Mene zanima jedna stvar:
Dali su pelene kao takve oslobođene carine? Kao što se tarifiraju?
Printable View
Mene zanima jedna stvar:
Dali su pelene kao takve oslobođene carine? Kao što se tarifiraju?
tarifira se kao odjeća za bebe ili neka slična kategorija...pisalo se o tome puno..
u carinskoj tarifi su izričito navedene pelene od celuloze... a mislim da se negdje spominje i sve ostalo...
Ovo sad nema toliko veze sa plaćanjem carine - carinu sam platila nebrojeno puta i platit ću je sigurno još nebrojeno puta.
Ali ono što oni od nas traže je da odemo špediteru. Znate koliko to košta? 250 kn po jednoj deklaraciji. A jedna deklaracija se može napraviti odjednom za više paketa samo ako su ti paketi došli iz jedne države. A moji su bili jedan iz Kanade, jedan iz Britanije i dva iz Amerike. Samo za špediciju to je 750 kn, bez carine, poreza, taksi i ostalih pripadajućih troškova.
Paketi se vraćaju natrag, isto kao i oni koji su stigli danas i za koje su mi odmah rekli da ću dobiti novi poziv. :evil:
:shock: Budem ja sutra nazvala svog speditera pa ga pitala. To je u Branimirovoj? Ne mogu vjerovati. Zasto spediter, pa to je za osobne potrebe?????
Zato jer često naručujem. :roll: Da, to je u Branimirovoj. Bili smo kod špeditera, najmanji iznos koji on naplaćuje je 240 i nešto kn.
Zar postoji nekakav limit koji te/nas/.... svrstava u "profesionalce"? Na što se pozivaju,kada te kao privatnu osobu šalju špediteru?Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Na to da učestalo naručujem. I da, pitala sam postoji li objektivni kriterij za to - ne postoji, to je njihovo diskreciono pravo. :evil:Citiraj:
Engls prvotno napisa
ja ne vjerujem ovo što čitam... kome se obratiti? možeš li se žaliti?
Vjerujem da ne, jer im zakon omogućava da to rade ako ti dođu dva ili više paketa istovremeno. A čak ne mora biti naslovljen na istu osobu, oni povezuju pakete koji dođu na moje ime sa onima koju dođu za MM-a. :evil:Citiraj:
may prvotno napisa
nevjerojatno...
Pa vi možete živjeti u istoj kući ,svatko na svom katu,dakle ista adresa, imati dijete i biti rastavljeni. Kakvo povezivanje?Ja imam imenjakinju i prezimenjakinju u Zg,pa ako stiže na naše ime na različite adrese,oni bi nam to zbrajali kao da se radi o jednoj personi? Kakvo disk..pravo? Zakon na sunce!Ako misle da su u pravu u novine s njima.Kakav je to kriterij-njihova prosudba,njihovo povezivanje? :evil: Izborna je godina,nitko ne želi loš publicitet...Ma,ja bih ga tako iskočijašila,da bi si još neko vrijeme zaklone proučavali...
Na to sa spajanjem sam i ja pop..., otkud oni znaju da uopće živimo zajedno? I zašto ih se to uopće tiče? Došlo je na dvije osobe pa ih tako i tretiraj! :evil:
A dio koji im omogućava da ovo rade je ovaj:
V. JCD (jedinstvenu carinsku deklaraciju):
c) za sve uzastopne pošiljke bez obzira na vrijednost
I ne mogu im ništa! :evil:
Da,ali nisu definirali uzastopne? Trebalo bi povesti nekoga sa RTL-a,oni bi zasigurno bili zainteresirani,pa neka tada probaju loviti u mutnom.Što to podrazumjeva "uzastopno"?Koje vremensko razdoblje to obuhvaća?Npr stignu mi isti dan 3 paketa iz različitih zemalja ili trgovina u godini dana i oni me mogu oguliti, jer je to uzastopno ili mi kontroliraju pošiljke na način da mi negdje registriraju što sam sve kupila/zaprimila,pa mi onda poslije zbrajaju?
Znam da imaju neke papire na kojima pišu kome su stigli paketi, pa provjeravaju koliko puta ti se ime ponavlja. :shock: A mene ionako već znaju odavno, na moju veliku sreću. :roll:
Ma,neka oni pokažu članak koji tebe svrstava u profesionalce ili koji definira uzastopno!
Ne moraš biti profesionalac da te šalju špediteru, u tome je cijeli point. :/
I naravno da sam naletjela na onu ženu na koju sam se žalila pred par mjeseci jer je tvrdila da su platnene pelene odjeća. Pa se ti žali... :x
To je to, njima zakon dopušta sve, tj. propisi su takvi da im to omogućavaju i uvijek im daju to "diskreciono pravo". :xCitiraj:
coccinella prvotno napisa
Bezobrazno! No,isto tako MORA biti rupa...
Ali platiti špediciju?! Carina,ok,ali špedicija? :?
I meni je ovo :shock:
Zasto bi se spedicija morala placati za privatno narucivanje?
Bas mi je zao TB :(
:shock: tek sad vidim ovo! ne mogu vjerovati!
koje sam ja onda imala sreće jer nisam platila carinu na dva minkija kojima je vrijednost :roll:
ja bi ovo dala u novine! ili na tv! javi se rtl-u, još buš dobila i 500kn ako imaš dobru pricu :mrgreen:
a sad idem malo pogledati stranice od ministarstva zaštite okoliša, pa da ih priupitam kakva smo mi to zemlja kad drmamo crine na nešto za što se u europi dobivaju poticaji :evil:
To smo im i mi rekli, da nema problema za carinu, platit ćemo je, ali ne, nisu nam je htjeli naplatiti za svaki pojedini paket i inzistirali su na špediteru. :evil:Citiraj:
Engls prvotno napisa
I pazite sad logiku - država ne dobije ništa, jer ja odbijam platiti špediciju. Carinu bih platila i to bi išlo u državni proračun, ali ne, oni inzistiraju na špediciji ili paketi idu natrag. Ok, nek idu natrag, ja neću propasti zbog tih par dolara koliko sam za njih platila s(kršitelj koda)ing (jer će mi lovu za proizvode vratiti), ali kako je to sve skupa državi u interesu, e to ni meni nije jasno. :nope:
Ohhh,pa to je demonstracija sile... :x
Točno to. I ne možeš im ništa. :xCitiraj:
Engls prvotno napisa
Teddy, mislim da bi ti trebala početi naručivati na neku sasvim drugu adresu, i na sasvim drugo ime. Jednostavno su te uzeli na pik.
Nemam na koga, po prezimenu mogu skužiti i moje i svekije, a i ne mogu ih tražiti da klipsaju na poštu zbog mene. :/Citiraj:
ninaXY prvotno napisa
Inače je mjesecima sve bilo ok i sad su se povampirili, valjda su se nabrijani vratili sa GO. :/
Ako ti nije hitno, možeš slati na moju adresu, nakon što meni stigne sve što treba. Meni poštar donosi paketiće doma. Do sada nisam platila ništa, a svi su bili oko 50 $. Ja cca jednom mjesečno dolazim u Zg.
Thanks na ponudi, budem još razmislila što ću. :love:
[quote="Engls"]zato jer JCD ne možeš ispunit sama, u krajnjoj liniji sve i da možeš-ne znaš, pa ti za to treba špedicija.Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
a opaljuju zato jer kao privatne osobe primate uzastopne otkupne pošiljke...pa ak se netko (često to bude jedna teta vesna ili teta ivanka :mrgreen: ) baš baš zainati bit jaaaako pametna djelatnica carine pošta, onda to rezultira upravo ovakvim situacijama...
možeš se natezat od nemila do nedraga, ali se najpametnije otić tamo malo ulizat...pa tko voli... :mrgreen:
Veli MM da oni tamo valjda misle da ja to preprodajem. Pa onda ne znam bih li :lol: ili :cry:
Činjenica je da ja neke stvari prodam ako mi iz nekog razloga ne odgovaraju, ali ih prodam jeftinije nego što sam ih platila - valjda sam najgora preprodavačica ikada. :lol:
probat ću iskopat nekaj, ništ ne obećavam jer se vraćam na posao za tjedan dana...
Paketi se ionako vraćaju natrag, iskreno se nadam da su ih već poslali. Samo što će toga biti još, već su mi to najavili. :x
Ako misli da ih preprodaješ,tada bi joj trebala pokazati nekoliko obrta iz RH koje prodaju svoje pelene po nižim cijenama...Ma,ukoliko nema dokaza ne može ti ništa...Neka pokaže br koji definira učestalo? Na tv sa konkretnom tetom carinicom,pa nek ase vidi kako se zlorabe carinski zakoni...
Eh da, već sam se jednom žalila i evo mi sad. :roll: Nisam baš sigurna da ću to ponovno napraviti.
a da stvarno pokreneš priču sa novinama ili tv-om?
Ali čemu? Pa oni su u pravu - propisi im to omogućavaju.Citiraj:
may prvotno napisa
a da napravimo akciju? skupimo se ispred carine i onda ih gađamo iskorištenim jednokratnim? pa nek spoznaju dobrobit platnenih :mrgreen:
da, vjerujem da su u pravu ali isto tako vjerujem, puno ima prostora za diskrecijske ocjene, kao što si i sama rekla...
Ima, ali tu ništa ne mogu. Imaju na to pravo i bilo kakva žalba to ne može promijeniti, mogu si samo još više sr... navući na vrat.Citiraj:
may prvotno napisa