Još jedna stvar, samo zato što je netko vegan, ne znači da zna dobro balansirati obroke. Danas imaš puno vegetarijanaca kojima je većina prehrane tijesto i sir. Treba uložiti nešto truda u prikupljanje znanja.
Printable View
Još jedna stvar, samo zato što je netko vegan, ne znači da zna dobro balansirati obroke. Danas imaš puno vegetarijanaca kojima je većina prehrane tijesto i sir. Treba uložiti nešto truda u prikupljanje znanja.
X....ovo trubim od kada postojim na ovom forumu!Citiraj:
anchi prvotno napisa
Inače, družimo se s jednom četveročlanom obitelji polufrutersa koji 10 dana mjesečno provedu samo na voću...djeca pucaju od zdravlja!
Inače, ubija me silno kuhanje, pripremanje, pranje suđa....priprema obroka me rastrgava jer traži od mene cjelodnevni angažman, a za mene je zapravo sve to čisti gubikatk vremena objektivnije gledajući... Bog nam je dao sve biljke oko nas koje rastu iz zemlje... čovjek samo treba pružiti ruku za dohvatiti koju gop voćku želi.... nema suđa, umaranja, frustracija -------> čisti božanstveni obrok! ;)
i ja sam opčinjena tim veganstvom/vegetarijanstvom/row food....
baš jedem smeđu rižu+ sirovi poriluk, celer, crveni luk, komorač, bučino ulje, kurkuma i curry :heart:
.... ali još sam svejed
zamišljam čistu kuhinju i kako režem sirovo voće/povrće i svi pucamo od zdravlja!
nego pitanje - jel može i voće/povrće iz klasične trgovine (znači + pesticidi), mislim drugog izbora nemam (imam mali vrt ali zima je)?
pa bolje i tako nego trash food, zar ne?
"Još jedna stvar, samo zato što je netko vegan, ne znači da zna dobro balansirati obroke. Danas imaš puno vegetarijanaca kojima je većina prehrane tijesto i sir. Treba uložiti nešto truda u prikupljanje znanja."
- pa kad jede samo sir i tijesto - bolje bi mu bilo da je svejed ko ja, samo tjesto/sir je zaista siromašno i nezdravo.
I mislim da i ne treba uložiti puno truda i znanja - jedeš sve povrće i voće (ok - moraš saznati da ima bar 50 tak jestivih biljaka a ne samo krumpir, grah i luk) + voće = u biti jako jednostavno.
Trud treba samo za prelazak koji mene još muči ali polako ću, kad bude - bude, pa može i postepeno ići, ne mora preko noći.
Moja balansirana prehrana se sastoji od:
žitarica: smeđa riža, slatka i basmati riža, proso, amaranth, heljda, zob, dinkel, pšenica, jećam, biserni ječam, kukuruz
mahunarki: grah, grašak, leća, slanutak, soja
voća: sve
povrća:sve
sjemenki: suncokret, sezam, bundeva
algi: hijiki, arame, kombu, wakame, nori
kvalitetnih hladno prešanih ulja: suncokretovo, maslinovo, bučino, sezamovo
dodataka prehrani: zelena magma, spirulina
mlijeka: sojino, zobeno, rižino
jogurta: sojin
Uglavnom još uvijek kuham hranu, ali razmišljam da polako sve postane sirovo. Žitarice i mahunarke ću klijati, od algi ću zadržati nori koju izmrvim u prah i posipavam, a jogurt i mlijeka ću izbaciti. No, za to još ima vremena.
Ovo sa tjesetninom i sirom sam malo karikirala, ali kod mnogih nije daleko od istine. Samnom je na školi kuhanja prema makrobiotičkim načelima bila jedna polaznica koja je rekla da je kada je odlučila postati vegetarijanka samo izbacila meso, a ostavila tzv. prilog koji je uglavnom bio tjesetenina, krumpir ili bijela riža sa malo povrća i pokojom salatom i da im je svaki drugi obrok bio tjestenina sa sirom jer im je od toga svega to bilo najfinije. Tek je dolaskom u školu skužila da je veganska/vegetarijanska kuhinja puuuuno šira. I mora biti šira da bi organizam dobio sve što mu treba.
Ne znam postavljam li pitanje na pravom mjestu, ali me jako zanima što mislite o ovom članku koji kaže da je soja nezdrava namirnica. Malo me brine ovo što piše, posebno ovo o soji i hormonima...
Link je: http://www.val.hr/index.php?option=c...anci&Itemid=95
Soja je već dugo kontraverzna namirnica. Sigurno je loša kad je u pitanju gmo soja ili soja u ljuspicama. Sve što se jede u velikim količinama šteti organizmu. Mislim da soja iz organskog uzgoja tu i tamo neće štetiti. Kao što je Davor rekao na pseudohrani, jednom tjedno je dosta.
Rekao sam da imam odmah u prvom postuCitiraj:
anchi prvotno napisa
Ali nebi to bio problem da isto nisam primjetio kod vise/manje svih dugogodisnjih vegana
Kako objasniti sto je to..mm
Prvo da naglasim kako su meni vegetarijanci/vegani izuzetno bitni i dragi ljudi
Osjecaj je slican kao kad imamo temperaturu pa smo svjesni smanjene sposobnosti
Dakle, od smanjene mogucnosti reagiranja i zakljucivanja u realnom vremenu pa sve do vrtoglavice i nestabilnosti
Cesta je i pojava loseg pamcenja i agresije
Osobno sam imao jos cijeli niz zdrastvenih problema
Najvise me potakno na promjene problem sa srcem
Sada sam bolje ali ne i dobro
Prepoznao sam se u velikom broju simptoma za nedostatak B12 vitamina
Jos uvijek mislim da je to uzrokovalo moje probleme
B12 deficit nastaje jako jako polagano tako da ga ne mozemo primjetiti
Jednostavno se suzivimo sa svim problemima i mislimo da smo to mi
Da su to krive godine, stres, losa hrana
Nadam se da mozemo ozbiljno razgovarati o tome
Pomoglo bi mi da cujem vasa iskustva
Nazalost jos uvijek smo prepusteni sami sebi
U svijetu ne postoji ni jedan znanstveni centar za proucavanje ispravnosti veganske prehrane
Svi nam samo guraju B12 tablete koje, meni, nisu opcija
da, po meni je manjak b12 glavni nedostatak veganske prehrane
@ex_time
Zašto ti uzimanje dodatnog B12 u tabletama nije opcija?
pa ono, nije li ideja veganstva da se hraniš -prirodno?
Deficit kobalamina nije prirodan :mrgreen:
Mislila sam da je poanta u nejedenju namirnica životinjskog porijekla iz etičkih razloga.
Usput, moguće je da su tablete kontaminirane nekim sastojkom životinjskog porijekla, pa da je to razlog. Zanima me odgovor od ex_time.
:mrgreen:Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
Vegani to rješavaju jednostavno tako da povremeno ne operu salatu ;)
volio bih vidjeti engdje to istraživanje o b12 u zemlji. pravo istraživanje, a ne nešto što je entko smislio sjedeći za stolom.
a ako ne operu salatu, onda će im i tako gliste pojest njihov b12 u crijevima :mrgreen:
Ma nije u zemlji, nego u bakterijama valjda :mrgreen: Iako se svodi na isto, bilo bi zanimljivo vidjeti kolika je to koncentracija B12 u neopranoj salati.
Isprike na stalkanju
Zato sto ne mogu prihvatiti da cu biti ovisan o tabletama cijeli zivot zato sto u veganskoj prehrani nesto nedostajeCitiraj:
Danka_ prvotno napisa
Zato sto nemam povjerenja u industriju vitamina
Zato sto se ne mogu zalagati za veganski pokret sa sakom punom tableta iza ledja
Zato sto mozda uz B12 nedostaje jos stvari koje cemo otkriti tek za 50g
...
Svejedno, u jednom trenutku sam bio popustio i nabavio sam vani najkvalitetnije moguce B12 tablete ( ipak se radi o necemu sto sam planirao uzimati jako dugo )
Nakon mjesec dana svakodnevnog uzimanja mi se toliko pogorsalo da sam skoro odapnuo
Onda sam krenuo na citanje, 3mj. nisam nista radio osim pretrazivanja interneta na tu temu
Ispostavilo se da je cijanokobalamin, forma B12 vitamina koja se koristi u 99% slucajeva, ustvari neaktivna forma koja bi se trebala u jetri pretvoriti u aktivnu
Prema nekim izvorima to se ne dogadja ili se dogadja u zanemarivim kolicinama
S druge strane neaktivna forma moze biti izuzetno opasna jer popuni receptore pa ono malo aktivne forme ne moze doci do izrazaja
Neki izvor cak tvrde da je cijanokobalamin toksican, posebno u velikim kolicinama
Cijanokobalamin se koristi zato sto je najjeftiniji za proizvodnju
Svi veganski sajtovi savjetuju upotrebu necega za sto je mozda neucikovito i opasno
Postoje i suplementi sa metilkobalaminom, navodno aktivnom formom, ali su jako tesko nabavljivi i obicno su doze konjske u odnosu na navodne dnevne potrebe
Stvarno stanje aktivnog B12 je jako tesko sa sigurnoscu provjeriti
Krvna pretraga nije pouzdana, MMA urina radi jedino KBC Rebro ali su mi otvoreno rekli da neznaju koristiti aparat i da rezultat nece biti pouzdan
Nakon svega procitanog i mase kontradiktornosti, postaje jasno koliko je znanje ograniceno i da jedino mozemo imati povjerenje u prirodu
Da, navodno iskljucivo baterije stvaraju B12Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
Mislim da nebi trebao biti problem kod kuce pripremiti hranu koju ce bakterije obogatiti sa aktivnim B12
Ali kako to napraviti :?
Pretuzno je da se vegani do sada nisu uspjeli povezati i naci zajedno kvalitetno, trajno i prirodno rjesenje
Slazem se da je nas dobar primjer najbolja reklama za neki nacin prehrane i zivotaCitiraj:
DiLala prvotno napisa
Ali sumnjam u njegovu iskrenost, osim ako nije superman
Samo 3-4h spavanja dnevno mislim da nikako ne moze biti dovoljno i zdravo
Slazem se da je potrebno jesti sto vise sirovog, sve sto se moze tako jesti
Ali mislim da to nije dovoljno
Meni su klice psenice, kukuruza i graha osnovna hrana, jedem ih kratko kuhane svaki dan u velikim kolicinama
+sirovo sezonsko voce i povrce
Zdravlje mi je krenulo na bolje kad sam poceo sa njima i zelenim sokovima
Ali srce me jos zeza, i jos sam smotan :(
http://www.zemljani.com/dokumenti/Vitamin_B12.pdf
Najbolje sto sam do sada nasao o B12 na nasem jeziku
Ha, čuj, ex-time, ovisni smo mi o mnogo čemu, nismo to birali. Što je, tu je. Tvoj izbor prehrane je legitiman i nemoj misliti da ga potcjenjujem, samo uzmi u obzir da evolucija nije uvijek etična.
Što se tiče priče o neiskoristivosti cijanokobalamina, nije to tako jednostavno. Aktivne forme B12 u humanom metabolizmu zbilja su metilkobalamin i 5'-deoksiadenozilkobalamin, oni su tzv. esencijalni kofaktori za dva enzima koji kataliziraju dvije važne biokemijske reakcije u humanom organizmu (btw. zna se točno koje), ali imaju nezgodnu osobinu da su nestabilni na zraku. Da bi obavili svoju funkciju, važno je da se metil odnosno adenozil koji su vezani na kobalt u kobalaminu mogu lako odvojiti od kobalamina (to je osnova B12 kemije, pucanje veze ugljik-kobalt). Drugim riječima, ta veza je slaba s razlogom, i upravo zbog toga su te molekule nestabilne.
S druge strane, cijanokobalamin je zbilja vrlo stabilan na zraku, međutim, potrebno je da pređe u metil- odnosno 5'-deoksiadenozilkobalamin u organizmu. Nisam stručnjakinja za fiziologiju - samo sam kemičarka, ali koliko znam, taj proces nije problematičan ukoliko je s jetrom sve OK.
U prilog iskoristivosti cijanokobalamina svakako ide činjenica da se pacijentima koji boluju od perniciozne anemije daju injekcije CN-cbl, i da im to omogućava da ostanu zdravi.
Etika je osnovni razlog zasto sam vegan ali sve gubi smisao ako u isto vrijeme nismo eticni i prema sebi i svojoj djeciCitiraj:
Danka_ prvotno napisa
Znam osobu koja je godinu dana primala te injekcije i nije bilo poboljsanjaCitiraj:
Danka_ prvotno napisa
Pokusali smo nabaviti metilkobalamin injekcije ali bez uspjeha, cak ih ni oni na Dolcu nisu mogli nabaviti.
Za mene tablete i injekcije nisu rjesenje, prije cu jesti meso
Ali jos nisam odustao od trazenja veganskog prirodnog rjesenja
Svaka pomoc je dobrodosla! :heart:
Znaš li možda da li je dovoljno samo povremeno konzumirati meso ili ribu da bi se osigurao B12?
Srdele su navodno bogate B12 vitaminom, 100g ima oko 9mcgCitiraj:
Mima prvotno napisa
To je oko 200-300% dnevnih potreba
Znaci 2-3 puta tjedno po 100g bi trebalo biti dovoljno
Ako je pri tome istovremeno bila na spirulini, algama i sličnoj makrobiotičkoj pseudohrani onda to i nije veliko čudo.Citiraj:
ex_time prvotno napisa
Uzgred, netko je prije spomenuo B12 iz tla, a vjerojatno se radi o nespretnom prijevodu - night soil nije noćna zemlja nego ljudska kakica. Doslovno. Isto tako school of fish nije škola srdela nego jato i murder of crows nije ubojstvo vrana nego opet jato.
U gore spomenutoj noćnoj zemlji :lol: ima stvarno krcato pravog B12 zahvaljujući bifidobakterijama koje tamo žive.
Dovoljno je povremeno konzumirati mliječne proizvode ;)Citiraj:
Mima prvotno napisa
Ili kakav farmaceutski "dodatak".
ili kindness of ravensCitiraj:
Davor prvotno napisa
Da podignem temu :)
Vegetarijanka 22 godine - tu i tamo zgriješim i pojedem sir :oops:
Razlog vegetar./veganstva: isključivo etički :)
"Ne ubij!" - to je Božja zapovijed, kaj ne ;) ?
ja sam 3 godine vegetarijanka bila, bila sam jako zadovoljna i nije mi bio problem od danas do sutra preć na totalno drugačiju prehranu...u te 3 godine sam 2 puta zgriješila, naime jednom sam srneći gulaš smazala, a jednom teletinu ispod peke...što se tiče zdravlja i energije u tom periodu mogu se samo pohvalit, a jedina negativna iskustva su mi bila s ljudima u tom periodu, pogotovo kad sam putovala po zagorju, slavoniji, lici...imala sam osjećaj da ti se domaćini nađu uvrijeđeni kad kažeš ne, hvala, ja to ne jedem, ja ću samo krumpire i salatu, ili slično, a bilo je i ljudi koji ti na silu nešto pokušavaju uvalit u tanjur s izgovorima ma to ti je domaći picek, to ti je zdravo, ili nemoj pričat gluposti djete i jedi, ili te pokušavaju preobratit s glupostima da tvoj dida nije jeo meso dok je u polju radio nebi ni tebe sad bilo i slično...sad jedem povremeno, 1 -2 puta tjedno meso, i jeden mesne juhe i ribu, ali u skorijoj budućnosti se planiram vratit vegetarijanstvu
Podizem temu! Veganka sam odnedavno ( zadnja tri mjeseca ), jedino cega se jos ne mogu odreci su kolaci i cokolade... s vremenom cu izbaciti i taj junk, znam da cu moci- kao sto sam i veganka postala preko noci ( nisam prije toga bila vegetarijanac ). Osjecam se divno, predivno, a krvna slika, i moja i bebina, su savrsene! :-)