Meni je X puta gore kad vidim da psi spavaju po krevetima u dnevnom boravku u spavacoj sobi itd. :roll: nego neizuvanje :/ isto kao da si i u cipelama u krevetu :?
Printable View
Meni je X puta gore kad vidim da psi spavaju po krevetima u dnevnom boravku u spavacoj sobi itd. :roll: nego neizuvanje :/ isto kao da si i u cipelama u krevetu :?
obavezno svi od ukućana izuvamo se i presvlačimo u robu "zapodoma" čim dođemo kući. Nekako mi je neudobno u onome u čemu sam bila čitav dan po vani, a nedajbože u javnom prijevozu, sjedati doma po stolcima, trosjedima i krevetima (uvijek se sjetim onog dokumentarca koji sam gledala prije 100 godina kad su pod mikroskopom analizirali što se sve može pronaći na sjedalima javnog prijevoza - da ne navodim što je sve tamo bilo, a radilo se čak o jednoj kultiviranijoj zemlji od naše).
Isto se odnosi i na obuću. Još prošetat u cipelama po boravku, ajde, ali ući u kupaonu, gdje sam najčešće bosa ili u spavaću ili dječju sobu - no chance.
Za goste je prije Patrika vrijedilo pravilo - tko hoće nek se izuva, čisto ono zašto bi čistila ako ne moram, ali otkad je on propuzao izuvaju se svi koji ulaze dalje od pretsoblja i smatram da mi je takav stav u redu.
Ni ja se ne volim izuvati u gostima, pogotovo ako sam se ušminkala nekakvim novim cipelicama pa mi na kreaciju nikako ne pašu nekakve 5 brojeva prevelike šlape, ali uvijek poštujem pravila domaćina.
ni mi se ne izuvamo automatski. Često kad smo sami hodamo bosi, a od gostiju nikad ne bi tražila da skinu cipele kad mi dođu domu - neki to automatski rade, ali meni je baš neugodno s nekim pričati, ručati, a da je taj bos - da ima odijelo i kravatu, pa da je bos....
ne znam to mi je čudan običaj.
I kad sam bila mala nikad se nismo izuvali. Možda jer je bila velika taraca pa smo uvijek trčali tamo-amo.
ali i osjećam se neugodno kad dođem kod nekoga a taj netko zahtijeva da skinem cipele...
Sjećam se jedne anegdote... dolaze mi doma ljudi i ja ih dočeka i kažem "skinite se", a oni još onako u kaputima krenuli skidati cipele :) - ja sam narvno mislila da skinu kapute! To mi je bilostvarno komično!
i dodatak - mi doma nemamo tapite (tepihe) i mrzimo to. Svi podovi su u drvu i lako se održavaju, prebrisaju itd...
inače mrzimo tapite/tapisone itd...
To je i meni u najmanju ruku komično. Ljudi sjede oko stola i večeraju npr., a ispod stola čarapice, možda i miomirisi. Meni nije problem očistiti pod kad gosti odu. Osim toga, mislim da čistunstvo nije jamstvo zdravlja, naprotiv. Moj M. je kao beba puzao ne samo doma nego vani po podovima, spuštao se na zemlju i na pločnik, kad bi mu pala kiflica ili keks, dok ja ne vidim, on ravno u usta s tim. To i sad radi. I puca od zdravlja.Citiraj:
petra prvotno napisa
Ipak, iako sama nisam tako postupala, dopustila bih da me izuju u obiteljima s puzavcem, ali bih se nelagodno osjećala. Ono što nikako ne bih podnijela su tuđe papuče.
i moj P. je znao vani uzeti nešto s poda i staviti u usta, pogotovo kad na sekundu maknem pogled s njega, ali to je na ulici, ne moram iste uvjete imati i u stanu. stvar je čisto u tome kako se tko u svom vlastitom domu osjeća, nekome to smeta, nekome ne i to je pravo svakoga da kod sebe doma ima onako kako hoće.
nije uopće problem poslije gostiju prebrisati pod, to radim tako i onako, ali to bi značilo da dok gosti ne odu, djecu ne treba puštati na pod da se ne motaju oko njihovih cipela na kojima ima "svegaštoljudskamaštamožesamozamisliti".
meni je ovo jedna te ista stvar, bez ikakve razlike!Citiraj:
gejsha prvotno napisa
da li je pas na krevetu ili su moje cipele bile vani u njegovoj kakici i pišalini....i onda u kuću :/
fuj...
Mi se doma uvijek izuvamo, ja sam obično bosa, a MM u papučama.
Također nam se svi gosti uredno izuvaju (nisam nikada inzistirala na tome, valjda su svi kao i mi pa kuže). Ne mogu zamisliti da se prešetavam po stanu u cipelama, prvo iz higijenskih razloga, dvoje male djece, a i udobnije mi je bez njih. Kad smo mi gosti također se svi izuvamo, za djecu ponesem papučice. Kada imamo veći broj gostiju (razna slavlja) ne očekujem da se izuvaju, tada ionako radim generalku.
Malo OT, da li se presvlačite kad dođete doma. Ja npr. imam jednu prijateljicu koja se ne presvlači tj. ostatak dana (doma) provede u uskim zategnutim trapkama, dekoltiranoj majici, te naravno cipelama na nogama.
Ja si to ne mogu zamisliti, jedva cekam da se oslobodim trapka, štiklica, majice što iz higijenskih razloga, što iz razloga komocije.
Higijena i udobnost su mi na prvom mjestu (krivo, djeca su mi na prvom mjestu) :P
Meni nitko ne dolazi u odijelu i kravati... a kad bolje razmislim nikad ni nije. Kod nas se susreti s poslovnim partnerima, kolegama, šefovima,... odvijaju negdje drugdje a ne doma. Uglavnom ugošćujemo prijatelje, sada su i oni s djecom, rodbinu, susjede... neki od njih imaju takav kodeks oblačenja na poslu, ali u svoje slobodno vrijeme, kad se druže i opuštaju, vole biti ležerno obučeni (neki mi i sami donesu svoje šlape jer se valjda boje da im ja neću dati pa će biti osuđeni ostati u cipelama :lol: ). I od svih tih ljudi kod koga god sam bila nisam vidjela da itko od ukućana hoda u cipelama, a neki imaju i pse u stanu, ali neki od njih toleriraju goste u cipelama.
Preobuvanje u šlape mi je toliko prirodno i normalno kao i pranje ruku kad dođem kući. Dobro, goste baš ne tjeram kad mi dođu da moraju odmah ići oprati ruke, ali prije ako su htjeli dirati moje bebe bogami i jesam!
točno tako, ja ne podnosim cipele u stanu, a ne smatram se čistuncemCitiraj:
Stijena prvotno napisa
čistunci su oni kojima se gade moje čiste šlape :P
i koliko god i ja bila da za to da djeca jačaju imunitet jedući mrvice s poda, opet sam u kontradikciji sama sa sobom ako hoću natjerati starije dijete da pere ruke prije jela
meni je ovo jedna te ista stvar, bez ikakve razlike!Citiraj:
gejsha prvotno napisa
da li je pas na krevetu ili su moje cipele bile vani u njegovoj kakici i pišalini....i onda u kuću :/
fuj...
ja živim u centru grada i da vidite koji je to divan prizor ujutro kad svi pohrle na posao i onda oko 8h kad vidim one pljuvačke po divnim kamenim pločama na šetalištu gdje stanujem.... :roll:
a tek oni brižni ljubitelji kućnih ljubimaca kad ih izvedu u jutarnju šetnju, ne brinite, nikoga još nisam vidjela da nosi vrećicu i kupi govna iza svoga psa.... :/
ali do 11h ujutro sva se pišalina i pljuvačka osuši, pseća govna razgaze cipelama pa se i ne vide baš tako jako....
i meni doći doma i reći "pa ne pada kiša, čiste su mi" :shock:
naravno da se izuvamo doma!
joj, pseća govna su ovih dana na svakom drugom topicu :mrgreen:
ja mislila da toga ima samo u sapunicama :mrgreen:Citiraj:
mamaniki25 prvotno napisa
Niti ja ne dovodim poslovne partnere doma. Dom je rezerviran za prijatelje, ali oni se skockaju kad dolaze na večeru. Ako mi dođu sestre ili najbliži prijatelji ne smeta mi da se izuju, ako oni to baš žele. Jedna sestra mi se obavezno izuva, druga nikad, mama ima svoje papuče.Citiraj:
Audrey prvotno napisa
Poštujem pravo svakoga da u svojoj kući ima svoja pravila i ja ću se izuti ako dođem u takvu situaciju, ali, da mi se to sviđa, ne sviđa mi se. Eventualno ljeti, ako mogu biti bosa. By the way, ljeti smo svi u nekim natikačama, japankama i sl., znači sva prljavština nam je na nogama, a što onda?
Mi smo po kući u papučama, djeca obično bosa. Ne tražim od gostiju da se izuvaju, odnosno kažem da mogu ako im je tako udobnije. Obično odbiju i mislim da to u Dalmaciji zaista nije običaj, iako znam ljude koji kući imaju paletu papuča za goste.
Nikad ne pratim u mislima put kojim su te cipele eventualno prošle i ne vidim koja je od toga korist. Podovi se održavaju relativno redovito i to je to. Kad su djeca puzala, prala sam podove češće, ali nikad se nisam trudila stvoriti iznimno čistu okolinu. Gosti se ni tada nisu izuvali.
Ako domaćin zatraži da skinem cipele, naravno da ću poslušati, iako bih rađe ostala u njima. Do sad mi nije palo na pamet da bih se u gostima trebala automatski izuti jer u suprotnom vrijeđam domaćina.
Mi uvijek skidamo cipele a isto tako ko dodje mora skinuti cipele (ukljucujuci i majstore) jer meni ne pada na pamet da moram brisat citavu kucu kasnije :mrgreen:
Meni je to nekako normalno jer ipak se vani hoda...prljavo je i sl...
No, postujem svaciji izbor i kad dodjem nekom u goste kod koga se ne izuvaju cipele ja se ne izuvam....
Za nasu kucu vrijedi pravilo izuvanja za sve, bez izuzetaka.
Osim toga, Andrija jako voli lizati kotače od kolica, pa mi ni izuvanje radi njega nema smisla :lol: .Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Ali svakako poštujem tuđe običaje, ako skužim da je u kući gdje dođem običaj izuti se, naravno da se izuvam - ali nema šanse da obujem tuđe šlape. To mi je bljak. Pa da su ne znam kako oprane i mirišljave.
upravo tako!Citiraj:
Stijena prvotno napisa
MM je problem ako ja ponesem svoje papuce koje zelim nositi kod drugih. po njemu je to uvreda jer domacin misli kako njegove papuce nisu dovoljno dobre, ...pa i nisu, prljave su i svatko ih nosi i meni to jako smeta. ne osjecam se ugodno u tudjim papucama, stalno imam osjecaj kako me nesto svrbi :shock: ....
što vam stvarno nikad ne dolaze doma ljudi u odjelima? Meni je to redovita pojava. Dođu nakon posla - onda skinu kravatu, ali ostanu o odjelu.
Često se organiziramo da jedan roditelj skupi djecu iz vrtića. Onda roditelji nakon posla dođu po njih i usput nešto pojedemo ili se popričamo... ali u odjelima su i u cipelama.
A smiješno mi je da tražite i od majstora da skinu cipele, to mi je baš komično :lol: ali fora :)
btw, ne znam zašto neki smatraju da ako se držiš ovakvih nekih pravila kakva su navele cure gore odmah moraš biti frik za higijenu (u negativnom kontektu), a dijete ti živi pod staklenim zvonom i valjda završava u zaraznoj kad prvi puta stavi neopranu rukicu u usta?!
Pa ima valjda i neka sredina u cijeloj to priči?! Pri tome mislim da npr. moja N. pere rukice prije jela, nakon što vidim da dira (po meni) prljave predmete i sl., ali to ne znači da nikad nije stavila u usta ništa s prljavim rukicama!
I super je zdrava (kuc-kuc) - dakle, dolazi u kontakt s bakterijama i razvija svoj imunitet, ne živi u sterilnim uvjetima, ali isto tako je ne izlažem ne-znam-kakvim nehigijenskim uvjetima pod parolom: sve za imunitet!
U konačnici, ma može dijete 100 puta uzeti keks s ulice, i neću mu se ništa desiti, jer recimo keks nije bio zagađen nekom određenom bakterijom ili ne-znam-čim-već, ali će 101. put pokupiti neko gadno sr...! Uopće mi ne pada na pamet na taj način se svjesno kockati sa zdravljem svog djeteta!
Osim toga, nije stvar samo u zdravlju, nego i gadljivosti! 8)
petra, apropos majstora, ne bih to tražila da se radilo o jednom ili dva u godinu dana, ali uselili smo u novi stan u koji je svako malo netko ulazio i testirao utičnice, radijatore, klimu, antene i sl. I nisu skidali cipele nego samo navlačili te zelene navlake! :mrgreen:
Iz cipela u šlape = i mi i gosti. :) Po kiši, zimi i ostalom (ne)vremenu obavezno.
Po ljeti mi je glupo inzistirati na skidanju, ali zato kad mi netko dolazi instaliram na ulaz prije otirača vlažnu krpu, pa se tako "čiste" šuze i onda obrišu na otirač... :mrgreen:
upravo zbog sveg tog "s.anja" po asfaltu i pseće kakice, pljuvanja i ostalog (živim u centru) ne mogu zamisliti da mi se sa takvim šuzama gazi po stanu, a onda nakon toga moje dijete (doslovno) pliva po tom podu...ovako i onako imam problema sa njegovim pranjem ruku, vađenjem šmukeca iz nosa "čistim" prstićima i sl...
Slazem se. Ljudi toliko pljuju po cesti i meni je to gadno, pa ne bih ni da to dodje u usta mome djetetu, fala. Nekome nije gadno i ne misli o tome - postujem. 8) Isto tako, nitko ne mora nositi moje ciste papuce za goste (pere ih ves masina bar jednom tjedno, a imam i novih, neraspakiranih) ako to ne zeli, kod nas je i u sred zime jako toplo i nema zime. Kad radimo tulume i svecanosti naravno da se onda nitko ne izuva, pa i svecane cipele su dio odijela, ali tih dogadjaja ima ipak rjedje nego bliskih prijatelja koji su kod nas gotovo svaki drugi dan! (ako mi nismo kod njih)Citiraj:
hrčkić prvotno napisa
O.T.
Ovo sa pranjem i nuđenjem šlapa mi je baš fora. :mrgreen:
Kako se redaju forumaši koji ni za živu glavu ne bi obuli tuđe šlape pa makar bile svježe skinute sa štrika, tako se običaj pranja šlapa onih drugih forumaša sa jednom u tri mjeseca, uvriježio u sve kraćem i kraćem periodu.
Čekam da se javi netko tko ih pere jednom dnevno. :lol:
Ja uopće ne perem šlape jer ih uglavnom nitko ni ne obuva, svi su bosi..
U odjelima mi baš i nitko ne dolazi, a ako u kojem slučaju dođe neko prvi put, netko koga ne poznam, tipa neka prezentacija, uključivanje kabelske , postavljanje prozora...Njih ne tražim da se izuju ali oni ni ne hodaju po tepihu ili dječjoj i spavačoj sobi, a ako se to i dogodi, nakon njih slijedi pran je poda
E vidis..ja razmisljam i tako..pa zato kod mene postoji posebna deka koja se stavlja na kauc kad dodu gosti..cim odu..pravac zmazani ves. Stolice na kojima sjede prebrisem mokrom krpom...Citiraj:
summer prvotno napisa
A moram li jos nakon ovoga odgovoriti na pitanje skidaju li moji gosti cipele?! :lol:
Znam..frikusa sam..
to ti je valjda zato jer ovdje ima i ljudi koji se međusobno posjećuju, a sad su pročitali kak onaj drugi ne bi ni za živu glavu obuo njegove šlape, ili još gore da ga u njegovim šlapama stalno nešto svrbiCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
za odvalit :lol: :lol: :lol:
i mi se izuvamo,od gostiju ne tražim da se izuju,mnogi to sami naprave,a oni koji ne-kad dođem kod njih,odma poćinjem skidat cipele,a na njihovo-netreba,glasno govorim da se mi i doma skidamo,te da su djeca često na podu...uglavnom skuže za sljedeći put. ;)
Da ti ja dolazim i skužim što radiš nakon mene, nikada ti više ne bih došla.Citiraj:
retha prvotno napisa
Ja sam čistunka, ali ovo je baš ponižavajuće. I graniči s patologijom.
AM, kaj ti svoje stolice ne cistis? Mislim, ja ne cistim iza gostiju, cistim iza svih, nekako mi se cini da je normalno odrzavati stan cistim. Isto operem i prekrivace s kreveta, bez obzira jesu li sjedili na njima gosti ili samo ja i mm. Vrlo ponizavajuce, bas...
Lucija Ellen, onome tko pažljivije pročita u kojem kontekstu je retha napisala na čisti svoje stolice, bit će jasno zašto sam tako reagirala.
Ne perem stolice kada mi gosti odu, jednako kao što ih ne perem kada se s istih ustane MM.
Perem ih onda, kada odredim da je svanuo dan za tjedno/mjesečno/godišnje čišćenje.
Naravno da održavam čistim svoj dom. :)
Ne perem šlape jednom tjedno kao ti, ali sve je prilično čisto. ;)
:shock: i mi smo onda prljavci, izgleda. AdioMare, slažem se s tobom :(
Ni ja ne kuzim kaj tu tak jako ponizavajuce.. :/Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa
Ak ja znam da se moja sveki uredno sjedne u tramvaju na one odvratne stolice koje su presvucene platnom koje se nije pralo stoljecima..a po tome sjedi gro beskucnika i pijandura..zbilja smrdljivo zmazanih..
Isto znam da se moja Buba kad golisa po stanu sjedne bilo gdje i ne razmislja..a ne zelim razmisljati ni ja.. E pa onda mi je potpuno logicno obrisat tu stolicu krpom.
Nama je skidanje cipela i ne korištenje istih u stanu, po dobrom starom bosanskom običaju, najprirodnija stvar na svijetu, sa djecom ili bez djece. I mislim da sam samo jednom u životu doživjela da me je jedna profesorica (kod koje sam bila na instrukcijama) uvela u stan u cipelama, a to mi je bilo jako neobično i neprijatno. Ne mogu zamisliti da mi neko sa ulice zagaca u stan u cipelama. Navika valjda. Kod nas je i iz vjerskih razloga neprihvatljivo da se u cipelama hoda po stanu, jer svako mjesto je potencijalno mjesto za molitvu i treba biti čisto.
joj kak ja volim ove topice o (ne)urednosti :D
nema zanimljivijih.
uglavnom se slazem s adiomare, osim sto sam jos neurednija od nje :mrgreen:
doduse, nikad nisam legla na krevet obuvena u cipele.
Slape se moraju prati cesto jer se na njih nalijepi prasina odozdo ma kako cesto cistila podove. A inace mislim da nisam osobito preuredna i nije mi stan apoteka. Sve je manje vise cisto, ali bi moglo biti i cisce.
kod mene nećete dobit šlape. Jer ih nemam. Jedva da ima i za nas :lol:
Do ovog topica nisam majke mi uopće razmišljala o izuvanju/neizuvanju po kućama/stanovima, i hvalabogu da dosad još nikom od vas nisam bila u kućnoj posjeti, jer bih se mnogima zamjerila :lol: Stvarno, kako ljudi imaju sasvim različite poglede i stajališta na određene životne detalje...
BTW, jao si ga onom, kome MM dođe u posjetu pa skine svoje cipele :lol:
Zaključak bi bio zadranke, splićanke, dubrovkinje primaju goste u cipelama i ne razmišljaju o šlapama i izuvanju.
Zagrepčanke, sarajke i ostale cure s kontinenta imaju taj običaj.
Zaključak, meteorološki uvjeti diktiraju puno toga pa i običaje.... nema baš veze sa higijenom jer djeca u dubrovniku i zadru su podjednako zdrava ili bolesna kao i djeca u bjelovaru i zagrebu bez obzira ulaze li gosti u stan u cipelama ili čarapama.
razni ljudi - razne navike i običaji. meni nije jasno zašto neizuvanje netko smatra bezobrazlukom i uvredom?
dovoljno je pristojno upozoriti gosta na pravila u svojoj kući.
eto - ja odmah upozorim: kod mene se NE izuva! :lol: