ja sam povratila u prvoj trudnoci,ali me nije slao da radim ponovno...vjerojatno bih i sad povratila da sam ostala cekat u domu zdravlja,ovako me muz odvezao doma,fino sam se legla i odspavala i za dva sata isla nazad..
Printable View
ja sam povratila u prvoj trudnoci,ali me nije slao da radim ponovno...vjerojatno bih i sad povratila da sam ostala cekat u domu zdravlja,ovako me muz odvezao doma,fino sam se legla i odspavala i za dva sata isla nazad..
Rinče,
ja sam dobila samo 2 kg, a beba mi je u 31. tjednu imala 1,8 kg. Svejedno, imam gestacijski šećer!!
meni jutarnji 4,66,a nakon 120 minuta 6,60[
Jedno pitanje za sve vas koje ste radile ogtt: jel vas vaš ginekolog rutinski poslao na tu pretragu ili su ipak bile neke indikacije za to?
Naime, ja sam sad trudna punih 25 tjedana, prije tjedan dana sam bila na redovitoj kontroli i moj ginekolog me nikud nije poslao, ni na kakve pretrage. Na samom početku trudnoće mi je dao uputnicu za kompletnu krvnu sliku (bilo sve uredno, GUK natašte 4,6) i to je zasad to...
Nekak sam očekivala da je možda vrijeme barem za novu krvnu sliku, očekivala sam i ogtt jer mi mama ima dijabetes tip II, ali niš od toga... :?
dobila sam danas nalaze i glukoza natašte mi je bila 4,2 a nakon dva sata 4,9 tako da nemam dijabetes.
A doktor me slao na ogtt test jer sam se udebljala 15 kila i beba mi je u 34 tjednu imala 2435 g .
blackie, pitaj doktora za svaki slučaj? vjerojatno ti je sve ok, al bar ćeš biti mirna! :*
blackie:Dr. me poslao na ogtt, jer sam imala malo povišen šećer-6,9.Citiraj:
Jedno pitanje za sve vas koje ste radile ogtt: jel vas vaš ginekolog rutinski poslao na tu pretragu ili su ipak bile neke indikacije za to?
U 12. tjednu ogtt ok, moram ponoviti u 26. tjednu.
ja u ponedjeljak moram na ogtt...fuuuj...
u prvoj mi je trudnoči nakon 120 min bio 3.9
hba1c nije isto što i ogtt.. prema tome ne može biti zamjenska pretragaCitiraj:
Angelina_2 prvotno napisa
ja sam u prošloj trudnoći dobila samo 7 kg, a šećer mi se povisio u 24. tjednu... već preko 7 je gest. dijabetes.. svaka 3 tjedna sam išla u Centar za dijabetes i bockala se svaki dan da pratim, naravno, nakon 3 tjedna je sve opet bilo ok, ali sam bila pod nadzorom do kraja trudnoće, a bome i mjesec dana nakon poroda
ne, definitivno nije loše kontrolirati ga... nije tolika opasnost za bebu, kolika za majku
napominjem, meni nikad nije prešao vrijednost od 7.6 pa su me vodili kao da imam gest. dijabetes
NETOČNO!Citiraj:
Jenz prvotno napisa
Posljedica neprepoznate trudničke šećerne bolesti je rađanje krupne djece, tipičnog cushingoidnog izgleda, porođajne težine veće od 4000 g za donošenu djecu s mnogo masnog tkiva (makrosomija - prekomjerni rast ploda) i s težom prilagodbom nakon poroda. Zbog češćih porođajnih trauma, oko 30% ove djece rađa se carskim rezom. Prirođene malformacije u ove djece, kao i majčine komplikacija u trudnoći su rjeđe.
Veća je opasnost za dijete nego za majku!
OGTT je u Americi obavezna pretraga za sve trudnice izmedju 24. i 28. tjedna trudnoce. Ukoliko se pokaze povisen secer, ide se i na vadjenje hemoglobina. Kao sto je MBee napisala, veca je opasnost za bebu nego za mamu - vece bebe se teze poradjaju, cesce su intervencije tipa forcepsi i/ili vakuum pumpa, cesci hematomi na glavi, cesce slomljena kljucna kost kod bebe itd. A takodjer cesce se javlja dijabetes u djetinjstvu kod takvih beba; i opasnost od niskog secera nakon poroda.
Ja sam sad tocno 28 tjedana, i pratim secer nataste kod kuce vec 3 tjedna (varira izmedju 5.5 i 6) i znam da cu pasti na testu jer je ovaj put i pored dijete gore nego u prosloj trudnoci (kad je secer nataste bio oko 5 nakon dijete). I u prosloj trudnoci sam imala gestacijski dijabetes. Bila sam na strogoj dijeti (nikakav secer ili skrob, od ugljikohidrata samo zeleno povrce i malo voca) i nisam dobila niti kile zadnja tri mjeseca. Na uzv su procijenili bebu preko 4kg, pokusali smo indukciju, nije uspjelo i isla sam na carski. Beba je bila 3380g, znaci sasvim prosjecne tezine.
ja govorim ono što su meni rekli u Centru za dijabetes... da, beba može biti krupnija, ali u pravilu nemaju problema ništa više od djece majki koje nisu imale gestacijski dijabetets, a koje i inače imaju krupne bebeCitiraj:
MBee prvotno napisa
naprotiv, za majku postoji opasnost da od gestacijskog dijabetesa dobije pravi nakon poroda
moj je Luka bio 3.180 g i 50 cm.... dakle, pod kontrolom cijelu trudnoću i sve OK
u svakom slučaju napominjem, razinu glukoze treba pratiti, a ne se s tim zezati
A ja sam govorila iz svog iskustva. Cushingoidna, hipotonična, tri dana na intenzivnoj zbog niskog šećera, jaka žutica itd. To se naravno odnosi na Evu, ja sam bila super.
ma naravno, pa svi ovdje govore iz svog iskustva ;)
ja u svakom slučaju samo naglašavam curama da to nije za igru, već se treba ozbiljno shvatiti i pratiti
ja sam sad opet trudna (6 tj.) i mjerim se non-stop... pazim na sve živo i neživo što se tiče ishrane i opet sam u frasu da će mi se pojaviti
iako je moj bio zapravo u nekim relativnim granicama normale, prošli put sam se prepala i dva dana samo plakala jer sam mislila da će se na Luku to strašno nešto odraziti, sve dok se nisam raspitala, pročitala sve što me zanimalo i promijenila ploču, pogotovo kad me doktorica u Centru posjela, sve mi objasnila i zapravo me smirila... ne bih to iskustvo nikome poželjela
enivej, sretno svima, i mamama i bebicama :heart:
potpisujem Mbee
reci da je gestacijski dijabetes opasniji za majku nego za plod cini mi se neodgovornim od strane profesionalaca. u kojem je to gradu, ako smijem pitati?
istina, postoji opasnost i za majku da kasnije u zivotu dobije dijabetes tip 2 ako je imala gestacijski, no to ima veze s genima i na to ne mozes bitnije utjecati drzeci secere na normali za vrijeme trudnoce. rizik se povecava ako se zena previse udeblja, bilo u trudnoci, bilo kasnije.
s druge strane, beba na intenzivnoj, plus i kod djeteta povecan rizik od pojave dijabetesa tip 2 kasnije...
nazalost, i ponegdje u Hr se jos uvijek radjaju bebe cak od preko 5 kg bez da se itko sjetio majci izmjeriti secer u trudnoci. jos se svi dive kako je dijete "napredno". da se razumijemo, postoje velika djeca cije majke nemaju dijabetes, ali to uvijek treba provjeriti.
sori, Jenz, sad vidim da si iz Osijeka.
a MBee je govorila iz svog iskustva - njena curica je bila na intenzivnoj. tvoje dijete hvala Bogu nije, pa ne mozes govoriti da imas iskustvo prema kojem je secer u majke opasniji za mamu nego za dijete.
oprosti ako zvucim "strogo", ne ide tebe nego one koji su ti rekli to sto si nam prenijela. :)
Ipak se sve slažemo u jednom - pazite na šećere u trudnoći (ja sam dijabetičarka tip 1 pa je kod mene bila malo drugačija situacija) :love:
dajte mi objasnite taj ogtt...
u prvoj trudnoči su mi ujutro na tašte izvadili krv dali da popijem onu tekučinu i za 120 min sam ponovno vadila krv...
danas dođem,izvadili mi krv,dala mokraču i rekli da se sutra ujutro javim natašte...
kako vama rade taj ogtt test...?
ja ponavljamCitiraj:
Danka_ prvotno napisa
tako su mi rekli u Centru za dijabetes, dakle nisam JA rekla da je gest. dijabetes opasniji za majku nego za dijete
sad odustajem, nema potrebe za napadom
Cure nalaz mi je pokazao
guk 3,9
nakon 2h 3,2
šumII normal
je li to u redu?
pa ja danas evo isto to radila - na tašte 5,0 - a referenta vrijednost da je normalno je <6,1. nakon dva sata 4,2, a ref. vrijednost da je normalno je <6,7. dakle, čini se da je tvoj nalaz u redu. čudi me da nemaš napisanu referentnu vrijednost pa da možeš pogledati...Citiraj:
Gago prvotno napisa
ma meni ovdje piše <7,8 poremećana glikemija,
7.8-11.1 oštećena podnošljivost glukoze
>11.1 šećerna bolest...
pa ti ja to niš ne kužim...
Gago mislim da ti je prenizak šećer, to isto može biti problem.
znam a dr ne mogu dobiti da je pitam
Nije to ništa hitno, tebi se organizam vjerojatno već priviknuo na konstantno niske šećere pa ne osjećaš tipične simptome niskog (nesvjestica, slabost, znojenje, slab vid itd.), ali se ipak prvom prilikom savjetuj sa dijabetologom.
je nesvjestica,pa umor,ponekad ubrzano disanje...
i osjetim kad mi padne šećer tad moram odmah uzet nešto slatko,čokolada ili sok sladak jako...
ali nisam baš to nikad povezivala s niskim šećerom...a inače mi je kks uredn,
ne znam jel to može biti opasno za bebu...
znam da nije hitno ali...
Drage moje,ja se jučer šokirala nalazom OGTT-a.Dr. me poslala na pretragu bez posebnih indikacija,dobila sam 3 kg u trudnoći (21.tjedan).
Vrijednost prije opterećenja-4.1,nakon opterećenja glukozom i 2h-9.1.
Danas odmah krenula s dijetom,dobila knjižicu zdrave prehrane.
Zanima me zna li netko smijem li konzumirati kavu (s umjetnim sladilom).Navikla sam popiti kavu ujutro,a znam da ona radi oscilacije u vrijednosti glukoze.
Unaprijed hvala!
ne znam za kavu, ali sigurno ne smiješ nikakvo sladilo- ni natren, ni bilo kakvu zamjenu, ni smeđi šećer, ništa!!!!!
da moja baka pije gorku...
bez natrena...ima povišen šećer...
Zlatokosa, zasto ne umjetno sladilo? Prvo, smedji secer je 99% obicni secer, cak se i radi od obicnog secera kojem se dodaju molase pa to nema veze s nadomjescima i dijabeticari ga ne smiju trositi. Drugo, dijabeticari smiju koristiti nadomjestke, jedino ima kontroverza u tome koji nadomjesci su ok u trudnoci tj da li u velikim kolicinama mogu skoditi zdravlju bebe. Ako je samo za zasladit kavu tesko da ce imati bilo kakvog utjecaja.
Ja inace koristim splendu i za kavu i za kolace i za sve gdje bi inace stavila secer a pogotovo ako kupim pice pazim da nema secera nego samo nadomjestak.
Naravno da smiješ!Citiraj:
Njonjo prvotno napisa
Hvala puno!
Ponavljam, nikakav šećer ako ti je otkriven trudnički šećer(niti saharin ni bilo što slično za dijabetičare)!!!!
to mi je rekla prof. Ivanišević u Petrovoj, iz referentnog centra za dijabetes gdje sam ležala.
OK,bolje da se pridržavam svih mogućih uputa,jer moram i na pretrage koje slijede nakon ovakvog nalaza-HbA1C i profil GUK.
Zlatokosa, puno radije bih htjela cuti razloge... Kad cujem "zato sto mi je taj i taj to rekao", to je kao da mases crvenom krpom biku ispred nosa :)
Pogotovo stoga sto je to apsolutno prvi put da cujem tako nesto, a imala sam gestacijski dijabetes, isla kod doktora za dijabetes i kod nutricioniste i ni jedan ni drugi nisu tako nesto primijetili, a znaju da koristim nadomjestke.
Ja neću ni komentirati...ja sam cijelu trudnoću pratila u Vuku Vrhovcu i Petrovoj kod dr.Đelmiša i dr.Ivanišević pa tako nešto nisam čula.
gle ne znam..kad sam bila u petrovoj radi profila, prof. Ivanišević mi je dala onu njihovu dijetu od 1800 kalorija i rekla da se držim toga navedenog,jedino da ne jedem bijeli kruh i ne nikakvo umjetno sladilo(iako na toj listi piše saharin ili assugrin), ali da to za mene ne vrijedi!!!
vi ne morate ovo prihvatiti ako mislite da nije točno, ali vjerujem prof. Ivanišević i držim se toga.
moguce je da prof. I daje preporuku da se u trudnoci ne konzumiraju umjetna sladila, ali to u svakom slucaju nema veze s dijabetesom. moguce je da ona smatra da su umjetna sladila stetna, sva ili samo neka.
Zna li netko koliko se grama secera popije u famoznom napitku?
Naime, Americe mahom, ako uopce idu na ovakvu pretragu (ako postoji sumnja da secer nije ok, puno bolja varijanta je svakodnevno kontroliranje uz pomoc trakica ili aparatica) umjesto ogavne tekucine zvacu jednaku kolicinu gumenih bombona (jednaku kolicinu po seceru koji sadrze) pa me zanima.
75 g glukoze u 250 mL vode