Potrošili smo prije 2-3 tjedna zadnju žlicu vegete i odlučili ne kupiti je više. Nema joj ni traga, ako se brineš da ću pokleknuti u trenutku slabosti.
Printable View
Potrošili smo prije 2-3 tjedna zadnju žlicu vegete i odlučili ne kupiti je više. Nema joj ni traga, ako se brineš da ću pokleknuti u trenutku slabosti.
Znači imamo klub liječenih ovisnika: Hello Linda :love:
:lol:
:lol:
Vegetu već nisam kupila godinama. Osnovni začin mi je sol, papar ponekad i u tragovima. Mljevena paprika isto tako. Juhe, variva, marinade za meso, ma sve što kuham mi je najbolje su puno svježeg povrća. Ne kupujem niti ikakve druge mješavine sušenog povrća i prema njima sam užasno nepovjerljiva.
Nema mi boljeg nego u juhu, variva nasjeckati svježi peršun......
E, budući da patim od migrene koje susada, istina, nešto rjeđe a u djetinjstvu i adolescenciji su me ubijale, možda bih sada mogla vegetu okriviti za nju jer se u mojoj obitelji vegeta koristila.
I ja sam danas imala treći ručak bez vegete i čak juhu onako blijedu mljavu,..ali pojelo se.
Najbolja mi je bila riža, suprugov komentar: Aaa vidi kako je bijela! :lol:
Ozbiljno sam se uplašila.
Ajme..kak je to zapravo tuzno.. :(Citiraj:
Davor prvotno napisa
A hrvati tako ponosni na vegetu.. :no:
pa stranci ne razumiju što mi ovdje pišemo 8)
Ali razumiju svoj jezik..Citiraj:
apricot prvotno napisa
Gdje got se vegeta prodaje njen sastav je preveden na jezik koji se koristi u toj drzavi.
No dobro..to znamo da nitko ne cita ta mala slovca..
Ih, pa nemojte tako. Za spravljanje kineske hrane po novovjekim kuharicama potrebno je imati na zalihama i čisti glutaminat. Frendovi su me svojevremeno snabdjeli s nekakvom količinom, ali ga nikada nisam koristio. Naime, izmislili su cijelu novu kategoriju percepcije hrane samo u svrhu propagiranja glutaminata: moma. Dovoljno je znati formulu:
moma = glutaminat
Kupila sam Alnaturine kocke, a jucer u Austriji i Alnaturinu mjesavinu bilja ...i na odvikavanju sam zbog ovog topica... :mrgreen: pa vam javim kako mi ide, danas prvi put kuham rucak bez vegete :D
evo i recept kako napraviti domaću mješavinu:
http://www.crochef.com/index.php?pag...=cat&string=25
:shock: QQ... A JA SAMO VEGETU I VEGETU. Moracu na lecenje. Posle ovog topika, menjam se. U Srbiji, nikad necu nesto drugo nego samo vegetu...
Vegetu pokušavam izbaciti iz prehrane, iako još nisam potpuno uspjela (ali skoro). Za juhe, variva i sl. obavezno koristim "Zrnetu" (zdrava inačica Vegete, s ekološkog imanja Zrno) - sastojci - mrkva, peršin, pastrnjak, celer, ljupčac, sol. Može se kupiti u Ličkoj 27, iza hotela International, ako ste iz Zagreba. Za one koji nisu iz Zg, postoji mogućnost narudžbe. I naravno, u juhe dodam i sve moguće povrće koje imam u kući. Ali što dodate u, recimo, meso koje "pacate" (pogotovo za roštilj) a da ima dobar okus (osim soli, češnjaka, peršina,...)? Tu, nažalost, ipak dodam Vegete.
Mi ne pacamo meso pa jelte nemamo tih problema 8)
E da. Ja, nažalost, izdržala samo godinu i pol bez mesa - ne zato što ga ne volim, nego ono - iz ljubavi prema životinjama, ali je kod mene bio slab karakter. Tješim se da je to zbog "0" krvne grupe. Kao fol, prehrana po krvnim grupama, kažu da je ovoj krvnoj grupi potrebno meso. :roll: Stvarno ga povremeno volim pojesti, posebno mladu janjetinu. Što ćeš, ne mogu odoljeti.Citiraj:
retha prvotno napisa
pac za meso mi ovisi da li je mješano ili ne
mješano meso ide samo u toplu slanu vodu s malo ulja
klasik: vino, češnjak, peršin, sol, papar
tu i tamo: ruzmarin, origano, luk, crvenu papriku
mi dan prije meso za roštilj stavljamo u pac,ali baš nikad s Vegetom!
meso posolimo,slažemo u posudu ,polijeva se uljem,puno puno češnjaka i papar
drugi dan kad se otklopi-božanstveno,stvarno bi bila šteta te mirise pokriti umjetnim Vegetinim
jedina stvar gdje mi je Vegeta nezamjenjiva je žličica u juhu
nije mi dobra bez nje,uvijek probam bez,no na kraju stavim
i to mi bas englez mora reći. :roll: :mrgreen:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
samo šuti, to se one postrojavaju.Citiraj:
digresija: bez uvrede, zašto se ne može na lijepom hrvatskom reći "ne koristim vegetu" već ja sam "vegeta free", i to kako jedan, tako svi iza njega?
ne koristim vegetu. koristim mirador. :lol:. volim tu vrstu začina uglavnom u jelima sa sirom i jajima (zapečeno, gratin i sl). inače koristim svicarske začine i donosim ih u hr. tko zna za migros, sve će mu biti jasno.
:mrgreen:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
A zbilja mi nije jasno zasto je nekome problem sto se koristi izraz "vegeta free" ?
Pa iskreno, i mene smeta što se životopisi šalju na engleskom, što je razgovor za posao na engleskom, što mi na poslu svi govore na engleskom i što svugdje počinjemo i pisati na engleskom (čak i na forumima)-iako za sve te riječi postoje hrvatski ekvivalenti.
Zašto me smeta?
Jer živim u Hrvatskoj i hrvatski mi je materinji jezik. Sa strancima pričam na engleskom ili njemačkom, ali s drugima da pričam na engleskom?! Pa ne bi baš išlo.
Bivša Juga je bila drogirana Vegetom, a za sve je kriv Stevo Karapandža. :mrgreen:
Dobro je da se danas sve manje koristi, pokvari okus svakom jelu, a uz to je i nezdrava.
Ne kužim u čemu je problem s engleskom terminologijom :? Pa mi ovisnici ti furamo samo takvu spiku: hors, šit, gandža, vegeta...
Sad kad sam fri mi je sve nekako kul.
Mi je u mom roditeljskom domu nismo koristili jer je bila neka spika da u njoj ima svinjske masti (doduše bilo je to davnih godina).
Ja ju izbjegavam....
MM ju stavlja u sve :evil: , ali dobro, on kuha samo kad je doma a to je par puta mjesečno, pa tolike doze MNG-a preživimo 8)
Ja sam vec profesionalac u kuhinji bez vegete...da samo probate moj grah: mljac...papamo ga dva puta sedmicno. :lol: djeci je favorit...
Inace koristim puno persuna, celera, bijelog luka...MM nije ljubitelj balkanske kuhinje tako da mu vegeta ne fali... on kuha pretezno (citaj gugla) talijanske recepte...
MI Vegete koristimo malo, no sad ćemo još manje.
I potražit ću to Alnaturino povrće.
Ja sam isto kupila Alnaturu i odlučila ukinuti Vegetu, ali sve što sam do sada skuhala je bilo bljutavo. A količina soli koju sam nakon toga utrpala da bi bilo jestivo mi je bila :shock:
:mrgreen:
Sta ti je konkretno bilo bljutavo? Mozda da otvorimo topic vegeta free recepti, za ovisnike sadasnje i bivse.
Meni npr. ne uspijeva jos uvijek skuhati dobru pilecu juhu bez vegete, a da moj muz kaze da je ok. Iskreno receno, i meni budu bljutave.
Sve vegetarijanske juhe prolaze dobro, s varivima sam isto uspjela zacinima i varijacijama povrca dobiti zeljene okuse. Ali, ove mesne juhe....
to je zato što pokušavate oponašati okus jela s vegetom umjesto da ga pustite da bude ono što jest. :raspa:
Reci to mom muzu. :mrgreen:
nema potrebeCitiraj:
Zorana prvotno napisa
sve stranice s receptima na netu su vegeta-free
osim Podravkine Coolinarke, gdje Vegetu stavljaju i u bešamel
Govorimo li o istoj Alnaturi, onaj zeleni paketić, kako se ono zove...(nešto)Salz? Krautsalz?. Ja skuhala jučer goveđu juhu i stavila onoliko tog začina koliko bih i Vegete. Bilo je apsolutno nejestivo slano :shock: . Onda sam vidjela da je u sastavu čak 85% soli (kod Vegete 55%).Citiraj:
mamanatali prvotno napisa
Možda ima neka druga vrsta? :?
Prekjučer sam kuhala pileću juhu sa puno povrća, domaćom piletinom (kao i uvijek) i malo soli. Zaista mi nije Vegeta bila neophodna, ali sam je ipak dodala na vrhu male žličice (pravila sam manju količinu za one koji ne vole grah) radi boje juhe, a i dođe mi kao fiksator na kraju.
U nikakva variva ne dodajem Vegetu (osim, opet malo, u juhu od paradajza) posebno u ona gdje stavljam češnjak, i mislim da se Vegeta i češnjak u jelima od povrća sudaraju. Ja im ne volim okus, grah s Vegetom je prestrašan, a grašak presladak za moj ukus.
Ali mesna jela i mesne juhe vape za mrvicom Vegete. :mrgreen:
Netko gore je rekao da ne raspoznaje kod svekrve okus puretine od svinjetine, a ako je to zahvaljujući Vegeti, još bolje, ja sam malo gadljiva i ne uživam u tim izvornim okusima mesnih odrezaka.
Čokolada, a da probaš pašku sol? Ona ti je 99% NaClx5H2O, jodirana i prirodna. Dolazi u krupnom i sitnom zrnu, a može se i samljeti.
Kräutersalz je sol sa travama, imam i to. Paše mi u gulaše, bolonjez i slična jela, ali u juhu ne ide nikako. Ne stavljam ni origano, ni vlasac ni slične trave u juhu. Mislim da nema baš neke prirodne zamjene za vegetu. Osim domaćih mješavina.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
da, to je to i slanije je od vegete.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
ja stavim pola žličice te Alnature, a onda se zaigram s curryjem, paprom s češnjakom, đumbirom, kotanyjevim mješavinama začina...
Čitajući ove postove, čini mi se da bi jelo moglo biti i bez Alnature. Ako se već poigravamo sa začinima, čemu onda Alnatura - oplemenjena sol ? Ja koristim svježe povrće i bez vegete, ali kad nebi imala vremena za takvu pripremu koristila bi Kotani suho povrće. Vidjela sam da postoje mješavine za juhu, sam peršin, sam celer i to mi se po deklaraciji čini OK. Nisam probala, pa ne mogu tvrditi da sam potpuno u pravu.
Kupila sam Alnaturine kocke i Krautersalz. Čini mi se da treba staviti više Kratuersalza nego Vegete, no eto jučer sam radila piletinu s povrćem i stvaila kocku i ništa drugo i ispalo je super fino!
Sad sam umjesto vegete počela meso pacati u puno luka i češnjaka, soli i papru...probajte tako :)
annie84:
Ja dok sam i koristila vegetu, nikad je nisam stavljala na meso, nego baš te začine koje si navela. Vegetu sam koristila samo za neke juhe, a otkako radim domaću vegetu, privikli smo se na taj okus.Citiraj:
Sad sam umjesto vegete počela meso pacati u puno luka i češnjaka, soli i papru...probajte tako
Bljutave mi juhe (naše su sve mesne jer drugo ne prolazi), bljutava mi variva.
Nemam taj zeleni paketić nego nekakvu bijelu plastičnu piksu-Alnatura (u sastavu:sušeno povrće+sol, ne znam u kojem postotku ).
Mene je frapirala činjenica koliku količinu soli moram staviti da bi juha bila slana (u usporedbi s malom količinom Vegete za isti učinak), no to je valjda upravo taj fenomen pojačivača okusa :?