1. punkcija - pronatal prag 11 folikula,3 js
2. punkcija - PFC prag 10 folikula,7 js
obje punkcije pod kratkotrajnom totalnom anestezijom-piknu te u ruku i spavaš kao beba, kasnije nikakvih bolova i mučnina.zakon! :)
Printable View
1. punkcija - pronatal prag 11 folikula,3 js
2. punkcija - PFC prag 10 folikula,7 js
obje punkcije pod kratkotrajnom totalnom anestezijom-piknu te u ruku i spavaš kao beba, kasnije nikakvih bolova i mučnina.zakon! :)
gargamelice kako to 8 folikula 9 js
Cure, mene ta famozna punkcija čeka sutra. Držite mi fige. Više od boli bojim se da li će biti jajnih stanica.
Jim to ti je kao i rađanje...boli, al ako je ishod dobar sve ćeš zaboraviti!!!
ne znam jeste li primjetile/i jer je na tom topiku jako slab odaziv, ali u tijeku je akcija vezana uz novi zakon o medicinskoj oplodnji
bilo bi jako dobro i pozeljno da se ukljucite i sudjelujete jer cete to uciniti za sebe
vise info imate na:
akcija - ministre, moja jajašca nisu za bacanje - sve, svi, gdje god bili
Jim kako je prošla punkcija?
jimi si živa?
Evo me,izvukla se iz mrtvih ;-). Imala sam more folikula pa su mi rekli da ne pijem tablete već da ću dobiti opću anesteziju. Kada sam došla kažu nema boce s kisikom i ništa od anest.,a ja nisam ni popila tab.
...stisni zube i ajmo. Mislila sam da ću umrijeti, a uboda je bilo najmanje 6. Neopisiva bol, ne bi to poželjela nikome.
Ja zaista mogu trpjeti bol ali ovaj puta sam jaukala na glas.
30ak jajnih stanica sa samo jednog jajnika (možete misliti koliko je onda bilo folikula), drugi jajnik nisu mogli punktirati jer se uklještio uz maternicu.
2 dana nisam mogla nogu pomaknuti od bola,užasno iskustvo i sad kad se sjetim da će toliki "višak" js pobacati dođe mi da uzmem onu iglu za punkciju i da izbodem nekog.
Jeessus!!!Pa kako si to izdrzala,bozja zeno????30 jajnih stanica samo od jednog jajnika??Ajme,naucna fantastika!:-o
Kad si toliko pretrpjela zaista bi to trebalo nesto znaciti Onome Gore!!!Drz se,bit ce sigurno uspjeha!
I opravdan je tvoj bijes zbog bacenog "viska"!Zato spremaj novceke u carapu ako sad ne bude uspjeha(ma bude,al ja to samo tako:angel:) da se spakira jedan lepi Samsonite i pravac-SLO.
U principu,ovaj tvoj primjer je cisto skolski,zasto nas zakon ne valja...Ucite mlade cure iz ovoga,znam da se mnogima ne ide iz HR, ali isplatit ce vam se.
Sretno,i sigurna sam 100%u tvoj uspjeh!!
Sela hvala ti, ovo je zaista bila patnja,čisto mučenje žena,ali tko nas šta pita, ako želimo bebu moramo patiti i trpjeti. Ja se samo nadam da Bog vidi moju patnju i da je vidio šta sam proživjela u petak te da sada vidi kooolikooo želim biti mama :-( .
Jim, kad imaš transfer? (nisam pohvatala, sorry)
Ajme Jim! :-o
Pa šta ti nisu dali bar neku lokalnu anesteziju?! :evil:
ajme divim ti se, ali stvarno....
Jim 30 js sa samo jednog jajnika :-o ....ajme majko mila, svaka čast ženo ako si to preživjela! ja sam na svakom jajniku imala 5 folikula i dosta čak i previše, a ovo...no comment...bez anestezije...no comment!
loks, u buduce molim te budi malo opreznija kada dajes bolu 'kategoriju'.
Na zalost slucaj Jima pokazuje da je punkcijska bol totalno nekonstrukticna za razliku od porodjajne boli. Po meni je bol/situacija koju je Jim dozivjela iznimno opasna, mogla je dozivjeti sok od silnih bolova i stresa.
Jim :love2: za brz oporavak ...
Jučer mi je bila 5. punkcija, 11dc - klomifenski stimulirani. Na svim dosadašnjim punkcijama (kratki/dugi protokol - i gonal i menopur) punkcija je uvijek bila 11dc. Samo jednom je bila 13dc i tada su mi vraćene dvije blastice (jedino tada sam i imala bastice). Inače, u prirodnim ciklusima ovulacija je isto 11dc (ako dodamo tome 14 dana, M stigne 25. ili 26. dan koliko mi i traju ciklusi). Obzirom da sam idiopata, da li je moguće da zbog ranih punkcija (11dc) i isto tako u prirodnom ciklusu, nije nikada došlo do trudnoće? Možda js nisu dovoljno zrele?
po meni do ovulacija dolazi samo i samo onda kad je j.s. zrela - pogotovo u prirodnom ciklusu -tako to radi majka priroda, ima jedan ljep primjer u knjizi ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST od dr. K. Northrup gdje ona opisuje svoju trudnoću koja se desila u ciklusu u kojem je imala ranije ovulaciju i kad ju je mjerila u danima kad je inače ima testovi su bili negativni, tako da je zaključila da se radi o anovulatornom ciklusu i oprostila se za taj mjesec od trudnoće, međutim taj mjesec je ostala trudna - zašto? zbog orgazma - to je njeno tumačenje - nakon orgazma tijelo luči sve potrebne hormone da požuri sazrijevanje j.s. da bi je plivači stigli oploditi.....
pa cure testirajte se :)
[QUOTE=Maxime;1626444]loks, u buduce molim te budi malo opreznija kada dajes bolu 'kategoriju'.
u potpunosti si u pravu kad ovo kažeš. nespretna usporedba i nisam imala loše namjere...:*
Jim, stvarno skidam kapu:love2: kad se dobro oporaviš, složi u nekoliko rečenica svoju priču, ovo je tipičan primjer loše strane ovog zakona, neznam koliko će js zamrznuti ali znam da je mali postotak nakon odleđivanja iskoristiv :evil::evil:. A tebi su tom stimulacijom ukrali najmanje godinu i pol plodnog razdoblja tj, približili te menopauzi- sranje
pitanje ...ako su moji ciklusi svakih 24-25 dana dali onda i punkcija bude ranije , npr. 10dc- 11dc ili to nema veze?
Da, najčešće je tako i dobro da je tako jer je važnije da drugi dio ciklusa bude oko 14 dana. Kod mene je punkcija 10. ili 11. dan. Kad je stimulirani u pitanju, može se malo produžiti, ali sve ovisi o veličini i izgledu folikula te o endometriju...Možda kod tebe oko 11. ili 12-tog dana?...
Ja sam jučer imala svoju prvu punkciju kod dr.Reša....popila sam nekakvu tabletu protiv bolova i nešto za smirenje.Dobila sam 10 js.... Sama punkcija me je bolila ali ništa strašno što se ne može izdržati.Kao malo jača menstrualna bol....Mislim da je ta možda i individualna ovisno i kako se opustiš prije same punkcije.Recimo i za HSG kažu da boli.Ja sam ga radila i ništa me nije bolilo.Malo neugodno i to je to......
Ma sve se to izdrži jer sama punkcija kratko traje. Malo stisneš zube i to je to.
Jutro cure!!
Molim za malu pomoć onih iskusnih,ali i ostali su dobro došli...
Naime,kad sam bila na 1.postupku-klomifen,punkcija mi je bila 12dc.-tada su mi,godinama ciklusi bili 24-25dc.
Onda sam bila na Menopurima i jedva jedvice dobila folikule koji su se tek pred kraj nešto pomakli,ali malo i imala sam punkciju 17dc-čak su i taj dan bili mali-vidjela sam u otpusnom pismu da je pisalo 13 i 15mm???:-o
Nakon tog postupka mi se ciklus pomaknuo-tj.sljedeća M mi je došla 28 dan,a jedan ciklus iza stimulacije čak 29.dan..U biti to je ok,ali..
Sad sam bila na klomifenima,bila na uzv 10dc i folikuli su bili 9 i 10/10,endometrij 6.Dobila sam Menopure,svaki dan jednu ampulu i 13dc. došla na uzv.Tada mi je ovaj od 9 došao na 13,a ova dva-ko fol napredna, na 15/16,endometrij samo 7.Jučer sam si povečala sokić od cikle-već mi je zlo..Dobila sam još dva Menopura i u nedjelju,16dc imam punkciju-nadam se...
Osim što me muči što mi folikuli slabo napreduju,čini mi se da imam dosta kasno punkciju..
Čitala sam da je bilo cura isto tako sa kasnijom punkcijom,ostale trudne,sve pet,ali nisam sigurna da sam se utješila,pa vas molim pokoji "pametan"komentar na sve to jel sam pomalo luda..
mia74 - mislim da za uspjeh ivf-a uopće ne igra ulogu koji dan je punkcija, kod nekog se folikuli razvijaju brže a kod nekoga sporije, važno je da bude js i da se oplode.
Sretno!
cure....dali poslije punkcije puno boli i dali se moze putovati doma -voznja 4h ...ili se mora odlezati par sati? znam da to sve ovisi od zene do zene,
ali eto je moguce putovati ?
vecinom se moze putovati. sama punkcija je bolna, ali se bol brzo smiri nakon punkcije...
sretno!!
Ja sam nakon punkcije putovala sat i pol doma i to mi je bilo najgore moguće putovanje u životu. Osjetila sam i najmanju prašinu na cesti preko koje je kotač prošao! Ali kak cure vele, to je individualno, ja sam sa stola sišla četveronoške i plakala se tri dana od bolova, a cura prije mene je s punkcije otišla pjevajući ko da ništa nije bilo.
Ja sam i sama vozila 1.45 h, a prije toga sat i pola šetkarala po gradu...Sve je to individualno...
Ja sam pravo s punkcije išla piti kavu u neki kafić nekih 500metara od bolnice, a nakon toga putovala 2sata do doma...malo me je probadalo ali stvarno ništa strašno.Došla doma odspavala i navečer išla đir do apoteke .
Jim,hvala na odgovoru..i ja sam tako mislila..Naime,malo me frka jer uvijek,do sada,sam imala js,ali je bila nezrela tako da sam pomalo lucidna šta će biti ovaj puta..Osim toga vidiš mi i u potpisu da nisam nikada došla do transfera..pa od tuda ta "silna" briga..
Pusa tebi!
a u biti bol je ta kad probadaju vaginalni zid jelda? a busenje folikula ( ili sta vec ) i vađenje js to ne boli ? zato je bitno koliko ce puta bosti vaginalni zid da bi dosao do folikula a ne bockanje folikula , jesam li blizu?....znaci 10 folikula ne znaci 10 uboda nego moze biti i 3 uboda jel tako?
Crvenkapice ja sam imala 10-tak folikula i to što kažeš to ne znači deset uboda.Ja sam osjetila 2-3 uboda na svakoj strani jajnika jer u biti se usisava iz jajnika i tekučina u kojoj su folikuli u neku epruveticu pa ti onda u labaratoriju usišu jajne stanice za dalje.....
crvenkapice, mene ti probijanje vaginalnog zida uopce nije bolilo, ali na pikanje jajnika/folikula sam mislila da cu riknuti. zadnja punkcija mi je bila grozna, grozna (bacala sam, vikala i svasta), ali nekako brzo nakon sto zavrsi, bol se smiri... naravno da boli i dalje, ali podnosljivo... i naravno da je sve individualno, ali vecinom nema problema s putovanjem ako ne vozis sama - lijepo se izvali odozada i popij nesto protiv bolova... a i nije svaka punkcija ista - na to su me cure odmah upozorile. prva mi je recimo bila macji kasalj u usporedbi s drugom.
nemoj panicariti unaprijed - bolno je, ali druge opcije nema i tako si to odmah poslozi (znam da je tesko i da te trta). rokni si apaurin od 5 ili 10mg i 1 ili 2 ketonala/tramala prije i sve ce biti ok. nije ugodno, ali gotovo je za cas (bez obzira kaj ti se u tom trenu cini kao da traje 100 g.).
sretno!!
Jel se može prije nešto roknut? :mrgreen:
Ja bih si svakako čvaknula jednu za smirenje i jednu protiv bolova. Al neke, onako, poštene.