Re: Kako reagirate kada...?
Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Iako mislim da se tu radi o razlikovanju manjih i većih opasnosti, probat ću objasniti zašto ja izbjegavam previše upozorenja. Zato što su mene upozoravali: joj, kako ćeš pasti; joj, kako ćeš se razbiti; a, neka ti bude, Klaićeva je uvijek dežurna (nakon što sam prošla jedno šivanje glave nastavili su me plašiti Klaićevom :mrgreen: ), itd, itd.
Kako sam bila fino i poslušno dijete (a i moj sin mi je sličan, iako je dečko :mrgreen: ), prestala sam "izazivati vraga" bojeći se da ću stvarno pasti, razbiti se, završiti u Klaićevoj... i postala sam prilično nesigurna i nespretna. Uvijek me bilo strah posljedica - što ako padnem, što ako se razbolim, što ako... I teško sam se toga riješila.
Mene su roditelji po tom pitanju odgajali slično kao ja svoju djecu, osim što to nije bilo tako svjesno/racionalno (odrasla sam na selu i radilo se više o nekakvom nepisanom memu - bok čuva djecu i pijance... ). Djeca su se u različitim okolnostima i od rane dobi (ne znam točno od kad, ali ne dugu nakon što bi prohodala) igrala bez nadzora odraslih. Naravno, bilo je nezgoda, ali ništa što bi odstupalo od generalne statistike. Ono što hoću reći je da se sjećam da sam uvijek bila puna masnica, ali da sam imala ogromnu sigurnost u svoje fizičke sposobnosti, vjeru i znanje o iscjeljiteljskim sposobnostima svog organizma, "zdrav" odnos prema boli (primala ga bez straha, ali i znala prepoznati njegovu upozoravajuću ulogu). Ukratko, osjećala sam se odlično u svome tijelu, a tako je ostalo i do danas :)