TAKO JE, BusyBee
:D
Printable View
TAKO JE, BusyBee
:D
:lol: mujice, daj se odluči: je li internet smeće ili ti ipak treba login :lol:
OK, postoji i ona druga strana priče, a to je zagađenje. Danas je puno lakše zamaskirati pravu informaciju gomilom smeća nego ju učiniti nedostupnom. Sad, pitanje je koje kriterije prihvaćaš kod odabira sadržaja, a ne kojem dijelu populacije pripadaš, većini ili manjini.
Digresija: do nedavno je među nerazvijenim zemljama vladala utrka koja će proizvesti veće zagađenje zraka, vode... sve u nastojanju prema većem prosperitetu. Vladari, dakle elitna manjina, su shvaćali da s prosperitetom dolazi zagađenje, dakle više zagađenja - veći prosperitet. (svaka sličnost sa željama zvaničnika za što većom procijepljenošću nacije je sasvim slučajna)
Davore, nikad nisam rekao da je internet smeće.
Nego na internetu ima puno smeća, a login od tete knjižničarke mi treba da bih kroz smeće stigao do nećeg vrijednog.
Ne znam bi ti napisao svoju Digresiju da živiš u nekoj od tih zagađenih nerazvijenih zemalja, u kojima je niska procijepljenost i djeca umiru kao muhe ili ostaju trajno oštećena od ospica, hripavca, polija, Hib meningitisa itd...
Dva posta ranije...Citiraj:
mujica prvotno napisa
Uzgred, ne kužim što si htio reći s pozivanjem na većinu. Većina uredno cijepi: znači da se radi o ljudima koji to čine temeljem neprovjerenog smeća kojega je internet pun? Ja mislim da je toga smeća sasvim dovoljno i u "roditeljskim" časopisima, sredstvima javnog priopćavanja...
To što netko gladuje i s priličnom vjerojatnošću mu se prije kraja života smiješi AIDS stavlja roza šprice s gore navedenim dječjim bolestima u treći plan. Nova digresija: kad nađu cjepivo za AIDS, jedna doza (od najmanje 3) će koštati ~300 USD - prava prilika za male Afrikance.Citiraj:
mujica prvotno napisa
teta knjiznicarka to naravno ne smije :)Citiraj:
mujica prvotno napisa
ali ako ti zatreba pomoc u nekoj konkretnoj situaciji, mozes mi poslati pp.
Ma, naravno da ne smiješ. Hvala na ponudi za priskočit u pomoć, teta knjižničarka.
Davore, ona velika večina koja cijepi djecu ima povjerenja u one kojima vode djecu kada su bolesna. Pa im vjeruju i kada su zdrava i cijepljenja su u pitanju. I oni ne kopaju po internetu za informacijama o cijepljenju.
A oni koji imaju manje povjerenja, e večina takvih kopa po smeću na internetu (odnosno, po zagađenju, kako si se izrazio), a manji dio se informira iz provjerenih izvora.
Što se gladnih u Africi tiče, tko umre od gladi ili AIDS-a, umre od gladi i AIDS-a, a tko umre od dječjih bolesti, umre od dječjih bolesti. Da nije dobio dječju bolest, bio bi vjerojatno i dalje gladan i imao bi veliku šansu za AIDS tijekom života, ali ne bi umro u prvoj ili drugoj godini života.
Pa, zabrazdili smo off topic, ali je zabavno.
Evo nekidan je UNICEF proglasio da je konačno godišnja smrtnost djece do 5 godina života u svijetu pala ispod 10 milijuna, vidi http://www.unicef.org/childsurvival/index_40850.html
Iako se prave važni da su postigli čuda cijepljenjem, vodeći uzroci smrtnosti su i dalje stanja za koja cjepivo ne postoji (AIDS, malarija, TBC) ili je naprosto preskupo (pneumonia).
Pri tome ispada da nema stereotipa u koji bi se moglo uprijeti prstom osim upravo zagađenja: http://whqlibdoc.who.int/publication...57237X_eng.pdf
WHO tvrdi da je više od 30% bolesti kod djece uzrokovano zagađenjem.
S druge strane se lijepo kristalizirala slika općeg liječničkog nemara kad su nuspojave u pitanju, a to je upravo prekrasno opisano u Reutersovom članku od prije 3 tjedna:
http://www.reuters.com/article/healt...86315820070828
Temeljem nebrige i nemara se uvode masovna nametnuta cijepljenja gdje nema mogućnosti izbora. Situacija je upravo prekrasno opisana na blogu:
http://vaccineawakening.blogspot.com...d-vaccine.html
Svakako pročitati. Ima i odličan osvrt na etiku cijepljenja, kao i stvarno stanje zdravlja opće populacije u usporedbi s (uglavnom) necijepljenom populacijom djece školovane kod kuće. Zdravija su. Upravo je zato suluda inicijativa prisilno cijepiti djecu koja su evidentno zdravija i uspješnija od prosjeka. Očito je samo da suludo postaje standard.
Kupovina lijeka podrazumijeva proces donošenja odluke. Pri tome se koriste sive stanice. Sve ostalo je masovni eksperiment.
Ti, Davore, ipak dobivaš proviziju od cjepiva prodanih u apotekama.
Ne, ne dobivam, a ako bi se to ikada dogodilo potrudio bih se da to odmah doznaju baš svi mediji i o tome bi onda čitao u novinama.
Nego, ako je cjepivo lijek, a svi ostali lijekovi na listi se plaćaju po cijeni generičkog, smatram da je čista diskriminacija onemogućavati isti tretman cjepiva. Neka pokriju iznos do cijene generičkog. Recimo, generička gripa. Znamo da je HZJZ gripu u HR distribuirao iz nekoliko izvora, čak i od Sanofi-(kršitelj koda)is-a za koje još i danas dolazi odricanje povezanosti sa nekoliko smrti cijepljenih u Izraelu. Imunološki gripu i dalje ne proizvodi, a pitam se zašto su uopće prestali - ovdje se stvarno svaki džank može uvaliti.
Hajd, razmisli pa reci gdje u tome konceptu vidiš problem.
razmišljam......
za sada samo znam da nisu svi lijekovi na listi po cijeni generičkog.
nisu niti sva cjepiva na listi uopće.
ne znam bi li svi proizvođači uopće htjeli biti na listi, jer ih lista ograničava u formiranju cijena.
smrti u Izraelu nisu imali veze s cjepivom.
ne znam zašto je imunološki prestao proizvoditi cjepivo protiv gripe. možda zato što cjepivo koje su oni proizvodili više nije bilo konkurentno s pojavom modernijih cjepiva.
uglavnom, razmišljam......
I?
ne znam . jednostavno nisam dovoljno pametan da vidim problem.
Hoćeš mi ga pokazati?
Pa u tome je sva ljepota, nema problema :D
Radi se o rješenju.
opet si zagonetan. I? Koje je rješenje?
A ja mislio da je očito. Imunološki nije izmislio niti jednu kombinaciju cjepiva. Sve te kombinacije postoje i drugdje, a kad je već tome tako, a ispada da i WHO to gleda tako u predloženom cjeniku cjepiva, radi se zapravo o generičkim lijekovima. Na primjer, MMR = MoPaRu.
Kada se cijepljenje upisuje u "žutu knjižicu", nitko ne spominje "strain L-Zagreb" ili "strain L-Kathmandu", nego zaušnjaci i fajrunt.
Uostalom, što je tako posebno dobro u cjepivima iz Imunološkog? Truju nam djecu živom i ne kane prestati. Ako im je jedini adut da su im cjepiva jeftinija od drugih, veselilo bi me doplatiti za kvalitetu koju oni ne nude. Ministarstvu zdravstva i HZJZ-u bi trebalo biti svejedno.
aha. hvala na objašnjenju.
(inaće, MoPaRu ne sadrži tiomersal)
Naša forumašica Rency ima jedno pitanje za vas (nije u mogućnosti sama ). Njezina curica je navršila prije par dana 1 godinu. Do sada je cijepljena 3 puta sa 5u1! Njezino pitanje je: da li se sa godinu dana dijete ponovno cijepi i s čim??? Da li opet ide 5u1 i kada??? Koji je daljnji protokol??? :?
Sa godinu dana treba primiti MPR i docijepiti se DTP, Hib i Polio (može sa 5u1 kad je već time počela.
Zar joj to nije rekao doktor koji je do sada cijepio dijete?
mi nismo kupovali cjepiva. ponekad su imali temperaturu, a najčešće ne. nisam vidjela razloga za kupovanjem.
mi smo se jučer prvi puta cijepili 6u1 i mogu reći da sam zadovljna. Laura nije ispustila ni zvuk, nije bilo nikakvih nuspojava niti oteklina niti temperature, ko da se niš nije dogodilo. Nije mi žao niti jedne kune....
mi smo se cijepili (6u1) u utorak, mala mi u cet navecer dobila temperaturu. evo jos danas ima, sad neznam kako ce biti sutra. dajemo joj cepice. kako ste vi spustali temperaturu vasim malisanima??
da li si sigurna da je to od cjepiva?
je. rekla je doktorica da je moguce da mala dobije temperaturu. evo danas se malo spustila, nadam se da ce do navecer skorz nestati