Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
Citiraj:
wewa prvotno napisa
Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
u biti htjela sam dodati kako sigurno postoje neki profili muskaraca koji se mogu povezati s balkanom (s obzirom na opće stanje društav, kulture i odgoja)...samo što su takvi profili koje je stray ovdje napisala češći na Balkanu....valjda ste sve vi ostale imale ogromnu sreću kad niste našle nekog tako tipičnog...ali da se javi bilo koji muškarac mogao bi dati i opis tipične žene s Balkana i vjerojatno bi se začudile kako bi se sve mi negdje nešle u tom opisu (berem u nekoj točki opisa)....tako smo odgajane i tako funkcioniramo koliko god brijale da smo super moderne ženskice...ja sam nevjerojatno tolerantna osoba i valjda sam nešto Bogu skrivila u prošlom životu kada je moj otvoreni um smjestio u ovu malu zemlju u kojoj je još uvijek očita dominacija Balkana (ali ja se uvijek tješim jer kako je ženama u Islamu pod šerijatskim pravom)...i zaista....tko može naći svoju savršenu polovicu (ja vjerujem da negdje postoji) u tako ograničenoj okolini...tko zna, možda je moja savršena druga polovica u Keniji, ili u Tanzaniji...tko to zna....a mi moramo naći nekog u našoj blizini s kim ćemo se naizgled dobro slagati i lagati si godinama kako je ON onaj pravi.....Čovjek ima pravo (to me je učio profesor demokracije i ljudskih prava) na traganje za srećom i krajnje je vrijeme da tu točku prirodnih prava počnemo konzumirati....
Abonjeko, bilo bi lijepo kad bi tvoja urodjena tolerancija ukljucivala i vjersku toleranciju, ili bar argumentaciju u slucaju generealizacije/predrasuda.
neee, cure, nije mi namjera bila nikog vrijeđati, ali jaaako sam puno učila na tom kolegiju o šerijatskom pravu i položaju žena u islamu...imala sam čak i veeeliki seminarski rad s temom položaj žena u Pakistanu i Afganistanu gdje su slučajevi kamenovanja žena ili utapljanja i progona iz kuće od strane oca sasvim normalna i svakodnevna pojava...da ne govorim onaručenjim silovanjima....šerijatsko pravo slabi i njegovi "zakoni" što više idete prema zapadu i nije toliko striktno i ortodoksno...ali to je već tema za neki drugi topic...znam da sam u skriptama profesora koji mi je držao kolegij "Demokracija i ljudska prava" pročitala užasne stvari i zahvalna sam svojoj sudbini koja me nije smjestila u položaj tih žena....
bas zato sto ti nije bila namjera vrijedjati bilo cije osjecaje bilo bi lijepo da mozes, kao obrazovana osoba, razdvojiti nedemokratska ili zaostala uredjenja i nepostivanje ljudskih prava s tim u vezi od vjerskih propisa.
nije serijat taj koji potice zatiranje prava zena, vec njegovo nepostivanje u zemljama koje se deklariraju kao muslimanske, usljed preferiranja tradicije nad vjerom.
kao sto kazes, ovo je tema za neki drugi forum i topic, no ne mogu da ne reagujem zbog pausalnih ocjena buduci da se ticu i mene, kao muslimanke kojoj ljudska prava nisu ugrozena pripadnoscu vjeri, vec nepostivanjem zakonskih okvira "demokratske" i evropske zemlje u kojoj zivim.
sorry za offtopic, nije mi to inace navika...