Ne rodnicu, ona ih ne zanima kod trudnica :) Pregleda cerviks, tj onaj dio maternice koji "viri" u rodnicu. To je najbitniji dio, jer upravo cerviks drži maternicu zatvorenu cijelu trudnoću i upravo cerviks se mora otvoriti 10 cm, da bi beba prošla iz maternice, kroz rodnicu u vanjski svijet.
Pregled ne bi trebao biti bolan. Oni samo popipaju cervix, ne guraju ni ne otvaraju. Čak ni amnioskopija nije bolna ako je cerviks već prirodno otvoren 1-2 cm i ako stave pravi tubus za gledanje.
No, postoji jedan postupak koji znaju primijeniti tokom poroda, zove se ručno otvaranje, i boli prestrašno. Bar sam ja tako percipirala tu bol, jer sam ju doživjela nepripremljena, mislila sam da je to samo običan vaginalni pregled na početku poroda, a profesor je divljački otvorio cerviks da sam skoro pala sa stola, na glavu. Rekla sam mu što ga je išlo, a on se opravdavao da ću tako brže roditi. Inače, poštujem odluke med. osoblja u porodima, ali moraju upozoriti što namjeravaju. To sam doživjela na trećem porodu, ni na prethodnima, ni na idućem nije bilo toga. No, taj porod je bio induciran ( trajao 6 sati) a ostali posve prirodni ( i puno dulji :) )