ja nisam rodila doma, nazalost, ali ovaj drugi dio aktivno prakticiram, odnosno ne prakticiram, jelte, kako se uzzme. Vid je od rodjenja jednom bio kod doktora. sto vise izbjegavam doktore to su mi djeca zdravija. :)Citiraj:
anki prvotno napisa
Printable View
ja nisam rodila doma, nazalost, ali ovaj drugi dio aktivno prakticiram, odnosno ne prakticiram, jelte, kako se uzzme. Vid je od rodjenja jednom bio kod doktora. sto vise izbjegavam doktore to su mi djeca zdravija. :)Citiraj:
anki prvotno napisa
I ja se pitam (a uredno zaobilazim tekstove o cjepivu jer ne znam što bi nakon silnih info!) zašto sam otvorila ovaj topic?!!?
No čisto da podjelim info s vama, nedavno sam srela jednu poznanicu koja je rodila cca 4 mjeseca nakon mene i čija bebica nije dobila bcg u bolnici (nažalost ne znam o kojoj se bolnici radi) jer se došao naputak iz ministarstva da se djeca više time ne cjepe, isti odgovor je dobila i kod svoje pedijatrice! S obzirom da su mi info vrlo šture, potaknuta ovim topicom i skorašnjim porodom, malo ću se sutra više raspitati o kojoj se bolnici i pedijatrici radi i jel ovo sve zajedno 100% istina! U međuvremenu ako netko nešto zna o tome vrlo rado bih to čula i sa druge strane, a ako ništa drugo neka me demantira!
demantiram.
vjerojatno su nešto krivo shvatili.
do tvog poroda će ispraviti grešku, ne brini... :)
evo i mi smo necijepiše!
U potpunosti sam mirna sa svojom odlukom, ne toliko zbog hrpe pročitane literature, već jednostavno osjećam da je to ispravna odluka.
Suprug (nevjenčani) se na momente pokoleba, kada mu netko napuni glavu spikama kak će mu djeca umrijet, pa bez razmišljanja proba i mene obrlatiti. Kako sam ja ta koja se informira o tome, brzo ga spustim na zemlju.
Uglavnom, za sada ne cijepim malenu, ima 18 mjeseci. Možda, ali možda se odlučim za tetanus i hepatitis kada krene u vrtić, znači za 3 godine.
A do tada......drž, ne daj!
e da, isto kao i Marta ne idemo doktoru.
Imamo homeopaticu i sve riješavamo tako. (puj,puj,pljuc. da tako i ostane)
Ja nemam nikakvih dilema oko (ne) cjepljenja. Apsolutno sam mirna sa svojom odlukom, ali željela sam oba puta to učiniti na način da živim u manjem strahu (od konflikata sa društvom), stoga sam sve radila na otvoreno. Razgovarala sam sa pedijatrima, objasnila im svoje stavove te potpisala svoju odluku o necjepljenju, tako da nema nikakvih poziva na koje ne odgovaram i ostale stvarčice koje bi me uznemiravale. Sve teče kako smo odlučili i nitko nikoga ne zavlači.
Anita, kakav si papir potpisala? Napisala si nešto sama ili si dobila kod pedijatra neku izjavu.?
aqua, pogledaj naCitiraj:
Ajme meni, pliz savjet otkud da krenem?
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...e+michel+odent
Mi smo napravili kao Anita-AZ.
Nasa pedijatrica nas podrzava u odluci.
Ponavljam pitanje: Kakav ste točno papir potpisali?
Jer moja pedijatrica je samo upisala u karton, a rekla mi je nak ja idem u ZZJZ potpisati izjavu jer ona ne zna što bi joj ja trebala potpisati.
Nama je u karton napisala "Roditelji za sad ne žele cijepiti dijete" i ja sam to potpisala. Normalno stoji u kartonu, nije nikakva posebna napomena, niti potcrtano, podebljano...Samo piše tamo. Ona tu temu s nama više ne načinje, dogovor je da ćemo je mi sami načeti po potrebi.
U cijepni karton (onaj veliki koji ostaje u skolskom dispanzeru) je upisano da roditelji odbijaju cijepiti dijete i tamo smo potpisani.Citiraj:
Poslid prvotno napisa
da malo javim nas update...
mi smo bili kod pedijatrice, ja sam htjela da se M cijepi za HIB jer smo citali da je on normalni stanovnik sluznice 50 - 80 % ljudi, a kod male djece moze izazvati ozbiljne posljedice... U svakom slucaju, ped nas je razuvjerila i rekla da je to samo opasno za vrijeme gripe i drugih viroza i da jednostavno pazimo M od ljudi koji su bolesni ili prehladjeni. Ne kuzim se bas u medicinu, ali ajde reko, ako ona tako kaze valjda je to ok.. Molim vas, zna li netko jos sto da podkrijepi ovo njezino misljenje?
Inace, i dalje ostaje da necemo cijepiti barem do 2 ili 3 godine.
takodjer, da ne otvaram novi topic; jedno pitanje., kako cu sa jaslicama i vrticem? Ja bi trebala poceti raditi kada M napuni godinu dana, hocu li na temelju toga da se M NESMIJE cijepiti ( dakle uz potvrdu od pedijatra ) moci dobiti produzeni porodiljni do daljnjega? Zna li netko nesto o ovome? Na HZZO-u su mi rekli da cemo o tome pricati kada prodje ovih godinu dana, ali ja moram unaprijed isplanirati sta cu i kako cu..
To ti je jednostavno. Obitavanje na sluznici nema skoro nikakve veze sa zarazom protiv koje (si uvjerena da) se cijepiš. Cjepivo (prema popularnom vjerovanju) podiže imunitet, koji nema (čak ni po tom vjerovanju) utjecaja na zbivanja u sluznici nosa. Dva svijeta.
(dijelovi u zagradi su moje osobno viđenje)
Evo ,da se i ja javim.
Upravo,smo se upisali u novi vrtić(sin mi sad ima 5,5 godina),nije cijepljen sa DiTePer i OPV u dobi od 4 godine.
Medicinska sestra nas je pitala zašto se nismo docijepljivali objasnila sam da smo u dobi od 1,5 godinu imali groznu reakciju na BCG i da se od onda bojim cijepiva više nego bolesti koje bi trebala spriječiti.
Pitala nas što naša pedijatrica misli o tome,ja se rekla da je ona stava da je to naša odluka.Rekla je da joj se javimo kada i ako se odlučimo na imunizaciju.
I to je bilo to.
Vrtić je državni.Osobno ,ne znam da li bi sve tako lako prošlo da nije primio ni jedno cijepivo u životu.
Vjerojatno ,ću to saznati za koju godinu ,jer svoje drugo dijete ne mislim cijepiti uopće.
[quote="marta
Ninocka, ako si sigurna da neces dijete cijepiti u rodilistu, napisi to na papir, potpisite ti i muz i ovjerite potpis kod biljeznika. I odmah cim rodis to moras izvuci ili nek izvuce tko ce biti s tobom jer ako sam dobro skuzila, c protiv hepatitisa daju na prvom pregledu, a to je odmah po rodjenju.[/quote]
Ovo mi se čini kao dobra ideja.Ima netko pojma u kojem obliku otprilike sastaviti nešto ovakvo(da li je već netko napravio takvo nešto)?
Nisam se mogla sjetiti boljeg mjesta kamo ovo staviti pa cu ovdje... u listopadu, cini mi se, izlazi nova knjiga mladjeg dr Searsa (sina), o cijepljenju. Bas me zanima sto ima on reci o tome. :)
Vedran je primio 5u1 i to je sve što će primiti. Za sada neće u vrtić pa ću pedici reći da ga iz tog razloga još neću cijepiti moparuom. Pročitala sam knjigu 'Cijepljenje' i došla do zaključka da dijete hranim zdravo i da bi mu cjepivo samo škodilo.
I mene zanima što Sears ima reći o toj temi.
Pretpostavljam da bi bilo dovoljno napisati nesto kao:
Kao roditelji djeteta (sad tu ubacite ime i prezime) odlucili smo da odgadjamo/odbijamo cijepljenje protiv Hepatitisa B i tuberkuloze.
Upoznati smo s mogucim medicinskim i pravnim posljedicama.
Potpis majka
Potpis otac
PItajte Vesnu72 jel treba jos nesto.
pokleknula sam pritiscima, a ni ja nisam bila sigurna da ili ne
i dogodilo se ono čega sam se bojala:
cijepili smo se prošli petak (14/9), 20/9 u noći je zakurio, 21/9 bio sufebrilan, i od jučer (22/9) i danas temp ne ide ispod 38,5 rektalno - bez obzira na antipiretik i kupku
jučer sam primijetila neke točkice po leđima, ali sam mislila da su od znoja
danas je izražen osip po leđima, i na prsima duž ošit - veli moja majka - moguće da je blagi oblik ospica...
srećom F super jede, pije, veseli je i igra se, i zeza...
naravno - nitko ne želi priznati vezu... :evil:
sad sa strahom čekam hoće li biti i zaušnjaka... :(
Magriz, sa čim ste cijepili, priorix ili?
priorix, da
magriz, kako nitko ne zeli priznati vezu, pa nama su rekli da su osip i temperatura medju nuspojavama Priorixa koje se mogu pojaviti nakon sedam dana, sto se onda uopce ima (ne)priznavati...
Ajooooooooj....
Šaljem vibrice da nam blizanac što prije ozdravi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart: :love:
pa valjda ovi ne zele priznati jer je proslo 7 i pol dana :lol:Citiraj:
summer prvotno napisa
tvrde da to nisu ospice, nego vjerojatno rozeola, premda je već imao, a i osip je tu uz temp - dakle, ne stojiCitiraj:
summer prvotno napisa
jednostavno se svi ograđuju od toga :x
Ja vise i ne razmisljam o cjepljenju, a ovdije nema zakonskih ucjena pa se jedino kod epidemija vrsi u pisanom obliku pritisak na vrtice i skole...
Jos nitko nije dosao nekog usmeno prisiliti na cjepljenje.
Bogu hvala...
Kaleb će za 2 mjeseca napuniti 2 godine, odluka je da odgađamo i dalje sva cjepiva. Još sam uvijek za selektivno, ali definitivno ne s 2 godine, iako sam o tome razmišljala.
Do sada I. su cjepili samo sa BSG (bez pitanja, naravno) i to je sve. Definitivno smo se odlucili za varijantu nisto prije 3. godine, a poslije selektivno, odnosno tetanus i hepatit b. I mislim da smo u Skopju jedini (osim par cigancica) i odavno proglaseni za izrode i frikove kako od roditelja tako i od prijatelja. Imamo i prijetnju od svekrve da nas ne zeli vise nikad vidjeti ako se nesto desi (a sto je konkretno mislila pod time, ne znam) :roll:
O, dzizus :(
Naši su skroz ok s našom odlukom, moja mama tu i tamo spomene kako bi bilo dobro da ga cijepimo barem protiv tetanusa, ali nitko ne drami oko toga. Mislim, i da nisu ok s time to ne bi puno utjecalo na nas, ali ovako je još lakše.
Mislim da sam se konacno odlucila za Priorix. Opet se selimo na 2 ipo godine, L sad ima 2 godine i 3 mjeseca. Moj cilj je bio da je ne cijepim prije navrsene druge godine. Strah me je cijepit i ne cijepit ali s obzirom na sve letove i zracne luke u kojima moramo boravit sljedecih godina, cini mi se da je odluka pala. Javim se kad/ako se cijepimo.
Luna sto ti reci :/ Vazno mi je samo da me mm podrzava i to je to. Cak i kad pricamo sa prijateljima zasto nismo cjepili I., on vodi raspravu jer sam ja malo zesca u odgovorima (jednom rjeciju: ko voli nek izvoli)
Mi smo odbili cijepiti Jelenu. Tako ce ostati i ubuduce. Barem do trece-cetvrte godine.
Doktorica mi je rekla da u Austriji momentalno mogu kupiti jedino Tetravac umjesto Inf. hexa cjepivo. Posto se meni ne cijepi dijete protiv magareceg kaslja, kao ni protiv djecje paralize, nemam pojma sta cemo s tim.
Problematicno nam je jos uvijek to sto muz zeli da Jelenu za koju godinu cijepimo protiv tetanusa. Dr. kaze cjepivo protiv tetanusa za djecu se vise ne preporucuje radi zive, mujica kaze da je ok. :mrgreen: Vidjet cemo.
Uglavnom, razumijem sve one koji imaju problem s okolinom radi odbijanja ove intervencije. Ali, svatko tko se brine nek se cijepi i gotovo. S muzem sam nasla zajednicki jezik, imali smo i mi svojih dugomjesecnih, da ne kazem dugogodisnjih rasprava. Jedino nam je jos tetanus ostao kao bolna tocka.
Da se ne bi krivo shvatila ova recenica o okolini i cijepljenju....htjela sam reci da se osobe iz zabrinute okoline odu cijepiti ako ih je strah necijepljenog djeteta.
Zorana, mozes li mi objasniti zasto se konkretno dvoumis oko tetanusa, a i ti Luna, naravno i druge mame pitam ako su tu?
Vezano za tetanus, samo da pridodam naše nedavno iskustvo.
Naime, Neva si je u vrtiću slučajno sa škaricama odrezala komadić jagodice na prstu (dosta krvi, ali zapravo nije bilo jako strašno, ona nije ni suzu pustila). Zvala sam ped. da ju pitam oko tetanusa, pošto nismo cijepljeni (primila je jedino ona cjepiva 5u1, u vrijeme kad se još nisam puno brinula o tome, znala sam samo da želim što duže odgoditi cijepljenje). Prvo sam pričala s med sestrom, a zatim i s doktoricom i zapravo su obje imale reakciju - dali ste joj homeopatiju? Aha, pa onda ok, kaj se brinete?! Baš su me iznenadile! (doduše, ped je rekla kako bi veći problem možda bio da se npr radilo o vrtnim škarama koje su bile u dodiru sa zemljom, možda je i to imalo utjecaja).
Dakle, ako sam dobro shvatila, homeopatija u trenutku nastanka ozljede bi trebala biti ok zaštita po pitanju tetanusa?! Ako netko ima još kakvu info o ovome, pliz neka podijeli!
Tetanus se može nakotiti samo u zatvorenoj rani u anaerobnim uvjetima. Tvoj slučaj nema nikakvih dodirnih točaka s tetanusom. Duboku ranu je potrebno jako zanemariti da se uopće ostvare uvjeti razvoja tetanusa. Svaki liječnik bi trebao znati kako zbrinuti takvu ranu na siguran način.
Otvorene rane ne uzrokuju tetanus.
Hm, viš, viš! Hvala Davor!
(meni se čini da je takav bauk napravljen s tim tetanusom da ovakve informacije uopće ne prodiru..)
A možda je imalo utjecaja to što je primajući 5u1 svaki put primila cjepivo protiv tetanusa, pa je uredno procijepljena protiv tetanusa..... :)Citiraj:
aqua prvotno napisa
Ajme :oops: :oops:
5u1 sadrži cjepivo za tetanus? Tolko me sram da bolje da se ne pojavljujem više :/