Da, naravno, nikakve sumnje ne dolaze u obzir.Citiraj:
ivana b prvotno napisa
Printable View
Da, naravno, nikakve sumnje ne dolaze u obzir.Citiraj:
ivana b prvotno napisa
Da zato jer ti bol uzima snagu koja ti je potrebna, zato se tad i daje epi.Citiraj:
marta prvotno napisa
Citiraj:
maaja prvotno napisa
ovo si napisala par postova više pa sam ja malo :/ jel na kraju preporuča ili ne?Citiraj:
maaja prvotno napisa
Preporuča, da. Rekao mi je ono što sam i prije napisala; da ako se budem ok otvarala i trpila trudove onda mi ne treba ali ako budu vidjeli da porod ide sporije da ju uzmem.Citiraj:
Frida prvotno napisa
psihički umor od boli ti oduzima snaguCitiraj:
maaja prvotno napisa
no psiha se može ojačati mislima, autosugestijom, ne nužno kemijom
mame kojima je omogućeno da tokom izgona dodirne glavicu bebe (još u izgonu) potvrđuju u svojim pričama da su onda dobile snagu za još 10 poroda
jel taj dodir ima ikakvu kemiju za snagu, ne
to je bilo na psihičkoj bazi, kad stvarno znaš da treba još malo, poput maratonaca koji nakon 1400m zadnjih 100mn daju svaki atom snage iako ih sve boli, iako su na granici izdržljivosti, taj vidljivi cilj, taj vidljivi kraj otključava emocionalnu snagu
moje zlato nije bilo u školskom položaju, pripremila sam se na dug i bolan porođaj
imala sam snagu bez obzira na bol, prihvatila sam je
hm, koliko ja znam epiduralna može dodatno usporiti porod, nadam se da će ti se javiti cure sa linkovima gdje je malo detaljnije objašnjeno, ja sam na poslu pa nemogu tražiti.Citiraj:
maaja prvotno napisa
[quote="MGrubi"]Yeah, right.Citiraj:
maaja prvotno napisa
A ako budeš jedna od mnogih žena koja se nakon uzimanja epiduralne osjeća klonulo, ako ti se bude povraćalo i ako ti skoči temperatura na 39 i treseš se čitavo vrijeme kao prut- vjeruj mi, lakše je podnositi trudove.
Meni je bilo tako, ova priča par postova gore od Romy ja takva...
Epiduralna nije samo čarobni štapić kojom bol nestane, a ti se osjećaš super.
Citiraj:
Skoro svaka četvrta žena (23%) koja dobije epiduralnu analgeziju razvit će komplikacije. Jedna od neželjnih komplikacija je i smrt. Epiduralna analgezija za otklanjanje porođajne boli rezultira 3 puta većom stopom smrtnosti za ženu od poroda bez nje. Jedna od 500 epiduralnih analgezija rezultira privremenim neurološkim problemima kao što je paraliza, a kod jedne od svakih 500 000 epiduralnih analgezija to neurološko oštećenje ostaje trajno.
Ti ekstremno ozbiljni rizici epiduralne analgezije nisu česti, ali nekoliko manje ozbiljnih, ali ipak značajnih rizika su puno česći. 15-20% žena koje su primile epiduralnu analgeziju razviju povišenu temperaturu koja rezultira nepoželjnom potrebom primjene dijagnostičkih testova i terapija antibioticima za bebu. 15-35% žena nakon epiduralne analgezije ne može mokriti i mora im se kateterom isprazniti mjehur. 30-40% žena nakon epiduralne analgezije imaju satima i danima jake bolove u leđima. One su zamijenile odsutnost boli tijekom par sati poroda za jaku bol u leđima tijekom godine dana i dulje.
Budući da je porođajna bol bitna komponenta normalnog tjelesnog mehanizma za napredak poroda, a budući da epiduralna analgezija eleminira tu neophodnu bol, epiduralna analgezija također eliminira i normalni mehanizam napredovanja poroda. Bilo je i za očekivati da će veliki broj istraživanja dokumentirati produženje poroda kad žena primi epiduralnu analgeziju. Budući da je epiduralnom analgezijom onemogućen normalni porod, dolazi do 3-4 puta veće upotrebe forcepsa ili vakum ekstrakcije i najmanje 2 puta više carskih rezova nakon njene primjene. Te kirurške intervencije naravno nose svoje rizike i za majku i za dijete. Tako žene birajući epiduralnu analgeziju zamijene manju porođajnu bol s dužim porodom, a ako dođe do carskog reza i za više bolova nekoliko dana nakon poroda, te također za veći rizik za sebe i svoju bebu.
Dakle, epiduralna analgezija donosi mnogo ozbiljnih rizika za ženu. Postoje li rizici i za njenu bebu? Budući da nije vjerojatno da će i jedna žena odabrati olakšanje bolova koji nosi rizika za njenu bebu, ženama se ne govori da u 8-12% poroda u kojima žena primi epiduralnu analgeziju fetalni monitor pokazuje ozbiljnu fetalnu hipoksiju (nedostatk kisika u nerođenoj bebi). American College of Obstetricians and Gynecologists, nakon saznanja o učestalosti kojom pri porodu bebe pate od hipoksije nakon što je žena primila epiduralniu analgeziju, preporučuju da sve žene kojima se daje epiduralna analgezija imaju stalni fetalni monitoring da bi se mogla prepoznati fetalna hipoksija.
http://www.belupo.hr/Default.aspx?si...Printable.ascx
Citiraj:
NUSPOJAVE
Nuspojave pri primjeni Lidokain injekcija najčešće se javljaju na središnjem živčanom i kardiovaskularnom sustavu. Ovisne su o dozi i mogu biti rezultat apsorpcije s mjesta injiciranja, smanjene tolerancije ili nenamjernog intravaskularnog injiciranja.
Moguće nuspojave središnjeg živčanog sustava su najčešće blage naravi (nemir, anksioznost, omamljenost, tinitus, prolazne smetnje sluha, smetnje vida, mučnina, povraćanje, somnolencija, parestezije), a u rijetkim situacijama (najčešće kao posljedica brzog injiciranja lijeka ili brze apsorpcije s mjesta injiciranja) mogu uslijediti i ozbiljne nuspojave kao što su konvulzije ili poremećaj dišne funkcije. Ponekad se kod spinalne ili epiduralne anestezije kao posljedica neurotoksičnog učinka lidokaina mogu pojaviti simptomi prolazne radikularne iritacije, motornosenzorni i autonomni deficiti spinalnih segmenata ili u rijetkim slučajevima i cauda equina.
Nuspojave kardiovaskularnog sustava su najčešće posljedica povećanja plazmatske koncentracije lidokain-klorida, a moguće su periferna vazodilatacija, depresija miokarda, hipotenzija, smanjenje minutnog volumena, srčani blok, bradikardija i ventrikularne aritmije što može dovesti do aresta srca.
Rijetke su alergijske reakcije, a javljaju se u obliku urtikarija, eritema, edema ili anafilaktoidnih simptoma.
Ponekad se nakon intravenske ili lokalne primjene lidokaina može javiti methemoglobinemija.
Osim navedenog, moguća je osjetljivost ili infekcija na mjestu injiciranja.
a da sam, da sam...ali nisam...možda praunuka bude.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ja definitivno nisam utopista, tako da kod mene da je ovako ili onako momentalno ne pali...
jesam za to i veselim se tom danu,ali trenutno razmišljam u kratkom dometu sadašnjih mogučnosti.
vidim da se ovaj topic lagano pretvara u svađu, ja se zbog toga nisam priključila, pa ću se isključiti.
no, prije toga pozdravljam iznošenje činjenica za vas cure koje ste kopirale istraživanja i vas cure koje ne namećete svoje mišljenje kao jedino moguće već iznosite iskustva i informirate.
Slažem se. osjeti se napetost i svađalački ton, bitno je da je svatko dao svoj komentar a mi se možemo složiti s njim ili ne ali na kraju će svatko postupiti u skladu sa svojim osjećajima.Citiraj:
petarpan prvotno napisa
:heart: :love:
Obzirom da je naslov topica "epiduralna-da ili ne", nije loše informirati i sa znan.stajališta jer su se na temu javljalu uglavnom cure sa pozitivnim iskustvima (pa da ne ispadne kako su to jedina moguća iskustva )Citiraj:
petarpan prvotno napisa
moram, moram :PCitiraj:
ivana b prvotno napisa
a šta sam ja napisala ako ne to?! :?
samo sam komentirala - ne mora baš svaki moj post biti napadanje :)
nitko nije ni doživio kao napadanje, već kao da se malo nismo skužili :mrgreen:
a ne sad stvarno, odlazim, odlazim,odlazim... ;)
čuj, ja sam samo navela svoje mišljenje.Citiraj:
Frida prvotno napisa
Moje tjelo, moj izbor ;)
Ne trebaju mi nikakvi linkovi, tu temu sam detaljno prostudirala. Ja sam još uvijek pri svom stajalištu-zašto da boli jako ako može boliti manje. :)Citiraj:
Frida prvotno napisa
Slažem se. U kojoj si bolnici rodila?Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
tebi ne, al nekom tko sad nabasa na temu će dobro doćiCitiraj:
maaja prvotno napisa
Koliko sam shvatila post je bio upućen meni.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ali svejedno, uvijek će biti polemika na tu temu i malo tko će odustati od svojih uvjerenja pa tako i mi 8)
Riječkoj- dr. Cuculić osobno mi je davala i pratila u toku cijelog poroda epiduralnu. :DCitiraj:
maaja prvotno napisa
ja sam prvi put bila jaaako hrabra i odbila epiduralnu
10 sati u boxu, 3 puta su me pokušali porodit pa nije išlo, beba je bila previsoko, tlak mi je pao, šećer su mi davali intravenozno, mislim, cijeli cirkus, kisik i ostala čuda
krv mi se prelijevala po oku 2 tjedna nakon poroda, a laktovi na obje ruke doslovce izguljeni od upiranja
kad su došli oni najgori "guzni" trudovi, nisu mi dali tiskat cijelu vječnost, umirala sam.............bila sam uvjerena 100 % da sam gotova i ja i beba...strava
inače, bila sam jako pozitivna,nadobudna i informirana spram poroda i imam vrlo visok prag boli
i kako da drugi put ne uzmem epiduralnu????
kada sam rađala Damiana dali su mi sami epiduralnu jer ni nakon silnog dripa i puknutog vodenjaka nisam se otvarala niti milimetra.Rađala sam u Petrovoj.Veselje je bilo da mi je epi. djelovala samo na jednoj strani tijela tako da na jednoj strani je bilo super a na drugoj sam sve osijećala. :lol:
Poslije nisam imala nikakvih komplikacija,tako da sam ju htjela i sljedeći put ali tad nije bilo potrebe
pa ti rađaš, ne oni? kako misliš da su te 3x išli poroditi?Citiraj:
alanat prvotno napisa
nisu ti dali piti?
jesi li imala drip? lezala vezana za ctg?
svaki porod je drugaciji, tako da se nadam da ce ti drugi porod biti ljepse iskustvo. ako pokusas izbjeci kemiju, ubrzavanje trudova i beskonacno lezanje, vec imas dobru sansu za to ;)
Evo prijateljica koja je rodila prije petnaestak dana uz epiduralnu mi javlja sms-om da je jedna cura u Sarajevu nakon mjesec dana od poroda od epiduralne umrla :shock: :shock:
Navodno je imala uzasne glavobolje, a u stvari cjelo vrijeme joj je curila mozdana tecnost te je obdukcijom ustanovljeno da je uzrok epiduralna. :shock:
Jadna zen :( , ostalo je dvoje djece bez mame :cry:
Zaboravih napisati da im je ista doktorica radila epiduralnu :shock: :shock:
Nea. žao mi je
mislim da je najbitiji nedostatak epiduralne ljudski faktor
Evo, kad sam već pokrenula topic, red je i da vas obavijestim što sam odlučila. 19.8. rodila sam prekrasnu curicu. Ni na sam dan poroda još nisam bila sigurna da li ću tražiti epiduralnu ali kad sam došla u rodilište na ctg i doktor je rekao da sam otvorena već 5 cm (bez ikakvih trudova) odlučila sam da ću ipak roditi bez epiduralne. Dobila sam lagani drip i za 2 sata rodila.
I svima vama želim tako lak porod!
čestitam na lijepom porodu :D
čestitam :love:
super i cestitam :D
ja sam apsolutno protiv epi ali iz subjektivnih razloga
naime alergična sam na lokalnu anesteziju a to sam doznala tako da sam
primila injekciju kod vađenje zuba i umalo otegla papke
a 7dana nakon sam bila natečena tako da sam samo mogla piti na slamku
pa meni epi,hvala ali ne hvala
evo, u novom broju časopisa "mama i beba", na str.20-21 nekoliko iskustava o raznim načinima obezboljenja poroda.
ono što mi je najviše upalo u oko jest da sve priče, osim obezboljenja tens uređajem i porod u vodi u sebi nose i negativnu stranu obezboljenja...omamljene bebe, omamljene mame, padanja u nesvijest, potrebna pomoć babice kod tiskanja...
pa si pročitajte...
Ja sam tražila i dobila epiduralnu 9 sati nakon što sam došla u rađaonu. Odmah sam dobila i drip jer nisam bila otvorena nimalo i krenulo je. Uspjela sam se odmoriti cca 2 sata a onda je epid popuštala tako da sam zadnja 2 sata svaki trud osjetila i prodisala.
Moram reći i da sam osjećala noge, mogla se i okretati kada mi je bilo teško.
Rodila sam 17 sati nakon dolaska u rađaonu, nikakve posljedice epiduralne nisam osjetila , mogla sam i smjela odmah na noge, tuširanje odmah po dolasku u sobu.
Mislim da bih slijedeći porod ipak pokušala bez.
Evo na početku ove teme sam bila protiv epiduralne.
U međuvremenu sam rodila. Nisam tražila epiduralnu, završila sam na carskom i tražila sam spinalnu jer sam htjela vidjeti svoje dijete odmah!
Postupak je isti kao kod epiduralne, nije me boljelo ništa, anesteziolog je s obzirom na moje jako česte trudove sve obavio za čas i bezbolno. Odležala sam 24h i nikakvih glavobolja nisam imala. Sve 5. Vidjet ćemo da li će biti kakvih pormjena u budućnosti. A o trećem porodu ne razmišljam.
Sad koliko je to slično s epiduralnom kod vaginalnog poroda ne znam.
spinalna ide dublje od epiduralne, inace se bode u istu tocku.
ali razlika je prije svega ocita - carski je operacija za koju je NUZNA anestezija. ne mozes prezivjeti carski bez toga.
vaginalni porod s druge strane neminovno ukljucuje zdravu, normalnu i potrebnu bol koja se u velikoj vecini slucajeva, ako porod ide prirodno i neuznemiravano, moze podnijeti. u slucajevima kada je prejaka, postoje nefarmakoloske metode ublazavanja boli, takodjer uspjesne, a potpuno neskodljive. cinjenica da se kod nas cesto niti ne nude je sasvim druga stvar.
Ja sam trazila epiduralnu nakon 12h jer se nisam otvarala vise od 5 prstiju otkad su mi propukli vodenjak i bila sam jako sretna sto sam ju dobila! Glava me nije boljela, a ni leda. Ubod nisam osjetila.
Sljedeci put cu isto traziti epiduralnu!
Mene su više boljele one male male injekcije protiv tromboze koje sam dobivala svaki dan nakon carskog, nego kaj me bolio ubod za spinalnu. To me zapravo uopće nije bolilo :shock: . A možda ima puno i do anesteziloga koji je pazio da bude nježan...
Felix, MGrubi, malo kasno odgovaram, al nema veze, vidim da je još aktualno
3 x sam kao bila spremna za tiskanje, ali beba nije išla van?! ne pitajte me kako, ja sam bila polusvjesna. ja tiskam, on ne ide. njihov zaključak je bio da je još previsoko i samo pojačavali drip. a jedan nadobudni mladi doktorčić je pametno zaključio" ona uopće nezna tiskat" na što sam ja ( jedva smogla snage) odgovorila" a vi znate!!??"- odmah je izašao i sva sreća nije se više vraćao. njih 5 se bilo skupilo oko mene, pipali mi puls, pogledavali se, mislim strava.meni je puls stalno opadao, pa su mi zato davali šećer, kisik, i ko zna šta još. ja zbilja nisam bila u stanju skoro uopće komunicirati. jedna doktorica je bila ušla i rekla svima" pa jel vidite vi koji su to trudovi??" strašno. meni je to sve ostalo u sjećanju kao u nekoj magli. i ne, nisu mi dali piti, a na dripu sam bila dosta dugo, jer su moji trudovi bili, kao, neučinkoviti, i vezana za ctg