[quote="BusyBee"]Jedina alternativa je KSO...ali ne može niti tamo. :mrgreen:Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Printable View
[quote="BusyBee"]Jedina alternativa je KSO...ali ne može niti tamo. :mrgreen:Citiraj:
Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Samo ispravljam svoje kvotanje... :)
Nda, samo koliko je to relevantna literatura...?Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
E, kad bi ja napisala kaj sam sad osjetila - zaključali bi odmah :mrgreen:
Ali neću. Prošla prilagodbu :P
pa, pa... :bye:
Pa za puno stvari o kojima smo do sada raspravljali nismo znali je li literatura relevantna i, uostalom, tko od nas moze generalno (pr)ocijeniti koliko je neka literatura relevantna. :)
Mi smo u vrticu imali psihologinju koja je bila sva u indigo djeci i samo je o tome pricala na radionicama za roditelje, a za mnoge roditelje je ona bila jedini (relevatni) izvor informacija o roditeljstvu, uz samo iskustvo. :roll:
A-crvena
I- bijela
E- zelena
U- smeđa
O-crna
Jedan pjesnik je napisao pjesmu o slovima i bojama, ali se uglavnom ne poklapaju s ovim mojim doživljajem ili što već to je.
Jučer je na TV neki tip povraćao i ja sam osjećala miris povračotine i takve senzacije mi nisu rijetkost.
Mislim da je bedasto temeljiti svoju ili djeteteovu posebnost na takvim stvarima.
Kao što je već više puta ovdje napisano: svako dijete je posebno.
I potpisujem vještičicu.
ne mogu vjerovati! a mislila sam da nesto sa mnom nije u redu.. :mrgreen:
necu komentirati indigo (nakon procitane knjige Indigo djeca, na tragu sam luninih razmisljanja :roll: ) nego sinesteziju.
otkako znam za sebe brojke, slova a i neke druge stvari vidim u bojama. koliko mi je isao na zivce nacrtani tanjur na rizolinu ili kako se vec zvao, gdje su brojke prikazane u 'krivim' bojama!
jer, zna se, zaboga, da ide ovako:
1 2 3 4 5
[color=indigo]
A R N G F M...
hm, tesko je to napisati, jer nema potrebnih nijansi ;) npr G je vise tamnosmedja nego crna, ali definitivno nije smedja.
ivana, kako mozes staviti A u crvenu boju? A je zuta kao sunce! :lol:
mozda da otvorimo novi topic o sinesteziji?
A
L, S i V su narancaste nijanse, ali medjusobno razlicite.
E, I, O i U su bjelkasto-srebrne, tesko mi je opisati.
itd.
ni ja nisam.Citiraj:
POSTROJIMO SE! :lol:
Ni ja...koliko god da su neki pomislili da forsiram posebnost i različitost :)
:raspa: :coffee: :aparatic:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Felix, meni je A crvena kao krv, ali slažem se da je G tamnosmeđa. :)
Naravno da je A crvena. Ali G je maslinastozelena. 8)Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
a jel 'vidis' ljude u bojama, ovisno o njihovim imenima? tvoje ime mi je recimo onak bijelo-zeleno-zuto, kao livada u proljece, pa te odmah gledam nekako blago (kao i sve ivane) ;)
ja se isto mogu postrojiti.
iako bi radije sa felix, ivanom2 i ostalim sinestetama...
predivan dar, po meni...
dobro dodje na faksu, ne?
ja, da ga imam, bi ga proucavala, njegovala, razvijala i dalje... ne moze stetiti ali moze koristiti...
pjesmu o sinesteziji je napisao baudleaire (ako se dobro sjecam iz gimnazije)... ili pak rembaud (ovo cak ne znam jesam li dobro napisala)...
a ako ovo nema veze s izazovima roditeljstva - ne znam sto ima...
vesna72, kaj si osjetila?
ajd na pp ak mislis da bi stvarno zakljucali temu zbog toga....
sad se se sjetih
onaj ulet onog stričeka s prve strane je započeo sa "vaše oči su kao gorski kristali, u njima se zrcali svevremenost....." :lol:
Felix, da, meni su i imena i riječi obojane, i svi nickovi. Neki su mi ko buketići cvijeća.
Felix-ametist
maria71-buket crvenih ruža
Sanja-polje nevena
mama courage- buket poljskog cvijeća
A ova tema mi miriši na zaključavanje. :lol:
A AdioMare? :saint:Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Buket bodljikavih žica ili premili kaktus?
cini mi se da bih ja svisnula da vidim slova u boji. ja, brate mili, volim crno na bijelo! :lol:
:roll:Citiraj:
mama courage- buket poljskog cvijeća
O, baš lijepo.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
A ti si meni buket šarenog poljskog cvijeća.
AdioMare, ti si tamnozelena grančica bora s pripadajućim mirisom. Oduvijek.
ja sam sebi zlatna :mrgreen: tj. zlatno žuta (ne, nemam sposobnost sinestezije, samo se tako doživljavam ;) )
Viš, viš koja intuicija! Znala sam da mora bockati.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
A ova je asocijacija taaako lijepaaa... sviđam si se! 8)
Moj omiljeni profesor Solar znao je govoriti: "Postoje ljudi koji sanjaju u boji... Zovu se shizofreničari!" :lol:
Šalu na stranu, zabrinulo me to, naime sanjam u boji, a i četvrtak mi je crven. Ostalih psihičkih poteškoća nemam. :P
Onda sam ja odavno trebala na "razgovor". :lol: Naime ne samo da oduvijek sanjam u boji, uz to istovremeno sanjam i u prvom i u drugom licu (gledam istovremeno i sebe, nekako odozgo :? i "kroz svoje oči") :roll:Citiraj:
Ni ja nemam drugih psihičkih poteškoća :P
uh, solar ima gadnih problema ako valja ovakve izjave...
i to jos sa pijedestala katedre... :shock:
nadam se (zbog njega ali i studenata kojima se obraca) da se stvarno salio...
:cekam: cekam da se vratite na temu :cekam:
Sanja, sad vidim tvoj avatar. Možda je i to utjecalo dok sam nabrzinu pisala, a i inače mi je S narančasto.
Ma da, stvarno smo otišli s teme. Ali možda smo i pokazali da neke stvari nisu posebnost.
Ne, nema Solar nikakvih problema.Citiraj:
lucky day prvotno napisa
Gledaj, kako ja vidim situaciju i zašto ne podnosim te mambo džambo new age klasifikacije:
Neki dan reče mi prijateljica da "kristalna" ( :roll: ) djeca odgovaraju opisu autista. Navlas. Još mi veli, kaj ti sumnjaš da Kaleb možda ima neki poremećaj iz autističnog spektra, pa on ti je kristalac. Aha. Napisala je stray cat kako je to bilo kod nje. Indigo, kristalni, hipersenzibilni, plavi, zeleni... I tek s 3,5 godine otkrili da dijete ima autizam. Mislim da su te pompozne etikete izvrstan poligon za sve roditelje koji će na rane znakove nekih poremećaja odmahnuti rukom i reći kako je dijete kristalno (jer ljepše zvuči nego da ima autizam), a kod većine poremećaja je najvažnija rana intervencija - i gdje smo onda?
Možda rijetki ljudi - ono, 1 od milijun - dosta imaju urođenu mogućnost sinestezije. Mislim, stvarno zvuči cool, i tata bi sine, ali bojim se da je kod ostalih ili riječ o pojačanoj senzibilnosti (a NE pravoj sinesteziji - uguglajte malo što je zapravo sinestezija i u kojim se slučajevima javlja) ili o nekom poremećaju. I mislim da je jaaaaaaako opasno hvaliti se okolo djetetom koje čuje u bojama - prvi razuman korak bio bi, ipak, odvesti to dijete stručnjaku.
Mah...Over&out.
Složila bih se s ovime.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
I s ovim.Citiraj:
Dodala bih da te etikete ne samo da skreću pažnju s pravog problema i time otežavaju njegovo rješavanje, nego i potiču roditeljsku komociju i odgađanje reagiranja.
S druge strane, i mi smo nekad (barem koliko se mogu sjetiti) bili odgajani kroz ideju da je svatko od nas jedinstven i poseban, no to nije sprečavalo naše roditelje, odgajatelje i nastavnike da inzistiraju na tome da djeca prihvate prihvatljive oblike ponašanja i da svoju jedinstvenost i posebnost izražavaju na društveno prihvatljive načine, dok mi se čini da je danas to inzistiranje došlo do razmjera epidemije i da postoje brojna ponašanja koja bi zahtijevala korekciju (npr. agresija, koju često vidim kod klinaca), no roditeljima je draže (ili samo lakše?) pripisati ga djetetovoj posebnosti, uz tvrdnju da je to unikatni dio djetetovog karaktera, crta koja ga izdvaja od ostalih i koju, dapače, njeguju umjesto da se uhvate u koštac s (potencijalnim ili realnim) problemom.
Što točno znači taj mambo džambo ? :?Citiraj:
Pretpostavljam smisao, ali ne kužim porijeklo.
Na engl. mumbo jumbo u svakodnevnom govoru znači glupost, a najčešće se koristi za religijske i parapsihološke pojave u koje govornik ne vjeruje.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
A sad, porijeklo... Neki kažu da riječ dolazi iz britanskog engleskog, iz doba kolonizacije, kad su Britanci susretali mnoge domorodačke religije i rituale koji su ih zbunjivali. Neki pak kažu da je riječ o swahili pozdravu "mambo jumbo" (meni osobno to objašnjenje baš ne drži vodu), a postoji i pjesma "Mumbo Jumbo, god of Congo" (da me ubiješ, ne mogu se sjetiti kako se zove autor, znam da je riječ o američkom pjesniku), pa je možda i to porijeklo fraze.
Hvala, Sanja. :)
mambo džambo je prvenstveno nešto nerazumljivo
za neke je i ekvivalnet glupo, a za neke još i jači ćiribu-ćiriba (što pak podrazumijeva sve duhovno, a što nije vjersko; već parapsihološko, magijsko...) - slijedeći korak je gatanje iz graha (btw. kaj ne znate da ne treba grah za proricanje, on nije tu zbog proricatelja, nego zbog onoga kome se proriče, proriče se iz psst...ne smijem reći 8) )
ono što ja ne shvaćam, a nakon cijelodnevne rasprave o indigo djeci (ne ove tu, nego one u koju sam se uvalila):
a) kako netko može miješati indigo i autizam - dovoljan je kontakt oči-u-oči da vidiš o čemu se radi
b) bez kontakta oči-u-oči i dubljeg razumijevanja, autisti imaju sličnosti sa neprilagođenom i neshvaćenom, agresivnom podvrstom indiga.
c) "pravi" indigo jeCitiraj:
Riječ je o djeci koja već od najranijeg doba pokazuju izuzetnu mudrost i cjelovitost, često se sjećaju svojih prošlih života, odlikuju se jakim moralnim shvaćanjima, ljubavi prema životu i zajedništvu svih živih vrsta te imaju snažan osjećaj ljubavi prema prirodi i planeti Zemlji .
Gdje se tu vidi sličnost s autizmom?Citiraj:
Indigo djeca su najčešće ugodna, brižna i puna ljubavi i zaista žive u sadašnjem trenutku. Ti nas mališani tjeraju da se usredotočimo na igru, smijeh, ljubav i slobodu. Indigo djeca žive u skladu s najvišim Dobrom. Imaju izuzetno snažnu želju da pomognu i pridonesu čovječanstvu i kao da su oduvijek svjesna neke svoje misije. Ona su mudraci našeg vremena i došla su ovamo iscjeljivati. Riječ je o djeci tješiteljima, zaštitnicima, rođenim vođama, otvorenoj i blagoj djeci koja smiruju ostalu.
d) sinergija je relativno česta pojava, i nema direktne veze s indigom. Kao što neka indigo djeca imaju sposobnost sinergije, tako su i žene ljudi. Ali niti su svi ljudi žene, niti su svi sinergetičari indigo.Citiraj:
Odsutnost ili odgoda uporabe jezika i govora:
- ponavljanje riječi (eholalija) umjesto normalne verbalne komunikacije
- dodirivanje rukom i vođenje umjesto verbalnog zahtjeva
- izostanak verbalne komunikacije
Teškoće povezane s ostalom djecom i odraslima:
- izostanak kontakta očima (kad je osoba direktno ispred autističnog djeteta, ono gleda u bilo kojem pravcu, osim u osobu koja je ispred njega)
- očita distanciranost
- nedostatak zanimanja za ostalu djecu i ono što ostala djeca rade
- izostanak odgovora na verbalne zahtjeve
- bez odgovora kad se zove imenom
- izbjegavanje fizičkog kontakta (čak i s roditeljima, braćom i sestrama)
- ravnodušnost prema drugim osobama koje pate ili boluju
Čudna ponašanja:
- zabavljanje sa samim sobom, okretanje, prevrtanje, pljeskanje dlanovima itd.
- neprimjereno smijanje ili ispadi bez vidljivog razloga
- neprimjerena povezanost za stvari
- opsesivno-kompulzivno ponašanje, npr. poredavanje stvari
- ponavljane čudne igre koje traju dug period vremena, npr. slaganje kocaka jedne na drugu pola sata
- inzistiranje na rutini i ne-mijenjanju ničega u okolini. Teško doživljavaju prekid rutinskog rasporeda i promjene
- moguće nanošenje ozljeda samom sebi ili agresivno ponašanje prema ostalima
Promjene osjeta
- hipo (smanjena) ili hiper (povečana) aktivnost 5 osjetila
- abnormalni odgovori na osjete
- manjak odgovora na bol ili pretjerano reagiranje na nešto što izgleda nebitno, kao npr. zatvaranje vrata
Fali barem desetak osobina.
e) moja osobna dilema - zar zaista postoje ljudi koji sanjaju crno-bijelo? stvarno sam ozbiljna, i danas sam o tome pričala s nekoliko ljudi. ili su svi ljudi s kojima ja mogu razgovarati o takvim stvarima šizofreničari, ili...
Svako se neshvaćeno dijete može razviti u dijete s problemima u ponašanju.
Ne mora zato biti indigo. Njima je samo malo lakše. Jer ih je teže shvatiti.
Ponekad ljubav i nije dovoljna.
Zar ti znaš osobu o kojoj sam ja pričala?Citiraj:
Opasno je ovako naprečac zaključivati.
Ono što bih rekla je da je naše tijelo fizičko, emocionalno i duhovno. Bili mi autisti ili ne. Netko osjeća jače, netko više čuje, netko više vidi. Ne znači da je lud, new age nabrijan, već samo svjesniji da svijet oko nas diše i živi i na onim razinama kojih nismo svjesni.
Ono što ne poznaješ ne znači da ne postoji. I tu leži ključ. Kad bismo toga bili svjesni, bili bi manje bolesni, ležerniji jer bi vjerovali, poštivali jedni druge jer se ne bi bojali i da ne nabrajam dalje.
I ako je sva ta indigo priča glupost, onda sam ja najgluplja jer apsolutno vjerujem da su "ta drugačija djeca" ovdje da nas nauče o svijetu koji negiramo. O svjetu odgovornosti za sve što činimo, pa tako i one ružne stvari koje kroje našu svakodnevnicu, a tu su da nas nauče. Nisu naša djeca baš slučajno naša. Nije naš muž baš ljenčina koja je slučajno na kauču dok se mi ubijamo od posla... :mrgreen:
Izglega da sam u debeloj zabludi :? , al priznam ovim očima kojim gledam svijet, gledam razumnije, s više ljubavi i s nadom.
:love:
to je samo jedan od siptoma autizma, ali moguce ga je naci i kod onih koji nisu autisnici, a i moguce je naci autisnicne osobe s jako dobrim kontaktom oci u oci.Citiraj:
dovoljan je kontakt oči-u-oči
LeaB - ja se u osnovi slazem s ovimi smatram da nas savko dijete moze nauciti biti ovdje i sada i jace osjetiti esenciju zivota...a ne vjerujem u pojam indigo djeca...vjerujem u dijete i mislim da je sama emancipacija djeteta u ponovrijedno bice dovelo do toga da se nekim stalno prisutnim stvarima sada cudimo i isticemo ih.Citiraj:
O svjetu odgovornosti za sve što činimo, pa tako i one ružne stvari koje kroje našu svakodnevnicu, a tu su da nas nauče.
Kakve veze sinergija ima sa sinestezijom? :?Citiraj:
vesna72 prvotno napisa
Kao i Stanojević sa Stankovićem :lol:Citiraj:
Sanja prvotno napisa
Nikakve. Lapsus i dokaz da se ne može dugoročno dobro funkcionirati uz 3 sata sna :oops:
Ima u sloveniji jedan portal, koji ima imenik svih adresa po Sloveniji. institucije, vrtići, škole, tečajevi,djeca s posebnim potrebama...ma sve živo..
ako razumiješ slovenski, pogledaj tamo
www.otrokoskop.si
a o indigo djeci na:
http://www.otrokoskop.si/zadetki.php
pa stretno,
Katarina
ja sanjam u bojama i svjesno sanjam-upravljam svojim snovima , ima par snova koje jako volim i mogu se skoncentrirati i odsanjati ih kad hoću....
isto tako sam par ideja za riješenje problema dobila u snovima...
ni ne mislim da je to nešto posebno
ivana2 :love: za ruže
Znači, cijeli nesporazum počiva na grešci - riječ sinergija zamijenjena je sinestezijom. :lol:
Klasična komedija situacije.
vesna72, ne brka se indigo djecu s autističnom, već kristalnu.
LeaB, nisam mislila konkretno na to dijete koje opisuješ, već sklonost da se nekim potencijalno alarmantnim osobinama pripišu mistična svojstva.
AdioMare, mumbo jumbo je meni u ovom kontekstu ono što je napisala vesna
Uglavnom, vrlo neegzaktno područje.Citiraj:
jači ćiribu-ćiriba (što pak podrazumijeva sve duhovno, a što nije vjersko; već parapsihološko, magijsko...)
Inače, potpisujem Sanjin post iza mojeg.