Prije kuhanja treba ga dobro isprati u mlakoj vodi.Citiraj:
roro prvotno napisa
Printable View
Prije kuhanja treba ga dobro isprati u mlakoj vodi.Citiraj:
roro prvotno napisa
e kad smo kod ispiranja, ja ne perem ni rižu ni proso (iako znam da to kao treba raditi)
uopće ne kužim što znači oprati rižu/ proso? kako se to radi? staviš u vodu pa iscijediš ili kako?
i zašto se to mora raditi?
Zato što u prosu nekad ima ljuskuca i neke prašine, pa kad ga ispireš voda bude sva bijela.
I riža isto.
Staviš u cjedilo i pod mlazom hladne vode ispireš.
aha, znači da se ispere od prašine, mislila sam da je nešto opasnije u igri.
nemam cjedilo :lol:
Konkretno, bijela riža zna biti polirana sa brašnom , pa sad ti vidi želiš li to davati bebi.
opa
do sad je bio samo basmati u igri (oke, i to je bijela)
i kaj sad, moram u namu po cjedilo :lol:
Procjedi kroz gazu.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Osim toga ispire se zato da ne opterećuje probavu tim dodatcima.
nemam gazu :lol:
nemrem vjerovat, ja niš nemam
Može i zavjesa! :lol:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Može i tetra (nemoj samo reći da ni to nemaš).
evo nas iz šetnje
sad imam cjedilo :mrgreen:
a imam i kvinoju, amarant i slatku rižu, samo ne znam kak se to kuha. pa mi pomognite :naklon:
:lol: kućanice nad kućanicama!Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Jesi li kupila dovoljno sitno cjedilo, da ne budeš saprala te egzotične žitarice u odvod?
Ja ti mogu pomoći samo za proso. Saperem ga pod vrelom vodom iz slavine. Jedino tako oprano ne bude gorko. Ostalo kod nas nema, pa ne kuham.
jesam jesamCitiraj:
Jesi li kupila dovoljno sitno cjedilo, da ne budeš saprala te egzotične žitarice u odvod?
a proso sam već kuhala, i nisam ga isprala, i nije bio gorak nego sladak :?
a gazu,zavjesu i tretra-pelenu :raspa:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
:P
nemojte me zezat nego mi recite kak se te stvari kuhaju :mrgreen:
Pretpostavljam da je to do sorte oliti vrste prosa, ta gorčina. I meni bude sladak kad ga dobro operem vrelom vodom. To je jedino proso koje mogu nabaviti, pa nemam pojma kakvo izgleda neko drugo :?
Idem poslom za SA krajem mjeseca, gdje se to tamo kupuje? Ima li ovih raznih egzotika, voljela bi bar vidjeti kako izgledaju :lol:
Pliz, ako ima Sarajki, nek se jave.
javljam se :mrgreen:
http://www.makrovita.ba/index.php?op...id=4&Itemid=38
Hvala draga :* Može li malo pobliže - gdje je radnja, blizu čega? Je li bar u nekakvom širem centru grada?
proso+amarant
1/2 šalice prosa
1/2 šalice amaranta
8 šal. vode
Kuhati 40 min. otkad zakuha
smeđa riža+slatka riža+amarant
1/3 šal. smeđe riže
1/3 šal. slatke riže
1/3 šal. amaranta
7 šal. vode
Kuhati 40 min. otkad zakuha
kvinoja s povrćem
1/2 šal. prosa
1/2 šal. kvinoje
povrće po želji
Žitarice kuhati 40 min. otkad zakuhaju, dodati povrće onoliko minuta prije kraja koliko mu je potrebno da se skuha.
oke, dakle poanta je u 40 minuta :lol:
hvala!
danas isprobavamo smeđu rižu
opranu :mrgreen:
htjedoh reći : slatku rižu
:mrgreen:
Slatku rižu obavezno namoči preko noći.
Inače ja kuhaj 50 minuta pa čak do sat i pol.
Bit će tvrda ako ne.
Ne samo da se druzimo nego smo poznanstvo podigle na jednu visu razinu. :mrgreen: Toliko visoku da se ne stignem ni sa kim drugim druziti. Nekako guramo. Kad redovito izdajam onda bude ok, ali mi stvarno nije jasno zasto ga nema inace. Jedino, sto mi muz lagano gubi strpljenje, nije bas da imamo ikakav zivot. I to doslovno. :(Citiraj:
roro prvotno napisa
a je li ta slatka r uistinu slatka? :)
evo skuhala jučer slatku rižu (nisam namakala, kuhala 40 minuta, bila je mekana :? ) sa prosom i karfiolom. pola lončića sam ja pojela :shock: , a ostatak margita. bilo nam je :mljac:
MIslila sam tvrda za bebu.
Ja sebi rižu uvijek zaboravim namakati, pa kad se to desi sad, Janči slaže face jer nije mekša.
Al svako dijete je priča za sebe.
Slatka riža je stvarno slatka. :mljac:
htjela sam s vama podijeliti nas jutrosnji dorucak-na zobenom mlijeku sam skuhala integralni griz, stavila nutra kockicu crne cokolade da se rastopi, i pomijesala sa zgnjecenom bananom. ajme... otimali smo se mali i ja ko ce vise pojesti. slatko je ali ne preslatko, ma taman. puno bolje nego kad sam kuhala na rizinom mlijeku. pa ciji klinci nece jesti do slatkog, probajte.
Ni ja ne namačem slatku rižu i ne bude mi tvrda.
Što se tiče slatkoće, meni ona uopće nije slatka, ali možda nisam mjerodavna jer sam ovisna o šećeru. :/
MIslila sam tvrda za bebu.
Ja sebi rižu uvijek zaboravim namakati, pa kad se to desi sad, Janči slaže face jer nije mekša.
Al svako dijete je priča za sebe.
Slatka riža je stvarno slatka. :mljac:
a da, margita jede sirovu mrkvu (drži ju u ruci i sama grize), a ova riža je bila puuuuuuuuno mekša od toga ;)
u kojem omjeru kuhate palentu (za bebača od 7.5 mjeseci)?
(danas sam radila onak kako piše na Franckovoj, ali mi je bilo pregusto pa sam dodala još vode)
antigona Mozes raditi u omjeru 1:3 jako gusto ili 1:4 malo manje gusto ili jednostavno raditi kako ti pase ;)
Ja sam obicno naribala tikvicu unutra tako da nikakvih omjera nije bilo :mrgreen:
Imam pitanje za one starije od godinu dana - jeste li im radili limunadu i kako ste ju secerili ako jeste? Imam doma fruktozu - mogu li s tim zaseceriti?
Vjerojatno fluorescentno-bijelu industrijsku... procijeni sama.
S druge strane, smeđe varijante znaju vrviti plijesnima. Dobro je prije upotrebe provjeriti njuhometrom.
Čini mi se da ti nije nitko još odgovorio. Ja sam u početku kuhala 15ak minuta, a sad 10ak.Citiraj:
Ivana B-G prvotno napisa
enela 10 minuta je dosta.
enela i LeaB, hvala za odgovor!
...moram se nekome pozaliti: ja ne znam skuhati kukuruzni griz!!! uvijek nesto ne stima i vecini puta mi zagori tih par zrnaca...a malenom se nekako ne svida...dajte koji savjet. inace sam kupila onaj ekoloski od severa! :?
Ivana, pa nije to neka nauka. Staviš vodu da zakuha, kad zakuha miješajući uspeš griz i povremeno promiješaš, a sve to na laganoj vatri.