Evo nešto o imunitetu, probavnom sustavu, majčinom mlijeku vs. formuli u novorođenčeta 2005. god.
http://www.safpj.co.za/index.php/saf...File/232/232ž
Printable View
Evo nešto o imunitetu, probavnom sustavu, majčinom mlijeku vs. formuli u novorođenčeta 2005. god.
http://www.safpj.co.za/index.php/saf...File/232/232ž
malo me sve ovo zbunilo. naime, svi ovdje smo odrasli ljudi sa definiranim stavovima i mišljenjima. pa zašto je onda potrebno uvjeravati nekoga o prednostima dojenja i nedostacima kupovanja bočice??? svi znamo prednosti dojenja (ako i ne znamo znamo gdje se informirati) i na svakom pojedincu je da odluči hoće li dojiti, izdajati, hraniti dijete na bočicu......
mislim, razumijem iznesti svoj stav ali piliti po njemu je nešto drugo. zar ne?
svojevremeno na topicu o članku "posiši to" je upravo bila ista rasprava, o tome kako se crijevna flora promjeni i treba 2 tjedna i također tada su bile reference iz... čini mi se 1922 ?! (ajd nek bude ta iz 1932). meni ovakav način informiranja nije ok. to je po meni više (nepotrebno) plašenje, pa nije bas da se radi o jednoj bočici arsena.Citiraj:
Točka prvotno napisa
nisi. al ih i ja nisam kupovala unaprijed i ne mislim da ih treba kupiti unaprijed (recimo moja nije htjela prismrditi nuk dudama, tako da dobro da nisam u to utrošila pare), a izdajalicu sam uspjela iznajmiti u bolnici kad sam skuzila da mi treba.Citiraj:
Ja sam od onih kojima se bočice i dudice NE gade, i koje ih ne izbjegavaju u širokom luku. Nama su one bile svakodnevna nužnost.
Po postovima mi se čini da sam ovdje jedina.
Da, slažem se, tim više što sam naletila na dosta novih članaka koji naravno kažu da je majčino mlijeko najbolje, ali ne smatraju da je adaptirano toliko loše koliko se stalno spominje.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Ja nikad nisam kupila ni jednu bočicu, i niti jednu kutiju adaptiranog, jednostavno sam bila uvjerena da mi to neće trebati :)
A da ne govorim koliko sam se u bolnici mučila sa dojenjem jer ga nisam smjela dojiti tjedan dana :( , ali jednostavno znala sam da ćemo uspijeti :)
ako ti nije teško, molim te linkaj namCitiraj:
Točka prvotno napisa
http://www.pntonline.co.za/index.php...e/view/240/238
LINK (ovaj nije dostupan u full text-u ali se vidi na što se aludira)
http://wjg.wjgnet.com/1007-9327/14/248.asp
LINK (abstract)
pinocchio editirala linkove radi duljine
http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...i?artid=130212
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...?dopt=Abstract
http://www.nature.com/ejcn/journal/v.../1602848a.html
Evo to je to.
Samo da me se krivo ne shvati. Majčino mlijeko je bez sumnje potpuna i savršena
hrana za novorođenče.
hvala točka, sad ne stignem čitati ali ću si kasnije dati truda.
ja sam nova pa moram pitati:Citiraj:
apricot prvotno napisa
vidim da se priča o šalici, žlici i šprici kao boljem sredstvu od bočice??
mišljenja sam , a kao što kažem možda griješim jer sam tek prvi put trudna, da je lakše djetetu dati piti vode ili čaja kad dođe vrijeme za to na bočicu nego na nešto do gore navedenog.
a vidim da vas ima koje mislite drugačije pa bi molila koju riječ ili link ako ima zašto je tome tako.
hvala lijepa :)
salica, zlica i sprica su bolji izbor kada je beba jos mala, da ne bi doslo do konfuzije bradavice (od bocice i dude) sto otezava dojenje.
meni osobno je i kasnije, kada dijete pocne piti vodu, nekako prirodnije davati da pije iz case, ili recimo one flasice sa sportskim cepom, nego iz bocice. ustvari, mozda sam ja radikalna, bocice su mi totalni visak, nemam doma ni jednu, niti sam imala (osim one koja dode u paketu s izdajalicom, koristena ravno jednom)..
Neki dan dosla u trgovinu baby opreme pokupovat nesto stvari, na popisu mi nije bila bočica, ali me je prodavačica "podsjetila" na nju. Rekoh joj da mi ne treba jer namjeravam dojit, a ona mi na to veli da mi svejedno treba bočica za vodu :? :? :? Nisam uzela bočicu ali sam ostala zbunjena :shock:
Pa jel tako da mi netreba bočica za vodu niti bebema treba voda ako dojim, jel tako :?
...mislim na ful male bebe
iskljucivo dojenje znaci dojiti bez dodavanja vode, caja i sl.
ako planiras dojiti ne treba ti bocica za vodu.
E hvala, riješila si me zbunjenosti i potvrdila moju sumnju da je teta u trgovini samo silno htjela prodat još jednu bočicu :mrgreen:Citiraj:
Arkana10 prvotno napisa
Teta ne zna ili još gore - zna.
davore, u tu glupost su uvjereni i doktori, tako da najvjerojatnije misli da stvarno treba
sto se tice hranjenja na spricu, moj mali je bio toliko slab od nehranjenja (u bolnici nije htio cicati, a nitko mi nije znao / mogao pomoci) da kad smo dosli doma nije imao snage uopce vuci mlijeko ni na cicu ni na bocicu. tako da, da ga nismo hranili na spricu (citaj - ulijevanje izdojenog mlijeka u grlo, tako da uopce ne mora gutati), ne znam gdje bi i kako zavrsio.
mene zanima sljedece: u bolnici ponekad znaju umjesto adaptiranog mlijeka davati neku smjesu elektrolita, kao neku infuziju :? jel to ima iste posljedice kao i davanje adapt. mlijeka na crijevnu floru djeteta?
a sto se tice dude varalice, moram priznati da je meni puno pomogla - ponekad, kad bi se rasplakao, pokusala bi mu ponuditi cicu, ali je nije htio, jer je bio sit. kada bih mu ponudila dudu, prihvatio bi je i odmah se umirio. nekako si mislim da se samo htio malo pomaziti i naravno da se uvijek sa mnom mazio, ali mu nisam mogla ponuditi cicu samo za mazenje jer je uvijek islo mlijeko. tako da duda u nekim slucajevima dobro dodje. naravno, nisu sva djeca ista, neka ce je pljuvati 3m u zrak :)
zamka kod dude varalice je mogućnost kvarenja rehnike sisanja = ragrade
a i neke bebe bi se nasisale dude i onda bi bile preumorne sisati sisu, pa bi slabo jele i slabo napredovale
Kada dodje vrijeme za pijenje vode/caja, tada je dijete preko 6 mj i savrseno je u stanju piti iz najobicnije case. Tada zaista nema potrebe za uvodjenjem bocice.Citiraj:
sunchica prvotno napisa
Ukoliko dodje do problema s dojenjem i potrebno je dati izdojeno ili adaptirano mlijeko, tada se ono isto treba dati na spricu/casu a ne na bocicu da se ne zezne dojenje. Ukoliko se da na bocicu, tehnika sisanja je drugacije, i velike sanse su da ce se dojenje jos dodatno zakomplicirati. Dakle, mozda jednostavnije je, ali nije i bolje :)
i da beba odbije sisu jer je lakše na bočicu
to sam ja napravila svojoj mami, kad sam imala 6mj a ona krenula raditi, bilo je dovoljno tjedan dana po 2 bočice/dan i eto ti nereda
Tocno. Bocica moze zeznuti svako dojenje, a pogotovo dojenja koja su u problemima. Ako je vec neki problem u djiru, znaci da dijete nece efikasno sisati, nece prihvatiti dojku dobro, mastitis je ili zastoj u igri (ma bilo sta od toga), davanje bocice ce vidno dodatno zakomplicirati stvar.
Ako sam dobro shvatila, a povezano sa našim iskustvom, mislim da je to Rehidromix. L. su ga davali u čaju kao početak prehrane nakon dužeg vremena nejedenja (npr. poslije anestezije).Citiraj:
L&L0809 prvotno napisa
Ne znam za posljedice u odnosu na AD.
Mom J su na neonatologiji davali jesti na bočicu, a za umirenje između hranjenja (hrane ih isključivo svaka 3 h) čaj i dudicu.... i navukli ga da više nije htio sisati.... ali nikako, a probali smo sve.... baš sve što smo znali i što su nam instinkti govorili...Citiraj:
Whisper prvotno napisa
Malim bebama nemojte niti pokušavati davati bočice i dudice dok bar ne prođu onaj prvi skok u razvoju.... Ako se mama i beba apsolutno moraju razdvojiti (bolest i sl.) nek baka, tata, tetka hrane ne žlicu.... možda duže traje, ali prelako se naviknu.... baš prelako na bočicu.... pogotovo tako rano...
Htjela je ona meni uvalit i sterilizator (i naravno izdajalicu), mislim si a kaj da steriliziram, kaj idu i cike u to :lol:Citiraj:
Davor prvotno napisa
[quote="Mirtica"][quote="Whisper"]jest da ima je na bočicu lakše i brže, ali to je sve individualno, mala od moje prijateljice nikako neće na bočicu, samo dojenje, ima godinu i sad mama ima problema jer se mora vratiti na posao, mala nema ni dohranu ni ništa, oće samo majčino mlijeko na sisu.Citiraj:
Storma prvotno napisa
imam sina od 16 mjeseci kojemu moje mlijeko od prvog dana nije bilo dovoljno, dojila sam ga + jedna obrok adaptiranog na bočicu, ali on je bio najzadovoljniji kada je bio dojen. dojila sam ga do 14 mjeseci kada smo morali silom prilike prestati jer sam ja završila u bolnici.
i bez obzira što je pio adaptirano na bočicu, i čaj također, nikada nije odbio sisu - makar ona bila prazna on je sisao. a dudu varalicu nikako nije htjeo.
to sve ovisi o djeteta do djeteta, i ne može se uspoređivati.
I to je sve samo ne tipična situacija. Posebno me čudi dio gdje mm nije bilo dovoljno.
Obično bočica podrazumijeva prestanak dojenja, a to dobro zna ekipa koja prodaje formulu. Slično operiraju i dileri kraj škola...
Normalno je da djeca nece nista osim sisanja kad je mama tu (pogotovo u periodima kad se mama vratila na posao), no zbog cega bi morala konzumirati bocicu u toj dobi? Pa ocigledno nije problem to sto dijete nece bocicu, nego sto dijete protestira na odvajanje od mame na taj nacin. Dijete te dobi je u stanju jesti skoro pa svu hranu i piti na salicu itd. Bocica tada zaista nije potrebna.Citiraj:
jest da ima je na bočicu lakše i brže, ali to je sve individualno, mala od moje prijateljice nikako neće na bočicu, samo dojenje, ima godinu i sad mama ima problema jer se mora vratiti na posao, mala nema ni dohranu ni ništa, oće samo majčino mlijeko na sisu.
Drago mi je da je vas slucaj dobro prosao :) Ja jos uvijek tvrdim da je svako dijete drugacije i mama NE MOZE ZNATI UNAPRIJED da li ce njenom djetetu bocica uprskati dojenje ili nece. Vi ste imali srece, no isto tako se moglo desiti da dijete odbije dojenje zbog bocice. Cesci su ovi slucajevi o kojima ja pricam, nego slucajevi kao sto su vasi. Zato i govorim ovo sve sto govorim :)Citiraj:
i bez obzira što je pio adaptirano na bočicu, i čaj također, nikada nije odbio sisu - makar ona bila prazna on je sisao. a dudu varalicu nikako nije htjeo.
to sve ovisi o djeteta do djeteta, i ne može se uspoređivati.
mislim da ima vise takvih situacija i da to sve zbilja ovisi o djetetu. moj se isto u pocetku hranio na spricu s mm, pa dojio i na bocicu pio mm (u rijetkim situacijama doduse, ali ih je bilo), a od kad smo krenuli s dohranom (sa 6mj), pio je vodu na bocicu (bili ljetni mjeseci) i dojio, sve dok nisam ostala trudna. onda je odlucio da to ipak vise nije za njega :(
a dudu je imao prakticki od kad smo dosli iz rodilista. nisam imala ni ragade, ni mastitis...a u literaturi pise da su crvenokose najpodloznije tim stvarima (valjda zbog najosjetljivije koze) :)
cure kada ste pocele kupovinu opreme za bebu?
ja sam 18 tjedana, i vec bi najradije sve pokupovala odmah sad.
non stop gledam na netu stvarcice za bebe, pocela sam hodati po ducanima ali uspjela sam odoljeti...
cini mi se jos rano, jos nisam ni na pola!
ako sto krene krivo... mislim da bih se preko stvari jos vise vezala za bebaca... eto to je jedini razlog zasto izbjegava, kupovinu.
malo glupo zvuci ali panicar sam, iako je do sada bilo sve ok.
i ja sam, s 1. djetetom surfala po netu u potrazi za najboljim stvarima (od kolica, kinderbeta, stolica za presvlacenje...) od kad sam saznala da sam trudna ( i moja kolegica je u isto vrijeme bila trudna, tako da nam je posao malo patio, al sta je tu je :mrgreen: ). pocela sam kupovati zadnji mjesec (kad sam otisla na porodiljni), jer sam imala iste "strahove" ko i ti. i sve smo stigli kupiti, bitno je da nadjes ono sto ti treba, da znas gdje ces kupiti, i onda sve obavis u 1-2 dana.
i sretno s trudnocom :*
hvala na odgovoru :)
vidim da nisam jedina koja je "prolupala" :* isto mi posao trpi, u bookmarks-ima imam hrpetinu linkova za sve i svasta, a ispred mene jos vise od pola za odguliti :/
mislim da cu malo stati na lopu i urazumiti se, bas kao sto kazes, sve se stigne zadnjih mjesec (ili dva - tri :lol: )
srecom skoro ce godisnji pa da se malo odlijepim od koma.
samo ti gledaj i trazi (posao moze i pricekati, normalno je da ti je bebica cijelo vrijeme u mislima), a kupovinu uvijek stignes obaviti.
nadam se samo da ovo ne citaju ni tvoji ni moji poslodavci :mrgreen:
wow, pa ti si sad nedavno rodila! cestitam :D :*
tek sad sam skuzila...
idem malo prosvrljat po tvojim postovima da vidim dal si kaj pisala o porodu i bolnici.
eto, da ne offtopicarim puno, a svasta bi te pitala :mrgreen: