Samo da obznanim, klipići su ispali za prste polizati :D
Printable View
Samo da obznanim, klipići su ispali za prste polizati :D
Amalthea, hvala ti na receptu! :naklon:
Dugo sam se spremala isprobati ga i konačno sam ih ispekla jučer ujutro. Inače sam uvijek zazirala od dizanog, ali ovo je ispalo super!
MM nije prisustvovao postupku, stigao je kad su bili taman topli, a komentar je bio: Mmmmm, gdje ste ovo kupili? :lol:
Opet ih pravim, meni su draži ko kolači od dozanog nego baš ko klipići
Jel itko ikad stavljao sir i šunku unutra??? :mrgreen:
Nisu bas prakticni za takva punjenja zbog nacina na koji se rolaju, ali ja sam jednom mazala sa tankim slojem eurokrema tako da kada su se ispekli ono sto je namazano izvana bilo je hrskavo i zapeceno :mljac:Citiraj:
makita prvotno napisa
Super je sa nutelom OBLIZ :mljac:
pitaj MŽ: ide i sir i šunka i kukuruz :mrgreen:Citiraj:
Marsupilami prvotno napisa
jedino kaj onda nisu onak dugački i vitki, nego kraći i punašniji 8)
i još nekaj: dosta bude i pola kvasca - tak da cijeli kvasac bude za dvije ture :D
Što mi učiniše od recepta! :roll:
:lol:
:mljac:
moram sad probati sir, šunka, nutella, kukuruz... ne nužno tim redom. :heart:
Ja obavezno jedan dio, drugi prazan.Citiraj:
makita prvotno napisa
Naribam šunku (tako mi je lakše) i sir i stavljam po čiporak jednog i drugog.
Nego!
Ja bih uzurpirala ovaj topic (fakat su nadaleko poznate Amaltheine kifle pa neće po njih biti beda :) ) da vas podsjetim na nešto fino...
Jeli netko jeo lepinju s margarinom?
Znam, znam, tko kaže da mora margarin? Može i maslac.
Dakle, ide ovako:
Umijesiti dizano tijesto s mlijekom. Može od 60 dag, može od kile brašna za veću tepsiju.
Obično dizano tijesto bez dodataka ulja ili neke druge masnoće.
Ovdje je važan princip stavljanja masnoće u tijesto.
Kada se tijesto dovoljno digne, razvući ga u visinu kolika je tepsija u kojoj će se peći, a u širinu 2, 3 puta toliko (koliko ide).
Sredinu prstima namazati vilicom ili mikserom izrađenim margarinom (maslacem), prvo preklopiti jednim, pa drugim krajem.
Visina je po kalupu već određena, a tijesto se potom opet razvlači u širinu, maže margarinom, preklapa s jedne i s druge strane i tako dok se ne potroši jedan cijeli margarin.
Nakon što smo pazili da lepinja u konačnom obliku popunjava tepsiju, nožem na vrhu zarežemo krupnije kocke, tj. iskrižamo površinu.
Pečemo, pa malo dulje nego kifle. Pola sata, 40 minuta?
Pečena lepinja je fantastičnog okusa i mirisa. Kod nas plane za čas, a kako je tek gosti nahvale dok je jedu uz nareske!! Tijesto se lista na svakom onom dijelu gdje se mazao margarin/maslac. Margarin se kod izrade može malo i posoliti, mada ja to nisam radila. Posolim tijesto koliko treba.
Vjerojatno će manje vične jadikovati radi odokativnog tijesta, ali ovima koje se, poput mene, ne boje raditi da će upropastiti dizano i da im treba recept - evo jedne ideje ako već niste od prije znali.
To je radila moja baka, još prije 30 godina (vjerojatno po principu salenjaka).
Možda i dulje, ali ne znam od kad točno postoji margarin. :mrgreen:
A za nas jadnike koji ne smijemo mlijeko - jel može to s vodom?
Tijesto s mlijekom je mrvicu bogatije okusom, u biti ništa drugo, po meni.
Ovo s vodom je tijesto kao za kruh, ali mislim da može šljakati.
E, sad za finoću okusa više ne mogu garantirati jer nisam jela. :/
Ono što ja jako volim raditi s tim tijestom od kruha (brašno, kvasac, soli, malo šećera i voda) su lepinjice na ulju.
To je 6 puta brže, a jako fino. Meni se nekidan dizalo nekih 15 minuta, tijesto se nije ni mrdnulo volumenom (mali nije imao vremena čekati) a ispale su odlične bez razlike.
Znači umijesi se tijesto kao za kruh (ja obično radim od kile brašna) ostavi malo dizati, istrese se na (bolje dobro pobrašniti nego da se lijepi) pobrašnjen stol, rukama razvuče na 2 cm debljne (to otprilike, razvuče se jedan dio, izreže i stavi peći, pa se onda pomalo razvlači ostalo, ne mora odjednom biti razvučeno po cijelom stolu) rubom tanjurića (može se malo nauljiti rub) rezati oblike i stavljati na vruće ulje.
Lepinja je doslovno gotova onda dok nam lijepo porumeni (ne treba ju nadopecavati, fakat bude pečena, nije kao kod krafni - jedino ako volite rešije) i tada ju vadimo na tanjur podložen s puno papirnatih ubrusa da upije višak ulja.
Garantirano umiješeno, dignuto, prva tura pečena za 40, 50 minuta.
Može samo bijelo brašno, mogu kojekakve kombinacije (mada je meni najfinije s bijelim) jedino mi se učinilo da je integralna lepinjica bila masnija od ostalih.
I da, kako plin mora stalno biti na jakom, moguće je da će zadnja tura lepinjica već malo početi tamnjeti od skurenog brašna koje pada s lepinjica, zato ih ja uvijek prije stavljanja na ulje lagano odozdola otresem od brašna.
Kad mi dođu prijatelji, a ja nisam uspjela nešto kompliciranije jer ih nisam očekivala, onda idu tople lepinjice s ulja, jogurt, ljuti feferoni i domaća kobasa. To mi je naaaaajbrže.
Jesam vam otkrila toplu vodu? :mrgreen: Znam ja da vas puno zna za ovo, ali ja podsjećam, moguće ste zaboravili ili jeli davno, u djetinjstvu. :)
Ali kad si rekla da se mogu raditi i ko kolači od dizanog tijesta, a ne nužno klipići.Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
A mene sve to opuuuušta :mrgreen:
Hitno mi trebaju 2 odgovora vezana uz ove klipiće iz naslova:
1. koje brašno se koristi, meko, oštro ili je svejedno?
2. kvasac se stavi u svih 5dc mlijeka ili u manje a ostatkom se zamjesi tijeso?
:*
1. brašno za dizana tijesta
2. u svu količinu mlijeka
:)
AdioMare, tvoje lepinjice smo u djetinjstvu zvali "langoši".
Možda ih još uvijek peku ulični prodavači u Maksimiru, tamo na početku glavne Aleje. Barem je tako bilo dok sam ja bila klinka.
Samo cu zlurado podignuti ovu temu.
:-)
Ja čitam. čitam i pitam se otkud volja da po ljetnim vrućinama toliko svi
peku klipiće, pa skužim od kad je to! :roll:
Ja već dugo imam točno isti recept i postupak kao ovaj sa špancira, samo što ne stavljam kumin.
Izgledaju isto ko Almateini i skoro sve se isto radi.
Punila sam ih svačime, i šunku i sir i nutelu.. nema kaj nisam i to su mi najfiniji klipići ikad! :mrgreen:
Amalthea :naklon:
Napravila danas 24 kom obićnih i predobri su.. sljedeći put padaju raznorazne kombinacije..
Ahhhhhhhh, ja ih skoro uvijek okrenem u buhtlice(ono da su napuhaniji)
M I L I N A
Svečano izjavljujem svekolikom pučanstvu da sam ,ja ,toalni antitalent za bilo kakve majstorije u kuhinji (zahvaljujući videu:mrgreen: )napravila i svi su oduševljeni!!!!
evo i ja konačno probala
već se spremam mjesecima
i fenomenalni su :yes::yes::yes:
super jednostavni, odlično je objašnjen recept
jedino pitanje: treba li premijesiti tijesto nakon dizanja ili se može odmah oblikovati i peći?
Kako je meni ovaj recept promako??
Uglavnom, danas je to izgledalo ovako...Naletla na recept, Iva pitala kaj teta radi, kad sam joj rekla da radi klipiće, naravno da je rekla "I ja biiiiiiiiiiiiii" Na što je tata rekao "Ajde mama, praviti klipiće, hehe". I mama se digla i reko ajde da probamo!!
Tijesto je savršeno, oduševljena sam.
Klipići bi se pojeli da ja ne držim dijetu iza 6! Odlični su!!! Drugi put ću probati i s pekmezom.
Spremila sam par komada u škrinju, pa ću ih isprobati tako jedno jutro ispeći, da vidim vrijedi li hi zamrzavati!
p.s. napravila sam full verziju :mrgreen:
podižem da ju ne tražim opet, ako ne stignem sutra idu za vikend ...
Amalthea hvala na videu!
mene zanima jel može sa suhim kvascem, i pitanjce kad se zamrzavaju, kak iz stavit zamrznuti a da se ne zalijepe jedne za druge?
kad se idu peći iz zamrzivača, stavljaju se zamrznute u pečnicu, premazane jajetom?
zamrzneš ih razmaknute na pladnju ili protvanu i onda ih pretovariš (kad su smrznuti) sve u istu vreću da ti protvani pladnjevi ne zauzimaju mjesto. ja sam prošli puta zamrznula svoje (sličan recept) zajedno s protvanom, smrznute premazala jajetom i tak sam ih samo stavila peći. ja isuhi kvasac dižem kao i svježi.
hoda li još uvijek priča da se navečer napravi, i stavi na balkon, pa ujutro friško speće
da pitam
radim varaždinske klipiće i neće mi ovo biti ne znam kakva ušteda na vremenu, ali ajde
trebam sutra ispeći gomilu klipića, a nemam cijelo popodne za to
umijesila bih bar tijesto ranije
zanima me hoću li pretjerati ako sada zamijesim pa da čekaju do sutra popodne,
ili da ustanem u jutro prije posla pa onda
moram priznati da se grozim ovog u jutro, ali ako je predugo od večeras, ah budem, što ću...
i kako se ponaša to tijesto iz frižidera? skroz normalno, kao da je netom zamiješeno?
Ponaša se skroz normalno , jedino se napuhne do drugog dana pa mora biti mjesta u zdjeli u kojoj stoji.
ajme
mislila sam prozirnom folijom pokriti da nema kud?
ok taj dio
a dalje, da umijesim sada (za peći sutra oko 17h) ili bolje da umijesim u jutro, što misliš?
Mislim da nema veze kad ako tijesto dobro zamotas folijom da se ne zasusi. Napravi kako je tebi lakše .
Ja bih sad ispekla i mir, sutra su još itekako fini, tako uvjek radim.
Jer to mi nikako nije posao za nabrzinu.
To sa toliko kvasa, bojim se da se ne osjeti jako po kvasu radi dugog stajanja?
Zamrzavanje moźda, to nisam probala nikad.
tnx :kiss:
ja redovito, kad radim po ovom receptu napravim hrpetinu klipica i smrznem. onda ih vadim prema zeljama/potrebama. uvijek se ranije pripremim za rodjendane/tulume.
odmrzavaju se relativno brzo, pa nij eni to problem. i do sad nisu nikad zeznuli.
smrzavaš ih sirove ili pečene?
sirove, kad ih zarolam. onda uzmem neku ravnu plohu, lijepo ih poredam jedan do drugog, kad se smrznu da se ne lijepe, smjestim ih u vrecicu.
isto radim i sa putr stangicama, za koje je postavila tu recept Linda. ma zapravo ja uzmem jedno jurto i to sve napravim. i imamo onda neko vrijeme.
Kasno sam ovo vidjela.... Moji su klipići jako slični (možda stavim malo manje ulja ali nema bitnih razlika).
Da se mene pita, ja bih klipiće umijesila ujutro, a valjala i pekla popodne. U međuvremenu - tijesto bi se dizalo u frižideru, polako. Odabrala bih posudu s poklopcem (nije dobra folija - ne dihta, a tijesto ponekad bježi van) . Po mom iskustvu idealno je dok stoji u frižideru 8-10 sati.
Inače, POSTOJI razlika između svježe dignutog tijesta i ovog iz frižidera - meni je lakše i brže obrađivati tj. zarolati ovo frižidersko tijesto. Hladno je i tvrđe i super se lako valja. Ja napravim od 60 dag brašna 32 kuglice i zavaljam klipiće u roku nekoliko minuta, ali istina je - to traži praksu. Ovo mi je mjera za jedan veliki pleh od pećnice (obložen papirom).
Kako god bilo - sve je to super. Osim toga, ovo tijesto s puno ulja dosta dobro se drži i idući dan, ali nije to nikad ni blizu kao kad su svježe pečeni.
pih, niste se mogle sinoć javit :P
odustala sam od sinoć i od jutros, mijesim danas popodne
kad sam malo razmislila, treba mi 10 minuta da umijesim i 20 da se digne po ovoj vrućini
značajno bi mi bilo da sam se sjetila zarolati ih sinoć i prijesne zalediti...
eto, da nikad nisam zaleđivala tijesto još bih rekla, ali jesam jednom-dvaput, i svejedno mi to jučer nije palo na pamet.
Ma to ti je još najbolje! Sve bu dobro!