Daklem ja sam dojilja i dok dojim ne mogu piti lamisil tablete a to bi mi kazu jedino pomoglo.
Printable View
Daklem ja sam dojilja i dok dojim ne mogu piti lamisil tablete a to bi mi kazu jedino pomoglo.
Je li ovo nešto što se može staviti na grudi za mlječac (soor) canididu? Ona je isto gljiva ... Pa se na primjer ispire prije dojenja?Citiraj:
kobila_suzy prvotno napisa
I zapravo... molim te kobila_suzy napiši nam što se može koristitiCitiraj:
smich prvotno napisa
za (protiv) mlječac na grudima/bradavicama, i mene posebno
zanima može li se i u kojoj mjeri koristiti čajevac za vrijeme dojenja. :?
Hvala.
Mogu se koristiti cajevac i palmarosa, naravno, u nekom biljnom ulju. Idealno biljno ulje za to je tamanu, jer i samo djeluje protugljivicno; ukoliko nije dostupno, kantarion (kako se uglavnom macerira u maslinovom ulju koje presporo ulazi u kozu, onda ga treba mijesati s nekim brzoupijajucim uljem), ili bilo koje drugo biljno ulje (osim maslinovog). Za same bradavice ne vise od 5% (10 kapi etericnih na 10 ml biljnog ulja).
Mjesavina ulja se dosta brzo upije pa se u principu nema sto ispirati prije dojenja.
E sad, da li se ta ulja smiju konzumirati (ono "jesti') i da li ta ulja imaju neki miris... ja se bojim da bi se moglo desiti da dijete odbije dojiti - da strajka :/
Pa ako su kvalitetna smiju se jesti :mrgreen: (u francuskoj verziji aromaterapije etericna ulja se uzimaju i oralno; a biljna ulja ionako jedemo, zar ne?).
No, naglasavam da se mjesavina upije i da beba nista, ili gotovo nista nece pojesti. Moze smetati jedino miris.
Da (da ne ispadne da ignoriram :mrgreen: ).Citiraj:
mina30 prvotno napisa
Fakat nisam znala ovo za jestivost tih ulja :mljac:
Da to bi mogao biti problem. Mi mamama savjetujemo da nista ne stavljaju sto ima miris na sebe (tipa gelovi za tusiranje) jer to u nekom broju slucajeva smeta bebama. Tako da bi moglo doci do strajka :/Citiraj:
ima li šta za vodene kozice da smiju trudnice koristiti :?
vidim da svi povlače kobilu suzi za rukav... (a kako i ne bi! ko zna-zna! :) )
kobila suzi, ako mogu i ja uletjet s jednim pitanjem:
ten mi je u zadnje vrijeme ponovo dosta problematičan. menstruacija mi je stigla prije mjesec dana (dojim malo više od 9 mj.) i opet sam "back to normal"-akne s kojima se manje i više uspješno borim još od puberteta. imam i jako osjetljivu kožu i moram paziti što stavljam na lice. koristim avene kremu. jedino me ta ne peče.
uglavnom, prijateljica mi je preporučila primavera bazno ulje od pšeničnih klica. navodno je dobro i protiv bora...
što misliš o tome? bi li ga bilo dobro kombinirati s nekim et. uljem? kojim?
i još nešto:
na brzinu sam čitala par postova i bilo je riječi da je za njegu tijela dobro + nešto jeftinija varijanta prešano sezamovo ulje (s eventualno 10% maslinovog). zanima me- kojeg proizvođača.
evo, za sada toliko i hvala unaprijed. nadam se da nisam previše zadavila!
Citala sam da se ulje sjemenki maline i ulje cileanskog ljesnjaka moze koristiti za zastitu od sunca jer imaju u sebi zastitne faktore.
Pa ako mogu zagnjaviti ;) zanima me sa kojim baznim uljem ih je najbolje mijesati i u kojem omjeru za koristenje ... i da li bi ih mogla koristiti i za jednogodisnjakinju?
Srecica, nema ih potrebe ni sa cim mijesati, jer to su biljna ulja, ne etericna. Jedino ako zelis smanjiti spf, mijesas sa drugim uljima ili maslacima, ja volim kombinaciju cileanskog ljesnjaka, shea i kakao maslaca.
Curly mama, ulje psenicnih klica nije preporucljivo samostalno koristiti na kozi sklonoj stvaranju mitesera i akni. Trebala bi ici kombinacija vise baznih i etericnih ulja, npr ljesnjak, neven i makadamija od baznih, a od etericnih mirta kt cineol, rimska kamilica, sirokolisna lavanda.
Primavera ima ok bazna ulja (nema ljesnjak), etericna im nisu kemotipizirana (recimo nemaju mirtu kt cineol, a mislim da nemaju ni sirokolisnu lavandu). Etericna ulja koja zadovoljavaju sve kriterije kvalitete na nasem trzistu su trenutno jedino oshadhi i pranarom, a i biljna ulja su u toj kategoriji.
postoje li neki testovi kako prepoznati 100% etericna ulja?
Odneses uzorak na plinsku kromatografiju.
da, bas :lol:
na netu sam nasla neke kao info da bi kapljica 100% etericnog ulja koja se kapne na papir nakon nekog vremena trebala ispariti ne ostavljajuci masne fleke
pa me zanima ima li tu istine jer fleke mi ostavlja
suzy, (tesko mi je napisat ko.... :lol: ), ti mislis da primavera nije u najvisoj kategoriji?Citiraj:
to me bas zanima, jer trosim njihova ulja za mirisnu lampicu i neka mlijeka za tijela, a ovdje u austriji je propagiraju kao najvisu kvalitetu (u smislu da su etericna ulja 100% prirodna (bez sintetike) dobivena najboljom vrsto destialcije za odredeni tip, a neka su i iz organskog uzgoja)
ajde mi molim te odgovori sto kod njih ne stima, osnosno sto ti smatras da im fali.
oshadi i pranarom nisam ovdje u becu vidjela, mada sad vidim da oshadi ima na webu na njemackom.
i ako mi mozes ovako ili na pp poslati tvoju web stranicu. (zaboravila sam kako se zove, a nesto bi trebala ;) ) hvala
Primavera ulja jesu 100% etericna ulja, dobivena na najbolje nacine, nacin uzgoja, bla-bla, ali nisu kemotipizirana (neka jesu, ali samo neka). Vidim na stranim sajtovima da sve vise idu i u tom smjeru, medjutim kod nas su u igri jos uvijek ulja bez kemotipa (osim ruzmarina verbenona, timijana linalola i jos nekog ulja, dakle tri ukupno). Osim toga (to nema veze s kvalitetom, jel) imaju dosta ogranicen izbor ulja - nedostatan za bilo kakvo ozbiljnije igranje s etericnim uljima.
O vaznosti kemotipa sam vec pisala :mrgreen:
Da je to tako jednostavno onda bi u certifikatima o kvaliteti ulja pisalo "pozitivan test papirom", nitko se ne bi gnjavio plinskom kromatografijom, indeksom loma svjetlosti, kutom zakretanja polariziranog svjetla i ostalim perverzijama slicnih naziva :mrgreen:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
O sastavu ulja ovisi hoce li ostaviti trag (ne mastan, nego trag), npr citrusna ulja, iz usplodja citrusa, ukoliko su dobivena cijedjenjem (a tako bi trebala biti dobivena) redovito ostavljaju trag, kao i ulja dobivena iz oleorezina (npr tamjan). Dakle ostave fleku, jer nisu prozirna. Fleka da, mastan trag ne :mrgreen:
ma znala sam ja da nije internetu vjerovati :tele:
kolega s posla mi kaže da njegovi rade pripravak od lavandinog ulja s nekim baznim uljem (nije znao kojim, moguće da koriste i maslinovo premda bi vjerojatno bilo bolje bademovo) i to mažu na sebe umjesto autana protiv komaraca. On bi to mazao i na bebu ali žena mu ne da :mrgreen: . Inače kaže da njemu to funkcionira.
Je li dobro za odraslog čovjeka nanositi et. ulje lavande na taj način na kožu? Za bebe neću ni pitati :) .
I je li i ova istarska lavanda isto lavandin? Ovdje je dosta popularno ulje koje proizvodi obitelj Oklen na vlastitom imanju a ima i drugih proizvođača, pa i ja nekako preferiram to što bar znam odakle je.
Ne znam konkretno za to imanje, ali pocelo se kod nas s uzgojem prave lavande, u Istri i oko Petrinje cini mi se, morala bih provjeriti.
I ja sam čitala o uljima sjemenki maline i čileanskog lješnjaka da imaju spf. Jel to znači da štite i od uva i uvb zraka?
Mene zanima ponešto o proizvodima iz Lasha (pošto su i njihovi proizvodi bazirani na eteričnim uljima).Meni ko laiku se čini da su dosta dobri,a i primjećujem da mi se koža stvarno preporodila od kada ih koristim.
zanima me i kakav je efekt od nanošenja lavandinog ulja (s bademovim kao bazom) direktno na kožu? Da li zbilja ima efekta pri tjeranju komaraca, i može li imati neželjenih efekata?Citiraj:
Sve moze imati nezeljenih efekata :mrgreen: , ne bi trebalo, ali nitko ne moze tvrditi da kod nekoga nece biti reakcija. Uostalom, sve da cistu lavandu stavis kozu, ne bi trebalo biti nista. Razrijedjena - jos manje.
Inace za ljubitelje gotovih mjesavina na bazi ulja, stigla je i u nasu dragu rvackuoshadhi kolecija prirodne kozmetike, balzami, ulja za celulit, vene, ulje za bebace, mjesavine za lice i svasta nesto.
Ako su ti dobri, super.Citiraj:
maminabeba prvotno napisa
Inace lush nije potpuno prirodna kozmetika, trpaju svakakve sintetike, a etericna ulja koriste bez ikakve veze i smisla.
Malina samo od uvb. Za ljesnjak postoje neka istrazivanja koja nagovjestavanju da stiti i od uva.Citiraj:
mišura prvotno napisa
Hvala na odgovoru.
Znala sam da nešto ima u tom pretjeranom hvaljenju.
Meni su ok ali ako nisu to što kažu da jesu onda :/
Lijep pozdrav,
mene interesira koje ulje od lavande i mandarine mogu koristit kod male bebe (u lapici ili šprici) Naručila bih preko weba, ali tamo ima više vrsta tako da ne znam koje da naručim. Hvala!
Pravu lavandu, i usplođe crvene ili zelene mandarine.
kobila suzi, dali neven od pranaroma moze direkt na kozu ? za mazanje oziljaka, rana i sl , kako se zapravo koristi ?
Da, direktno. Samo namazes. Neven najbolje djelovanje pokazuje kod friskih oziljaka, a super je i za AD.
k.suzy, moglo se zaključiti da raspolažeš sa velikim starim znanjem, pa ako si još raspoložena za dijeljenje istog i meni treba koji tvoj savjet :mrgreen:
našla sam u Willfortovoj knjizi o ljekovitom bilju preporuke čajeva za buduće majke ali opet nisam sigurna da bih ih se usudila piti zbog meni nerazumljivosti teksta :? (dolje navedeno) pa te molim za tvoje mišljenje:
čaj od pelina:
...utvrđeno je povećanje menstruacije. Bolja prokrvljenost ima znatniji utjecaj na olakšanje poroda, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba dati veću rastezljivost. pelin ima dokazano djelovanje na pospješenje trudova te se majkama u tim trenucima ne može dovoljno preporučiti.
čaj od sjemena kima:
sjeme kima se naročito preporučuje ženama jer na trostruki način djeluje pospješujući:
1) menstruaciju i smiruje grčeve maternice
2) djeluje na umekšavanje, čime se olakšavaju porođajni bolovi i sam porod
3) kim pospješuje izlučivanje mlijeka za vrijeme dojenja
nije mi jasno da li ti čajevi i potiču menstruaciju? (pa to nije dobro dok si još trudan :? :? )
da li potiče trudove onda kad se čaj počne piti? da li to znači da ovaj čaj treba piti pred početak poroda ili još za vrijeme trudnoće?
pa eto, ako možda i to znaš, molim tvoje mišljenje.
drugo, negdje sam pročitala da aromatica ima rafinirana ulja a ja nažalost to nisam znala i imam u svim svojim uljnim mješavinama (za lice, protiv popucalih kapilara, prevencija strija) njihovo ulje lješnjaka (ostale komponente su provjerene).
moje pitanje je: da li sam sa miješanjem jednog rafiniranog ulja sa ostalim hladno prešanim i kvalitetnim eteričnim uljima uništila te mješavine?
i zadnje, malo off topic :mrgreen:
na podbratku i na bradi te okolo bradavica mi zna izbiti tamna i iznimno jaka dlaka, inače nisam nešto jako dlakava pa ti rijetki ali nažalost vidljivi izdanci vjerojatno imaju veze sa hormonima. nema ih puno srećom ali već godinama mučim muku s pincetama i problema oko urastanja takvih groznih dlaka. tokom trudnoće su neke nestale ali sad pred kraj su se opet pojavile. zanima me da li imaš prijedlog nekog eteričnog ulja koji bi moglo utjecati na njih tako da im sprečava rast ili možda savjet za neki čaj?
puno hvala unaprijed, nadam se da nisam previše udavila
kobila_suzy svaka pohvala na ovim svim podacima. pročitala sam sve odgovore i presretna sam što mogu nekoga pitati i dobiti tako izdašne odgovore.
Za poticanje prirodnog poroda našla sam na netu informaciju da se može koristiti 2 ml ulja palmarose u 100 ml bademovog ulja. umasira se u cijelo tijelo ( mm me je dobrano izmasirao ;) ) i kroz 24 sata bi trebali započeti lagani trudovi, a ako ne onda veli "imali ste barem ugodnu masažu cijelog tijela". Meni nije pomoglo , tj. počeli su lagani trudovi za 48 sati, ali sam 48 sati nakon toga završila na carskom jer se nisam otvarala. Mislim da je bio problem u meni i da niti jedno ulje ne bi pomoglo, ali nije to bitno već sam samo htjela pitati da li je ta kombinacija bila ok i ako je može biti preporuka trudnicama za poticanje trudova( ja sam prenijela 12 dana pa sam zato htjela potaknuti trudove).
2. beba je sada stara 12 dana i valjda zbog predugog boravka u buši koža joj je bila izrazito suha i imala je ragade na pregibima. Masiram ju navečer s bademovim uljem iako mi je patronažna rekla da možda to nije najbolja varijanta ( da se svakodnevno maže) jer zatvara pore. I na koliko ml bademovog ulja mogu staviti lavandula angustifolia ili crvenu mandarinu (citrus reticulata)(oshadhi)?
:* fala
Ni jedan ni drugi čaj se ne piju u trudnoći.Citiraj:
divatheiva prvotno napisa
S rafiniranim uljem nisi uništila mješavine, ali nisi ni dobila što si trebala dobiti.
Glede dlaka - kad to otkrijem mislim da ću se obogatiti :mrgreen:
Pomoć kod poroda: Druga receptura sadrži veću koncentraciju eteričnog ulja i primjenjuje se isključivo tijekom poroda, ukoliko naravno imate razumijevanje i podršku medicinskog osoblja. Kada započnu prirodni trudovi i sam proces poroda, aplicira se na područje trbuha. U knjigama ćete naći kako se kod poroda koriste esterima bogata, smirujuća ulja (npr. lavanda), no takva ulja mogu smanjiti i kontrakcije mišića a ne samo smiriti psihu, jer djeluju opuštajuće i na živčani i na mišićni sustav. Timijan geraniol, premda bogat esterima, pojačat će tonus maternice, a opet djelovati psihički smirujuće. Naravn, ovakva receptura nema smisla kod carskog reza (odnosno prije carskog reza). Ukoliko se radi o porodu u vodi, tada se ulje, logično, umasira prije ulaska u vodu.Citiraj:
jaspis prvotno napisa
Ulje za pomoć kod poroda:
U bočicu od 30 mL nakapajte 30 kapi eteričnog ulja timijana kemotipa geraniol, i dodajte 30 mL ulja makadamije.
Umasiravajte u tanom sloju područje trbuha nekoliko puta tijekom poroda. Ne koristiti tijekom trudnoće, već isključivo tijekom poroda!
izvor
Za tako malu bebu ja ne bih koristila nikakva eterična ulja (mandarina nema nikakve svrhe kod kožnih problema). Možeš mazati maceratom nevena u bademu, a ako ne pomogne dodati i malo kalofila. Tek ukoliko ni tu ne bi bilo pomoći išla bi eterična ulja njemačke kamilice, rimske kamilice, sjemena mrkve...
Bademovo ulje je slabo komedogeno i može biti problematično samo kod problematične (nečiste) kože :mrgreen:
kobila_suzy evo imala bi i ja pitanje za tebe.
mi imamo problem s krpeljima, na malenu od 15 mjeseci se očito "ljepe" jer smo ih u posljednja 3 tjedna s nje skinuli čak 4 komada.
na netu sam našla savjet za preventivu a tiče se aromaterapije a ja nemam pojma o tome.
kažu: "Korisna je i uporaba repelenata (sredstava koja odbijaju insekte) na otkrivene dijelove tijela i u obliku spreja raspršenog na odjeću. Repelentno djelovanje imaju i eterična ulja poput lavande i geranija, pa se mogu koristiti aromaterapeutski pripravci s tim uljima, pri čemu se najbolje posavjetovati s kvalificiranim aromaterapeutom."
moje pitanje je: gdje to u zagrebu nabaviti, tj, naći kvalificiranog aromaterapeuta i da li bi takav pripravak bio primjeren za ovako malu djecu?
Može se napraviti i za malu djecu, i kao sprej za odjeću i kao ulje za otvorene dijelove tijela.
Pročitala sam sve i saznala podosta - malo podižem temu i imam nekoliko pitanjca. Trebam rodti za mjesec i pol i spremam se u nabavku eteričnih ulja, razmišljam o lavandi i naranđi od Aromare ili Primavere (to ima u obližnjoj ljekarni).
Pitanje:
1. Da li lavandu i naranđu spajam ili koristim odvojeno - ono: Jedna soba lavanda, druga naranđa ili mjenjam po danima?
2. kobila_suzy - molim mišljenje za tamjan - meni se taj miris oduvijek jako sviđa a čitam djeluje i pozitivno, meditativo, smirujuće - jel onda OK i za bebicu????
3. Koje bi mi ulje preporučila da kapnem na npr. sling maramu? I koliko????
Puno puno hvala unaprijed.
Jedva čekam mirisnu kučicu.