za riskirati...
slučajno sam jučer naišla na jednu literaturu u vezi ove teme pa prilažem:
"Slanje u kut osobito je popularno u obiteljima koje svjesno traže zamjenu za tjelesno kažnjavanje poput pljuski i lupanja po guzi, i često je učinkovito. Sve dok dijete surađuje, nema nasilja ni ponižavanja. Nažalost, mnoga djeca na žele surađivati i od časa kad se počinju opirati, "kut" gubi svoju prvotnu svrhu. Kažete li djetetu "pođi u kut" o ono kaže "neću", što ćete učiniti?
Odnijeti ga tamo - silom, dok se možda rita i vrišti? Pošaljete li ga u sobu, a ono odmah izađe, što ćete učiniti? Držati vrata? Zaključati ga?
Takva kazna, premda nije bolna, jednako je nasilna i ponižavajuća kao što bi bile i batine.
Odlazak u kut je nesumnjivo još gore za djecu do 3 godine koje ne može surađivati jer još nije dovoljno odraslo ili mu je sposobnost razumijevanja znatno ograničena. ako dijete npr. od godine dana stavite u "zločesti krevetić" praktički je zatočeno. Čak i ako razumije da je ondje jer je bacalo hranu, neće razumijeti da je prognano na određeno vrijeme, niti da njegova kazna počinje tek od trenutka kada prestane vrištati. I to iskustvo ne uči ničem drugom osim da će biti ostavljeno u krevetiću i da je to nešto čega se mora bojati?
Nema sumnje u to da će si dijete bolje dati oduška trčeći po vrtu nego ako mu ograničite kretanje. Dijete čije je ponašanje odmaklo kontroli ne treba još više izazivati. treba ga umiriti. Treba biti s vama, a ne izolirano od vas. Ako se ne može lijepo igrati s drugom djecom, već ih neprestano tuče jer je trenutnačno izgubilo ionako slabu samokontrolu, vi ga trebate udaljiti od te situacije i ustupiti mu vlastitu moć kontrole dok ne predahne i ponovo ne stekne vlastitu."