Tražeći nešto o zaostalim kvržicama nakon prestanka dojenja naletim na ovu temu i kako me već 3 mj. muči osjećaj krivnje što ni s drugim djetetom uz svu pripremu i informiranje o dojenju nisam uspjela u dojenju želim se i ja javiti. Po mnogima koje su se ovdje javile ja spadam u grupu onih koje ne žele dojiti, ali to ne priznaju već traže isprike za svoj slučaj (uvučene bradavice, kvržice, ragade, preeeeviše mlijeka u dojkama, mali teško hvala bradavicu itd.).
I iako je sve počelo savršeno (porod bez epi i pucanja, susretljive sestre u Merkuru, podrška kod kuće, savjetnice na SOS-u...) nekako se sve uspjelo zakomlicirati i kvržice su se počele proširivati i penjati da više nisam znala na koju stranu ih istiskivati, ragade nisu prolazile i ja nakon previše suza i nervoze nakon 3,5 tj. odlučim prestati s tom agonijom. Za usporedbu mene i jedne moje prijateljice koja mi je došla pomoći tjedan dana prije nego što sam odustala: ona kaže da je ona imala veće kvrge i puno gore rane na bradavicama, ali je izdržala. To vam samo govori da nismo svi isti i da neke stvari nekoga više potresu, nekoga manje. Meni je slaganje bočice (iako adaptirano ne preporučam) puno manji problem nego moje dojenje kad sam i po pola sata namještala dijete na dojku, a kad je on uspio uhvatiti više nisam gledala jel me boli niti hoće li mi napraviti rane, već sam samo bila sretna što je napokon uhvatio i što će se najesti. I tako i drugi put trauma u vezi dojenja... tada sam rekla da ću treći put odmah popiti bromergon nakon poroda i da neću više ni pokušavati s dojenjem. Sad mi je već žao unaprijed i to treće dijete osuditi na adaptirano, pa tražim ono u čemu sam pogriješila da je mlijeka bilo previše i štopalo se. Treću put ću jesti i piti minimalno, samo onoliko koliko mi je potrebno da preživim, jer kod mene mlijeka očito ima i kad ne jedem. A ja sam živi dokaz da mlijeka ima i kad smo pod stresom. A ako i tada budem imala kvržice... I zato poručujem svima onima koji pitaju Pa zašto žene ne doje-DOJENJE JE TEŠKO! Mislim da malo žena odustaje od dojenja unaprijed (barem se ja nisam s nijednom susrela), već odustaju zbog poteškoća.