Mi smo prošli mjesec digli stambeni u ZGB banci a matematika je otprilike ova: 70 000 €, tj. 504 000 kn bez kamata.
Da bi obitelj uštedjela 504 000 kn odvajajući mjesečno 2 000 kn to ispada cca 252 mjeseca iliti 21 godinu štednje pa ti vidi 8)
Printable View
Mi smo prošli mjesec digli stambeni u ZGB banci a matematika je otprilike ova: 70 000 €, tj. 504 000 kn bez kamata.
Da bi obitelj uštedjela 504 000 kn odvajajući mjesečno 2 000 kn to ispada cca 252 mjeseca iliti 21 godinu štednje pa ti vidi 8)
Ja imam stambeni u Erste banci, kupila stan 2006. Digla sam 94.000 € u chf na 25 godina, jer su mi savjetovali da je bolje 25 g. nego 30 g., razlika u rati je bila 200 kn, a navodno se puno više kta. plati u 30 g. nego u 25 g. Rata mi je u startu bila 3600 kn, pa je chf padao i bila mi je 3350 kn, sada kad su digli kta. rata mi je kako u kojem dijelu mjeseca, ali oko 3600 kn. U međuvremenu sam kaparila kuću 2007. za to sam na ovaj stambeni digla gotovinski, kta. :shock: ali guram, jer sada prodajem onaj stan iz 2006. i vratiti ću cijeli stambeni i dio gotovinskog. A onda dižem novi stambeni da isplatim kuću - nisam još odlučila u kojoj banci. Za sada se ne bojim, jer hvala Bogu, imam dobru plaću, ali nitko mi ne garantira da će tako ostati, ali želim riskirati.
Trenutno Erste banka ima povoljne uvjete, čak i 50 % naknade za obradu kredita.
Zanimljiva mi je i OTP banka, imaju niske kta. Navodno je i Splitska banka ok. Zaba ima jako visoke kta. oni kod mene ne dolaze u obzir.
jesi ti kad bila podstanar?Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
trosoban stan(2 sobe + dnevni boravak) je barem 400 eura.
u kojoj Andaluziji bi još uspjeli uštedit za svoj :?
joj, kako ljudi pričaju onako...kad neznaju...to mene vrijeđa, da smo neozbiljni...jer nismo štedili?!
i jesi živjela u TUĐEM stanu ikada, znaš li koja je razlika u feelingu kad si na tuđem i kad si na svome? Može bit i dobar gazda?
:/
mi smo premišljali i premišljali i shvatili da je biti postanar nužno zlo, a nama to ne treba, kreditno smo sposobni (barem mm).
Uzeli smo povoljan stan, kojem je od prije mjesec dana narasla cijena 20000 eura, tolko smo dobro pogodili.Na vrijeme.
Digli smo kredu u ZABI u eurima, jer su najpovoljniji uvjeti (najmanji minimalni ostatak za "život", 2400kn i najmanji odnos procjena-iznos kredita 1:1,1)
Čekamo isplatu.RAta je veća od moje plaće.
potpisujem krumpiric
Ljudi kojima roditelji ostave nekretnine ne znaju što je bit podstanar u 30 kvadrata,bacat novac u vjetar,pa smo prisiljeni dizat stamb. i ine kredite da se skućimo.
Andi, hvala na informacijama (i još takvih su dobrodsošle ;) ).Citiraj:
Andi prvotno napisa
ja sam se isto šokirala na kamate u Zabi :shock: .
Onaj koji je štedio deset godina za kupnju stana, učinio si je medvjeđu uslugu, jer je prije deset godina mogao kupiti stan za 30-40000 eura (tada 60-80000 njemačkih maraka), a sada mu za to treba barem duplo
više.
Dakle, ne možeš ti toliko brzo štedjeti koliko mogu rasti cijene nekretnina.
Dok ti uštediš, ona je već poskupila.
:mrgreen:
Pisao sam općenito za cijelu HR, ne samo za ZG...Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
Moover, al nije ni u ostalim gradovima više tako jeftino, svugdje su narasle cijene i i dalje rastu ko luda.
ma nije sad to ni bitno... bitno je to da, ako je netko podstanar, teško da će uz 10-15 godina podstanarstva uštedit lovu da nakon toga može iskeširat stan... mišn impasibl. :mrgreen:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Previdjeli ste dio posta: "kad čovjek shvati da bez toga ne može normalno živjeti" Pa normalno da treba uzeti kredit kad je to egzistencijalno pitanje.
Odgovorila sam općenito na animino općenito pitanje. Mene osobno je strah kredita i općenito mislim da takvu odluku treba debelo odvagnuti.
Mislim da nije isto uzimati kredit za stan u odnosu na kredit za uređenje stana koji je u granicama standarda zato što se hoće odmah imati ful uređeni stambeni prostor.
pa naravno da nije isto...kaj će ti kredit za uređenje ako nemaš kaj urediti?Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
ja npr. nikad ne bih digla kredit za uređenje stana... radije bih ga uređivala par godina korak po korak...počevši od najnužnijih stvari, nego da dignem i najmanji kredit za uređenje
no, za razliku od toga za stan ne mogu prikupiti tako...prikupila sam za avans, ali za sve :raspa:
ja bih toplo preporučila otići u sve naše štedionice i raspitati se za detalje, te ih onda usporediti.... i ne odustajati u startu, jer to sve zvuči prekomplicirano... sigurnost fiksne kamate i još neke pogodnosti koje ćete dobiti u odnosu na standardne kredite sa promjenjivom kamatom i raznim nefleksibilnostima isplatit će vam se sigurnoCitiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
ja sam podigla u wustenrotu i iako mi je rata ogromna, bar sam bila mirna dok su mojim prijateljima i poznanicima rate se dizale za 500-1000kn
Kopiram s drugog topica:
Citiraj:
RinaS prvotno napisa